Nulová akontace a nulové navýšení je spíš reklamní trik

Nulová akontace a nulové navýšení je spíš reklamní trik
Nemáte dost peněz na dárky? Půjčte si na ně, a to bez navýšení a bez přímé splátky, radí poskytovatelé úvěrů. My jsme si jejich zázračné nabídky vyzkoušeli. Jak jsme dopadli, se dočtete dále.

Toužíte po nové plazmové televizi? Kdy jindy si ji pořídit než právě nyní u některé ze splátkových společností, jejichž předvánoční nabídky se "financováním zdarma" jen hemží. Abyste však měli opravdu nárok na takzvané nulové navýšení, kdy splatíte stejnou částku, kterou jste si půjčili (tedy žádné úroky ani poplatky), musíte mnohdy splnit přísné podmínky. Nedostojíte-li jim, můžete se těšit na RPSN třeba i 30 %.
Navíc je třeba dobře vybírat nejen splátkovou společnost, ale i prodejnu, se kterou spolupracuje. Podmínky se totiž mohou lišit v rámci jedné splátkové společnosti prodejna od prodejny. Rozhodli jsme se prověřit nabídky u čtyř splátkových společností: Cetelem (profil, názory), GE Money Multiservis (profil, názory), Home Credit (profil, názory) a Triangl (profil, názory), které nabízejí před Vánoci účelové úvěry na konkrétní zboží.

Bez navýšení znamená odmítnout pojištění

Podívejme se nejprve na nabídku společnosti Cetelem. Pro získání půjčky bez navýšení musíte zajít do toho správného obchodu. Rozhodnete-li se pro televizor z Datartu za 44 tisíc Kč, pak v případě, že se "podrobíte" 19 měsíčním splátkám po 2 200 Kč a složíte přímou platbu 2 200 Kč, neztratíte nic na úrocích ani na poplatcích. Ale abyste skutečně nic dalšího nezaplatili, musíte výslovně odmítnout pojištění proti neschopnosti splácet, které vám k půjčce pracovník Datartu jinak automaticky přidá. V takovém případě byste na pojistném zaplatili minimálně 2,99 % z měsíční splátky.

Se kterými pojišťovnami splátkové firmy spolupracují?

- Cetelem, GE Money Multiservis a Triang s Cardif pro Vita,
- Home Credit s Českou pojišťovnou Zdraví.

V našem případě by vám pojištění celkově zdražilo půjčku o 1 249,82 Kč (při přesném výpočtu 2 200 * 0,0299 * 19, společnosti však pojištění většinou zaokrouhlují). Toto pojistné platíte v měsíčních splátkách.

Splátkové společnosti, tedy nejen Cetelem, pochopitelně nabádají k uzavření tohoto pojištění a slibují, že pokud nebudete schopni splácet, bude jej v té době hradit pojišťovna. U té nejzákladnější varianty budete pojištěni pro případ smrti, pracovní neschopnosti a plné invalidity. Více se o něm dočtete ve sloupku.

Jak vypadá pojistné plnění:

Plnění v případě úmrtí nebo plné invalidity pojištěného: plnění bude použito na úhradu nesplacených splátek se splatností po datu úmrtí pojištěného, respektive po datu vzniku plné invalidity pojištěného.
Plnění v případě plné pracovní neschopnosti pojištěného: nárok na pojistné plnění vznikne, trvá-li pracovní neschopnost nepřetržitě minimálně 60 kalendářních dnů. Plnění se rovná splátkám splatným v době trvání neschopnosti, počínaje splátkou splatnou v pojistném období, v němž bude pojištěný 60. den v neschopnosti.
Nastane-li nová pracovní neschopnost jako příčina původní neschopnosti, za kterou již pojistitel plnil, a zároveň první den nové neschopnosti nastane do 60 kalendářních dnů od ukončení původní, považuje se nová neschopnost za její pokračování, tedy pokračování původní pojistné události. U každého pojištěného pojistné plnění z 1 pojistné události z důvodu neschopnosti může činit maximálně 12 splátek.

Nemáte hotovost? Dobře vybírejte obchodníka

Nemáte-li peníze na složení akontace, i tak můžete v Datartu přes Cetelem nakupovat bez navýšení. Ovšem jen za podmínky, že požádáte o odklad splátek o 4 měsíce. To znamená, že byste začali splácet až v březnu 2006 a zároveň byste celou částku úvěru museli doplatit do 1. července 2006. Jen v tomto případě získáte úvěr "zadarmo". Pokud byste to doplatit nestihli, bude RPSN činit 14,49 % s variantou bez pojištění, anebo 19,39 % s pojištěním.

Využijete-li půjčky od Cetelem v prodejně Globus, zapomeňte na možnost bez akontace, vždy musíte dát alespoň 5 % z vypůjčené částky předem. Jak by vypadalo pořízení ledničky za 11 990 Kč, zjistíte z tabulky. Složíte-li 10 % předem a zbytek doplatíte během 9 měsíců, nevydáte navíc ani korunu. Musíte však poradce splátkové společnosti upozornit na to, že netoužíte po pojištění. Máte-li v hotovosti jen 5 % z částky a raději se chcete pojistit, nemine vás RPSN 19,31 %.

Nákup plazmové televize v Datartu za 44 tisíc Kč s 3 variantami splácení
Varianta Přímá platba v Kč Výše úvěru v Kč Odklad Počet splátek Měsíční splátka v Kč Pojištění měsíčně v Kč Cena úvěru v Kč RPSN
1) bez pojištění, s přímou platbou, bez odkladu splátek 2 200 41 800 ne 19 2 200 ne 0 0
2) bez pojištění, bez přímé platby, s odkladem splátek 0 44 000 4 měsíce 10 4 840 ne 4 400 14,49
3) s pojištěním,bez přímé platby, s odkladem splátek 0 44 000 4 měsíce 10 4 984 1 440 5 840 19,39
Zdroj dat: Datart
Nákup ledničky v Globusu za 11 990 Kč se 4 variantami splácení
Varianta Přímá platba v Kč Výše úvěru v Kč Odklad Počet splátek Měsíční splátka v Kč Pojištění měsíčně v Kč Cena úvěru v Kč RPSN
1) bez pojištění, s přímou platbou 10 % 1 199 10 791 ne 9 1 199 ne 0 0
2) bez pojištění, s přímou platbou 5 % 599 11 391 ne 10 1 199 ne 599 11,92
3) s pojištěním,s přímou platbou 10 % 1 199 10 791 ne 9 1 234 315 315 7,18
4) s pojištěním,s přímou platbou 5 % 599 11 391 ne 10 1234 350 949 19,31
Zdroj dat: Globus

Lež, nebo chyba v podání GE Money Multiservisu

Vydáte-li se pro zboží do prodejen spolupracujících s GE Money Multiservisem, můžete podobně jako v předchozím případě zaplatit různé výše RPSN, od nulové až po třeba 26 %. Na vypočtenou sazbu RPSN však nespoléhejte, nemusí být pravdivá. Nám do ní jakoby náhodou zapomněli přičíst i pojištění, které však ve splátkách zohledňovali. Z navrhovaných 11,93 % se rázem RPSN vyšplhala na 20,67 %. Pojištění prý není nezbytné, ale u půjček zhruba od 20 tisíc Kč je vyžadováno a činí 3,43 % z měsíční splátky i přesto, že GE Money Multiservis spolupracuje se stejnou pojišťovnou jako Cetelem (viz sloupek výše). Nám ho však při koupi televizoru za 50 tisíc Kč do RPSN nezahrnuli.

Od 9. prosince do Štědrého dne poběží akce, v níž bude GE Money Multiservis nabízet splátky bez navýšení, opět za splnění určitých podmínek. Na místě splatíte 10 % z ceny zboží, a poté dostanete na výběr: buď požádáte o odklad o 4 měsíce od data uzavření smlouvy a budete splácet 10 měsíců po 10 % z ceny zboží (navíc tedy zaplatíte 10 %), nebo do oněch 4 měsíců od data uzavření smlouvy splatíte celou částku a budete osvobozeni od veškerých poplatků a úroků. Pokud se však zpozdíte byť jen o jediný den, nebo zašlete částku třeba o korunu nižší, banka vám nezapomene napočítat úroky, navýšení se pak může dostat i k 26 %. My jsme však nakupovali mimo zmíněnou akci, proto jsme se úrokům nevyhnuli, dobu spláceni či přímou platbu jsme si mohli zvolit libovolně, jak se dozvíte z tabulky.

Nákup ledničky za 12 tisíc Kč a plazmové televize za 50 tisíc Kč v OKAY elektrospotřebiče
Zboží Přímá platba v Kč Výše úvěru v Kč Odklad Počet splátek Měsíční splátka v Kč Pojištění měsíčně v Kč Cena úvěru v Kč RPSN
Televize 2 500 (tedy 5 %) 47 500 ne 10 5 172 172 4 220 20,67 (nám bylo však nabídnuta nepravdivá sazba 11,93)
Lednička 600 (tedy 5 %) 11 400 ne 10 1 242 42 1 020 20,83
Zdroj dat: OKAY elektrospotřebiče

Do Home Creditu nyní znamená do Hele?

Home Credit měří klientům různých prodejců různě. Do konce listopadu jste mohli získat v prodejnách Hele půjčku bez navýšení a bez složení akontace, stačilo se pouze upsat ke splátkám v 10 měsících 10 % z ceny. Do konce roku připravují ještě jednu podobnou akci. Podle dodatečného upřesnění tiskové mluvčí Andrey Dobšíkové bude tato akce probíhat od 9. do 24. prosince opět v prodejnách Hele se stejným režimem splácení. Možnost bez akontace se vztahuje jen na zboží uvedené v letáku Hele s prodejní cenou od 3 tisíc Kč do 20 tisíc Kč, neplatí však pro mobilní telefony.
Pokud nevyužijete akcí bez navýšení, je podle Dobšíkové nejčastější RPSN 20,6 %, ale není výjimečná ani 30% RPSN. Zajdete-li si koupit dárek například do OKAY elektrospotřebiče, bude po vás pracovník požadovat 10 % předem a splácet budete v 10 měsíčních splátkách 10 % z ceny zboží. Navíc tedy dáte 10 %. Pojištění se sjednává jen k některým půjčkám, jeho výši vám prý sdělí prodejce přímo při koupi daného zboží.

Společnost Triangl nabízí v rámci vánoční akce u vybraného zboží možnost nákupu bez navýšení, a to v případě, že jej budete splácet v 11 rovnoměrných splátkách, na začátku nemusíte složit vůbec nic. Podmínkou však je hodnota zboží nad 5 tisíc Kč, u levnějšího zboží musíte zaplatit poplatek za uzavření smlouvy, a to 290 Kč. Pokud byste se chtěli pojistit, bude vás to stát 2,99 % navíc na měsíční splátce.

Co tedy závěrem doporučit? Pokud opravdu budete nakupovat na splátky, dobře vybírejte nejen splátkovou společnost, ale i prodejnu a právě probíhající akce. Netrefíte-li se totiž do podmínek nebo je například nemůžete splnit, může se vám taková lednička pěkně prodražit. Navíc není výjimkou, že když už se jednou splátkové společnosti "upíšete" a budete vzorným dlužníkem, společnost vám pak ráda pošle nevyžádanou kreditní kartu. Poplatky k ní svázané však začnete hradit až v případě, že byste kartu začali využívat.

Uvažujete o koupi zboží na splátky, nebo už jste si letos takový dárek pořídili? Podlehli jste "akční" nabídce s nulovým navýšením, nebo vás úroky neminou?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 56 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 7. 2006 9:21

Aha, takže podle tebe mladá rodina, která zařizuje bydlení má např. 2 roky prát na valše, než našetří na pračku a jíst 5 let konzervy, než dále našetří na ledničku? Atd... Musí se samozřejmě nakupovat rozumně, na co příjmy stačí, ale na nákupech na splátky nevidím vůbec nic špatného - jak říkám, v rozumné míře.

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 2. 2006 21:48

Dnes t.j 25.2 jsem presne poznal,jake jsou podrazy v Tvz nulovych akcich Dataartu a verte nebo neverte mel jsem sok kdyz mi prodavacka u smluv nabizela na splaceni 5OOOkc 594 korun mesicni splatku ˙10, coz jsem odmitl s tim ze nechapu proc pisi reklamu na O navyseni atd kdyz bych stejne zaplatil o 94O kc navic a proto varuji pred takovymi podrazy na nas zakazniky a lituji ze jsem se kdy s duverou obracel na tuto prodejnu ,nic zleho natoz tak pro ni nepotrebneho na svych zakaznicich provadet nemusi nebo snad uz je na tom DATAART tak spatne ze se musi k takovym marketingovym trikum uchylovat.Me jako zakaznika timto ztratili a prechazim k novemu konkurencnimu dodavateli a verim .ze pokud se nenapravi jejich postoj k nam jako k zakaznikum budou je houfne ztracet A nakonec dobre jim tak .Verim ze ne vsechny obchody maji nas zakazniky za najivky ne li blbce aby s nami takto jednali .Hlavne by si meli uvedomit ,ze zakaznik je pan a s nim lezi a bezi uspesny obchod a v budoucnu to bude platit vic jak 100 nasobne .Kdo tuto alternativu zivota vcas nepochopi -zkrachuje ,ale nic jineho si nezaslouzi za tak podle jednani proto verim ze i DATAART tuto svoji chybu vcas prohledne a podobnych akci se v budoucnu nezucastni.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (56 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výhodné vánoční půjčky zavánějí lichvou

2. 12. 2005 | Dana Chytilová | 1 komentář

Výhodné vánoční půjčky zavánějí lichvou

Toužíte letos po bohatších Vánocích? Půjčte si na ně, nabádají mnohé bankovní domy. Jsou jejich nabídky opravdu tak výhodné, jak inzerují? Můžete vůbec údajům na reklamních letácích... celý článek

Registry: co všechno o vás ví váš bankéř

11. 11. 2005 | Petr Vykoukal

Registry: co všechno o vás ví váš bankéř

Už jste někdy měli bankovní úvěr, zároveň například ledničku koupenou na splátky a došly vám peníze na splácení dluhů? Napadlo vás jít si půjčit do třetí instituce? Tak na to rychle... celý článek

Lidová půjčka od Profireal? Úrok pouhých 50 %

27. 10. 2005 | Dana Chytilová | 22 komentářů

Lidová půjčka od Profireal? Úrok pouhých 50 %

"Půjčíme vám rychle a bez ručitele," slibuje Profireal v už tolikrát omílaném sloganu. Co se ale nikde nedozvíte? Úrok 50 %? Spousta poplatků? Že avizovanou sumu v žádném případě nedostanete?... celý článek

... a pak věřte bankéřům!

15. 9. 2005 | Dana Chytilová

...  a pak věřte bankéřům!

Včera jsme se věnovali rozporu mezi inzerovanou a výslednou úrokovou sazbou u úvěrů. Dnes si ukážeme, že není radno věřit první informaci. Poradce na pobočce by vám nepůjčil? Tisková... celý článek

Do banky pro úvěr? Jedině s detektivem

14. 9. 2005 | Dana Chytilová

Do banky pro úvěr? Jedině s detektivem

Jak zjistit, zda vám banka půjčí peníze? Pokud poradce nebude znát číslo vašich bot a co jste měli k večeři, nic vám neřekne. Navíc si pracovníci v rámci jedné banky často protiřečí.... celý článek

Partners Financial Services