Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VIII.

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VIII.
Náš seriál svým 8. dílem vstupuje do cílové rovinky. Poslední díl upírá své kritické oko na nejmasověji nabízené produkty pro účely spoření si na stáří: penzijní připojištění a životní pojištění. Srovnává přitom jejich dlouhodobý výnos s akciovým fondem. Přečtete si samozřejmě také shrnutí nejdůležitějších bodů seriálu.

Jaké místo má v portfoliu penzijní připojištění a životní pojištění? Oba produkty jsou masově vnímány jako nástroje, kterými by se měl řešit problém dostatečného příjmu ve stáří. Proto jsou doporučovány mladým ke spoření.
Z předchozích kapitol je patrné, že tyto produkty jsou příliš konzervativní a málo výnosné k tomu, aby přinesly zajímavé zhodnocení. Státní podpora je směšná proti tomu, kolik mohou přinést kapitálové výnosy pravidelné investice, pokud použijeme investiční nástroje s vyšším výnosem.

Jsme zvyklí, že vyšší výnos je spojen s vyšším rizikem. To ovšem platí pouze pro kratší investiční horizonty. Pokud budeme pravidelně investovat po dobu deseti nebo dvaceti let, riziko je malé. Máme velkou šanci na to, že budeme mít díky akciím daleko více než kolik bychom měli v penzijním fondu.

Příklad
Pravidelně investujeme 20 let 500 Kč měsíčně do akciového fondu, který vydělal 9 % p.a. Zároveň platíme 500 Kč do penzijního připojištění se státním příspěvkem. Fond připisuje průměrné zhodnocení 4 % p.a. Kolik budeme mít naspořeno v jednotlivých případech?
V penzijním fondu by bylo za 20 let 238 000 Kč, v akciovém fondu by bylo 333 000 Kč. Tedy asi o 100 000 Kč více.

Nařeďme akciové portfolio

To jsou argumenty proti penzijnímu připojištění. Jestli si můžeme dovolit, aby investice mírně kolísala, můžeme pravidelně investovat do akciového fondu. V předchozích kapitolách jsme mluvili o tom, že bychom si měli určit, kolik maximálně může naše investice prodělat. Pokud začínáme s pravidelným investováním, nikdy se nejedná o velké finanční ztráty.

Existují ovšem i argumenty pro to, abychom ve svém rodinném portfoliu měli penzijní připojištění. Tímto důvodem je diverzifikace. Určitě nebudeme investovat 100 % peněz do akciových pozic. Proto budeme hledat méně rizikové investice a těmi mohou být dluhopisy. Je škoda uložit peníze jenom do dluhopisů, když můžeme nakoupit podobné portfolio a k tomu ještě mít státní podporu. Proto můžeme penzijní připojištění použít jako součást našeho portfolia, která pokryje dluhopisovou část.

Použití pouze penzijního připojištění nebo životního pojištění není nejvýnosnější investicí, jak naspořit peníze na důchod. Založte svoji strategii na akciích. Penzijní připojištění použijte v případě, že potřebujete akciové portfolio naředit a potřebujete do něho přimíchat dluhopisovou složku.

Seriál Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry tímto dílem končí, připomeňme si proto na závěr nejdůležitější body.

  1. Rizika (ztráty) peněz v rodině porovnávejte globálně. Je důležité zvažovat nejen to, co proděláte v investicích, ale také kolik nevyděláte nebo kolik utratíte. Z hlediska našich peněz (našeho účtu a peněženky) je jedno, jestli vyhodíme 5 000 Kč za drobnou opravu auta, jestli proděláme 5 000 Kč v našem portfoliu nebo jestli přijdeme o 5 000 Kč proto, že jsme strávili dva týdny s chorobou na lůžku a nebyli pro tento případ pojištěni.
  2. Majetek narůstá díky příjmům ze zaměstnání a nebo zhodnocením majetku (např. růst kurzů akcií, výnosy stavebního spoření...) Snažte se podporovat růst majetku bez vaší práce, a to i za cenu podstoupení mírného rizika. Investovat rizikověji totiž nemusí znamenat, že by nás něco mělo výrazně ohrožovat.
  3. Nechtějte od svých peněz příliš velkou jistotu a záruky, že o nic nepřijdete.
    • v pojistkách: zbytečně nepojišťujte to, co vám přinese malou škodu. Spíše než se pojišťovat je v průměru a dlouhodobě finančně zajímavější peníze, které ušetříte na pojistném, spořit.
    • v investicích - nechtějte záruku, že vaše peníze za rok neprodělají (neměřte prodělek za rok u investic, které jsou na 10 let). Odvážnější investování pro vás bude znamenat vyšší výnosy.
  4. Nebojte se levných dluhů. Dluh není sám o sobě špatný. Když se vám podaří vydělat více, než za kolik si půjčujete, je pro vás přínosný (znásobuje vaše zisky).
  5. Nepoužívejte produkty, které mají malý efektivní úrok. Výnosnost investic se nehodnotí podle státních podpor nebo podle daňových odpočtů, jak se praví v letácích a u prodejců. Výhodnost investice se měří efektivním úrokem.

Jak se vám seriál líbil? S kterými radami souhlasíte a které jsou pro vás moc riskantní? Jak se svými prostředky nakládáte vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2005 20:39, wiki

Nemuzete prohrat vice, nez vsadite, to je vse. Stop-loss lze ve vysoce volatilnich trzich projet i o relativne dost (i kdyz teda asi ne o cely margin). V sazkach se da vydelavat pomerne jiste i na spreadech. Nebudte proti tomu tak zaujaty :-)

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 11. 2005 1:15, ZIL

Vyťukej si www.chance.cz a podívej se na kursy Vyvolení, kdo vypadne jako další. Zjistíš, že nečestní sportovní kapříci dosud do vily nepřipluli a při sázce na nižší kurs se dá bez výjimky realizovat 20 procent za týden. Má to jednu vadu - je to úplně primitivní a těžko to zahalit do předoborných polemik. Ale jinak to funguje skvěle... :-)

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VII.

9. 11. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VII.

O investování s tzv. pákovým efektem jsme již jednou mluvili. V tomto článku si představíme další možnosti, jak koupit výnosy z velkého portfolia a zaplatit málo peněz.

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VI.

1. 11. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VI.

Víte, že můžete využít hypoteční úvěr na vydělávání peněz? Takzvaná investice s pákovým efektem, kdy čerpáte hypotéku a přitom i investujete, vám totiž umožní vydělat peníze "z ničeho".... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry V.

25. 10. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry V.

Kam ukládáte či investujete prostředky pro nenadálé události a jak velká by měla být tato tzv. likvidní rezerva? A co kritérium 100% bezpečnosti u tohoto fondu? Nemusí pro vás být nejvhodnějším... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry IV.

21. 10. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry IV.

Přijetí určitého rizika a nepřenesení jej na pojišťovnu může vést ke znatelné úspoře peněz. Kdy je pro nás pojištění zbytečně drahé a jakou jinou strategii krytí rizik můžeme zvolit?... celý článek

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry III.

19. 10. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry III.

Mít zbytečně konzervativní portfolio je drahé. Šidíme se o výnosy, kterých bychom mohli dosáhnout, pokud bychom měli více odvahy. Mít pojištěné všechno, do poslední koruny, je nákladná... celý článek

Partners Financial Services