Elektronické peníze už máme. Ale používat je nebudeme.

Elektronické peníze už máme. Ale používat je nebudeme.
Dostali jste se v zahraničí do nesnází a potřebovali byste ihned převést drobnou částku peněz? S elektronickými penězi by vás taková transakce nemusela stát ani korunu navíc. Díky novele zákona o platebním styku, která doznává důležitých změn, by podobné situace již nemusely být nereálné. Jenže jak se zdá, vše zůstane při starém.

Novela Zákona č. 124/2002 Sb., o převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředcích a platebních systémech (zákon o platebním styku) zavádí takzvanou instituci elektronických peněz do našeho právního řádu vůbec poprvé.

Mělo by na ni být pohlíženo jako na banku, která má ale značně omezenou působnost. Soustředila by se pouze na vydávání elektronických peněz. Podle Ivana Fencla z Odboru metodiky a rozvoje platebního styku ČNB se však nepočítá s tím, že by v dohledné době u nás nějaké vůbec začaly vznikat. Důvodem změny zákona je harmonizace s právem Evropské unie.

Co je instituce elektronických peněz?
Akciová společnost nebo evropská společnost se sídlem na území České republiky, která vydává elektronické peníze a má licenci od ČNB. Nečekejte, že byste si od ní zároveň mohli vzít úvěr, ty totiž poskytovat nesmí. Základní kapitál si instituce musí držet minimálně na 35 miliónech Kč.

Elektronické peníze zůstanou ležet ladem

Elektronické peníze slouží pro on-line nákupy v prostředí Internetu, ale také pro běžné nakupování v kamenném obchodě. Záleží na prostředku, na němž jsou uloženy. Buď se jedná o čip, nebo pevný disk počítače, tedy harddisk. Penězi uloženými na čipu můžete platit jak on-line, tak off-line, kdežto těmi na pevném disku lze platit jen on-line.

On-line elektronické peníze: k provedení transakce s třetí stranou je potřeba interakce s bankou (modemem nebo počítačovou sítí).
Off-line elektronické peníze: je možno provést transakci bez potřeby přímého spojení s bankou.

Elektronická peněženka, kterou český právní systém uznává jako elektronické peníze, je založená na principu předplacené karty. Znamená to, že ji můžete použít až tehdy, když jste na předem určený účet převedli dostatečné množství peněz. Tyto skutečné peníze buď zůstávají na samostatném účtu v existující měně, nebo jsou převedeny na hodnotu ekvivalentní používané virtuální jednotky.
Elektronické peníze jsou potenciálně perfektním prostředkem směny, protože se jedná o okamžité platby. Pomohly by zejména malým společnostem, které čekají na proplacení účtů od svých velkých zákazníků.

České banky mohou elektronické peníze vydávat už více než 2 roky, ale žádná tak dosud nečiní. Naopak, zaměřují se na rozvoj platebních karet a učí klienty platit jimi třeba i malé částky v obchodech. Peněženky pro ně tedy ztrácejí význam.
Navíc je tu ještě jeden problém. Novela je už teď zastaralá, část věnovaná elektronickým penězům totiž vychází ze zákona přijatého v 90. letech a potřebovala by revizi. Vypadá to tedy tak, že novela v její současné podobě nemůže přinést prospěch žádné straně, jen snad přestaneme působit ve výročních zprávách jako nerovnoprávná země.

Elektronické peníze mohou podle novely vydávat pouze:

1) Banky a pobočky zahraničních bank, mají-li v jim udělené licenci uvedenu činnost vydávání a správa platebních prostředků,
2) zahraniční banky, pokud je k vydávání platebních prostředků na území České republiky opravňuje jednotná licence podle zákona o bankách,
3) spořitelní a úvěrní družstva pro své členy, mají-li v jim uděleném povolení uvedenu činnost vydávání a správa platebních prostředků,
4) instituce elektronických peněz ,
5) zahraniční instituce elektronických peněz, které vykonávají činnost podle tohoto zákona na území České republiky na základě jednotné licence,
6) Česká národní banka,
7) jiné osoby na základě povolení České národní banky.


Platební karty kampeličkám

Novela umožňuje, aby platební karty a elektronické peněženky už mohly vydávat nejen banky. Počítá s tím, že by emitentem mohly být nově i spotřební a úvěrní družstva a Česká národní banka (ČNB). Změny však mají spíše teoretický charakter a nikdo je nebude, alespoň v brzké době, využívat. Proč se tedy k takovému kroku přistupuje? Ve výroční zprávě Evropské unie se objevilo, že náš právní řád neměří všem stejně. Že vyděluje například družstevní záložny z možnosti vydávat platební karty.

V současné době u nás působí 2 větší záložny a zhruba 15 malých. U těch menších se nedá předpokládat, že by začaly emitovat vlastní karty, protože je to pro ně příliš drahé. Pro obě větší to ale také bude hudba budoucnosti, ze stejného důvodu, i když po zrovnoprávnění dlouho volaly. (Zatím totiž spotřební a úvěrní družstva mohou nabízet jen zprostředkování karet některých bank).
ČNB nebude emitovat ani klasické platební karty, ani elektronické peníze. V zákoně je uvedena hlavně proto, aby se opět nevyčleňovala žádná banka a také aby si případně jednou neuzavřela cestu a mohla této možnosti využít.

Zda a kdy změny skutečně začnou platit zatím není jasné. V současné době se zpracovávají pozměňovací návrhy přijaté Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR ve 3. čtení. Senát by jej měl schvalovat na příští schůzi, tedy zhruba za měsíc.
Původně vláda plánovala, že předloha nabude účinnosti 1. října tohoto roku, což se ukázalo jako nesplnitelné, a proto účinnost nabude dnem vyhlášení. Podle poslance ČSSD Jana Mládka to však bude ještě nějakou dobu trvat. V rámci této novely se totiž projednávají i změny zákona č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení a výkonu rozhodčích nálezů, a právě "kvůli arbitrážím senát návrh vrátí," vysvětluje Mládek.

Myslíte si, že se přijetím novely přece jen něco změní? Máte účet u družstevní záložny? Čekáte až začnou vydávat vlastní karty? Využili byste elektronické peníze od bank? Napište

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-102
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platební karta: jak šikovný je plast ve vaší kapse?

18. 10. 2005 | Dana Chytilová

Platební karta: jak šikovný je plast ve vaší kapse?

Nemyslet před každou zahraniční cestou na pojištění? Dostávat upozornění na nehody na silnicích ve vašem regionu? Pomoc od asistenční služby na cestách? Toto a něco víc může zajistit... celý článek

Platební karta ušetří i na benzínu aneb co vše umí

6. 10. 2005 | Dana Chytilová

Platební karta ušetří i na benzínu aneb co vše umí

Znáte všechny možnosti vaší platební karty? Víte, jaké služby obsahuje a jaké si lze dokoupit? Vyplatí se například cestovní pojištění, technická asistenční služba nebo sleva na benzín... celý článek

Virtuální karty. To se to pak na internetu platí.

21. 7. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Virtuální karty. To se to pak na internetu platí.

Nevlastníte embosovanou platební kartu a chcete platit na internetu? Nabízí se řešení v podobě virtuálních karet. Navíc od podzimu bude možné platit na internetu konečně i elektronickou... celý článek

Bez embosované karty na internetu nezaplatíte

14. 7. 2005 | Dana Chytilová

Bez embosované karty na internetu nezaplatíte

Je poslední den předprodeje na koncert Eltona Johna a vy nestíháte. Jedinou možností zůstává zaplatit kartou přímo na internetu. Pokud vlastníte "embosku", máte vyhráno. Běžná elektronická... celý článek

Partners Financial Services