Impotentní Evropa: chudneme, stárneme, vymíráme

Impotentní Evropa: chudneme, stárneme, vymíráme
Evropa stárne, dětí se rodí míň a míň, zato důchodců přibývá. Celkově vymíráme a nebude trvat dlouho a USA nás přečíslí i co do počtu obyvatel. Stárnoucí populace Unii citelně ublíží. V moderní Evropě ještě nikdy nenastal ekonomický růst bez růstu populace. Nadechněme se a postavme se hrůzostrašným číslům tváří v tvář.

Američané již dlouho nahlížejí na Evropu jako na starý svět. A rýsuje se jim k tomu další důvod. Evropská populace stárne mnohem rychleji než "nový svět" a čelí skličujícímu demografickému výhledu. Celková populace Unie příštích 20 let velmi mírně poroste, potom ale začne klesat...
Loňské rozšíření Evropské unie z 15 na 25 států zvětšilo její populaci z 380 miliónů na 455 miliónů obyvatel, v porovnání s 295 milióny Američanů se tak "nová Unie" zdá daleko lidnatější. To se ovšem do budoucna s největší pravděpodobností změní. Alespoň podle predikcí počtu obyvatel to totiž vypadá, že již v roce 2050 nás Američané počtem obyvatel doženou. Evropu bude obývat asi 430 miliónů obyvatel, tedy o 25 miliónů méně než dnes, zatímco americká populace vzroste až na 420 miliónů.

Jednoduché počty, co vyděsí

Populace stárne, když lidé žijí déle a mají méně dětí. Věk dožití v rozvinutých zemích roste obdobnou rychlostí, hlavním důvodem takto odlišného vývoje je tedy fakt, že Evropanky mají méně dětí než Američanky. V 70. letech jak v USA tak v EU porodnost klesla pod úroveň potřebnou k náhradě populace, tedy pod 2,1 dětí na jednu ženu. Americký poměr ovšem v dalších letech opět nabral vzestupný směr, viz graf, a reprodukční hranice dosáhl a přesáhl.

Porodnost v zemích EU ale již 30 let klesá. Celková míra porodnosti EU v r. 2003 "dosáhla" alarmujících 1,48 dítěte na ženu. Oprostíme-li se od průměrů, vypadalo to konkrétně pro nás ještě hůř: Česká republika se s 1,17 narozeným dítětem na ženu ve fertilním věku dostala v roce 2003 hned na špici respektive na smutné dno (v roce 1999, kdy se v ČR nenarodilo ani 90 tisíc dětí, jsme klesli na rekordní hodnotu, a to 1,13). O moc lépe na tom nejsou ani Slováci (1,2) a Slovinci (1,22). Itálie, Španělsko, Německo a Polsko se s mírou porodnosti kolem 1,3 také příliš chlubit nemohou. A co víc? Predikce moc šancí ke změně trendu nedávají. Ze 6 nejlidnatějších členských zemí EU poroste v období 2005 až 2050 populace pouze ve Velké Británii a Francii.

Výjimka potvrzuje pravidlo


Právě letošní rok pro Českou republiku vyznívá příznivěji. Poprvé od roku 1994 se u nás asi totiž opět narodí více než 100 000 dětí. V prvním pololetí 2005 se podle údajů Českého statistického úřadu narodilo 51 193 dětí, tedy o 2 200 dětí více, než ve stejném období loni, míra porodnosti za rok 2004 navíc činila 1,23.

Mírně se zvyšující počty narozených dětí ale podle statistiků souvisejí hlavně s tím, že se ve věku nejvyšší plodnosti nyní nacházejí ženy z populačně silných ročníků 70. let. Optimismus tedy není až tak úplně na místě. Z logiky věci totiž vyplývá, že když nyní máme hodně matek, budeme mít také více dětí. Podle demografů tak lze očekávat, že ještě další tři až pět let bude míra porodnosti "vyšší", protože stále ještě budou ve věku vysoké plodnosti ženy narozené ve druhé polovině 70. let.

Přece jenom si ale trochu toho optimismu dopřejme. České ženy mají podle údajů za loňský rok své první dítě v průměrném věku 26,3 roku. To je dříve než v zemích západní, severní i jižní Evropy, kde ženy rodí poprvé ve věku 28 až 29 let.
Příznivý vývoj navíc pokračuje v oblasti potratů. Proti loňskému prvnímu pololetí klesl letos celkový počet potratů o 800 (na 20 000), z toho bylo 13 400 umělých a 6 000 samovolných. Pokles počtu potratů u nás trvá již od roku 1988.

Neodvratná kombinace: méně pracovníků, více důchodců

Rapidní stárnutí Evropu samozřejmě ekonomicky zabolí. Pokud nedojde k nějakým změnám, které by vykompenzovaly snižující se počet práceschopné populace a produktivity, klesající počet pracovních sil potáhne s sebou dolů i ekonomický růst. Nepříznivému demografickému vývoji se tak samozřejmě přisuzuje dopad na tempo růstu HDP EU: v roce 2050 bude podle Mezinárodního měnového fondu evropský ekonomický růst o půl procenta nižší, než je tomu nyní.

Ke klesajícímu počtu pracovních sil je ale potřeba připomenout ještě opačný trend, a to dramatický nárůst počtu osob důchodového věku. "Evropská prosperita, životní úroveň i vztahy mezi generacemi jsou stárnutím populace ohroženy," píše se v Zelené knize o demografické změně z března 2005. Podle té čelí EU bezprecedentním demografickým změnám, které budou mít zásadní dopad na celou společnost.

Spojíme-li tedy oba protichůdné trendy, získáme skutečně alarmující statistiku: V roce 2030 bude v EU chybět 20,8 miliónů (6,8 %) osob produktivního věku (15-65 let) a na jednu osobu důchodového věku (65 a starší) budou potřeba přibližně dva lidé produktivního věku. Počet lidí starších 80 let se proti současným 18,8 miliónům zvýší na 34,7 miliónů v roce 2030 a Evropa bude mít o 18 miliónů dětí a mladých lidí méně než dnes.
V Německu věkový medián vzroste z 40 let v roce 2000 na 47 v roce 2050, v Itálii tato prostřední hodnota dosáhne 50 let a to již v roce 2025. V kontrastu k tomu ovšem americký věkový medián vzroste z 35 let v roce 2000 na 40 let v roce 2050.

Bolestivý poměr počtu důchodců na počet osob ve věku 20-64 let (viz graf) v maximální míře prověří možnosti evropských rozpočtů. Nejde totiž "jenom" o obrovský nárůst výdajů na důchody, ale také o citelně vyšší náklady na zdravotní péči pro tuto stárnoucí populaci. Podle Evropské komise může nepříznivý demografický vývoj zvýšit již tak vysoké veřejné výdaje v EU 15 do roku 2040 o dalších 5 až 8 % HDP. Vzhledem k tomu, že Evropané trpí pod příliš těžkým daňovým břemenem již nyní, bude to od vlád chtít opravdu dost odvahy, uvalit na své občany-voliče ještě citelně vyšší daňové zatížení.

Aby toho nebylo málo, dodejme, že demografické výzvy, kterým Evropa čelí, mohou být ještě daleko významnější, než uvádějí projekce. Predikce totiž může přelstít minimálně jeden faktor, a to nepředpokládaná dlouhověkost. Výzkum v oblasti lékařského průmyslu totiž může věk dožití posunout daleko za hranice, se kterými se počítá v modelech.

Lze předpokládaný budoucí vývoj nějak zvrátit? Můžeme pomoci demografickým statistikám k příznivějším číslům? Například Francie na poli podpory porodnosti sklízí úspěchy, což je vidět i z obou grafů. Stávající nástroje jí dopomohly k (na Evropu) velice úspěšné reprodukční míře, a to 1,916 dítěte na ženu. Francouzská vláda se teď nově snaží rodiny povzbudit ke třetím dětem. Jak toho chce docílit a jaké možnosti mají další evropské státy na zvrácení hrozivých statistik, si budete moci přečíst příště.

Ne podle vás český nárůst míry porodnosti pouze dočasný? Podaří se Evropě zvrátit neblahé statistiky? Kolik dětí máty vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 46 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2005 9:14, oko!

Absolutni souhlas. Mam podobnou zkusenost. Potreboval jsem nekoho na pomocne prace pri rekonstrukci. Nabidl jsem to dvema klukum, co bydleli v danem objektu a vim ze patri k socialne slabsi rodine. Tez za 70 Kč čistého! Slibil ze prijde, pak nedorazil. Po par dnech jsem se dozvedel, ze by se stydel za to ze vzal takovou praci. Pred kamarady by vypadal divne, pokud by neco takoveho prijal. Kamaradi jsou vetsinou z romske komunity. Nevim, rekonstrukce delam svepomoci, tzn. nekdy najimam profese a sam tam i delam. Prestoze me prijmy z jine cinnosti jsou vice nez nadprumerne. Ale za fyzickou praci se rozhodne nestydim. Zarazil mne postoj tohoto studenta. Ale verne dle mne dokumentuje jak je to s "nedostatkem" prace v regionech jako je Praha a apod.

Zobrazit celé vlákno

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 3. 2006 23:44, lenka

Vyvíjeli jsme se miliony let selektivně,přežili ti nejodolnější.Tento úžasný genetický potenciál se nám zřejmě v relativně kratičké době tohoto století podaří zlikvidovat pipláním dětí ze zkumavky,udržováním předčasně porozených a umožněním (medicinsky)těžce nemocným-př. dětským diabetikům dožít se fertility.
Humaninita jde bohužel proti zákonům přírody.

Zobrazit celé vlákno

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (46 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nízké úroky: evropští syslové vs. americké kobylky

12. 10. 2005 | Simona Ely Plischke

Nízké úroky: evropští syslové vs. americké kobylky

Vývoj spotřeby a úspor se na opačných stranách Atlantiku výrazně liší. Přitom jsou úrokové míry na obou březích minimální. "Starý kontinent" stárne a jeho obyvatelé se k makroekonomickým... celý článek

USA zhýrale utrácejí, EU šetrně spoří. Co je lepší?

11. 10. 2005 | Simona Ely Plischke

USA zhýrale utrácejí, EU šetrně spoří. Co je lepší?

Americké domácnosti uspoří jen 1 % čistých příjmů, drží průměrně 11 kreditních karet a utrácejí a utrácejí. Do deficitu se nově dostal i federální rozpočet. Evropané si naopak "syslí"... celý článek

Čerstvý vzduch z Východu zafoukal do těžkopádné EU

18. 7. 2005 | Simona Ely Plischke

Čerstvý vzduch z Východu zafoukal do těžkopádné EU

Rozšíření Unie o 10 zemí přineslo například tlak na zavedení rovné daně či změněné postoje k Rusku a USA. Máme pro vás ucelené shrnutí ročního působení EU-25. Některé obavy se naplnily... celý článek

První vysvědčení pro Novou Evropu

14. 7. 2005 | Simona Ely Plischke

První vysvědčení pro Novou Evropu

Exporty ČR do nových unijních států vzrostly v roce 2004 o 33 %, máme nejnižší obchodní deficit za poslední dekádu a slibně čerpáme unijní peníze. Ostudně pomalu ale přijímáme evropské... celý článek

Rovná daň: strhne východní Evropa Západ?

25. 3. 2005 | Simona Ely Plischke

Rovná daň: strhne východní Evropa Západ?

Když v roce 1994 představilo Estonsko rovnou daň, spustilo tím lavinu. Za uplynulých 10 let jej následovalo 8 zemí východní Evropy. Stará EU se ale brání a naopak státy s rovnou daní... celý článek

Partners Financial Services