S airbag a bonus certifikáty participujete více

S airbag a bonus certifikáty participujete více
Airbag certifikáty s "částečným zajištěním" jsou levnější než garantované produkty, nabízejí více šancí na zisk a až 100% participaci na výnosu. Bonus certifikáty jdou ještě dál. Kromě pevně daného tzv. bonus výnosu a rizikové ochrany investorovi slibují neomezený ziskový potenciál. Přesvědčte se sami.

Investoři, křeří neradi riskují, si často musí položit otázku, jestli je skutečně nutné plné zajištění investovaného kapitálu. Na straně jedné je plná ochrana investovaného kapitálu, jakou například nabízí klasická forma garantovaného certifikátu, právě po zkušenostech získaných v posledních letech velmi uklidňující. Na straně druhé má tato jistota také svoji cenu; faktor, kterým tyto "plně zajištěné" cenné papíry participují na růstu kurzů, může být nedostačující právě v časech nízkých úrokových sazeb a vysoké volatility.

Airbag certifikáty

Inteligentní alternativou jsou proto airbag certifikáty. Zamezují případným ztrátám do předem definované ochranné hranice. Investoři se současně podílí na všech kurzovních růstech, jako kdyby například přímo plně investovali do podkladového aktiva nebo mohou dosáhnout participace, která bude velmi blízko 100 procent.

Jak toto "částečné" zajištění funguje, ukazuje následující příklad. Index má hodnotu 100 bodů a na trh bude uveden airbag certifikát se čtyřletou dobou trvání, který má stanovenou ochrannou hranici ve výši 25 procent a umožňuje 100procentní participaci. Emisní cena airbag certifikátu je 100 EUR. V den splatnosti jsou možné tři scénáře:

  1. Podkladový index se bude kotovat nad emisní úrovní (>100 bodů): v tomto případě, nejlepším možném, bude vyplaceno plné zhodnocení podkladového indexu. Pokud například podkladový index za čtyři roky zhodnotil z původních 100 na 150 bodů, dosáhne investor zhodnocení ve výši 50 procent.
  2. Podkladový index se bude kotovat pod emisní úrovní (<100 bodů), ale nad ochrannou hranicí (>75 bodů): S obvyklými produkty byste již nyní zaznamenali ztrátu; u airbag certifikátu dojde k aktivaci ochranné složky. Jestliže podkladový index neztratí do své splatnosti více než 25 procent ze své emisní hodnoty (100 - 75), bude vyplacena emisní cena v plné výši tj.100 EUR.
  3. Podkladový index se bude kotovat pod ochrannou hranicí (<75 bodů): Pokud podkladový index ztratil více než 25 procent, dostane se také airbag certifikát do ztráty. Ale díky efektu částečného zajištění budou tyto ztráty v zásadně vždy menší než při přímé investici do podkladového indexu. Například, pokud bude mít podkladový index hodnotu 60 bodů, bude ztráta airbag certifikátu činit jen 20 procent. Index certifikát, který přesně kopíruje vývoj podkladového indexu, by oproti tomu ztratil ze své hodnoty 40 procent. Šance na výnos a zajištění tedy nemusí být ve vzájemném rozporu. Jak vysoká bude ochranná hranice a participační faktor, ovšem závisí jak na volbě podkladového aktiva, tak i na celkové době trvání airbag certifikátu.

Publikace Investiční certifikáty
Text je součástí publikace "Investiční certifikáty", kterou vydala Komise pro cenné papíry ve spolupráci s Zertifikate Journal (autoři David Rozumek a Martin Svoboda, ISBN 80-239-5317-6). Tato publikace si klade za cíl poskytnout základní přehled o produktech spadajících do skupiny investičních nástrojů a zaměřuje se především na seznámení investora s jednotlivými druhy investičních certifikátů a představení principů, na kterých jsou tyto instrumenty založeny. Upozorňuje i na rizika, s kterými je investování prostřednictvím investičních certifikátů spojeno.
S touto publikací vás na našich stránkách budeme průběžně seznamovat.
Kromě toho byste při svém investičním plánování měli vzít na vědomí, že popsaný airbag mechanismus působí pouze ke dni splatnosti. Oproti tomu může během doby trvání poklesnout kurz certifikátu i pod emisní cenu, a to i v případě, že hodnota podkladového indexu se ještě pohybuje v rámci ochranného pásma. Kromě aktuálního stavu podkladového indexu ovlivňuje během doby trvání cenu certifikátu i volatilita, dividendy, výše úrokových sazeb a zbývající doba trvání. Airbag certifikáty tedy neochraňují před krátkodobými kurzovními poklesy, nýbrž jsou spíše smysluplným instrumentem pro konzervativní a dlouhodobě orientované investory, kteří v horizontu čtyř až pěti let v zásadě očekávají rostoucí kurzy, ale také nevylučují mírné poklesy, proti kterým chtějí být odpovídajícím způsobem zajištěni.


Zdroj: publikace KCP Investiční certifikáty
  • "Částečné zajištění" nabízí více šancí.
  • Ztratí-li podkladové aktivum méně než 25 %, bude vyplacen emisní kurz. Teprve při větším poklesu větším než 25 % se hodnota airbag certifikátu dostává do minusu.
  • Protože je "zajištění" levnější, je participační faktor vyšší než u garantovaného certifikátu.
  • Někdy je dokonce možné dosáhnout i 100% participace.

Bonus certifikáty

Bonus certifikáty jsou novou investiční alternativou a jejich první emise byly uvedeny na trh v roce 2003. Kromě pevně daného tzv. bonus výnosu (dále jen bonus) a rizikové ochrany nabízejí také při růstu kurzu podkladového aktiva (akcie nebo indexu) neomezený ziskový potenciál. Bonus certifikáty jsou proto obzvláště zajímavé pro investory, kteří očekávají, že akciové trhy budou přešlapovat na místě, mírně nebo dokonce i silně porostou, ale kteří nechtějí podstoupit bezprostřední riziko možné ztráty, které hrozí při přímé investici do akcií.

V závislosti na vývoji podkladového aktiva nabízejí bonus certifikáty při splatnosti dvě následující alternativy zpětného vyplacení:

  • Pokud se podkladové aktivum po celou dobu trvání obchodovalo nad hranicí stanovenou při emisi, provede se vyplacení bonus certifikátu za nominální hodnotu plus bonus. Za předpokladu, že zhodnocení přesáhne výši bonusu, vyplatí se aktuální hodnota podkladového aktiva.
  • Pokud se někdy v průběhu doby trvání podkladové aktivum dotklo nebo pokleslo pod stanovenou hranici, provede se při splatnosti pouze výplata aktuální hodnoty podkladového aktiva.

Předpokládáme, že se dva investoři rozhodnou investovat do určitého finančního aktiva. Investor A se rozhodne pro přímou investici do zvoleného aktiva, investor B si na zvolené aktivum koupí bonus certifikát. V první den emise zaplatí oba investoři nominální hodnotu 100. V tomto vzorovém příkladě má bonus certifikát dobu trvání 6 let, při emisi byla hranice stanovena na 50 % z emisní hodnoty a bonus činí 40 % z emisní hodnoty.
Pokud se při splatnosti bude podkladové aktivum obchodovat nad stanovenou hranicí, bude na tom investor B lépe nebo přinejmenším stejně jako investor A. Investor B totiž obdrží nominální hodnotu 100 plus bonus ve výši 40 anebo hodnotu podkladového aktiva v případě, že bude nad hodnotou bonus. Výhoda bonus certifikátu je nejzřetelněji vidět, pokud je hodnota podkladového aktiva při splatnosti pod nominální hodnotou, ovšem nad stanovenou hranicí. Například při hodnotě 80, kdy investor B obdrží nominální hodnotu 100 a bonus ve výši 40, takže celkově získá 140. Naopak investor A obdrží při splatnosti pouze hodnotu podkladového aktiva, tedy 80, a realizuje tak ztrátu.
Pokud se hodnota podkladového aktiva jen jednou dotkne, případně spadne pod stanovenou hranici, mají oba investoři stejný výnosově-rizikový profil. V nejhorším případě se stane podkladové aktivum bezcenným a oba investoři ztratí vložený kapitál.

Bonus certifikáty jsou obzvláště zajímavé pro dvě skupiny investorů. Jsou velmi atraktivní pro investory, kteří jsou přesvědčeni, že během doby trvání certifikátu se bude kurz podkladového aktiva nacházet mezi stanovenou hranicí a nominální hodnotou navýšenou o bonus. Certifikát je ale vhodný i pro optimisticky smýšlející investory, kteří hledají určitou míru zajištění proti možnému riziku negativního vývoje kurzu.

Konkrétní parametry každého bonus certifikátu závisí na době trvání a dalších specifických vlastnostech podkladového aktiva, jako je výše stanovené hranice a bonus.


Zdroj: publikace KCP Investiční certifikáty

  • Pokud podkladový index neztratí oproti emisní hodnotě nikdy více než 50 procent, bude při splatnosti vyplaceno 140 procent emisní ceny.
  • Vhodný investiční instrument pro dlouhodobě orientované investory (aby mohl bonus-mechanismus plně působit, měla by být investice držena bezpodmínečně až do doby splatnosti).
  • Pokud bude stanovená hranice prolomena, chová se tento cenný papír jako běžný indexový certifikát.
  • Atraktivní výnos i na stagnujících nebo mírně klesajících trzích, při neomezené participaci na přírůstcích přesahujících hodnotu bonusu.

Zvolili byste airbag, nebo bonus certifikát? Nebo jste radši typ pro certifikát garantovaný? Máte s některými certifikáty vlastní zkušenost? Jaké jejich vlastnosti vás nejvíce lákají, nebo naopak zrazují od investování do certifikátů?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-121
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Garantovaný a discount certifikát: bez rizika

19. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Garantovaný a discount certifikát: bez rizika

Garantované certifikáty jsou vhodné pro konzervativce hledající vyšší zhodnocení, investorům umožňují ochranu proti kurzovním poklesům zvoleného podkladového aktiva. Discount certifikáty... celý článek

Strategické a tématické certifikáty: možné je vše

13. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Strategické a tématické certifikáty: možné je vše

Nechcete investovat do celého indexu? Vyberte si jen několik jeho akcií, které např. vyplácejí nejvyšší dividendu. Jak toho může docílit drobný investor? Pomocí strategického certifikátu.... celý článek

Více o certifikátech

11. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Indexové vs. basket certifikáty: celý index, nebo koš?

11. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Indexové vs. basket certifikáty: celý index, nebo koš?

Pojem certifikát nepopisuje specifický produkt, ale jejich celou paletu. Jakou investiční strategii zvolit pro nákup certifikátů? Jak jsou konstruovány? Co jsou a jak fungují tzv. investiční... celý článek

Rizika a výhody certifikátů

7. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Rizika a výhody certifikátů

Rizika certifikátů se od rizik jiných investičních nástrojů neliší, určité neopomenutelné vykřičníky navíc ale mají. Zároveň ovšem vládnou výhodami, které jiné instrumenty nenabízejí.... celý článek

Partners Financial Services