Penzijní připojištění: pozor, stát dává, ale i bere

Penzijní připojištění: pozor, stát dává, ale i bere
Říkali vám při uzavírání smlouvy, že peníze z penzijního fondu se nezdaňují? Vždycky tam nějaká daňová povinnost je. Na druhou stranu systém také využívá různých úlev. Přinášíme přehled kladů a záporů, které daňové předpisy související s penzijním připojištěním způsobují.

Kde všude se dá na dani ušetřit, slýcháme od penzijních fondů i politiků často. Proto na prvním místě přinášíme méně populární stranu zdanění, totiž tu, kde máte odvodové povinnosti. Penzijní připojištění totiž ve skutečnosti od daně osvobozeno není. Pravdou však je, že řada daňových úlev se u penzijního připojištění také najde. Ty uvádíme níže.

Daňové povinnosti

Rozhodující pro výši a předmět zdanění je, jakou formu výplaty peněz zvolíte. Pokud se rozhodnete peníze čerpat prostřednictvím pravidelně vyplácené penze, podléhá zdanění jen ta část penze, která odpovídá výnosům. Týká se to výnosů z příspěvků placených účastníkem, zaměstnavatelem i ze státních příspěvků. Výnosy jsou zdaněny sazbou 15 %. Jde o analogický princip jako u zdanění příjmů nebo úroků. Podíl odpovídající výnosům se stanoví na základě průměrné délky života podle údajů ČSÚ.

Rozhodnete-li se vybrat veškeré svoje peníze formou jednorázového vyrovnání, budou do zdanitelné části započítány nejen veškeré výnosy, ale i příspěvky zaměstnavatele. Najednou neplatí, že příspěvky zaměstnavatele nejsou zdaněny. Zaměstnanec - klient penzijního fondu je v případě jednorázového vyrovnání musí zdanit. Sazba daně je v tomto případě rovněž 15 %. Zákonodárce tak demonstruje, že se mu jednorázová vyrovnání příliš nezamlouvají. Motivuje lidi, aby své peníze raději užívali pravidelně.

Předčasné ukončení se vypořádává pomocí odbytného. Že takto zaniká nárok na státní příspěvek a výnos z něj, jsme si už vysvětlili v článku Desatero zájemce o penzijní připojištění. Další postih ze strany státu za toto nerozumné chování však přichází v podobě další daně s vyšší sazbou. Daň platíte podobně jako u jednorázového vyrovnání z příspěvku zaměstnavatele a z veškerých výnosů. Sazba daně se v tomto případě zvyšuje na 25%.

Nejmenší zlo tak představuje první ze míněných variant. Na místě je ovšem vhodné objektivně přiznat, že v celém systému je logika. Uživatelé jsou motivováni k chování, které podporuje stabilitu penzijního připojištění. Nejlepší klient je totiž ten, který pravidelně spoří a následně pravidelně čerpá. Řád vymírání, který ve velkých číslech platí velmi přesně, zaručuje celému systému právě požadovanou stabilitu.

Daňové výhody

Daňové úlevy lze rozdělit do 3 kategorií podle toho, kdo onu výhodu přímo využívá, tedy kdo je od platby daně osvobozen. Jsou to:

  • Daňové úlevy zaměstnanců:
    Od daně z příjmu jsou osvobozeny příspěvky zaměstnavatele poskytované zaměstnancům, a to až do výše 5 % vyměřovacího základu zaměstnance pro výpočet srážek na sociální zabezpečení. Přeloženo do češtiny: to, co dostanete od zaměstnavatele, se nezdaňuje, pokud to nepřekročí uvedenou mez.
  • Daňové úlevy pro všechny účastníky penzijního připojištění
    Daňovou úlevou, která se týká kromě zaměstnanců i osob samostatně výdělečně činných, je možnost snížení daňového základu o 12 000 Kč ročně. Částka, kterou lze odečíst od zdaňovacího základu, se rovná úhrnu příspěvků zaplacených účastníkem ­ poplatníkem daně na zdaňovací období, sníženému o 6 000 Kč. Tedy co zaplatíte v rozmezí 6 - 18 tisíc, to si můžete odečíst z daňového základu. Podrobně jsme se této problematice a jejímu zákonnému využití (nebo zneužití) věnovali v článku Státem podporovaný vklad s více než 100% úrokem.
  • Daňové úlevy zaměstnavatelů
    Zákon umožňuje zaměstnavatelům započítat příspěvek na penzijní připojištění zaměstnanců do nákladů, a tím si snížit daňový základ. Výše možného odpočtu je stanovena až do výše 3 % vyměřovacího základu zaměstnance pro výpočet srážek na sociální zabezpečení. Ona 3% hranice je proto také nejčastějším stropem, který zaměstnavatelé v praxi svým zaměstnancům nabízejí.

Přispívat na penzijní připojištění tak zaměstnavatele nestojí zdaleka tolik, jako platit zaměstnancům přímo mzdy. Proto je ve firmách příspěvek na penzijní připojištění stále oblíbenějším zaměstnaneckým benefitem. Stát je na daňových úlevách štědrý, místy až moc. Důvod je nespíš ten, že penzijní připojištění se u nás stále ještě zabydluje, stabilizuje a nabírá klienty. Přestože penzijní reforma stále ještě čeká na odvážného politika nebo političku, uvědomují si alespoň někteří, že je jen otázkou času, kdy bude potřeba dalšího pilíře. Jedním z nich se stane právě soukromé spoření na penzi. Daňové úlevy tak přímo motivují k jeho vytvoření v jinak tržních podmínkách.

Co soudíte o daňovém přístupu státu k penzijnímu připojištění? Je podpora tohoto druhu spoření na místě? Je přiměřená, nedostatečná nebo nadměrná? Co říkáte na zdanění výplat z fondů?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-174
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2005 10:57, Grumpa

Způsobů, jak se zabezpečit pro stáří je mnohem víc, než jen důchodové přípojištění. V jeho případě spíš stát přiznává neschůdnost této cesty: Výhodné je jen z hlediska státního příspěvku, a ten je výhodný jen při úložkách řekněme 500-1000 Kč měsíčně. To zajišťuje "penzi" opět zhruba v této výši - za deset let, ale zhoršenou o inflaci. A i bez inflace by to bylo na důchod opravdu směšně málo.

Tím se "důchodové" pojištění stává jen další výhonou formou dlohodobého spoření - důchod ve stáří to rozhodně nevyřeší.

Přičteme-li navíc různá rizika, jako že z důvodu finanční nouze budete muset důchodové spoření ukončit, pak po ztrátě státního příspěvku a 25% procentním zdanění "odchodného" jste jen několik let výhodně úvěrovali penzijní fond.

V souvislosti se spořením do stáří bych se rozhlédl po dalších možnostech zhodnocování úspor. Rozčilovat se nad tím, že tato jedna konkrétní forma to definitivně neřeší je zbytečné plýtvání emocemi. Kašlete na stát a jeho sociální inženýry. Máte svoji hlavu, tak ji používejte. :o)

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 10. 2005 11:24, jezevec

No ale vovovovotomtoje, ne?
Nebo snad si myslíte, že soukormí investoři zakládají penzijní fondy proto, aby někomu zhodnocovali úložky a vypláceli důchod? Nebolelo to moc, spadnout až z Marsu?

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Státem podporovaný vklad s více než 100% úrokem

9. 9. 2005 | Karel Doležal

Státem podporovaný vklad s více než 100% úrokem

Chcete vložit 16 900 Kč na měsíční vkladový účet, který má výnos 115 % až 205 % p.a.? Že jde o nějaký podivný obchod? Nikoli, tento produkt nabízejí renomované peněžní instituce a vysoké... celý článek

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

1. 9. 2005 | Karel Doležal | 1 komentář

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

I českým finančním trhem lze proplouvat bez vydané koruny za správu peněz. Není to zrovna nejjednodušší, ale je to rozhodně možné. Chcete spravovat bankovní konto, platit kartou a vybírat... celý článek

Penzijní připojištění: záludné a podivně novelizované

19. 4. 2005 | Petr Šafránek | 5 komentářů

Penzijní připojištění: záludné a podivně novelizované

Penzijní připojištění je oblíbený produkt, i ten má ale své záludnosti. Víte, že fond teoreticky může svými výdaji zcela vynulovat výnos portfolia? Že účastníci se stejným stavem účtu... celý článek

Český systém penzijního připojištění je divný

29. 3. 2005 | Martin Zika

Český systém penzijního připojištění je divný

Jaké výhody a nevýhody mají průběžné i fondové důchodové systémy? Proč český průměrný důchod možná není tak nízký, jak ukazují statistiky? Má starší generace vyšší zisk z průběžného... celý článek

Světové penzijní fondy, co ne(z)krachují

12. 1. 2005 | Pavel Kohout

Světové penzijní fondy, co ne(z)krachují

Fond amerických zaměstnanců vysokých škol patří mezi nejstarší penzijní fondy světa, bez problémů funguje již od roku 1917. Úspěšný fondový systém vytvořili i Švédové. Chilský systém... celý článek

Partners Financial Services