Strategické a tématické certifikáty: možné je vše

Strategické a tématické certifikáty: možné je vše
Nechcete investovat do celého indexu? Vyberte si jen několik jeho akcií, které např. vyplácejí nejvyšší dividendu. Jak toho může docílit drobný investor? Pomocí strategického certifikátu. Nebo se chcete podílet na hodnotovém vývoji evropských výrobců automobilů či amerických ropných společností? Umožní vám to tématické certifikáty.

Než se podíváme na další typy certifikátů, řekněme si něco o investičních strategiích, se kterými můžeme k obchodování s certifikáty přistupovat.

  • Value strategie: Investoři nakupují akcie, o kterých se domnívají, že jsou podhodnocené. Jako výběrové kritérium většinou slouží dividendový výnos. Pravidelné výplaty dividend jsou znakem kvality. Vysoké dividendové výnosy zajišťují akciový kurz proti možnému poklesu.
  • Growth strategie: Investoři vybírají do svých investičních portfolií především akcie, u kterých se předpokládá největší růstový potenciál.
  • Style Switching strategie: Protože se strategie "value" a "growth" v průběhu času mění, nabízí se obě tyto (ve své podstatě logicky se doplňující) strategie vzájemně spojit. To je možné pomocí ukazatele PEG. U tohoto ukazatele je poměr ceny a zisku (tj. indikátor pro nízké ohodnocení) vydělen hodnotou dlouhodobě prognózovaného konstantního růstu zisků (tj. "growth" složkou) - čím nižší je tento kvocient, tím lépe. Ostatní modely používají pro identifikaci například z teorie portfolia velmi známou veličinu s názvem Sharpe-ratio, pomocí níž rozhodují zda investovat do "value" nebo "growth".
  • Momentum strategie: U této strategie se investor chová tak, že pravidelně nakupuje akcie, které již v minulosti (například v posledních šesti měsících) dosáhly největšího růstu. Velmi často se tato strategie používá jako dodatečné rozhodovací kritérium, jež může vylepšit celkový výsledek ostatních strategií.
  • Timing strategie: Investoři se při svých rozhodnutích opírají o tzv. technickou analýzu. Timing strategie mohou při vhodné konstrukci zabránit ztrátám a vyznačují se nízkou korelací k indexu.

Strategické certifikáty

Na jedné straně stojí pasivní management, který se koncentruje jen na transparentní a nenákladné investiční produkty, s nimiž investoři nikdy nedosáhnou lepšího nebo horšího zhodnocení než celkový trh. Na straně druhé stojí aktivní investoři, kteří chtějí svým subjektivním výběrem najít domněle nejlepší akcie, u kterých předpokládají, že budou mít lepší hodnotový vývoj než příslušný index - tato individuální strategie ovšem velmi často nevede k úspěchu.

Publikace Investiční certifikáty
Text je součástí publikace "Investiční certifikáty", kterou vydala Komise pro cenné papíry ve spolupráci s Zertifikate Journal (autoři David Rozumek a Martin Svoboda, ISBN 80-239-5317-6). Tato publikace si klade za cíl poskytnout základní přehled o produktech spadajících do skupiny investičních nástrojů a zaměřuje se především na seznámení investora s jednotlivými druhy investičních certifikátů a představení principů, na kterých jsou tyto instrumenty založeny. Upozorňuje i na rizika, s kterými je investování prostřednictvím investičních certifikátů spojeno.
S touto publikací vás na našich stránkách budeme průběžně seznamovat.
Přitom pro toto investiční dilema existuje jednoduché řešení v podobě investiční strategie, která umožní spojit transparentnost a objektivitu běžné (indexové) investice s aktivním managementem, jehož cílem je najít jednotlivé akcie, které jsou trhem podhodnoceny a mohou tak dosáhnout lepšího výnosu než celkový trh. Výběr jednotlivých akcií nespočívá na lidské subjektivitě, nýbrž na srozumitelných a předem definovaných kritériích.
K tomu následující příklad: Početné vědecké studie prokazují, že akcie s vysokými dividendovými výnosy mají v dlouhodobém horizontu lepší hodnotový vývoj než trh. Investor, který chce tuto strategii aplikovat na evropské akcie, nebude investovat do certifikátu na index EURO STOXX 50 (profil, názory), nýbrž z 50 akcií obsažených v indexu EURO STOXX 50 vybere například 15 akcií vyplácejících nejvyšší dividendu.

Protože se tržní podmínky neustále mění, musí investor svoje investiční portfolio pravidelně obměňovat, a to nejlépe každých šest nebo dvanáct měsíců, aby portfolio vždy odpovídalo aktuální tržní situaci.

Výhoda této metody je zjevná: Jelikož bude výběr uskutečněn čistě mechanicky, dá se pomocí zpětného historického výpočtu zjistit, zda-li zvolená investiční strategie přinesla v dlouhodobém horizontu nadhodnotu - ať již ve formě vyššího výnosu nebo nižší volatility.

Problematické se však jeví praktické provedení. Jestliže budeme 15 vybraných akcií obměňovat každých šest měsíců, uskuteční se za rok až 30 transakcí, za které je nutné zaplatit. Výše transakčních poplatků pak snižuje dosažený výnos. K tomu je nutné počítat s neustálými náklady na monitorování trhu, protože ne všechny strategie vycházejí z jednoduchých a dobře dostupných ukazatelů, jakým je například dividendový výnos. ¨
Aby i drobní investoři přesto mohli využívat profesionální investiční strategie, mají k dispozici strategické certifikáty. Tyto produkty kopírují hodnotový vývoj koše akcií, který je pravidelně a automaticky obměňován podle předem stanovených kritérií. Při emisi certifikátu je vždy přesně stanoveno, jak tato kritéria budou použita.

Investoři se tedy nemusí o nic starat a mohou kdykoliv prověřit, jaké akcie jsou vybrány do portfolia strategického certifikátu. Rovněž náklady jsou transparentní, zpravidla se pohybují ve výši 1 až 1,5 procenta p.a., čímž jsou pokryty veškeré transakční náklady nutné k aplikaci zvolené strategie. Vyplacené dividendy a jiné požitky jsou většinou do akciového koše opětovně reinvestovány a tímto způsobem tak předány zpět investorům.


Zdroj: publikace KCP Investiční certifikáty

  • Nákupem i jednoho certifikátu si investor může být jist, že zvolená strategie bude skutečně mechanicky uplatněna.
  • Náklady na výpočet parametrů a kritérií, podle kterých se rozhoduje o výběru jednotlivých akcií, jsou kompletně přeneseny na bedra emisních bank - samozřejmě za odpovídající náklady.
  • Je umožněn přístup ke strategiím, které jsou i v obtížných burzovních časech schopny dosáhnout zhodnocení.
  • Investicí pouze do jediného cenného papíru lze participovat na profesionálních investičních strategiích, jejichž individuální uplatnění by bylo velmi pracné, případně nemožné. U mnoha strategií je nutné ročně provést minimálně 50 transakcí, poplatky z nich by byly tak vysoké, že by pohltily i dosažené zisky.

Tématické certifikáty

Akciové trhy vyspělých industriálních států mají často velmi podobný vývoj a většinou přitom následují trend, který nastolí americká burza v New Yorku. Když je všeobecný trend negativní, pak jen v omezené míře pomůže, že jste svůj kapitál investovali jen do největších burzovních indexů jako EURO STOXX 50 nebo S&P 500 (INSPX). Proto je smysluplné přimíchat k těmto základním angažmá i investiční speciality. Tyto "speciality" mohou často nabízet šanci na dobré zhodnocení, které může kompenzovat dočasné ztráty ostatních pozic, a celé investiční portfolio může být odolnější vůči poklesům, případně dosáhne vyššího výnosu.

Jednou z možností pro přimíchání jsou oborově specifické investice, například na oborové indexy z rodiny EURO STOXX. S těmito produkty se mohou investoři podílet na hodnotovém vývoji evropských výrobců automobilů, finančních, chemických, technologických nebo telekomunikačních titulů. Tyto cenné papíry jsou zajímavé především pro investory, kteří chtějí aktivně těžit z fenoménu "oborových rotací". S ohledem na konjunkturální fáze dosahují někdy cyklické obory zřetelně lepšího zhodnocení než celkový trh.

Spíše pasivně orientovaní investoři mohou upřednostnit "megatrendy". Sektory, jako jsou biotechnologie nebo internet, v sobě skrývají velký růstový potenciál, na kterém lze plně participovat pomocí příslušných tématických certifikátů na odpovídající oborové indexy nebo pravidelně prověřované akciové koše (baskets). Dalším investičním tématem budoucnosti jsou "emerging markets". Trhy transformujících se zemí východní Evropy a Číny se v minulosti mohly často vymanit z vlivu etablovaných trhů, a proto se "emerging markets" certifikáty ideálně hodí pro diverzifikaci investičního portfolia.

Svět tématických certifikátů je však daleko větší. Podkladovým aktivem certifikátů nemusí nutně být akcie nebo akciové indexy. Pomocí certifikátů se lze podílet na hodnotovém vývoji bezmála každého ekonomického statku, u kterého je možné průběžně stanovit objektivní cenu. Tak tomu je například u komodit. Certifikát na zlato kopíruje zpravidla velmi přesně (a ve stanoveném poměru) hodnotu trojské unce zlata a umožní tak investici do zlata, aniž byste museli tento drahý kov fyzicky nabýt. Rovněž nemáte žádné problémy s fyzickým skladováním nebo transportem.


Zdroj: publikace KCP Investiční certifikáty

  • 100% participace na zvoleném investičním tématu.
  • Dlouhodobá participace na potenciálních růstových trendech jako jsou biotechnologie nebo internet.
  • Zobrazuje hodnotový vývoj speciálních oborových indexů, tématických akciových košů nebo komodit.
  • Umožňuje neomezenou a úplnou (100%) participaci jak na růstu, tak i na poklesu podkladového aktiva (vybraného oborového indexu či tématického koše akcií - basketu).

 V příštím díle se dočtete o dalších druzích certifikátů.

Zvolili byste strategický, nebo tématický certifikát? Máte s některými certifikáty vlastní zkušenost? Jaké jejich vlastnosti vás nejvíce lákají, nebo naopak zrazují od investování do certifikátů? 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Více o certifikátech

11. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Indexové vs. basket certifikáty: celý index, nebo koš?

11. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Indexové vs. basket certifikáty: celý index, nebo koš?

Pojem certifikát nepopisuje specifický produkt, ale jejich celou paletu. Jakou investiční strategii zvolit pro nákup certifikátů? Jak jsou konstruovány? Co jsou a jak fungují tzv. investiční... celý článek

Rizika a výhody certifikátů

7. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Rizika a výhody certifikátů

Rizika certifikátů se od rizik jiných investičních nástrojů neliší, určité neopomenutelné vykřičníky navíc ale mají. Zároveň ovšem vládnou výhodami, které jiné instrumenty nenabízejí.... celý článek

Co jsou a jak fungují investiční certifikáty

5. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Co jsou a jak fungují investiční certifikáty

Vedle tradičních investičních nástrojů vzniká nová generace moderních finančních produktů, které jsou schopny uspokojit aktuální přání dnešních investorů. V České republice stojí trh... celý článek

Partners Financial Services