Kolik zaplatíte za vedení účtu zdarma?

Kolik zaplatíte za vedení účtu zdarma?
Nechcete se smířit s poplatkem za vedení běžného účtu? Platit jej nemusíte. Některé banky vám totiž povedou účet zadarmo. Ale pozor. Většinou musíte splnit určité podmínky. Které to jsou? A vyplatí se ono zdarma?

V cenících 4 bank najdete u položky vedení běžného účtu nulový poplatek. Jsou to: Bawag (profil, názory), Citibank (profil, názory), eBanka (profil, názory) a GE Money Bank (profil, názory). Lze mezi ně zařadit i spořící konta ING (profil, názory) a Raiffeisenbank (profil, názory), která můžete využívat jako běžné účty. Více si o nich povíme v závěru.

Jediná Bawag poskytuje komfort nulového poplatku, aniž byste museli splnit jakoukoli další podmínku. U eBanky musíte vkládat na účet nejméně 15 tisíc Kč měsíčně. Citibank a GE Money Bank vyžadují měsíční minimální průměrný zůstatek, a to 100 tisíc Kč, respektive 40 tisíc Kč. Ale co další poplatky, například za přímé bankovnictví nebo za používání platební karty? Někde jsou zadarmo také, jinde za ně zaplatíte zvlášť. Rozeberme si je pěkně popořadě.

Běžný účet nebo balíček služeb?

Zřídíte-li si účet u Bawag, musíte zapomenout na jinou formu přímého bankovnictví, než je internetové. Telefonní bankovnictví, GSM ani Homebanking Bawag nenabízí. A za internetbanking měsíčně zaplatíte 30 Kč. Dalších skoro 17 Kč měsíčně dáte za elektronickou platební kartu (roční poplatek 200 Kč).
Neexistence minimálního zůstatku na účtu přináší možnost využívat kontokorentní úvěr. Ihned při založení získáte rezervu 20 tisíc Kč, po 3 měsících historie u banky si můžete půjčit až 60 tisíc Kč. Zřízení a zrušení kontokorentu vás vyjde na 200 Kč, měsíční vedení na 15 Kč.
Můžete si pořídit ale i balíček služeb, který zahrnuje přímé bankovnictví a elektronickou platební kartu, pořídíte v Bawag za 45 Kč. O necelé 2 Kč vyjde levněji než běžný účet s vedením zdarma. To nic není, řeknete si. Ale balíček skrývá i další výhody, jako například zřízení kontokorentního úvěru zdarma. Poplatku za jeho měsíční vedení se nevyhnete.

Máte 15 tisíc čistého? Běžte do eBanky

eBanka si bezpoplatkové vedení vynucuje alespoň minimálním vkladem. Chodí-li vám na účet měsíčně 15 tisíc Kč, nebudete platit nic za vedení účtu ani za přímé bankovnictví. Zvýhodněné budou i výběry z bankomatu, a to 6,90 Kč (ať už vybíráte z vlastního nebo cizího). Nemusíte se starat o minimální zůstatek, banka jej nevyžaduje. Všechny peníze tak můžete klidně hned utratit a čerpat i do mínusu. Kontokorent můžete získat ihned při založení účtu, a to 5 až 150 tisíc Kč, podle výše příjmů. Za vyřízení zaplatíte 200 Kč. V měsíci, ve kterém čerpáte úvěr, zaplatíte 50 Kč za vedení. Elektronická platební karta by vás vyšla ročně na 280 Kč.

Poplatky za některé služby u bank nabízejících vedení běžného účtu zdarma
Služba (měsíční poplatek) Bawag (IQ konto) (profil, názory) Citibank (CitiOne běžný účet) (profil, názory) eBanka (Program Základ zdarma, Plus zdarma) (profil, názory), (profil, názory) GE Money Bank (Běžný korunový účet) (profil, názory)
Minimální zůstatek, vklad není součet průměrného měsíčního zůstatku na všech účtech u Citibank nad 100 000 Kč součet vkladů na účtu za měsíc minimálně 15 000 Kč (případně 30 000 Kč)* průměrný měsíční zůstatek nad 40 000 Kč
Elektronická platební karta (roční poplatek) 200 Kč zdarma 280 Kč ročně 360 Kč
3 nástroje přímého bankovnictví jen internetové bankovnictví za 30 Kč internetové a telefonní bankovnictví zdarma zdarma 3 x 39 Kč
Zdroj dat: banky
Poznámka: * u Programu Plus zdarma u eBanky musíte měsíčně složit minimálně 30 tisíc Kč, výhodou jsou pro vás nižší poplatky u některých operací (například příkaz k úhradě)

Vyplatí se 100 tisíc Kč na běžném účtu?

Máte-li nadbytečných 100 tisíc, můžete je svěřit Citibank. Ta vám na oplátku povede účet zadarmo. Navíc k němu dostanete přímé bankovnictví a elektronickou platební kartu. Jestliže se dostanete do finanční tísně a nechcete se vzdát "bezpoplatkového" účtu, nabízí se kreditní karta. Pokud ročně takto utratíte nejméně 36 tisíc Kč, i její vedení bude zdarma. Jinak vás bude stát 500 Kč za rok.

Že byste oněch 100 tisíc Kč, raději investovali a měsíčně byste obětovali 250 Kč, ročně tedy 3 000 Kč? Tolik stojí totiž běžný účet u Citibank v případě, že neudržujete minimální průměrný zůstatek. Pro srovnání, kdybyste 100 tisíc Kč vložili například do fondu peněžního trhu s čisým úrokem 2,5 % p.a., získáte za rok navíc 2 500 Kč. Tedy o 500 Kč méně než činí roční výdaje za vedení účtu. Aby se investice vyplatila, museli byste si vybrat lepší zhodnocení.
Rozhodnete-li se platit 250 Kč měsíčně, pokryje vám tato částka přímé bankovnictví a elektronickou platební kartu. I přesto je jeho cena vysoká. Ztratili byste tímto navíc i výhodné zúročení stotisícového vkladu (pohybujeme-li se v prostředí běžných účtů), a to 1,25 % p.a. (Do 10 tisíc Citibank neúročí vklad vůbec, do 100 tisíc 0,75 % p.a.)

V GE Money Bank si vašich peněz neváží

V GE Money Bank stačí, když budete měsíčně udržovat víc jak 40 tisíc Kč a banka po vás za vedení nebude nic chtít. Už ale neplatí, že by stejně jako v Citibank zahrnoval tento běžný účet i další služby. Elektronická platební karta vás ročně vyjde na 360 Kč, každý kanál přímého bankovnictví na 39 Kč.

Pokud byste využívali například internetové a telefonní bankovnictví a elektronickou kartu, ztratíte na poplatcích měsíčně 108 Kč. Pořídíte-li si balíček Konto Genius, vyjdou vás tyto služby na 99 Kč. Co je tedy na vedení zdarma tak výhodné? V případě GE asi nic. Jestliže byste využívali konto jen jako běžný účet bez dalších služeb, možná byste mohli něco ušetřit. Ovšem částka 40 tisíc Kč se dá zúročit výhodněji než 0,10 % p.a. Výhodnějšího úroku u vyššího vkladu se bohužel nedočkáte.

Spoření na běžném účtu?

Se spořícími konty ING a Raiffeisenbank můžete nakládat bez výpovědní lhůty a aniž byste zároveň museli mít zřízen běžný účet. Raiffeisenbank k němu nabízí dokonce i elektronickou platební kartu a nástroje přímého bankovnictví. Podmínkou je udržovat minimální zůstatek 5 tisíc Kč. Pak kromě trvalých příkazů můžete s účtem nakládat stejně jako s účtem běžným. I zadávání trvalých příkazů lze obejít. Pokud se chcete dozvědět jak, čtěte zde: Bankovní účet bez poplatků? Existuje.

Ale pozor. Raiffeisenbank zvolila jinou poplatkovou politiku u platebních karet pro běžný účet a jinou pro spořící účet. U spořícího účtu platíte pouze za vydání karty, a to 400 Kč (karta je platná 2 roky). U běžného účtu platíte za vydání 90 Kč a za vedení měsíčně dalších 15 Kč. Dohromady za dva roky tedy 450 Kč (2 x 12 x 15 + 90). Ušetřená padesátikoruna je však jen zdánlivá. Za jeden výběr z vlastního bankomatu zaplatíte 30 Kč, z cizího 40 Kč. Výběr kartou k běžnému účtu by vás vyšel u vlastního bankomatu na 5 Kč (první dva výběry v měsíci) nebo 9 Kč (3. a další), u cizího bankomatu na 19 Kč (první dva výběry v měsíci) nebo na 25 Kč (3. a další). Za jeden kanál přímého bankovnictví zaplatíte 35 Kč, za dva 60 Kč a za tři 80 Kč, ať už máte běžný nebo spořící účet. Zde už rozdíl není.

Spořící účet u Raiffeisenbank se vyplatí těm, komu stačí vybrat jednou za měsíc a obejde se bez trvalých příkazů. Pak získá výhodnější úročení vkladu. Místo 0,01 % p.a., které nabízí běžný účet, přinejmenším 0,30 % p.a. (úrok roste s výší vkladu). O možnosti využít ING spořící konto jako zcela bezpoplatkový účet si přečtěte v článku Bankovní účet bez poplatků? Existuje.

Pokud nejste uživatelem přímého bankovnictví, může se vám běžný účet s vedením zdarma, vyplatit. Nechcete-li s každým příkazem na pobočku, uvažujte raději o balíčku služeb. Může to pro vás být levnější varianta. Máte-li ale přebytečných sto tisíc a nechcete se zabývat tím, kam je investovat, může i běžný účet posloužit jako odkladiště. Zaručí vám vedení účtu, přímé bankovnictví a platební kartu zdarma. To však není mnoho.

Máte zřízen takovýto účet? Jste s ním spokojeni? Nebo jej chcete zrušit? Uvažujete o zřízení běžného účtu bez poplatku za vedení? Sdělte nám

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-186
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 10. 2005 9:05, Martin Pražák

e-banka: "Kontokorent můžete získat ihned při založení účtu" - to je LEŽ! Nevyřídili mi jej ani po měsíci, tak jsem účet zase rychle zrušil. Nemám zájem mít účet v bance, která mi lže už při jeho zakládání.

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 9. 2005 17:45, Gergi

Presne tak, na vsech uctech se rozumi i sporici ucet, terminovane vklady a investicni ucet = cenne papiry ve fondech z nabidky Citibank.

Zobrazit celé vlákno

-55
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rodinné konto nebo nezávislé účty? Co je výhodnější?

13. 9. 2005 | Dana Chytilová

Rodinné konto nebo nezávislé účty? Co je výhodnější?

Vyplatí se spravovat rodinné peníze na společném účtu, v rámci tzv. rodinného konta? Nebo je výhodnější mít peníze pod kontrolou každý zvlášť? Z našeho srovnání vyplývá, že společně... celý článek

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

1. 9. 2005 | Karel Doležal | 1 komentář

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

I českým finančním trhem lze proplouvat bez vydané koruny za správu peněz. Není to zrovna nejjednodušší, ale je to rozhodně možné. Chcete spravovat bankovní konto, platit kartou a vybírat... celý článek

Zrušení účtu zdarma? Ne tak docela

4. 8. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Zrušení účtu zdarma? Ne tak docela

Rušení poplatku za zrušení účtu patří nyní mezi nejviditelnější nástroje, kterým na sebe banky upozorňují. Jde jen o líbivé gesto konkurenčního boje? Opravdu při vystoupení z dané banky... celý článek

Bankovnictví zadarmo, ale pouze on-line

28. 7. 2005 | Eva Marzini

Bankovnictví zadarmo, ale pouze on-line

Na česko-německém pohraničí začala nabízet bankovní služby českým občanům německá spořitelna Kreissparkasse Loebau-Zittau. Na území ČR nemá pobočky, využít ji tak můžeme prakticky jen... celý článek

Komu škodí české banky?

21. 7. 2005 | Jiří Šedivý

Komu škodí české banky?

Jsou české banky tím líným mastodontem, který ubíjí domácí hospodářství, bankovní sektor a neumí si vydělat "ani na chleba"? Nebo jsou několikamiliardové zisky předmětem obyčejné závisti?... celý článek

Partners Financial Services