Akcie: ropa půjde ještě výš

Akcie: ropa půjde ještě výš
Již tak vysokou cenu ropy tlačí ještě výše hurikán Katrina, který ohrožuje těžbu této komodity v Mexickém zálivu. Není divu, že se minulý týden burzovní indexy nacházely na svojí nejnižší úrovni od 8. července.

Spojené státy

Vstup do nového týdne nebyl ve znamení větších změn a významné burzovní indexy zaznamenaly mírný vzestup. Akcie kanadské ropné společnosti PetroKazakhstan vyskočily o skoro 16 % na 53,75 dolarů za akcii poté, co byla koupena společností China National Petroleum za 4,18 mld. dolarů neboli 55 dolarů za akcii. Výraznější růst o 7,2 % si připsaly i akcie společnosti Dow Jones & Co. (profil, názory), která vydává deník Wall Street Journal. Zástupce rodiny Bancroft, která ovládá tuto společnost, oznámil, že v období od 15. srpna přijali tři nabídky na prodej jejich podílů. Mezi zájemci je pravděpodobně i The New York Times.

Při úterní seanci klíčové indexy vymazaly zisky z předešlého dne. Byly negativně ovlivněny růstem ceny ropy. Mezi sektory které nejvíce ztrácely, byly především zpracovatelé surovin a komodit - jejich tržby závisí na síle ekonomiky. Akcie hliníkárny Alcoa (profil, názory) tak klesly o 2,4 % a ocelárna U.S. Steel ztratila 3,4 %. Zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby během července rovněž poklesly, odrážejí částečně snížení poptávky po letadlech a automobilech. Za druhé čtvrtletí byl růst HDP na roční bázi 3,4 %, a toto tempo by se mělo v tomto kvartále zvýšit na 4,1 %. Na poslední tři měsíce v roce se odhaduje zpomalení růstu na 3,5 %.

Uprostřed týdne se dostaly burzy pod tlak prodejců. Příčinou byla cena ropy, která vyrostla ještě o 2,5 % na 67,32 dolarů za barel. Důvodem tohoto růstu byla obava (později potvrzená), že hurikán směřující na Floridu může ohrozit těžbu v Mexickém zálivu. Index S&P 500 (profil, názory) ztratil 0,7 %, Dow Jones Industrial Average (profil, názory) poklesl o 0,8 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) ubral 0,4 %. Největší americký prodejce luxusního koženého zboží společnost Coach (profil, názory) zveřejnila výhled na vyšší zisk a zároveň oznámila, že prodloužila kontrakt ze třemi jejími top managery. Akcie společnosti vyrostly o 4 %.

Ve čtvrtek burzovní indexy mírně vyrostly. Investoři využívali k nákupu to, že se tři klíčové burzovní indexy nacházely na svojí nejnižší úrovni od 8. července letošního roku. Akcie Citigroup (profil, názory) se zvedly o 0,5 %, finanční skupina totiž zřejmě prodá společnost Legg Mason´s capital-markets firmě Stifel Financial. Největší americká chemička Dow Chemical (profil, názory) možná za rok 2005 vydělá 4,34 dolarů na akcii, což je o 13 centů méně než se předtím očekávalo. Její akcie oslabily o 2 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy se jejich hodnoty mírně zvyšovaly. Investoři předpokládali, že současná úroveň nacházející se blízko jeden a půl měsíčního minima přiláká další kupující.

Evropa

K velmi mírnému posílení burz dopomohly v pondělí akcie důlních a ropných společností, jako Statoil ASA a BHP Billiton, a to na podkladu spekulací, že poptávka po komoditách podpoří jejich zisky. Akcie společnosti TUI, která je největším evropským prodejcem zájezdů, přišly o 3,9 %. Důvodem bylo oznámení, že společnost prodá svoje akcie v hodnotě 1 mld. eur, aby získala peníze na nákup britské CP Ships.

Úterní dění bylo ve znamení poklesu na základě obav, že neustále stoupající cena ropy ohrozí zisky společností a poptávku spotřebitelů. Pokles trhu zapříčinily společnosti jako Air France-KLM Group a Porsche. Naproti tomu důvěra investorů v Německu, které je největší evropskou ekonomikou, vystoupala na nejvyšší hodnotu za posledních 17 měsíců zásluhou vzestupu zisků, růstu exportů a zvýšení investic v průmyslu.

Středeční seance byla ve znamení pokračujícího poklesu. Investoři byli zklamáni z výše dividend společnosti BHP Billiton, což vedlo k výprodeji akcií důlních společností. Největší světový výrobce hodinek, švýcarská Swatch Group, vykázala 22% nárůst prodejů, jak jí stouply prodeje luxusních hodinek zahrnující značky Omega a Blancpain v Asii a USA.

Jak cena ropy dosáhla úrovně 68 dolarů za barel, důvěra podnikatelů v Německu poprvé za tři měsíce klesla. Pokud cena ropy zůstane nad úrovní 60 dolarů za barel, negativně ovlivní výši zisků společností.

V pátek dopoledne burzy lehce posilovaly, protože investoři se vraceli do svých pozic, které prodali ve čtvrtek za vyšší ceny.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Evropě se týden příliš nevyvedl

22. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropě se týden příliš nevyvedl

Spekuluje se o případném bankrotu společnosti Delta Air Lines. Investiční banka Goldman Sachs odhaduje, že cena ropy bude příští rok 68 dolarů za barel, v delším období pak očekává... celý článek

Akcie: rušný týden

15. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rušný týden

Cena ropy vystoupala k 65 dolarům za barel. FED zvýšil úrokovou sazbu o 0,25 % na 3,5 %. Kurz dolaru k euru klesl na 10týdenní minimum. Evropské burzy se dostaly na nová tříletá maxima.... celý článek

Akcie: cena ropy opět v oblacích

8. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy opět v oblacích

Hodnoty indexů S&P 500 a Nasdaq Composite vyšplhaly na čtyřletá maxima. Cena ropy v New Yorku se dostala až na 62,30 dolarů za barel. Firmě Reebok vzrostly akcie o 30 %, naopak akcie... celý článek

Akcie: pozitivně naladěná Evropa i USA

1. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: pozitivně naladěná Evropa i USA

Šéf DaimlerChrysler opustí ke konci roku 2005 firmu. 301 společností z indexu S&P 500 reportovalo svoje čtvrtletní výsledky, 72 % z nich překonalo odhady. V Evropě trhy táhly vzhůru... celý článek

Akcie: čínský yuan, slabá Citigroup a Londýn

25. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: čínský yuan, slabá Citigroup a Londýn

Devadesát jedna firem z indexu S&P 500 již zveřejnilo svoje výsledky za 2. kvartál, 82 % z nich předčilo odhady. Zklamání pro investory přinesl koncern GM, vykázal třetí po sobě... celý článek

Partners Financial Services