Jak funguje mimořádné pojistné u IŽP

Kromě běžně placené smlouvy může pojistník během trvání smlouvy zaplatit i takzvané mimořádné pojistné (MP). Za toto pojistné jsou nakoupeny podílové jednotky stejně jako za běžné pojistné. Klient má právo si zvolit fondy do nichž se MP neinvestuje nezávisle na alokaci běžného pojistného. Produkty se liší v těchto vlastnostech:

  • Dohromady, nebo samostatně
    Pojišťovna buď podílové jednotky nakoupené za mimořádné pojistné eviduje odděleně od jednotek nakoupených za běžné pojistné, nebo tyto jednotky nerozlišuje.
  • Kdykoliv, nebo po oznámení
    Téměř všechny produkty umožňují zaplatit MP kdykoliv, aniž by klient musel předem informovat pojišťovnu. Pojistné se většinou zasílá na stejné číslo účtu, pouze variabilní symbol se liší od čísla pro běžné pojistné. Pouze výjimečně je nutno MP předem ohlásit pojistiteli.
  • Minimální výše pojistného
    Pojišťovny stanovují různou výši minimálního pojistného, pohybují se od 1 000 Kč do 10 000 Kč.

V současné době neexistuje jednotný výklad, zda o zaplacené mimořádné pojistné lze snížit daňový základ v rámci daňových odpočtů životního pojištění. Nejasnosti může ukončit případná novela zákona, která tuto možnost přímo připustí nebo vyloučí. Dodejme, že obdobou mimořádného pojistného v penzijním připojištění je jednorázové navýšení měsíčního příspěvku na konci roku a jeho snížení od ledna následujícího roku. V tomto případě je takto zaplacený příspěvek daňově odečitatelný.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services