Noční můra studenta? Zdravotní pojištění

Noční můra studenta? Zdravotní pojištění
Přihlašujete se sami, například jako absolvent vysoké či střední školy, k platbě zdravotního pojištění? Postup pojišťoven není jednotný. Někde stačí vyplnit přihlášku, jinde se nevyhnete shánění dalších dokladů. Co je tedy potřeba udělat?

Ukončili jste studium na vysoké škole? Nenastoupili jste ihned do zaměstnání nebo jste se nenahlásili na úřad práce? Pak musíte vyřešit otázku, k čemu všemu se přihlásit, co všechno začít platit. To, co rozhodně platit musíte, je zdravotní pojištění. Nesmí existovat ani jeden jediný den, kdy byste buď vy sami, nebo někdo jiný za vás, neodváděli pojistné.

Kdo se nyní postará?

Měsíc po absolvování vysoké školy jste ještě v "ochranné lhůtě", to znamená, že za vás platí zdravotní pojištění stát. Dál už se musíte starat sami. Stát vás totiž přestal považovat za nezaopatřené dítě připravující se na budoucí povolání.  Odvádět zdravotní pojištění budete sami jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP).

Student se stává OBZP například:

  • jestliže dovrší 26 let a stále studuje,
  • jestliže přeruší studium, 
  • jestliže ukončí studium a rozhodne se platit si zdravotní pojištění sám.
Ukažme si to na příkladu. Předpokládejme, že poslední státní zkoušku složíte v polovině června (za den ukončení studia se podle Zákona 11/98 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů považuje den, kdy byla vykonána státní závěrečná zkouška nebo její poslední část). V průběhu července nemáte pravidelný příjem (například jen příležitostné zaměstnání), ale hledáte si zaměstnání, a to aniž byste se přihlásili na úřad práce. Důvody k tomu mohou být různé, například se nechcete objevit na seznamu nezaměstnaných vedeným úřadem práce nebo věříte, že si práci najdete brzy sami.

Příležitostné zaměstnání:

  • zaměstnání, které by podle dohody nemělo trvat déle než 7 po sobě jdoucích kalendářních dnů, 
  • zaměstnání, ze kterého neplyne více než 400 Kč měsíčně. 

V srpnu končí prázdniny?

V červenci za vás ještě zdravotní pojištění zaplatí stát, ale v srpnu je to už na vás. Jestliže byste absolvovali střední školu (a dál nestudovali, nepracovali a nepřihlásili se na úřad práce), ani v srpnu byste se starat nemuseli. Vaše povinnosti by se o měsíc posunuly. Dvouměsíční prázdniny platí u středoškoláků tedy i pro platbu zdravotního pojištění.

Do osmého dne následujícího měsíce, to znamená do 8. srpna u vysokoškoláků nebo do 8. září u středoškoláků, musíte své zdravotní pojišťovně oznámit, že si budete pojištění hradit sami. Platit pojištění můžete buď jako osoba bez zdanitelných příjmů nebo jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ). V prvním případě byste platili měsíčně 970 Kč, v druhém 1 143 Kč. V obou případech je nutné vyplnit formulář ohlašující tyto změnu plátce pojištění. Bude to k přihlášení stačit? Máte-li štěstí, ano.

Pokud se vás platba zdravotního pojištění týká a vy jste to ještě nenahlásili své zdravotní pojišťovně, urychleně tak učiňte. Za nesplnění oznamovací povinnosti vám pojišťovna může uložit pokutu ve výši 10 tisíc Kč. Navíc čím později to ohlásíte, tím více zaplatíte na penále. Pojišťovny si totiž účtují 0,1 % z dlužné částky za každý den prodlení. Pojistné musíte zaplatit do 8. dne následujícího měsíce, za který  hradíte pojistné. To znamená že zdravotní pojištění za srpen musí být uhrazeno do 8. září. 

Některé důležité údaje uváděné při přihlášení se k platbě zdravotního pojištění:

  • rodné číslo, které při platbách slouží současně jako variabilní symbol, 
  • začátek OBZP (OSVČ),
  • způsob platby (u bezhotovostního převodu je důležitým datem den, kdy byly peníze odepsány z účtu, u hotovostních plateb den, kdy banka nebo pošta peníze převzala. V obou případech se tak musí stát do 8. dne následujícího měsíce.

Co pobočka, to názor

Například Všeobecná zdravotní pojišťovna nebo Hornická zaměstnanecká pojišťovna jsou k vám shovívavé. Přijdete, vyplníte, odejdete. Nezáleží na tom, zda se hlásíte jako OBZP nebo OSVČ, stačí napsat údaje do formuláře,  uvést způsob platby a je hotovo. Ovšem například u Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra je třeba ještě dokládat potvrzení o ukončení studia, a pokud se přihlašujete jako OSVČ i doklad, u koho budete tuto samostatně výdělečnou činnost vykonávat. Že takový doklad nemáte? Nevadí. Obraťte se na jinou pobočku. Alespoň tak jsme to udělali my. Nejprve jsme dostali soupis, co všechno nám chybí a musíme dodat. Některé doklady, jako třeba zmíněné potvrzení o OSVČ, jsme neměli. Tak jsme se vydali jinam. A kupodivu přihlášení na jiné pobočce proběhlo v pořádku i bez požadovaných dokumentů. 

V zásadě ale platí, že byste se měli přihlašovat na té pobočce, na které jste evidováni. Nelze-li to, běžte na nejbližší pobočku. Údaje si pojišťovna mezi sebou pošle, nebo je pošlete poštou sami. Možná se tím vyhnete zbytečnému stresu ze shánění nepotřebných dokumentů. Doklad o ukončení studia vyžaduje i Revírní bratrská pojišťovna. U pracovníka České národní zdravotní pojišťovny se můžete dozvědět, že bez kopie živnostenského listu vás nepřihlásí. Nic nepomůže namítání, že OSVČ nemusí být jen živnostník. Pracovník Sdružení zdravotních pojišťoven zastával nejprve tentýž názor, pak ale připustil případ, že bez živnostenského listu to lze, když máte IČO.

Toto jsou naše zkušenosti s přihlašováním se k platbě zdravotního pojištění. S jakým přístupem a názory jste se setkali vy? Sdělte nám

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-126
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

zdravotní pojištění

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Absolventi bez práce aneb dávky čerstvě po škole

9. 8. 2005 | Ludmila Řezníčková | 8 komentářů

Absolventi bez práce aneb dávky čerstvě po škole

V červnu jste ukončili studium a zatím nemáte práci? Jaké dávky můžete jako čerstvý absolvent obdržet? Kdy, kde a o co žádat? Na podporu v nezaměstnanosti má po škole nárok jen málokdo,... celý článek

Penzijní reforma: děti jsou také vkladem do systému

1. 3. 2005 | Kateřina Havlíčková

Penzijní reforma: děti jsou také vkladem do systému

Pokračujeme v prezentaci dalších částí návrhu důchodové reformy. Povinné pojištění invalidity u zdravotní pojišťovny a motivační snížení pojistných sazeb u rodičů a zaměstnavatelů "ohrožených"... celý článek

Podnikatelé, děti, daně a rok 2005

6. 1. 2005 | Kateřina Havlíčková

Podnikatelé, děti, daně a rok 2005

Také na osoby samostatně výdělečně činné coby poplatníky s dětmi naši zákonodárci mysleli, připravili pro ně ovšem několik odlišností (všechno lze propočítat na naší kalkulačce). Další... celý článek

Jak uživit potomky

5. 3. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak uživit potomky

Napjatý rodinný rozpočet mohou vylepšit přídavky na děti. Máte na ně nárok? Jak o ně požádat? A kolik peněz vám vlastně náleží?

Partners Financial Services