Zrušení účtu zdarma? Ne tak docela

Zrušení účtu zdarma? Ne tak docela
Rušení poplatku za zrušení účtu patří nyní mezi nejviditelnější nástroje, kterým na sebe banky upozorňují. Jde jen o líbivé gesto konkurenčního boje? Opravdu při vystoupení z dané banky nezaplatíte nic? Nebudete zkasírováni na jiných poplatcích? Jak kde.

Konto vám zruší "zadarmo" v těchto bankách: Bawag, Komerční banka, Citibank, Živnostenská banka, HVB bank, Česká spořitelna, GE Money Bank a Raiffeisenbank. Na kolik vás však takovéto zadarmo vyjde? Většinou zaplatíte za zrušení trvalého příkazu, inkasa, SIPO, a to nemalou částku pohybující se nejčastěji mezi 30 až 50 Kč za jeden příkaz podaný na pobočce. V případě zadání prostřednictvím přímého bankovnictví je situace daleko příznivější, nemusí stát vůbec nic nebo se zpravidla vejde do desetikoruny. Rozloučení se s účtem vás tedy může ale nemusí vyjít draho.

S internetem zdarma?

Výjimkou je Komerční banka. Tento zrádný poplatek neúčtuje už rok a půl, rozhodně na tom ale netratí. Na jednociferné poplatky zapomeňte. Zrušení trvalého příkazu vás i v rámci jeho zadání prostřednictvím telebankingu bude stát 30 Kč a internetbankingem 20 Kč. Zato například České spořitelna po vás při odchodu nebude chtít vůbec nic ani za zrušení příkazů na pobočkách.

Přehled poplatků za zrušení účtu v jednotlivých bankách

Banka

Předchozí poplatek v Kč

Současný poplatek v Kč

Datum změny

Bawag
(profil, názory)

0

0

---

Komerční banka
(profil, názory)

250

0

únor 2004

Citibank
(profil, názory)

150

0

březen 2004

Živnostenská banka
(profil, názory)

100

0

březen 2004

HVB Bank
(profil, názory)

400

0

květen 2005

Česká spořitelna
(profil, názory)

300 / 400 *

0

srpen 2005

GE Money Bank
(profil, názory)

200

0

srpen 2005

Raiffeisenbank
(profil, názory)

300

0

srpen 2005

eBanka
(profil, názory)

200

200**

---

ČSOB
(profil, názory)

200 / 250 /400 *

200 / 250 /400 *

---

Poštovní spořitelna
(profil, názory)

200

200

---

Volksbank
(profil, názory)

250

250

---

Zdroj dat: banky
Poznámka:
* - poplatek se liší podle typu konta,
** - v ceně jsou zahrnuty veškeré poplatky spojené s rušením účtu

S podobným přístupem se ovšem můžete setkat i u těch bank, které ještě poplatek za zrušení účtu vyžadují. V současnosti jsou to tyto 4 banky: eBanka, ČSOB, Poštovní spořitelna a Volksbank. To znamená, že kromě samotného poplatku vám může být účtováno ještě rušení trvalých příkazů, inkas a SIPO. Ale taky nemusí. Toho je dokladem eBanka, v jejichž 200 Kč jsou zahrnuty veškeré poplatky. Zbylé bankovní domy vám naúčtují i zrušení trvalých příkazů,... Nezpomeňte však, že zrušení účetu neproběhne inhed. Poplatky za vedení vám bubou účtovány ještě tak 2 měsíce po požádání o zrušení.

Nulové poplatky nevedeme

Žádná z těchto čtyř bank zatím neplánuje odstranění tohoto poplatku. Volksbank však uvažuje o možnosti takzvaného "časového rozlišení". Znamenalo by to, že pokud byste rušili účet před uplynutím určité lhůty, poplatku byste se nevyhnuli. Po jejím uplynutí byste byli od platby osvobozeni.

Zpoplatnění příkazů se tedy liší banka od banky. Ale jak je to s rušením dalších služeb, jako je například platební karta,  přímé bankovnictví nebo kontokorent? Ty bývají skutečně zdarma nebo zahrnuty v ceně poplatku. Bohužel výjimku lze najít, a to v případě Poštovní spořitelny, která si za zrušení kontokorentu účtuje stokorunu. Ještě loni jste se také v České spořitelně, HVB Bank a v Raiffeisenbank nevyhnuli poplatku za zrušení internetového bankovnictví, a přišli tak o 100 Kč až 200 Kč.

Poplatky za zrušení trvalého příkazu / inkasa / SIPO (v Kč) při zrušení konta

Banka

na pobočce

přímé bankovnictví

Bawag (profil, názory)

30

nelze rušit přes přímé bankovnictví

Komerční banka (profil, názory)

30

20

Citibank (profil, názory)

40

0 (internet), 9 (telefon)

Živnostenská banka (profil, názory)

30

0 nebo 15 podle typu konta

HVB Bank (profil, názory)

50

0

Česká spořitelna (profil, názory)

neúčtuje

neúčtuje

GE Money Bank (profil, názory)

30

0

Raiffeisenbank (profil, názory)

30

0 (internet), 10 (telefon)

eBanka (profil, názory)

neúčtuje

neúčtuje

ČSOB (profil, názory)

40

6

Poštovní spořitelna (profil, názory)

20

3 nebo 2 podle typu konta

Volksbank (profil, názory)

30

0

Zdroj dat: banky

Prázdninové zlevňování...

Z tabulky vidíte, že od srpna máte nově možnost vystoupit zdarma ze tří bank: České spořitelny, GE Money Bank a z Raiffeisenbank. Ono zdarma platí jen u ČS, u zbylých dvou bank vydáte 30 Kč za zrušení trvalého příkazu, inkasa, SIPO na pobočce nebo 10 Kč při použití telefonu v případě RB.

Vynulování poplatku za zrušení účtu však není jediný krok ke zlevňování. Společně s ním tyto banky rušily či zlevňovaly i jiné poplatky. Česká Spořitelna zrušila například poplatek za deaktivaci vkladní knížky, některé drobné administrativní poplatky a poplatek za ověření zůstatku na účtu v případě neoprávněné reklamace. Co to neoprávněná reklamace znamená? Představte si, že máte kreditní kartu a nesouhlasí podle vás výše zůstatku. Takže vznesete reklamaci. Banka předá vaši žádost příslušné karetní asociaci, a když ta po ověření zjistí, že zůstatek je správný a vy jste se zmýlili, naúčtuje vám banka poplatek 200 Kč. Tedy nyní už ne. Raiffeisenbank zlevnila zahraniční platby, GE Money Bank a Poštovní spořitelna snížily poplatek za výběr z bankomatu.

... a zdražování

Čím však banky tento pokles příjmů kompenzovaly? Jak Raiffeisenbank tak i GE Money Bank zdražily například podávání příkazů na svých pobočkách, první zmiňovaná zdražila i podávání příkazů přes internetové bankovnictví nebo zasílání výpisů z účtu.

Přivítali jste hromadné rušení poplatků za zrušení účtu? Nebo myslíte, že by se raději měly rušit nebo zlevňovat jiné běžnější poplatky? Sdělte nám

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 8. 2005 17:36, SocPredator

Máte pravdu. A sami si jí nevezmou, musíte jim ji vnutit.

Zobrazit celé vlákno

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 8. 2005 12:27, dchytilova

neúčtuje znamená, že při zrušení konta nezaplatíte žádný poplatek (tedy ani poplatek za zrušení účtu ani poplatek za zrušení trvalých příkazů...). Nula znamená, že daná operace je zdarma (tedy například jen zrušení trvalých příkazů banka provede zadarmo).

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bankovnictví zadarmo, ale pouze on-line

28. 7. 2005 | Eva Marzini

Bankovnictví zadarmo, ale pouze on-line

Na česko-německém pohraničí začala nabízet bankovní služby českým občanům německá spořitelna Kreissparkasse Loebau-Zittau. Na území ČR nemá pobočky, využít ji tak můžeme prakticky jen... celý článek

Komu škodí české banky?

21. 7. 2005 | Jiří Šedivý

Komu škodí české banky?

Jsou české banky tím líným mastodontem, který ubíjí domácí hospodářství, bankovní sektor a neumí si vydělat "ani na chleba"? Nebo jsou několikamiliardové zisky předmětem obyčejné závisti?... celý článek

Vyplatí se bankovní konto v Rakousku?

12. 7. 2005 | Dana Chytilová

Vyplatí se bankovní konto v Rakousku?

Spíláte bankám za vysoké poplatky? Vidíte řešení v zahraničním kontě? Pokud se rozhodnete pro zřízení běžného účtu v Rakousku, na poplatcích mnoho neušetříte. Na druhou stranu ale nic... celý článek

Bankovní sazebníky? Aby se v nich čert vyznal!

1. 7. 2005 | Dana Chytilová

Bankovní sazebníky? Aby se v nich čert vyznal!

Ministerstvo financí chce, aby si klienti mohli přesně porovnat informace, které o svých službách banky poskytují. Náš průzkum ukazuje, že to je požadavek více než oprávněný. Bankovní... celý článek

Partners Financial Services