Půjčku půjčkou nesplácejte

Půjčku půjčkou nesplácejte
Nedostatek peněz na splácení svých úvěrů řeší stále více lidí dalším zadlužením. Většina z nich je přesvědčena, že se jejich situace zlepší, když peníze z nové půjčky použijí na splácení té staré. Opak je pravdou.

Za první pololetí tohoto roku požádalo o další půjčku celkem 32 202 neplatičů. Čtvrtina z nich dokonce žádala opakovaně. Zaznělo to na včerejší tiskové konferenci společností SOLUS, která se snaží o ochranu leasingu a úvěrů. Další půjčkou sice klient splatí tu předcházející, ale je to řešení krátkozraké, postrádající rozumné východisko.

SOLUS
Zájmové sdružení právnických osob na ochranu leasingu a úvěrů spotřebitelům. Členy jsou SID, která zpracovává databázi neplatičů, a mnohé úvěrové společnosti: Beneficial Finance, CCB Finance, CCS Česká společnost pro platební karty, Cetelem ČR, Český Triangl, Cofidis, Essox, Home Credit Finance, HVB Bank (profil, názory), Profireal, Raiffeisenbank (profil, názory), VB Leasing.
"Klient má obvykle k dispozici pouze příjem, ze kterého nebyl schopen či ochoten splácet už své předchozí závazky. Problém se tedy neřeší, jen oddaluje," vysvětlil výkonný ředitel SID Jan Stopka.

Nesplácení je bránou do databáze

Jak se firmy brání proti neukázněným dlužníkům? Pomáhá jim v tom takzvaný registr fyzických osob, v němž jsou zahrnuti všichni klienti, kteří neplní své finanční závazky vůči některému ze členů sdružení.

Pak stačí členské společnosti vyslat dotaz do registru, zda je v něm daná osoba evidována, nebo ne. Pokud ano, dozví se jen nejnutnější údaje, jako je druh porušení povinnosti, existence dluhu a jeho případné splacení. Po splnění závazku je klient veden v databázi ještě 3 roky, pak teprve dojde k jeho vymazání. Citlivější informace týkající se například příjmu klienta se společnost nedozví. 


SID
Společnost pro informační databáze. Zpracovává databáze spotřebitelů (registr fyzických osob) a databáze podnikatelů a právnických osob. Tedy těch osob, které neplní své smluvní závazky u členů sdružení SOLUS.
Znalost konkrétního typu porušení povinnosti má význam pro možnost dalšího poskytnutí úvěru. Přítomnost klienta v registru ještě nemusí automaticky znamenat, že už nedostane novou půjčku. Sleduje se totiž míra porušení závazku, která je rozdělena do 4 kategorií. Cetelem i Home Credit, obě sdružené v SOLUS, nejprve klienta vyhodnocují, a pak se teprve podívají do registru a případně posoudí, jakou kategorii porušil.

Vytrvalci nemají nárok?

Za letošní půlrok vyslali členské společnosti do registru více než půl miliónu dotazů, z nichž v 8 % případů (tedy přes 45 tisíc) se jednalo o odpověď: Ano, klient měl nebo má potíže se splácením. Toto číslo však neznamená stejný počet neplatičů. Někteří žadatelé totiž "obíhají", a když neuspějí u jedné společnosti, zkouší to u jiné. Těchto "vytrvalců" bylo za první pololetí asi 8 tisíc a počet jejich žádostí dosahoval téměř poloviny všech podaných žádostí. Průměrně tedy "obíhající" klient podal 2,6 žádosti.

Registr fyzických osob versus nebankovní registr klientských informací
  • RFO se zaměřuje především na splátkové společnosti, NRKI se do konce roku spojí s bankovním registrem a bude tedy shrnovat údaje jak nebankovních tak i bankovních institucí,
  • RFO zahrunuje údaje jen o neplatících osobách, NRKI zahrnuje údaje také o bezproblémových klientech,
  • se zveřejněním v RFO musí klient souhlasit, se zveřejněním údajů v NRKI musí klient souhlasit (u nových klientů je situace jednodušší, protože souhlas je součástí smlouvy).

Databáze obsahovala k poslednímu červnu tohoto roku 238 875 záznamů o zhruba 208 000 klientech, kteří neplnili nebo neplní své závazky. Meziročně se jednalo o nárůst o 40 %, a to v důsledku vstupu nových členů a celkového růstu trhu. Podle Stopky je však těžké odhadnout, kolik z těch, kteří žádali o půjčku poprvé, si už peníze půjčilo u společností, které nejsou členy sdružení SOLUS.

Profil žadatele o úvěr v ČR (podle Home Credit):
  • častěji muži než ženy,
  • ve věku 25 - 55 let,
  • průměrný čistý příjem na osobu 10 000 Kč,
  • příjem na domácnost 17 000 - 25 000 Kč,
  • 1 nebo 2 děti,
  • úvěr ve výši 10 000 Kč.
Společnost SID provozuje od května 2005 i registr podnikatelů a právnických osob. Aktuálně se jedná o necelých 7 tisíc subjektů s celkovou dlužnou částkou po splatnosti 215 miliónů Kč.

Co říkají čísla?

Nejvíce si lidé půjčují v měsících říjen až prosinec. Zeměmi s nejvyššími průměrnými objemy úvěrů na domácnost za rok 2004 jsou Velká Británie, Německo a Španělsko. Česká republika se umístila na 10. místě ze sledovaných 11 zemí. Nárůst objemu úvěrů mezi lety 2003 a 2004 byl ze zemí střední a východní Evropy nejvýraznější na Slovensku a v Maďarsku. Česká republika se pohybovala lehce nad "evropským" průměrem. Vyplývá to z výsledků studie Barometr, kterou provedla Cetelem.

Přehled počtu dotazů a žadatelů o úvěr sledovaných v registru fyzických osob
Statistika registru fyzických osob 1. pololetí 2004 2. pololetí 2004 1. pololetí 2005
v kusech v % v kusech v % v kusech v %
Celkový počet dotazů

286 696

552 655

560 087

z toho počet pozitivních odpovědí* 11 157 3,89 26 548 4,80 45 141 8,06
Celkový počet žadatelů**

7 906

19 048

32 202

z toho žadatelů s jednou žádostí 5 987 75,73 14 038 73,70 24 102 74,85
z toho počet "obíhajících" žadatelů 1 919 24,27 5 010 26,30 8 100 25,15
Celkový počet žádostí***

11 157

26 548

45 141

z toho jedna žádost 5 987 53,66 14 038 52,88 24 102 53,39
z toho opakovaných žádostí 5 170 46,34 12 510 47,12 21 039 46,61
Počet žádostí na "obíhajícího" klienta

2,69

2,50

2,60

Zdroj dat: SOLUS, SID
Poznámka:
* odpovědi Ano, klient měl nebo má problémy se splácením svých závazků
** žadatelů se záznamem v registru fyzických osob
*** ze strany žadatelů se záznamem v registru fyzických osob

Už jste se někdy pokoušeli splatit současný úvěr novým úvěrem? Myslíte si, že je to ta správná cesta? Jak byste řešili problémy s nemožností splácet půjčku? Podělte se s námi o

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 7. 2005 9:33, Michal

V podobné situaci se ocitl i jeden můj známý. Taky mu banka nabídla jinou půjčku, kterou splatil tu starou a u nové měl nižší splátky, takže se ze zadlužení dostal. Obě půjčky byly od jedné banky. Banka byla ráda, že nemá problémy, klient byl rád, že nemá problémy. Bylo to jen o dohodě.

Zobrazit celé vlákno

+36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, Úvěr

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak žít na dluh

11. 7. 2005 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak žít na dluh

Nemáte na dovolenou? Nemáte na novou televizi? Nemáte na nábytek? Nakupujte na splátky, lákají vás prodejci v obchodech a reklama na každém rohu. Než ale podlehnete, vše si důkladně... celý článek

Nový registr ochrání věřitele i dlužníky

23. 6. 2005 | Jiří Šedivý

Nový registr ochrání věřitele i dlužníky

Neplatiči v ČR to budou mít opět o něco složitější. Po vzoru bankovních sestřenic spouštějí registr neplatičů i úvěrové a leasingové společnosti. Jde spíše o ochranu před riziky společností,... celý článek

Černá listina není černá

20. 8. 2004 | Vendula Hilkovičová | 1 komentář

Černá listina není černá

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů činnost databáze neplatičů Solus neporušuje zákon, oznámili představitelé sdružení. Kromě jiného také sdělili, že až každý pátý klient některé... celý článek

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

23. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Život na dluh: lákavý, ale nebezpečný

Půjčovat si na nákup zboží je dnes zcela standardním jevem. Stále více spotřebitelů si sjednává spotřební úvěry, kupuje zboží na splátky, koupi bytů hradí hypotékou a auta kupuje na... celý článek

I proti neschopnosti splácet se lze pojistit

8. 9. 2003 | Simona Ely Plischke

I proti neschopnosti splácet se lze pojistit

Zavázat se na několik let, v případě hypotéky až na několik desítek let, k pravidelným splátkám s sebou vždy přináší rizika. Pokud dlužník například z důvodu dlouhodobé nemoci není... celý článek

Partners Financial Services