Žádný hrad není nedobytný, je-li pán navíc u moře

Žádný hrad není nedobytný, je-li pán navíc u moře
Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti, které nic nestojí a přesto jsou "k nezaplacení". Nezapomínejme ale ani na pojištění domácnosti.

Zloději obratně využívají příležitosti, kdy majitelé opouštějí svá obydlí častěji a na delší dobu. Z policejních statistik za rok 2004, viz grafy, vyplývá, že v průměru celého roku docházelo měsíčně k 516 vloupáním do bytů, statistika pouze za srpen ovšem již nabízí smutné číslo 644, tedy o téměř celou čtvrtinu nad průměrem. Podobný nárůst platí i pro výši škod způsobenou bytovými zloději. Měsíční průměr celkové výše škod byl loni v bytech je 27 miliónů korun, v srpnu pak ale o téměř čtvrtinu více, 34 miliónů korun.

Co tedy dělat, aby se do letošních statistik nezařadili vy? Aplikace několika maličkostí může pomoct, v pravém sloupku jich máte hned plný seznam.

Mocné maličkosti
  • Nezveřejňujte termín svého odjezdu a pobytu na dovolené.
  • Nechlubte se svou finanční a majetkovou situací.
  • Zkontrolujte pečlivě dveře a okna, zda jsou skutečně zavřené.
  • Nezatahujte závěsy, rolety a žaluzie (zloději se lépe krade, není-li na něj vidět).
  • Vytvořte zdání, že je v bytě někdo přítomen. Pozor ovšem na triky s visícím prádlem na šňůře, upoutá zbytečně pozornost a i běžný kolemjdoucí si všimne, že prádlo je stále stejné, čili že majitelé nejsou doma.
  • Svěřte klíč od bytu důvěryhodnému a spolehlivému sousedovi nebo příbuznému, který bude váš byt pravidelně kontrolovat a vybírat poštovní schránku.
  • Využijte elektronického spínacího zařízení, které podle nastavení rozsvítí světla, zapne rádio, televizi apod.
  • Uložte žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání do domu či bytu.
  • Uschovejte cenné věci a doklady do bezpečnostní schránky nebo do domácího trezoru.
  • Zdokumentujte své cenné věci nejen formou seznamu, ale i fotografií (zejména u šperků), případně sepište výrobní čísla přístrojů. Tyto informace pomohou policii v případném pátrání po odcizených věcech a pojišťovnám při likvidaci pojistné události.

Na trhu ale existuje řada dostupných produktů, které dokáží vzbudit zdání, že se v bytě i ve vaší nepřítomnosti někdo vyskytuje. Díky těmto produktům je možné, aby při stisknutí zvonku začal štěkat pes (z magnetofonu) nebo aby se náhodně rozsvěcelo světlo nebo zapínala televize či rádio. "Základní varianty můžete pořídit již za pár stovek," říká Veronika Fáberová z bezpečnostní agentury Group 4 Falck a dodává: "Nejsou ovšem tak dokonalé jako produkty dražší. Například u světla nižší cenové kategorie je možné rozsvícení pouze v určitých pravidelných intervalech, čili zde existuje možnost, že potenciální lupič tento váš ´podvůdek´ prokoukne." Dražší varianty již umožňují ovládání zařízení i dálkově, například pomocí telefonu.

Můžete zkusit namontovat i sirénu, vnitřní nebo venkovní. Zajišťuje většinou jak zvukový, tak i vizuální poplach. Dovolí vám nastavit různé hlasitosti i různé melodie podle podnětu, který signalizátor aktivuje. Moderné přístroje ale umožní třeba i nahrát varující zprávu, která se aktivací signalizátoru spustí. Můžete tedy nainstalovat čidla k plotu okolo domu a když se někdo pokusí neoprávněně proniknout na váš pozemek, zakřičí na něj přístroj vaším hlasem třeba "Zmiz odtud!"

Můžete si také nechte připojit svůj dům či byt na pult centralizované ochrany (PCO). Do bytu se namontují čidla reagující na pohyb, zvuk či kouř a ta předávají signály do PCO, kde jsou hlášení vyhodnocována a v případě potřeby je okamžitě zajištěn výjezd zásahového vozidla nebo policie. Připojení k PCO lze využít třeba jen na dobu dovolené, za dvoutýdenní aplikaci zaplatíte okolo 3 000 Kč.

Co zloděje láká? Co zloděje může odradit?
Nekvalitní dveře Bezpečnostní dveře
Nekvalitní okna Mříže na oknech, dveřích
Pootevřená okna Venkovní bezpečnostní rolety
Pokud se vaším přičiněním dozví, že jste odcestovali na dovolenou Samolepka informující o zabezpečení domu či bytu alarmem či jiným bezpečnostním prvkem
Volně se vyskytující nářadí, žebřík a jiné náčiní, ulehčující práci zloděje Cedulka informující o přítomnosti psa
Pokud se dozví o vaší finanční situaci Světlo založené na detekci pohybu, viditelný kamerový systém, zvuky uvnitř bytu a domu
Pokud již oknem spatří velmi dobrou vybavenost domu či bytu – doporučujeme přinejmenším záclony Hýbající se záclony, náznaky pohybu v bytě, domě
Vědomí o anonymitě spolubydlících hlavně v panelových domech – sousedi o sobě neví, proto je přítomnost neznámých lidí neznepokojuje Bezpečnostní štítek, zakrývající vložku zámku
Otevřené světlíky Například v panelovém domě vícero uzamykatelných dveří
Plná poštovní schránka Pravidelně vybíraná poštovní schránka

Podle statistik Ministerstva vnitra jsou ze 48 % zneužívány pro násilné vniknutí do bytu dveře a z 37 % okna. Podle Fáberová zhruba 40 % zlodějů ovšem ztrácí zájem o dveře, které by neotevřeli do 10 minut. Kompletně nové bezpečnostní dveře získáte za asi 7 000 až několika desítek tisíc Kč. Pokud takovouto částku vydat nemůžete, zkuste účelné bezpečnostní prvky v řádu stovek korun - bezpečnostní zámky, cylindrické vložky, kování, závory a přípravky proti vysazení z pantů. Bezpečnost dveří zdvojnásobí také přídavné zámkyči klasický bezpečnostní řetízek.

Existují ovšem věci, které jsou velmi špatně ovlivnitelné nebo neovlivnitelné zcela. Zloději často vyhledávají byty přízemní, půdní nebo ty, které jsou na patře zcela osamocené. Stejně tak je potěší, když uvidí opuštěný dům na samotě. Mějte toto na paměti při koupi nemovitosti.

Nejvíce zneužívány jsou podle statistik okna v přízemních prostorách (16 %), dále okna sklepní, vikýře a násypné otvory (11 %), v nemalé míře i balkónová okna a dveře (10 %). Myslete tedy na mříže, které jsou zřejmě skutečně tím nejefektivnějším způsobem, jak se ubránit vniknutím lupiče. Ovšem pokud bydlíte v paneláku nebo v domě, kde z různých důvodů nelze mříže namontovat (například kvůli rozhodnutí památkářů), musíte hledat jinou, méně nápadnou možnost.
V současné době lze zajistit, aby křehké sklo nebylo již tak křehké. Způsobů je více. Můžete použít vícevrstevné sklo nebo tvrzené sklo. Nejlepší formou bezpečnostního vylepšení skla je tzv. bezpečnostní fólie. Lze ji ale lepit pouze na sklo o tloušťce minimálně 4 mm, což vylučuje klasická okna panelových domů. Fólie je ale docela drahá, 1 m2 lze pořídit za 400 Kč, za montáž zaplatíte okolo 300 za 1 m2. Pojišťovny ji ale řadí do kategorie bezpečnostních mříží, ušetříte tedy pár korun na pojistném.
Výsledek je ovšem závislý na komplexnosti zabezpečení. Proto je nutné zajistit i pevný okenní rám, řádně ukotvený ve zdi a pevně spojený dlouhými skobami, uzamykatelné uzávěry a kliky (i pro polohu větrací). Kliky můžeme pořídit již za cenu okolo 250 Kč, lepší zabezpečení pantů za ceny okolo 1 100 Kč a například přídavné zámky pro okna a balkónové dveře za 1 500 Kč. Přesto, nezapomeňte, že veškeré zabezpečení přijde vniveč, pokud zapomenete okno zavřít. A bohužel se to nestává zřídka. Policie udává, že 35 % pachatelů vyhledává právě otevřená okna a pootevřené balkónové dveře.

Pojištění domácnosti je nenahraditelné

Letní dovolená za hranicemi

Víte, jak se pojistit? Čím a jak platit v zahraničí? Kde vzít peníze na dovolenou? Jak a čím na dovolené platit? Kdo pomůže vašemu v zahraničí havarovanému autu?
Odpovědi naleznete v tématickém seriálu Letní dovolená za hranicemi!
Najdete zde aktuální kurzy měn, základní geografické údaje o zemích celého světa a spoustu dalších praktických rad.

Dobré zabezpečení zloděje nejspíše odradí, ale stoprocentní jistotu nemáte nikdy. Jestli tedy ještě nemáte svoji domácnost pojištěnou, je na to nejvyšší čas právě před dovolenou. Navíc, nepřáteli vašeho domova nejsou jen zloději, ale i přírodní živly jako oheň, voda či vichřice. Kvalitní pojištění by proto mělo být nezbytnou výbavou vaší domácnosti.

O tom, jak si vybrat pojištění domácnosti se dočtete v článku Nezvané návštěvy? Ať platí pojišťovna, nebudeme se jím zde tedy příliš zabývat. Spíše chceme ukázat, že rozhodně nejde o cenově nedostupný produkt. Naopak, vyberete-li si dobře (tedy nejen podle výše pojistného, ale podle rozsahu krytých rizik a limitů pojistného plnění), získáte za málo peněž opravdu hodně muziky.

Pojištění domácnosti na hodnotu 500 000 Kč se základní spoluúčastí (500 - 3 000 Kč)
Pojišťovna Elektronika Cennosti Časová hodnota/nová hodnota Roční sazba Praha (Kč) Roční sazba v obci do 20 tis. obyvatel (Kč)
Allianz
(profil, názory)
50 000 50 000 NH* 2240 - 2 800 1200 - 1 500
ČP
(profil, názory)
30 000 25 000 NH 2 048 1 268
ČSOB Pojišťovna
(profil, názory)
NH** 2 395 1 586
Generali
(profil, názory)
40 000 40 000 NH*** 2 150 1 150
Kooperativa
(profil, názory)
75 000 (audiovizuální a výpočetní technika) 50 000 NH 2 564 1 154
Uniqa
(profil, názory)
bez limitu plnění 40 000 NH 1 850 - 3 000
(podle způsobu zabezpečení)
1 300 - 3 000
(podle způsobu zabezpečení)
Victoria Volksbanken
(profil, názory)
75 000 (audiovizuální a výpočetní technika) 50 000 NH 2 500 1 500
Triglav
(profil, názory)
50 000 25 000 NH 2 250 1 250
Zdroj dat:
Vysvětlivky:
* - kromě domácích elektrospotřebičů a sportovních potřeb starších pěti let a kromě oděvů, obuvi a prádla starší tří let, u kterých se stanoví časová hodnota věci
**-pro drobné mechanismy, stroje, strojní a elektronická zařízení, elektroniku, fotoaparáty, filmovací nebo optické přístroje, sportovní potřeby (včetně jízdních kol) a domácí elektrospotřebiče starší 3 let je přiměřeným nákladem na znovuzřízení věci nejvýše jejich časová cena
***-elektronika, technické přístroje a sportovní náčiní jsou pojištěny na novou hodnotu do 3 let od jejich pořízení

V článku byly použity informace z materiálu Zabezpečení domů a bytů společnosti AMI Communications.

Máte svoji domácnost pojištěnou? Podle čeho jste pojistku vybírali? Jaké bezpečnostní prvky chrání váš dům či byt?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za hranice autem

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Za hranice autem

Víte, co pro vaši rodinu a vaše auto může v cizině udělat povinné ručení či havarijní pojištění? Jak se zachovat v případě nehody, ať už ji způsobíte vy, nebo do vás někdo "vlítne"?... celý článek

Kde platí zelená karta a kde je nezbytná?

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Způsobili jste svým vozidlem škodu v zahraničí?

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Způsobil vám někdo v zahraničí škodu svým vozidlem?

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

K moři s kartou, šekem nebo hotovostí?

9. 6. 2005 | Dana Chytilová

K moři s kartou, šekem nebo hotovostí?

Chystáte-li se na dovolenou do zahraničí, promyslete si, čím budete platit. Cashem? Šekem? Kartou? Každý způsob má své výhody a nevýhody, proto je lepší nespoléhat pouze na jeden, ale... celý článek

Partners Financial Services