Spočítejte si efektivní úrok vaší pojistné smlouvy

Pojistné lze rozdělit na tzv. ryzí pojistné a tzv. nákladovou přirážku. Ryzí pojistné lze dále dělit na část odpovídající pojistné částce (PČ) na dožití a PČ pro případ smrti. Toto dělení nelze vykládat jako rozklad na spořící a rizikovou složku. Pojištění dožití znamená, že pojistná částka je vyplacena v případě dožití se sjednaného konce pojištění, v případě smrti není vyplaceno nic. Peníze zemřelých jsou použity k navýšení pojistné částky pro ty, co přežijí. Tento "finanční tok" tedy neodpovídá pojmu spoření.
Ryzí pojistné pro případ smrti odpovídá pojistné částce na smrt, která může být po celou dobu konstantní nebo se mění a v každém okamžiku odpovídá do té doby zaplaceného pojistného.

K rozložení pojistného na výše uvedené tři složky není třeba žádných interních údajů pojišťovny, nejdůležitější je znát chování produktu. Je třeba vědět, jaké je plnění v případě smrti a jaké v případě dožití a podle toho sestavit správný vzorec.
Připravili jsme pro vás jednoduchý soubor, do kterého dosadíte základní údaje a program rozloží celkové pojistné na tři části: pojistné na dožití, pojistné pro případ smrti a nákladovou přirážku. Program počítá tento rozklad pro čtyři časté druhy KŽP a navíc i pro rizikové pojištění s konstantní pojistnou částkou. K otevření souboru potřebujete program Excel.

Rozložte si vaši pojistnou smlouvu!
Soubor počítá i vnitřní míru výnosnosti vaší pojistky
(bez vlivu daní a s vlivem daní)!

Použití souboru ukážeme na příkladu: muž 35 let, pojistná doba 25 let, roční pojistné 12 000 Kč, pojistná částka 323 102 Kč, technická úroková míra 2,4 %. Všechna tato čísla postupně dosadíme do tabulky "Vstupní údaje" na listu "Data" a v řádku "4´B" se objeví rozklad: 1 767 Kč (riziko smrti), 8 464 Kč (riziko dožití) a 1 969 Kč (nákladová přirážka). Program lze použít pro běžně placenou smlouvu (doba placení = doba trvání pojištění) nebo pro jednorázově placenou smlouvu.

Vnitřní míra výnosnosti (IRR)

Tento ukazatel je někdy nepřesně označována jako efektivní úrok. Nejčastější omyly a chyby, kterých se lidé dopouští, lze shrnout takto:

  1. IRR u KŽP nelze vypočítat bez interních znalostí produktu,
  2. Je těžší vypočítat IRR u KŽP než u investičního životního pojištění, protože KŽP je neprůhledný produkt,
  3. IRR nelze vypočítat u čistě rizikového pojištění (není tam žádné spoření),
  4. K výpočtu mohu použít finanční tok bez započtení pravděpodobnosti úmrtí.

Uvedené čtyři body ale nejsou pravdivé. Proč? Výpočet efektivního úroku u kapitálového pojištění je jednodušší než např. u investičního životního pojištění (IŽP). Jediná informace potřebná k výpočtu IRR je řada čísel, reprezentující určitý finanční tok. Zatímco finanční tok IŽP závisí na mnoha typech poplatků a srážek rizikového pojistného, u KŽP jsou náklady a rizikové pojistné započteny v sazbě a promítnuty do pojistné částky.

Finanční tok u běžně placené kapitálové smlouvy vypadá tak, že po celou dobu trvání platíme pojistné ve stanovené výši a na konci je nám vyplacena pojistná částka. S jednou důležitou změnou oproti jiným finančním tokům: s určitou pravděpodobností je nám vyplacena určitá částka dříve (plnění v případě smrti) a od této doby již nic neplatíme (jsme mrtví, nemáme povinnost dále platit pojistné). Výše uvedený soubor počítá kromě rozdělení pojistného i vnitřní míry výnosnostibez vlivu daní a s vlivem daní. Pro náš příklad z pátého dílu je IRR bez daní rovna 1,0 %, se započtením zdanění pojistného plnění při dožití a daňových odpočtů (25% daň z příjmu) je IRR 3,1 %.

Všimněte si, že celkové zaplacené pojistné není 25 x 12 000 = 300 000, ale pouze 286 617 Kč. To je způsobeno tím, že část pojištěných se nedožije konce pojištění a zemře v jeho průběhu. V tom okamžiku je jim vyplacena pojistná částka. Zahrnutí výplaty pojistné částky v případě smrti do výpočtu umožňuje vypočítat IRR i pro rizikové pojištění.

Vyšší zhodnocení

Dalším dotazem také byl výpočet IRR pro vyšší zhodnocení než je technická úroková míra. V našem příkladu byl podíl na zisku definován pomocí poplatku 1 % a koeficientu dělení 90 % (viz 4. díl). S podílem na zisku pojišťovna z příkladu nakládá tak, že navyšuje za ryzí sazbu pojistnou částku – díky tomu (nákup za ryzí sazbu bez nákladů) stačí přičíst čistý podíl na zisku k IRR bez podílu na zisku. Získáme tak:

Vnitřní míra výnosnosti
Pojišťovna vydělá hrubého Čistý podíl na zisku IRR bez daňových efektů IRR včetně daňových efektů
0 % 0,0 % 1,0 % 3,1 %
1 % 0,0 % 1,0 % 3,1 %
2 % 0,0 % 1,0 % 3,1 %
3 % 0,0 % 1,0 % 3,1 %
4 % 0,5 % 1,5 %=1+0,5 3,6 %
5 % 1,4 % 2,4 %=1+1,4 4,5 %
6 % 2,3 % 3,3 %=1+2,3 5,4 %

V případě jiného systému podílu na zisku tento výpočet samozřejmě neplatí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

19. 4. 2024 | Radim Zelený | 3 komentáře

Češi se ochudili o miliardy. Neměli životní pojištění

Úrazy, onemocnění, invalidita či úmrtí – pojistné události, za které loni Češi od pojišťoven dostali bezmála deset miliard korun. Mohlo to ale být mnohem víc. O miliardy Češi přišli,... celý článek

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

10. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Trauma jako pracovní úraz? Soud řekl, kdy je nárok na odškodnění

Jste v práci svědkem nějaké nečekané dramatické události – začne hořet, kolega spadne z výšky nebo se ocitnete u dopravní nehody. Po čase se u vás projeví posttraumatický syndrom. Jde... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Partners Financial Services