Pojištění opakovaných výjezdů a k platebním kartám

redakce Peníze.CZ | 12. 5. 2005
Vyjíždíte do zahraničí častěji než jednou či dvakrát ročně? Pak vám stojí za zvážení pojištění opakovaných výjezdů. Nabízejí je nejen pojišťovny jako standardní produkt, ale i banky jako doplněk či součást platebních karet. Jak si vybrat a na jaké "háčky" si dát pozor?

Roční či půlroční cestovní pojištění opakovaných výjezdů nabízejí téměř všechny pojišťovny, které prodávají "standardní" krátkodobé pojistky. Při výběru tohoto produktu byste měli vzít v úvahu čtyři charakteristiky: územní platnost pojištění, rizika, která pojistka kryje, výši pojistných limitů a maximální délku jednotlivých pojištěných cest. Pro první tři uvedené platí stejná pravidla jako pro "standardní" pojistky, o kterých jsme psali v článku S cestovním pojištěním až na kraj světa? Rozhodně ne!
Pojišťovny většinou nabízejí tři územní varianty: Evropu (včetně "okolních" států jako např. Alžírska, Egypta, Izraele, Lybie, Maroka, Sýrie, Turecka či Tunisu), celý svět s výjimkou Spojených států amerických a celý svět včetně USA. (Lékařská péče je v Americe natolik drahá, že zahrnutí této jediné země má na cenu pojistky podstatný vliv. Není neobvyklé, že vzroste i o více než 100 %.)
Pojistky se hemží výlukami z pojištění, takže po této stránce také nic nového. Stejně tak limity pojistných krytí se příliš neliší, pro léčebné výlohy začínají na jednom miliónu Kč (ten my považujeme za minimum a pojistky, které takový limit nedosahují nedoporučujeme sjednávat) a končí nabídkou již tradičně limitně neomezené Allianz.
Ačkoli se často hovoří o "ročních" pojistkách, rozhodně nejde o produkty, které by vás kryly po dobu vašeho dlouhodobého pobytu v zahraničí (takové pojistky jsou výrazně dražší). V tomto případě můžete s klidným svědomím vyjíždět do zahraničí tak často, jak jen je libo, nikdy ale ne na déle než 28 až 90 dní (viz tabulku na konci článku). Po uplynutí stanovené doby již nejste pojištěni, pro opětovnou "aktivaci" pojištění byste museli svůj zahraniční pobyt přerušit, vrátit se domů, a pak znovu vycestovat.

Banky pojišťovnám konkurencí?

Více typů karet umí pojistit
Roční cestovní pojistku na opakované výjezdy si můžete pořídit také např. ke slevovým mládežnickým kartám (ISIC, ITIC, IYTC či EURO<26) či k produktům úvěrovým, např. k O.K. kartě společnosti GE Money Multiservis.
Podobný produkt nabízejí ke svým platebním kartám i banky. Zatímco ceny pojistek renomovaných pojišťoven dosahují několika tisíců, banky nabízejí podobný produkt za pár stokorun (viz např. článek Roční cestovní pojistka: papírová nebo plastová?). Čím to je? Pojistku si v případě platební karty nemůžete nijak přizpůsobit, "berete, co banka dává". Pojišťovny jsou v tomto ohledu mnohem flexibilnější. Také nevyžadují spoluúčast na pojistné události, ta naopak bývá součástí pojistek k platebním kartám. Pokud tak tedy zaplatíte 3 % z 250 000 Kč (přibližná cena operace slepého střeva ve Spojených státech), tedy 7 500 Kč, opravdu jste nákupem "karetní pojistky" neušetřili.
Nicméně, i mezi platebními kartami se najdou kvalitní produkty.

Ti z vás, kdo ve své peněžence nosí drahé prestižní karty, ani nemusí o pojišťovně přemýšlet. Jde zejména o držitele velmi bonitních karet American Expres (za roční vedení zaplatíte 100 dolarů, 200 dolarů nebo 5 000 Kč, záleží na typu karty, zelená či zlatá, a bance, která ji vydává) a Diners Club (ročně přijde na 5 000 až 6 000 Kč). Kromě jiných výhod k nim klient získá kvalitní komplexní cestovní pojištění s vysokými pojistnými limity. Podle typu karty zahrnuje pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, odpovědnost za škody, ztrátu a poškození zavazadel, zpoždění letu a zavazadel, asistenční služby apod. (O jednotlivých typech připojištění jsme psali v článku Dovolená na lůžku či v uneseném letadle? Pojištěno!)
Čeká na vás ale "háček". Podmínkou platnosti pojištění je v případě Diners Club (profil, názory) úhrada nákladů spojených s cestou prostřednictvím této karty, jde například o platbu letenky, jízdenky, ubytování, pronájmu automobilu či nákupu pohonných hmot u čerpací stanice na území ČR v den překročení státní hranice. Jak jsme ovšem psali v článku V zahraničí vám pojistí i nevěru partnera, pojistit se dá téměř všechno, můžete si tak sjednat i tzv. pojištění zrušení aktivace povinného pojištění (za zhruba 1 400 Kč ročně), které vás zmíněné povinnosti použít kartu na cestovní výdaje zbaví.
Omezení platí i pro držitele American Express, stránky této firmy uvádí, že "cestovní úrazové pojištění se vztahuje na úrazy a poranění utrpěná během cest na linkové jízdenky, které byly uhrazeny kartou." Minimálně u karet American Express vydávaných Komerční bankou ale není nutné pojištění takovou úhradou aktivovat.

Kvalitní cestovní pojištění je standardní součástí také karet zlatých či platinových, které banky poskytují za zhruba 2 000 až 7 000 Kč ročně. V podstatě platí, že čím dražší karta, tím kvalitnější pojištění nese. Pokud byste si ale chtěli pořídit některou z těchto karet jen kvůli kvalitnímu pojištění, určitě se vám to nevyplatí.

Do kapsy pro zlato či platinu hluboko?

Pokud máte zájem o cestovní pojištění k vaší základní platební kartě, budete si jej muset nejspíš připlatit. Některé banky sice nabízejí tuto pojistku v ceně "levné", velmi často označené Standard či Classic debetní či kreditní karty, kvalitní ochranu tu ovšem nehledejte, limit pojistných výloh 500 000 Kč je opravdu nízký... Lepší pojistné krytí samozřejmě získáte pokud si za cestovní pojistku k platební kartě několik stovek korun ročně připlatíte, a nebudete se tak spoléhat na marketingově pojatou nabídku cestovní pojistky ke kartě "zdarma".

Cestovní pojištění platí při řádném placení pojistného automaticky (ale také jen) po celou dobu platnosti karty, k níž bylo sjednáno. Pojistné krytí začíná okamžikem překročení státní hranice České republiky a končí jejím zpětným překročením při návratu.

Maximální délka jednotlivých pojištěných cest
Max. délka jednotl. cesty Max. délka jedné cesty
BAWAG Bank
(profil, názory)
45 dní
Allianz
(profil, názory)
365 dní Citibank
(profil, názory)
45 dní
Česká Pojišťovna
(profil, názory)
35 dní Česká spořitelna
(profil, názory)
90 dní, u zlatých karet 120 dní
ČSOB Pojišťovna
(profil, názory)
28 dní ČSOB
(profil, názory)
180 dní
Evropská cestovní pojišťovna
(profil, názory)
45 dní eBanka
(profil, názory)
60 dní
Generali
(profil, názory)
30 dní GE Money Bank
(profil, názory)
60 dní
Kooperativa
(profil, názory)
90 dní HVB Bank
(profil, názory)
90 dní
Komerční pojišťovna
(profil, názory)
42 dní Komerční banka
(profil, názory)
60 dní
Uniqa
(profil, názory)

28 dní

Raiffeisenbank
(profil, názory)

45 dní

Volksbank CZ
(profil, názory)

180 dní
Živnostenská banka
(profil, názory)
45 dní

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services