Úvěr na bydlení? Ale jaký a jak?

Úvěr na bydlení? Ale jaký a jak?
Konkurence na trhu půjček na bydlení se přiostřuje. Úvěry, meziúvěry, nové "hypo-top-úvěry", hypotéky a nejrůznější kombinace… Kdo se v tom má vyznat? Setřídili jsme a představujeme možnosti trhu úvěrů na bydlení.

Vysoké ceny nájemního bydlení na deformovaném českém trhu vyústily do dynamického růstu nemovitostního trhu a vlastnického bydlení. Současně s poklesem úrokových sazeb a rozvojem úvěrových možností začaly také klesat nájmy jednotlivých bytů. Ekonomické souvislosti se prosadily a vlastnické bydlení začalo zcela jasně nahrazovat předražené ceny tržních nájmů.
Částky v řádech až miliónů pro koupi vlastního bydlení však nemá jentak někdo ve slamníku nebo na běžném účtu a obvykle ani v dalších aktivech. Proto se také velmi rozvíjí poptávka po půjčkách na bydlení. Banky a stavební spořitelny se předhánějí v tom, kdo rychleji, kdo výhodněji, kdo více a kdo na menší bonitu. Co se ale pod některými termíny skrývá a jaké jsou základní principy jednotlivých produktů?

Hypoteční úvěr: jednoduchý

Americká hypotéka

Nejde o klasický hypoteční úvěr na bydlení, ale přesto ho na bydlení použít lze. Princip je podobný jako u hypoték. Půjčíte si peníze a zaručíte úvěr nemovitostí. Rozdíl je, že peníze můžete použít na cokoliv a bance účel nesdělujete.  Americká hypotéka je tedy neúčelový hypoteční úvěr. Úročení je ale o něco vyšší než v případě pořízení nemovitosti.
Principem hypotečního úvěru je půjčka, kterou zajistíte nemovitostí. Nejčastěji jde o půjčku na pořízení vlastního bydlení, které zajistíte právě pořizovanou nemovitostí. Méně častý, ale rozhodně ne neobvyklý je úvěr  na další nemovitost nebo družstevní byt (přesněji podíl ve družstvu), který zajistíte jinou nemovitostí, obvykle již vlastní.
Úvěr lze nastavit podle nejrůznějších parametrů: výše (až 100 % ceny nemovitosti), doba splácení (do 30 let), úroková sazba (2,60 – asi 6 %) a doba její fixace (1 – 30 let), přičemž po vypršení fixační doby vám novou sazbu stanovuje banka. Za vyřízení a poskytnutí se obvykle platí poplatek v řádu několika tisíc Kč. Za vedení úvěrového účtu se pak platí poplatek ve výši 100 – 200 Kč měsíčně, čímž banky dotují své relativně nízké a sledované úroky, kterými se trumfují v konkurenčním boji. Pro poskytnutí úvěru postačí dostatečně hodnotná nemovitost do zástavy a dostatečně vysoký příjem, abyste mohli bez ohrožení existence sebe a rodiny splácet.

Úvěr ze stavebního spoření

Stavební spoření se i v ČR postupně stále více přeměňuje v nástroj, který je využíván k řešení finančních potřeb. Stále více klientů nejen spoří, ale také si půjčuje. Oproti hypotékám je úvěr ze stavebního spoření jasnou a stabilní záležitostí. Na začátku uzavřete smlouvu s určitou cílovou částkou, která pak vymezuje maximální objem peněz, který můžete využít. Cílová částka se skládá z naspořené částky, státní podpory, úroků a úvěru. Úvěr čerpat nemusíte, ale své peníze můžete vybrat až po uplynutí takzvané vázací doby, která je 6 let (u smluv do konce roku 2003 to bylo 5 let). Naopak na úvěr máte nárok, splníte-li tři základní podmínky: spoříte minimálně 2 roky, máte naspořeno nejméně 40 % toho, co chcete celkem půjčit, a splňujete minimální výši takzvaného hodnotícího čísla, které je prakticky jakýmsi koeficientem pořadí klientů. (O hodnotícím čísle si můžete podrobněji přečíst v článku Tajemné hodnotící číslo.) Úrokovou sazbu (dnes orientačně pod 5 %) úvěru znáte již při podpisu smlouvy a je pro spořitelnu závazná po celou dobu trvání úvěru. Poplatek za vyřízení úvěru je obvykle 1 % z jeho výše a za vedení účtu se platí řádově 10x méně než u hypoték. Stavební spoření je pro méněpříjmové skupiny dostupnější než hypotéka.

Meziúvěr, překlenovací úvěr

Vlastní nebo nájem?

Jít do vlastního, nebo nájemního? Je to levnější nebo lepší nebo snad moderní? A je rozumné podlehnout bezhlavě možnosti zadlužit se? Přečtěte si článek Proč nechci byt na hypotéku.
Dnes je ale samozřejmě velký zájem o půjčku ihned. Kdo nesplňuje podmínky pro přidělení řádného úvěru, může využít překlenovací úvěr, neboli meziúvěr. Meziúvěry začínají již od nulové akontace a mají úrokové sazby na úrovní podobné úvěrům (někde i nižší, akční slevy a podobně, jinde zase vyšší). Ostatní podmínky jsou podobné řádným úvěrům, s tím, že během čerpání meziúvěru splácíte úroky a musíte ještě "dospořovat" na svůj účet tak, abyste získali nárok na řádný úvěr, do kterého se během pár let meziúvěr překlopí.

Nové, dlouhé a "hypo" konkurenční

Klienti stavebních spořitelen měli donedávna problém, když chtěli splácet dlouho a nezatěžovat vlastní kapsu příliš vysokými měsíčními splátkami. Oproti hypotékám mohli splácet své půjčky přibližně jen 15-20 let. To je ale pro některé domácnosti příliš nákladné. Kdo chtěl prodloužit dobu úvěru a snížit si tak splátky, musel spoléhat výhradně na služby hypotečních bank. Stavební spořitelny ovšem v letošním roce prodloužily možnost splácení na dobu delší než 20 let, a tím se staly skutečnou konkurencí hypotečních bank.
Přímou konkurenci znamenají dva produkty, které mají ve svém názvu slovo "hypo". Jde o Tophypo od Lišky (profil, názory, koupit) a Hypoúvěr (profil, názory) od Modré pyramidy (profil, názory, koupit).  Možnost prodloužení je založena na velmi dlouhém období meziúvěru i řádného úvěru. Z toho vyplývají i vlastnosti obou stavebně-spořitelních "hypo" nabídek. Klient má jasně danou úrokovou sazbu řádného úvěru (již při podpisu smlouvy) a také ví, jakou bude mít úrokovou sazbu po dobu prvních 6 let meziúvěru. Po zbytek meziúvěru až do fáze řádného úvěru mu úrokovou sazbu určí stavební spořitelna. Můžeme jen odhadovat, že by sazba neměla přestřelit garantovanou sazbu úvěru, případně jen o pár desetinek procentního bodu. Ale vzpomeneme-li politiku stavebních spořitelen let minulých, umějí nevýhodné postavení klienta řádně využít… Obranou je možnost dospořit mimořádnou splátkou meziúvěr a přměnit jej do fáze řádného úvěru za garantovaných podmínek. Částka, kterou zaplatíte na splákách stejně vysokého úvěru na stejnou dobu, bude ve stavební spořitelně nižší než v hypoteční bance.

Zaplatit se (ne)vyplácí

Předčasné a mimořádné splátky úvěru jsou v hypotečních bankách obvykle možné, ale jen za podmínek sankcí, které mohou šplhat v extrémních případech až ke statisícům. Obvykle lze mimořádně splácet jen když končí fixační doba a banka vám stanovuje nový úrok. Úvěry ze stavebního spoření lze naopak splácet kdykoliv a bez jakýchkoliv sankcí (totéž se týká úvěrů překlenovacích), což je jedno z es, které jsou spořitelny schopny v boji s hypotečními bankami nabídnout.

Už jste se zajímali o možnosti bydlení na úvěr? Pro jakou alternativu jste se rozhodli a proč? Co je podle vás nejrozumější, nejlevnější nebo nejdostupnější?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Prodáváte byt s hypotékou?

14. 4. 2005 | Jiří Šedivý

Prodáváte byt s hypotékou?

Koupili jste s pomocí hypotečního úvěru, který stále ještě splácíte, nemovitost a tu teď chcete prodat? Jak naložit s hypotékou? Musíte ji celou splatit, nebo existuje i jiné řešení?... celý článek

Klame Buřinka svou reklamou?

17. 3. 2005 | Jiří Šedivý

Klame Buřinka svou reklamou?

Konkurenční prostředí mezi stavebními spořitelnami se přiostřuje. Liška podala žalobu na reklamní kampaň Buřinky, protože 2,99 % není 2,99 %. Bude české finanční prostředí zase o něco... celý článek

Efektivní úrok hypotečních úvěrů

10. 3. 2005 | Lev Dvorok

Efektivní úrok hypotečních úvěrů

Kolik vlastně doopravdy platíme za hypotéku? Možná jsme narazili na otázku, jestli je lepší platit o desetinku nižší úrok z úvěru, nebo nižší poplatky za vyřízení úvěru či vedení účtu.... celý článek

Jak půjčují stavební spořitelny

9. 11. 2004 | Jiří Šedivý

Jak půjčují stavební spořitelny

Úvěr ze stavebního spoření je pro někoho nástrojem, který již využil a pro jiného pojmem z oblasti, která nemá daleko ke sci-fi. Víte, jak moc a jak rády půjčují stavební spořitelny... celý článek

Úvěr za dva roky? Kdepak!

27. 10. 2004 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Úvěr za dva roky? Kdepak!

Řada klientů stavebních spořitelen se domnívá, že řádný úvěr ze stavebního spoření je možné získat při naspoření 40 % cílové částky přesně po dvou letech. Jenže praxe ukazuje něco jiného.... celý článek

Partners Financial Services