Chceme svým rodičům přispívat na důchod přímo?

Chceme svým rodičům přispívat na důchod přímo?
Rádi byste část svých příspěvků na důchodové pojištění odváděli namísto státu přímo svým rodičům? Myšlenka to není neproveditelná a snad ani politický odpor není v tomto případě příliš pravděpodobný. Jak by takový penzijní systém mohl fungovat a jak dosáhnout fiskálně neutrálních dopadů?

V diskusích o důchodovém systému se stále častěji objevuje otázka vazby mezi počtem dětí a důchody rodičů. Část odborníků i veřejnosti se přiklání k teorii tzv. "černých pasažérů", kterými jsou všichni, kdo vychovali méně než dvě děti. V našem současném důchodovém systému totiž platí, že odváděné pojistné je určeno na výplatu důchodů rodičů, není to tedy vklad na důchod vlastní. Na ten mají platit naše děti. Samozřejmě v přeneseném smyslu slova - prostřednictvím státu, který funguje jako jakési clearingové centrum.

Je nutné zdůraznit, že nejde o záležitost etiky - to, že někdo nemá děti, není nic zavrženíhodného, je to věc naprosto svobodné volby. Nemluvě o případech, kdy by člověk děti chtěl, je ochoten pro to podniknout téměř zoufalé kroky, a mít je prostě nemůže. Ve vztahu k důchodům je to čistě otázka ekonomická - lidé s dětmi do systému přispívají dvakrát - jednou pojistným na důchody rodičů, podruhé dětmi na důchody vlastní. Bezdětní pouze jednou, ale do výše jejich důchodu se to nepromítne - mají nárok na stejný důchod. Přitom výchova dětí stojí peníze, které by bezdětní bez problému mohli na své zabezpečení použít.

Debatu na toto téma vyvolal tým odborníků ING, který svůj návrh důchodové reformy na zohlednění počtu řádně vychovaných dětí přímo postavil (viz článek Penzijní reforma? Klíčem jsou příspěvky do systému). Další návrhy zohlednění počtu dětí, jinou formou - vesměs snížením pojistné sazby pro rodiče - následovaly vzápětí (viz článek Děti jsou také vkladem do systému).

Všechny návrhy obsahují ale dvě slabá místa, na která odborníci i diskutéři na internetu upozorňují:

  1. To, že někdo vychová dítě, ještě neznamená, že dítě bude plátcem pojistného. Může žít v zahraničí, může jít o asociála, který bude žít na úkor společnosti atd.
  2. Řádná výchova je věc, která se těžko kontroluje. Bylo by třeba velmi přesně vymezit, kdy je třeba zvýhodnění za děti odejmout. To by vyžadovalo podrobné předpisy, navíc poměrně složité. Všichni by se asi shodli, že slevu nedostane osoba, která dítě týrá nebo zneužívá, ale všechno není takto jednoznačné. Kdy ještě ano a kdy už ne, to by asi vyvolalo doslova bouři sporů. Navíc je takový systém administrativně náročný - bylo by třeba setrvale kontrolovat, kdo na slevy nárok má a kdo ne.

Bez přerozdělování a kontrolní role státu

Často se v diskusích, i zde na Peníze.CZ, objevovalo přání, aby rodičům mohly jít peníze přímo od dětí, bez přerozdělovací a kontrolní role státu. Problém je mimo jiné v tom, že hradit rodičům celý důchod by šlo velmi obtížně. Dnešní pojistná sazba na starobní důchody je asi 20 % mzdy (zbytek jde na invalidní a pozůstalostní), průměrný důchod je ale 40 % průměrné mzdy. To je možné právě díky onomu "placení přes stát". Člověk pracuje průměrně 40 let, v důchodu je ale méně než dvacet.

Hospodářské noviny otiskly dopis čtenáře Jana Vaňka. Ten navrhuje řešení, nad kterým opravdu stojí zato se zamyslet. Jde o jistou formu "daňové asignace" - pouze uplatněné namísto u daní u pojistného na důchodové pojištění (které je de facto důchodovou daní).

Názory politických stran i odborníků

Pokud vás zajímá, jak chtějí naši političtí představitelé ozdravit tuzemský penzijní systém a co si o jejich plánech myslí odborníci, podívejte se na stránku    http://reforma.penize.cz  

Každá ekonomicky aktivní osoba, která má rodiče naživu - lhostejno jestli už jsou v důchodu či nikoli - by měla možnost část pojistného přesměrovat na jejich účet. Kdo rodiče nemá nebo jim přispět nechce, platil by dál pojistné v plné výši bez přesměrování. Za rodiče je třeba v tomto případě považovat i pěstouny, kteří dítě vychovali.

Zpočátku by bylo možno přesměrovat jen malou část - dejme tomu jedno procento hrubé mzdy. Tento výpadek příjmů státního účtu by byl kompenzován tím, že důchody by se nadále valorizovaly pouze o inflaci. Valorizace o 1/3 růstu reálných mezd by byla nahrazena právě tímto příspěvkem od dětí. Každý rok by se provedl propočet, kolik valorizace o 1/3 růstu mezd dělá, částka by se převedla na procento hrubých mezd a o to by se zvýšilo procento k přesměrování rodičům. Příspěvek rodičům by tedy pomalu rostl - nominálně i reálně. Celý přechod by byl fiskálně neutrální. Rodiče, jejichž děti zemřely (s tím, že rodiče své děti mohou přežít je třeba bohužel počítat) by příspěvek dostávali dál ze státního účtu. Více než plně by byl kompenzován nevyužitými příspěvky těch, jimž už naopak zemřeli rodiče. Valorizace o inflaci by zároveň bezdětným důchodcům zaručila, že se nesníží kupní síla jejich důchodu. (Ostatně v některých návrzích politických stran se s přechodem na valorizaci pouze o inflaci počítá bez jakékoli náhrady, toto je tedy pro důchodce jistě příjemnější řešení.)

Po ukončení přechodové fáze bychom měli vlastně třípilířový systém:

  1. nízký důchod ze státního průběžného pilíře (ať už rovný či nikoli),
  2. důchod z kapitálového pilíře z úspor ze slevy z pojistného (ať už dobrovolných či povinných),
  3. příspěvek od dětí.

Ostatní dobrovolné formy zajištění jako je např. důchodové připojištění nebo životní pojištění či cokoli dalšího jsou možné v jakémkoli systému, nemá smysl se tedy o nich v souvislosti s reformou zmiňovat.

Systém by se řídil sám

Administrativně je to věc ve věku počítačů velmi jednoduchá. Pouze by při startu systému každý nahlásil identifikační údaje rodiče/ů a číslo jejich účtu, pokud ještě v důchodu nejsou. Těm, kteří již v důchodu jsou, by ČSSZ zasílala příspěvek přímo společně s důchodem.

Zřejmě nejzajímavější je na tomto nápadu to, že namísto umělé kontroly plnění různých podmínek by se tento systém řídil naprosto přirozeným způsobem sám. Špatnému rodiči by jeho děti patrně nepřispívaly. Rodič, který dítě vychoval tak, že žije ze sociálních dávek, by nedostával nic. Naopak rodiče láskyplní, zodpovědní by problém neměli. Vyplatilo by se dítě vést ke vzdělání, pracovitosti, slušnosti. Platilo by doslova: jak rodiče dítě vychovali, takové ho mají.

Snad každého člověka by potěšilo, kdyby mohl část svých peněz namísto státu dávat přímo svým rodičům. Ani politický odpor není v tomto případě příliš pravděpodobný.

Poznámka autorky: Autorství nápadu je třeba v plném rozsahu připsat panu Janu Vaňkovi z Meziboří. V tomto článku je pouze rozveden a je přidán návrh na způsob financování.

Chtěli byste přispívat na důchod přímo svým rodičům? Bude popsaný způsob politicky přijatelný? Stane se součástní naší důchodové reformy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 5. 2005 16:35, Kateřina

Jaký systém je nejspravedlivější to nevím. Ovšem právě o ty špatně vychované děti (mimo jiné) tady jde.
Na otázku "kdo bude spravovat prostředky, které děti přispívají na důchod svých rodičů, kteří ještě nedosáhli důchodového věku" odpověď znám: Nikdo.
Dítě nahlásí účet rodiče a tam bude přesměrována příslušná část pojistného. Může to být účet důchodového připojištění, ovšem není to nezbytné.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 5. 2005 11:49, Honza H.

Pokud bude platit, že dítě je luxusní zboží a člověku se vyplatí nemít je, protože pak může v klidu celý život pracovat, užívat si života a mít vyšší důchod než ten, kdo se jako blbec staral nějakých 15-25 let o děti, pak budou mít rodiny tak maximálně jedno dítě a budou bydlet na hromádce v nemanželském svazku, protože jim to rodinný život komplikuje nejméně. Pokud se na tom nic nezmění, tak se tu může debatovat donekonečna jak v parlamentu.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ze staré penze do nové: dobrovolně, nebo povinně?

15. 3. 2005 | Kateřina Havlíčková

Ze staré penze do nové: dobrovolně, nebo povinně?

V rámci důchodové reformy budeme muset rozlousknout nejeden "dobrovolnostní oříšek", např. míru dobrovolnosti vstupu do nového důchodového systému a "vyvázání se" ze starého. Jaké máme... celý článek

Spoření na důchod: dobrovolně, nebo povinně?

11. 3. 2005 | Kateřina Havlíčková

Spoření na důchod: dobrovolně, nebo povinně?

Diskuze nad mírou státní intervence ovlivňuje i penzijní reformu. Má stát dát každému minimum a dál nechat na lidech, aby se postarali sami o sebe? Nebo vše prošpikovat paragrafy a... celý článek

Penzijní reforma: děti jsou také vkladem do systému

1. 3. 2005 | Kateřina Havlíčková

Penzijní reforma: děti jsou také vkladem do systému

Pokračujeme v prezentaci dalších částí návrhu důchodové reformy. Povinné pojištění invalidity u zdravotní pojišťovny a motivační snížení pojistných sazeb u rodičů a zaměstnavatelů "ohrožených"... celý článek

Portfolio, které neprodělá

15. 2. 2005 | Petr Syrový | 1 komentář

Portfolio, které neprodělá

Nechce se vám s přebytečnými penězi do banky? Radši byste si sami chtěli sestavit portfolio, které by vyneslo více než fondy peněžního trhu a zároveň "zaručilo", že neproděláte? Máme... celý článek

Jít či nejít do pracovního důchodu?

10. 2. 2005 | Kateřina Havlíčková

Jít či nejít do pracovního důchodu?

Dosáhli jste důchodového věku a máte v úmyslu dál pracovat? Pak byste se měli zamyslet nad tím, jestli je pro vás výhodnější být pracujícím důchodcem, nebo žádost o důchod odložit.... celý článek

Partners Financial Services