Důchody snad budou i za 100 let. Ale jaké?

Důchody snad budou i za 100 let. Ale jaké?
První výsledky pracovní skupiny pro přípravu podkladů pro rozhodnutí o důchodové reformě ČR jsou k mání. Přinášíme přehled toho nejdůležitějšího, co nám podle propočtů nabízejí parlamentní politické strany.

Propočty variant důchodové reformy podle politických stran nepřinesly nic mimořádně překvapivého. Je však dobré, že i laik, který se o problém zajímá, může s pomocí projektu "důchodové reformy" seznámit s podrobnostmi a nechat se před volbami ovlivnit informacemi.
Důsledky reformy jsou předpovídány a modelovány až do roku 2100. Avšak demografický vývoj se obvykle předpovídá (nebo popisuje) na 50 - 70 let dopředu, tedy 2 – 3 generace. Pokud nedojde k živelné nebo obdobně ničivé katastrofě, je taková predikce přesná. Neboť velikost budoucí generace je dána dnes narozenými dětmi. Může dojít k odchylce, ale ne k dramatickému zlomu. Naopak horizont na takřka 100 let je třeba v jeho druhé půli, resp. poslední třetině považovat již za nejistý. A to i proto, že většina z nás, co tento problém sledujeme, u toho za oněch 50 – 100 let zkrátka nebude.
Podívejme se bez dalšího komentáře na to, jak se jednotlivé koncepce stran projevují v matematických propočtech.

ČSSD: NDC

Rok 2009 je posledním rokem, kdy lze odejít do starobního důchodu plně podle "starého" PAYG DB systému. Po startu systému NDC v roce 2010 činí váha NDC důchodové složky starobního důchodu v celkovém důchodu 3,3 % za každý rok v období let 2010 až 2040. Postupně klesá váha PAYG DB a naopak roste váha NDC důchodu na celkovém starobním důchodu jednotlivce. Transformační období končí rokem 2040, odkdy je pro výpočet starobního důchodu plně použit NDC systém.

  • Do roku 2050 výdaje na fungování systému rostou až k 9,5 % HDP. Koncem 50. let klesnou pod 8,5 % a dále (po roce 2070) na 7 % HDP.
  • Příjmy systému zahájením reformy skokově stoupnou na 8,9 % HDP, kde se drží po celé období.
  • V důsledku příjmů a výdajů by byl systém v mírném, klesajícím přebytku, později naopak v mírném deficitu. Od poloviny 50. let systém opět generuje přebytek, který vystpá až na 2 % HDP ročně v 90. letech.
  • Celkový náhradový poměr v průběhu století trvale klesá z dnešních 42 až na 23 %

Vývoj salda důchodového systému podle reformy ČSSD

KDU-ČSL: od průběžného k fondům

Začátek reformy (možnost rozhodnout se pro vyvázání části pojistného ze státního pilíře ve prospěch fondového pilíře) je plánován na rok 2007. Jedinci mladší 50 let v okamžiku spuštění reformy mají možnost vyvázat se částečně ze státního průběžného DB systému. Tato volba je pro generace, které jsou při zahájení reformy již na trhu práce (tranzitivní generace), podmíněna navýšením odvodové povinnosti do penzijních fondů nad rámec vyvázané pojistné sazby o dva procentní body.

  • Výdaje na státní systém klesnou do roku 2030 na 6,5 % HDP. Poté by stoupaly, ale úprava parametrů je udrží pod 8 % HDP. Výdaje z fondového pilíře se ustálí na 1 %.
  • Celkové pojistné bude v tranzitivní fázi zhruba 8,5 % HDP. Až vymře tranzitivní generace, klesne na 8,1 % HDP.
  • V tranzitivní fázi padne systém do deficitu (0,8 % HDP v roce 2011). V letech 2025 - 2034 vznikne mírný přebytek, ale opět přejde do deficitu (maximálně 1,1 % HDP ročně).
  • Celkový náhradový poměr se ustálí pod 30 % průměrné mzdy. U lidí plně ve státním pilíři 26,5 %, u osob ve fondovém 33,5 %.

Vývoj salda důchodového systému podle reformy KDU-ČSL

KSČM: parametrická optimalizace

Od roku 2012 je příspěvek na státní politiku zaměstnanosti (1,6 %) převeden do systému důchodového zabezpečení. Od roku 2015 je pro OSVČ zavedena plná platba na sociální pojištění minimálně ve výši průměrné mzdy. Příjmy důchodového systému jsou od roku 2007 posíleny o platbu státu ve výši zrušeného příspěvku na penzijní připojištění. Šest let před rokem, kdy se kumulované saldo propadne do dluhové pozice (rok 2048), se začne zvyšovat věková hranice pro odchod do důchodu pro muže i ženy (bez ohledu na počet dětí) o 4 měsíce za kalendářní rok, až dosáhne 65 let. Věková hranice se tedy zvyšuje počínaje rokem 2042.

  • Po počátečním poklesu na 8 % HDP začnou výdaje asi od roku 2015 stoupat až na 12 % v roce 2040, kde po zbytek období setrvají.
  • Od roku 2015 díky parametrickým změnám stoupnou příjmy na 9,5 % HDP ročně.
  • Přebytek systému by rostl do roku 2015 až na 1,4 % HDP. Pak ale převáží výdaje a od 30. let se systém stane deficitní (kulminace 3 % HDP ve 40. letech). Ve zbytku období se deficit pohybuje na úrovni 2,2 - 2,9 HDP ročně.
  • Do roku 2015 celkový náhradový poměr klesá na 38 %. Pak mírně roste, ve 40. a 50. letech stagnuje, aby opět rostl až nad 41% v roce 2100. Dluh systému v té době ovšem dosáhne 130 % HDP!

Vývoj salda důchodového systému podle reformy KSČM

ODS: rovný důchod

Start systému rovného důchodu je nastaven na rok 2007. Systém rovného důchodu je analyzován ve dvou variantách:
Povinný přechod. Zde dochází k postupnému povinnému přechodu všech jedinců na systém rovného důchodu, přičemž jeho zavádění je prováděno generačně - vychází se z ročníků narození jedinců, a podle toho spadají do toho či onoho systému. Dobrovolný přechod umožňuje všem občanům, narozeným v roce 1966 a dříve, volbu, zda zůstanou v systému PAYG DB, nebo zda si zvolí systém rovného důchodu.

  • Výdaje důchodového systému klesnou k 6 % HDP, na nichž se po roce 2070 ustáli. Pozitivní dopad bude mít zejména zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu.
  • V roce 2007 příjmy celého důchodového systému skokově klesnou na 7,4 % HDP, poté se dále sníží až na 6,2 % kolem roku 2040, kde setrvají. Současně se uvolní čás zdrojů pro individuální investice (2,2 % HDP).
  • V roce 2007 se důchodový systém dostane do deficitu ve výši 0,5 % HDP a bude se do roku 2040 mírně prohlubovat, poté naopak snižovat. V závěru období se saldo ustálí těsně pod 0.
  • Celkový náhradový poměr bude postupně klesat a úrovně 20 % dosáhne kolem roku 2060.

Vývoj salda důchodového systému podle reformy ODS

US-DEU: kombinovaný systém

Start reformy (parametrické úpravy stávajícího PAYG DB pilíře a zavedení fondového pilíře) od roku 2007.

  • Celkové výdaje systému stoupnou na 9 % HDP kvůli mzdové valorizaci důchodů. Od roku 2020 klesají až k 7 % kolem roku 2075, aby opět rostly na 8 % HDP na konci století.
  • Parametrické úpravy PAYG pilíře zachovají příjmy konstantní na úrovni 8,4 % HDP.
  • Počáteční deficit kulminuje na 0,5 % HDP. V polovině 20. let již bude saldo kladné až do konce období (kulminace 1,7 % HDP kolem roku 2070).
  • Celkový náhradový poměr klesne koncem 50. let na 30 % (do roku 2070). Dál stoupne na asi 32 %.

Vývoj salda důchodového systému podle reformy US-DEU

K problematice důchodové reformy, výsledků a postojů stran se vyjadřujte zde v diskuzi u článku Penzijní reforma: vrátí Bezděk politiky zpět do reality?.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-90
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 4. 2005 10:21, Jarmila

Pepo, jak dlouho jste žil na sociálních dávkách, že to můžete posoudit? Myslíte, že by lidi pracovali, kdyby jim sociální pomoc dávala "dostatek peněz na jídlo, oblečení a bydlení"? Na co by asi tak pracovali? Na zahraniční dovolenou, lety balónem a jízdy ponorkou, ne? Podle mně se na sociálních dávkách dá přežít tak půl roku, ale za předpokladu, že se Vám nerozsypou boty a stačí Vám loňský kabát. Na delší dobu je to živoření, kdy Vám podpora stačí mozná tak na základní potraviny a nejlevnější nájem, ale na oblečení, energiích a dalších nákladech domácnosti musíte sakra šetřit, abyste přežil. A když se Vám náhodou uprostřed léta porouchá lednička, tak její oprava je pro Vás naprostou finanční katastrofou. Člověk, který má vysoko do žlabu, má jiné starosti než kupovat americké akcie.

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Penzijní reforma: vrátí Bezděk politiky zpět do reality?

20. 4. 2005 | Martin Zika | 1 komentář

Penzijní reforma: vrátí Bezděk politiky zpět do reality?

Po nedávné prezentaci dalších výsledků vládního týmu pro penzijní reformu se začíná ukazovat, o kterých návrzích má smysl jednat dále a o kterých už nejspíš ne. Zároveň se vkrádá nepříjemná... celý článek

Penzijní připojištění: záludné a podivně novelizované

19. 4. 2005 | Petr Šafránek | 5 komentářů

Penzijní připojištění: záludné a podivně novelizované

Penzijní připojištění je oblíbený produkt, i ten má ale své záludnosti. Víte, že fond teoreticky může svými výdaji zcela vynulovat výnos portfolia? Že účastníci se stejným stavem účtu... celý článek

Jak funguje investiční životní pojištění I.

18. 4. 2005 | Martin Podávka

Jak funguje investiční životní pojištění I.

Některé odhady říkají, že investičnímu pojištění rozumí maximálně pětina prodejců. Většina klientů prý ani netuší, jaký produkt si vlastně sjednali a co nabízí trh. Připravili jsme... celý článek

Vyplatí se vám pravidelné investování?

12. 4. 2005 | Lev Dvorok | 1 komentář

Vyplatí se vám pravidelné investování?

Nemáte velký vlastní kapitál, přesto byste chtěli investovat? Můžete vyzkoušet pravidelné ukládání menších částek. Podívejte se, jak taková pravidelná investice vypadá a kolik vám vynese.... celý článek

Český systém penzijního připojištění je divný II.

30. 3. 2005 | Martin Zika

Český systém penzijního připojištění je divný II.

Co si Vladimír Bezděk myslí o garancích výnosu, které obsahují některé penzijní systémy ve světě? Co je podle něj "shnilého" v tuzemském systému penzijního připojištění? A proč mají... celý článek

Partners Financial Services