Banky zvyšují zisky, ale zároveň i poplatky. Proč?

Jiří Šedivý | rubrika: Co se děje | 8. 4. 2005 | 31 komentářů
Banky zvyšují zisky, ale zároveň i poplatky. Proč?
Zisky tří hlavních českých bank dosáhly vloni 20 - 25 % investovaného kapitálu. Zahraniční matky mohou tedy teoreticky mít svoji investici zpět za pouhých 4 – 5 let. Banky navíc opět zdražují. Jsou požadované zisky přiměřené? A proč jsou české bankovní poplatky často vyšší než ty západní?

Napsat článek o tom, jak nás banky "olupují", zdražují a nedají nám vlastně možnost uniknout, není v podmínkách České republiky žádný problém. Snad i proto jsou bankovní poplatky také předmětem zájmu České obchodní inspekce (ČOI). Což ale ještě neznamená, že by mělo zákonitě přijít nějaké rozuzlení, nebo snad dokonce zaznamenáníhodné zlevnění. Bankovní realita je zkrátka taková. Pokusme se však o pohled z malinko jiného úhlu. Podívejme se, jak se vyvíjely zisky jednotlivých bankovních domů v posledních letech, abychom mohli srovnávat s tím, jak zrovna ta naše banka podražila, aby vydělala dost. Pro úplnost je třeba upozornit, že zisky se týkají celkové činnosti bank, tedy nejen výsledků ze správy účtů.

Balíčky = komplikace v jednom
Známe je všichni. Spoustu služeb máte zdarma, ale běda, jakmile chcete srovnávat s konkurencí. Upočítáte se. Asi nejpravděpodobnější účel balíčku je podle banky komplexní nabídka v jednom. Klient, který chce porovnávat, vám však řekne, že kvůli balíčkům nelze prohlásit snad o žádné nabídce, že je nejdražší nebo nejlevnější. Neboli účelem také může být neporovnatelnost nabídek.
O tom, že poplatky rostou, není třeba příliš diskutovat. Banky zkrátka zdražují (ale občas i zlevňují). Asi nejvýznamnější změny poslední dobou přichystala Komerční banka, která zdražila počátkem roku 2005. Tvrzení, že jsou u nás poplatky vyšší než v Západní Evropě, částečně uznávají i samotné bankovní domy. Argumentují však tím, že u nás je dosti odlišné bankovní prostředí. Tiskový mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar uvedl, že i samotné srovnávání českého bankovního trhu s trhy evropskými je velmi složité, neboť míra a způsoby využívání bankovních služeb se v ČR oproti Evropě značně liší. České domácnosti prý například nejsou zvyklé využívat speciální produkty (hypotéky, investiční fondy apod.), z nichž by banky mohly z části pokrýt náklady spojené s poskytováním běžných služeb (vedení účtu, měsíční výpisy, výběry hotovosti apod.).
S tím musíme souhlasit, ať se nám to líbí, nebo ne. Ovšem např. francouzské zkušenosti s tím, že poplatky za vedení účtů jsou obvykle nulové, ale stejně tak i úročení, jakoby u nás Komerční banka převzala jen napůl. Poplatky nulové nejsou, ale výnosy z měsíčních úrokových prémií na běžných účtech se nule blíží.

Zástupci bank se netají dvěma fakty
1) Není problém zavést nulové poplatky, ale pak musejí klienti počítat s růstem marží. Je to skutečně to, co jako klienti chceme? Drahé spotřebitelské úvěry, hypotéky...
2) Poplatky se na trhu nastavují podle obvyklé úrovně a zvyklostí. Již tu existuje určitý  "standard" a žádná banka nechce uhnout.
Jak vydělávají banky?

Banky jsou podnikatelské subjekty, takže se snaží vydělávat. Mají dvě možnosti: úrokové marže a poplatky.
Z úrokových marží je možno dostatečně vydělat jedině v případě, že poskytnou  mnoho úvěrů s vysokou marží, či méně úvěrů s marží ještě vyšší. Na českém trhu je velmi těžké vydělat na maržích, neboť konkurenční boj si žádá výhodné sazby, takže přichází ke slovu právě poplatky.

Malé zisky?

Banky se hájí tím, že je třeba navyšovat zisky, akcionáři prý to požadují. Než tento argument přijmeme, musíme zdůraznit, že zisky tří největších bank, tedy KB, ČS a ČSOB byly za rok 2004 na úrovni 20-25 % vzhledem k investovanému kapitálu zahraničních "matek". Jinými slovy za 4 – 5 takto ziskových období je investice zpět a dál se jen vydělává. Odmítáme tedy tvrzení, že zisky jsou malé (vy máte možnost vyjádřit svůj názor v anketě nebo diskuzi). Jsou naopak nadmíru výnosné. Ale proč by si zahraniční kapitál nemohl v ČR dále "nadojit", když je to celkem jednoduché. Doma by to tak snadno nešlo. Podívejme se, jak se vyvíjely zisky bank v posledních 4 letech.

Zisky bank v mil. Kč
2000 2001 2002 2003 2004
Komerční banka (profil, názory) -118 2 624 8 763 9 262 9 302
Česká spořitelna (profil, názory) 4 868 3 034 6 456 7 289 8 649
ČSOB (profil, názory) 4 691 5 952 6 591 6 240 7 085
GE Money Bankprofil, názory 719 843 910 1 987 2 242
HVB Bank (profil, názory) 1 129 1 665 1 706 1 866
Citibank (profil, názory) 855 1 117 773 947 459
Raiffeisen (profil, názory) 6 28 98 218 302
Živnostenská banka (profil, názory) 231 156 100 262 195
Waldviertler Sp. (profil, názory) 66 83 106
BAWAG Bank CZ (profil, názory) -26 3 5 36 96
Volksbank (profil, názory) 45 38 36 95 61
E-banka (profil, názory) -208 6 -191 -133 -271
Zdroj dat: internetové stránky bank

Ztrátová eBanka

Dlouhodobě ztrátová je pouze eBanka, která začala jako internetová banka bez poboček, ovšem v současnosti buduje pobočkovou síť. Zároveň však získává klientelu masivní reklamou, která znamená nemalé náklady. Na pomyslné druhé straně vah jsou nízké poplatky a z nich plynoucí nízké příjmy i následná ztráta. Červená čísla jsou pochopitelně udržitelná jen v řádu několika let. Jak se situace vyvine? Buď banka sníží náklady (méně reklamy?) nebo zvýší výnosy (růst poplatků, větší obrat?).

Za kopečky do bankomatu bez obav

Zdražení Komerční banky

KB se v roce 2004 stala naší nejziskovější bankou. Současně s rokem 2005 učinila změny v sazebníku. Nabízíme přehled některých transakcí za novu (a starou) cenu. Až na jedinou výjimku šlo o zdražení, jeho míru posuďte.

výběr z bankomatu KB 6 (5) Kč
telebanking Expresní linka 55 (49) Kč
internetbanking mojebanka* 45 (49) Kč
Perfektkonto 59 (55) Kč
Expreskonto 85 (79) Kč
transakce přes internetbanking 3 (1,90) Kč
transakce přes teleb. (1.-6.) 6 (3,90) Kč
(další)  10 (7) Kč
informační SMS 1 (0) Kč

* jediné zlevnění

Ceny za vedení účtů jsou u nás srovnatelné se zahraničím (v prostém přepočtu podle kurzu). Samotné vedení účtu je v řadě zemí "zdarma". Paradoxní se jeví ale stav, kdy v Německu nebo Rakousku vyberete hotovost ze svého účtu prostřednictvím bankomatu své banky zdarma, zatímco u nás zaplatíte. Někde, ale rozhodně ne u nás, se neplatí ani za výběry na přepážce.
V Německu jsou výpisy zdarma, ale pouze pokud si pro ně bude klient každý měsíc chodit na pobočku, kde si je vytiskne na terminálu. Jakmile jeden měsíc nedorazí, banka jej pošle poštou, za 1,50 EUR, tj. 45 Kč.
Banky se pak schovávají za tvrzení, které je silně univerzální: klïenta je třeba odnaučit zbytečným návštěvám na pobočce. To je pravda, kterou navíc podporují i sazebníky bank. Totožné transakce prováděné na přepážce totiž banky zpoplatňují až několikanásobně dráž, než prostřednictvím některého z přímých a nejlépe plně automatizovaných kanálů. Ale např. Komerční banka do svého zmíněného zdražování zahrnula i transakce prostřednictvím přímých kanálů. Že by měla v roce 2004 malý zisk?

Co soudíte o zdražování bankovních poplatků? Pamatujete se na poslední zlevnění? Stojíte o vyšší poplatky a nižší marže? Vydělávají podle vás banky málo, nebo hodně?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2005 21:19, Tomáš Marný

SIPO by snad bylo výhodné, kdyby přes něj člověk platil všechno. Podle mého názoru by zrovna ty Vaše platby vyšly výhodněji 1x ročně příkazem... Bohužel ani já bych nikdy nepovolil inkaso z účtu. Důvod? Třeba Pražská plynárenská - měli jsme přeplatek, dost vysoký, a přesto při zdražení plynu zvýšili zálohu...

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 4. 2005 8:17, Bouček Antonin

Jenom malé upozornění - to, že je návratnost kapitálu (Return of Equity) 20 - 25% neznamená, že se vám investice vrátí do 4 - 5 let. Celkem důležité je, za jaký poměr ceny k účetní hodnotě (price to book value) jste akcie kupoval. Pokud to bylo za dvojnásobek, pak je návratnost 8 - 10 let (bude-li ovšem ziskovost zachována, což je vždy sporné).

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pro dům již s úvěrem

7. 4. 2005 | Jiří Šedivý

Pro dům již s úvěrem

GE Money Bank představila novinku, která není žádnou velkou bombou, ale mohla by několika klientům zachránit jimi vybranou nemovitost před ostatními zájemci na trhu. Zatímco většinou... celý článek

Internetová banka roku startuje!

4. 4. 2005 | Petr Vykoukal

Internetová banka roku startuje!

Z pohledu lidského života je internetové bankovnictví dítětem čekajícím na zápis do základní školy. Moderní technologie se ale zákonitostmi lidského života neřídí, a tak už má český... celý článek

Pozor na finanční podvodníky, triků mají spoustu

31. 3. 2005 | Dana Chytilová

Pozor na finanční podvodníky, triků mají spoustu

Zvolili jste jako podpisový vzor podpis, který běžně používáte? Pak podle České bankovní asociace ulehčujete podvodníkům zneužití vašich osobních údajů. Na pobočkách bank vám však neporadí,... celý článek

Klame Buřinka svou reklamou?

17. 3. 2005 | Jiří Šedivý

Klame Buřinka svou reklamou?

Konkurenční prostředí mezi stavebními spořitelnami se přiostřuje. Liška podala žalobu na reklamní kampaň Buřinky, protože 2,99 % není 2,99 %. Bude české finanční prostředí zase o něco... celý článek

Jděte na krátko, vydělávejte na poklesu akcií

9. 3. 2005 | Richard Koza

Jděte na krátko, vydělávejte na poklesu akcií

Nezkušenému účastníkovi finančního trhu se titulek článku může zdá zcela nesmyslný. Ale je tomu skutečně tak. I při pádu ceny akcie totiž můžete dosahovat zisku a ne malého. Ačkoli... celý článek

Partners Financial Services