BAWAG: jednoduše a přehledně

BAWAG: jednoduše a přehledně
Jednoduché, s dostatečným množstvím funkcí a "lehkým" designem, tak lze asi nejstručněji shrnout přednosti internetového bankovnictví BAWAG Bank CZ, jedné z menších českých bank. Co dalšího aplikace obsahuje a jak ji hodnotila naše porota?

Banka BAWAG Bank CZ zatím loví své klienty v retailovém rybníce velmi krátce. Původně se jmenovala Interbanka a své jméno změnila poté, co v ní majoritní podíl získala rakouská skupina BAWAG. Skutečnost, že banka má zatím v rámci České republiky pobočky jen v pěti městech - Praha, Brno, Ostrava, Plzeň a Ústí nad Labem znamená, že pro ni bude přímé bankovnictví důležitým distribučním a komunikačním kanálem. Odpovídá tomu kvalita její aplikace?

Instalace

Banka vám buďto osobně nebo poštou do vlastních rukou zašle dvě obálky s hesly. Jednu použijete v registrační autoritě (odkaz na úvodní stránce internetového bankovnictví) k vygenerování podpisového certifikátu, druhou použijete k prvnímu vstupu do aplikace. Uživatelské jméno sestává z osmimístného čísla vám zůstane na vždy, heslo si můžete změnit v záložce nastavení. Po vygenerování podpisového certifikátu jej nezapomeňte zaregistrovat. Jeho platnost je jeden rok, před uplynutím této doby si musíte vygenerovat nový a opět jej zaregistrovat.

Přihlášení

Co umí internetové bankovnictví od BAWAG Bank CZ:
příkaz k úhradě:
jednorázový ANO
hromadný NE
trvalý příkaz k úhradě:
zřízení ANO
změna NE
zrušení NE
souhlas k inkasu ANO
příkaz k inkasu ANO
vytváření vzorů plateb ANO
zahraniční platby ANO
výpis ANO
historie účtu ANO
termínované vklady:
zřízení ANO
změna či zrušení NE
informace o platebních kartách NE

Pro přihlášení můžete použít přímo adresu aplikace, pokud si ji nepamatujete, odkaz najdete na domovské stránce banky. K samotnému přihlášení potřebujete jen uživatelské jméno a heslo. Naši porotci jej víceméně hodnotili kladně, podle Petra Dvořáka z katedry bankovnictví na VŠE je "jednoduché a rychlé", Alena Urubková zase zvolila slovo "snadné".

Ovládání a vzhled

Grafika aplikace působí na první pohled velmi lehce, bez zbytečností, možná až minimalisticky. Na ovládání je třeba si trochu zvyknout. Položky menu se totiž přesouvají podle toho, kde se zrovna nacházíte (ta je na první pozici), orientovat se tak dá spíše podle jejich barev. Naši porotci hodnotili vzhled a ovládání víceméně kladně. "Přehledné, dobře strukturované," poznamenává Alena Urubková z firmy Renomia, podobný názor má i Eva Moniová z Lidových novin. Výtky jsou spíše drobné – Petru Dvořákovi vadí, že se nerozbaluje menu. Jiří Nápravník ze společnosti Salamandr poznamenává, že "na začátku je třeba poznat způsob ovládání". Jako mínus také vnímá volbu odstínů šedé pro některé části webu, neboť někdy splývají s bílými částmi.

Provádění transakcí

Zatímco pro prohlížení výpisů a pohybů na účtu není podpisový certifikát potřeba, k provádění plateb a zřizování trvalých platebních příkazů jej potřebovat budete. Můžete jej mít uložený na disketě nebo přímo v počítači. Naši porotci měli k provedení této funkce řadu připomínek. "V 16:43 nejde zadat příkaz s dnešní splatností," nelíbí se Aleně Urubkové. Eva Moniová by pokládala za logičtější, kdyby tlačítko ODESLAT bylo dole, a ne nahoře. Dan Lukeš se zase pozastavoval nad tím, že platby není možné zadávat na několik měsíců dopředu.



Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Kolik stojí účet v BAWAG Bank CZ:
Vedení účtu: 45 Kč
Internetbanling: v ceně
Transakce: 0 Kč/5 Kč (v bance/mimo banku)
Výběr z bankomatu: 5 Kč/25 Kč (vlastní/cizí)
Roční náklady: 1 380Kč
Hodnotitelé ale našli i kladné stránky: Petr Dvořák vyzdvihuje přehlednost formuláře a možnost vytváření šablon (tj. vzorů plateb - při dalším zadávání podobné transakce pouze změníte částku či datum a nemusíte vyplňovat všechny položky znovu). Jiří Nápravník vnímá jako klad skutečnost, že při zadávání platby dostanete ještě jednu možnost kontroly před odesláním. Příjemné také je, že si můžete nechat přehrát flashovou ukázku, takže pokud chcete zadat svůj první příkaz k úhradě, můžete se nejdříve podívat, jak na to. Pozitivní je také jistě fakt, že aplikace provádí kontrolu předčíslí a čísla účtů na modulo 11 (viz článek Tajemství čísla účtu). Pokud tedy uděláte překlep v předčíslí nebo čísle účtu aplikace vás na to upozorní. Lepší by ale bylo místo hlášení neexistující předčíslí nebo číslo účtu přímo říci co je špatně…

Hardwarové/softwarové požadavky
Internet Explorer 5.5 a vyšší; MS Java Virtual Machine
Kromě jednorázových příkazů domácích i zahraničních nabízí aplikace i zřizování trvalých příkazů. Velkým nedostatkem je ale to, že takto zadané příkazy již nelze změnit ani zrušit prostřednictvím aplikace, bez návštěvy na pobočce to prostě nejde.

Ostatní operace

V rámci aplikace máte možnost podívat se jak na pohyby v uplynulých obdobích, tak na měsíční výpisy. K vyhledávání v pohybech můžete použít filtry, nicméně Petr Dvořák je shledal nedostatečnými a určitě nebude sám. Filtrování podle data a částky by určitě prospělo rozšíření například o směr transakce či číslo účtu protistrany. Kromě transakcí nabízí aplikace možnost podívat se na nezaúčtované pohyby, což jsou transakce zadané, ale ještě nezaúčtované. Tedy nezohledněné ve výpisu transakcí (nemusí však vždy jít o neprovedené transakce - banka například peníze již odeslala, účetní systém ale tuto informaci ještě nezpracoval). Položka Pošta a informace krom toho nabízí možnost změny kontaktních údajů.
Podtrženo sečteno je to vše. Podle našich porotců je to ale málo, "jen základní funkce bez dalších produktů banky", poznamenává Alena Urubková. Konkrétnější je Ivan Straka ze Softwarových novin, kterému v aplikaci chybí přehledy transakcí s platebními kartami. Na obranu (či kritiku) banky je nutno podotknout, že produktů, které by mohla banka do aplikace přidat, už moc není. Kromě základních bankovních služeb totiž nabízí už jen operace na měnovém trhu a obchody na Pražské burze cenných papírů. Integrace těchto funkcí do internetbankingu by byla asi zbytečná. A co se týká platebních karet, ty banka "nakupuje" od ČSOB, v tomto případě je tedy otázkou, zda je banka vůbec schopna dané údaje získat.

Internetová banka roku

Připravili jsme pro vás seriál o internetovém bankovnictví, ve kterém vám mezi 4. dubnem a 23. květnem představíme fungování této služby u 13 bank na českém trhu.

Všechny aplikace prověřila porota Peníze.CZ z šesti různých pohledů - přihlášení, menu a základní ovládání, zadávání příkazů k úhradě, zobrazování výpisů, dispozice s účtem a vizuální dojem. Po skončení seriálu vám přineseme celkové výsledky a vyhlásíme Internetovou banku roku v kategorii porota Peníze.CZ

Tématu bezpečnosti internetbankingu a výše poplatků s touto službou souvisejících budeme věnovat speciální články.

O tom, která banka získá ocenění v kategorii čtenářů Peníze.CZ můžete rozhodnout i vy - stačí dát hlas svému favoritovi. Registrovaní čtenáři budou zařazeni do slosování o zajímavé ceny.

Vše o Internetové bance roku najdete na
www.ibankaroku.cz

Zabezpečení
128 bitové šifrování, pro pasivní přístup uživatelské jméno (osmimístné číslo) a heslo (můžete si jej nastavit sami), u transakcí je potřeba podpisový certifikát
Z uživatelského pohledu není příliš štasťně vyřešeno automatické odhlašování, které sice nastane po 5 minutách. Pokud ale necháte otevřenou stránku s výpisy z účtu, nebude sice možné s nimi manipulovat, ale i za několik hodin se na ně může kdokoliv na obrazovce podívat (u jiných bank se sama načte obrazovka, že jste byli pro nečinnost odhlášeni). Navíc pětiminutový interval je možná příliš krátký, zvlášť pokud při provádění transakcí používáte ještě jiný program. Třeba z něj přepisujete údaje do tabulkového procesoru, a tak můžete počítat s tím, že se budete muset pravidelně přihlašovat znovu. Pětiminutový interval v minulosti používala ČSOB, která jej nedávno zvýšila na 20 minut.

Náklady na služby BAWAG Bank CZ Počet Produktový balíček
IQ Konto (Kč)*
Celkem/Kč
vedení účtu měsíčně 45 540
výběry na přepážce 5/rok 30 150
výběry z vlastního bankomatu 23/rok 5 115
výběry z cizího bankomatu 7/rok 25 175
vklady v hotovosti 9/rok 0 0
počet příchozích plateb 20/rok 2 40
počet odchozích plateb mimo banku 33/rok 5 165
počet odchozích plateb v rámci banky 3/rok 0 0
počet odchozích plateb trvalým příkazem mimo banku 27/rok 5 125
počet odchozích plateb trvalým příkazem v rámci banky 3/rok 0 0
zřízení trvalého příkazu 2/rok 0 0
zrušení, změna trvalého příkazu 2/rok 30 60
platební karta elektronická 1 0
1 380 Kč/rok
*zahrnuje vedení účtu, internetové bankovnictví a platební kartu Maestro
** podle ceníku platného od 11. dubna 2005

Poznámka: Zvolili jsme produktový balíček, který v základní ceně obsahuje elektronickou platební kartu, měsíční výpisy poštou a internetové bankovnictví, ceny jednotlivých položek jsou buďto měsíční nebo za transakci; karty vydává banka ve spolupráci s ČSOB, za vlastní bankomat jsou tak považovány všechny bankomaty ČSOB.

Pokud vás zajímá více o námi zvoleném modelovém klientovi, podívejte se sem.



Jak se vám líbí internetové bankovnictví BAWAG Bank CZ? Považujete úroveň přímého bankovnictví za důležitý faktor při volbě banky?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Internetová banka roku startuje!

4. 4. 2005 | Petr Vykoukal

Internetová banka roku startuje!

Z pohledu lidského života je internetové bankovnictví dítětem čekajícím na zápis do základní školy. Moderní technologie se ale zákonitostmi lidského života neřídí, a tak už má český... celý článek

Počet příznivců přímého bankovnictví roste

11. 12. 2003 | Kristýna Havligerová

Počet příznivců přímého bankovnictví roste

"Lidé jsou zvyklí chodit si pro peníze do banky, mít hotovost v ruce, ovládání účtu přes internet příliš nedůvěřují." Takové tvrzení už dávno není pravda. Potvrzuje to téměř dvojnásobný... celý článek

Přímé bankovnictví už všichni mají

5. 9. 2003 | Petr Vykoukal

Přímé bankovnictví už všichni mají

Přímé bankovnictví už se stalo samozřejmou součástí nabídky českých bank. Letmý pohled do přehledu co kdo nabízí ukazuje, že každá banka poskytuje v alespoň jednom přímém kanálu všechny... celý článek

Přímé bankovnictví ztrácí lesk

19. 12. 2001 | Petr Vykoukal

Přímé bankovnictví ztrácí lesk

Přímé bankovnictví, které ještě před dvěma lety představovalo pro banku konkurenční výhodu, se dnes stává nutností. Každý peněžní ústav, který si chce udržet a dále rozvíjet svůj tržní... celý článek

Přímé bankovnictví - rybník plný příležitostí

11. 12. 2001 | Petr Vykoukal

Přímé bankovnictví - rybník plný příležitostí

Všechny české banky už nabízejí svým klientům širokou škálu možností, jak nechodit do peněžního ústavu osobně. Klienti si však zatím tuto příležitost moc neužívají.

Partners Financial Services