Živnobanka: žlutomodrý standard

Živnobanka: žlutomodrý standard
Standardní a příjemná aplikace, které by ale neškodilo více funkcí – takové je internetové bankovnictví Živnobanky. Více si přečtěte v našem testu.

Živnobanka (profil, názory) patří k nejstarším existujícím českým bankám, její předchůdkyně vznikla v roce 1868 a v období První republiky byla největší českou bankou. V jejím tehdejším sídle je dnes umístěna Česká národní banka. S nástupem komunismu byla ŽB postupně včleněna do Státní banky československé, kde vykonávala funkci banky pro zahraniční platby obyvatelstva (například vedla účty v tuzexových bonech). A byla také první českou bankou, která svým klientům nabídla platební karty (viz článek Čedok, Tuzex a český karetní boom). Ty první sice bylo možné použít k placení pouze v tuzexu (1988), brzy ale přišly i mezinárodní karty VISA (1990).






Internetová banka roku

Připravili jsme pro vás seriál o internetovém bankovnictví, ve kterém vám mezi 4. dubnem a 23. květnem představíme fungování této služby u 13 bank na českém trhu.

Všechny aplikace prověřila porota Peníze.CZ z šesti různých pohledů - přihlášení, menu a základní ovládání, zadávání příkazů k úhradě, zobrazování výpisů, dispozice s účtem a vizuální dojem. Po skončení seriálu vám přineseme celkové výsledky a vyhlásíme Internetovou banku roku v kategorii porota Peníze.CZ

Tématu bezpečnosti internetbankingu a výše poplatků s touto službou souvisejících budeme věnovat speciální články.

O tom, která banka získá ocenění v kategorii čtenářů Peníze.CZ, můžete rozhodnout i vy - stačí dát hlas svému favoritovi. Registrovaní čtenáři budou zařazeni do slosování o zajímavé ceny.

Vše o Internetové bance roku najdete na
www.ibankaroku.cz

Zabezpečení
Podle zvolené varianty buď SSL a podpisový certifkát, nebo jednorázová hesla, která je možné nechat si zasílat i na mobil. V obou verzích ještě potřebujete uživatelské jméno (5 a více znaků, přidělí banka, na pobočce si je můžete změnit) a heslo (6 znaků, můžete si jej měnit sami, maximální platnost je 180 dní).
Banka se po celá devadesátá léta soustředila spíše na movitou a firemní klientelu, získala také silné postavení na trhu privátního bankovnictví (pro klienty s řádově milióny a více korun aktiv svěřených bance). Silně konkurenční trh a také skutečnost, že se banka stala v roce 2003 součástí italské skupiny UniCredito, vedly k silnější orientaci na retailový trh. Zaměření na movité klienty přineslo také nutnost jim přístup na účet co nejvíce zjednodušit. Banka tedy byla mezi prvními, kdo začal nabízet telefonní (1997) a internetové (2000) bankovnictví. Z našeho testu se dozvíte, jak kvalitní služby banka v této oblasti svým klientům nabízí. A jak dopadla v našem minulém testu si můžete přečíst zde.

Instalace

Aplikace nese název NetBanka a má dvě varianty – s digitálními certifikáty a s jednorázovými hesly. Varianta s digitálními certifikáty vyžaduje vytvoření SSL a podpisového certifikátu, první z nich potřebujete už k samotnému přístupu do aplikace, druhý k potvrzování transakcí. Pokud chcete používat tuto variantu, musíte si v registrační autoritě oba certifikáty vytvořit (na svém webu banka nabízí interaktivního průvodce, který vás touto operací provede). Certifikáty nemusí být uloženy jen na počítači, banka nabízí i verzi s certifikátem na čipové kartě či USB tokenu.
Verze s jednorázovými hesly nevyžaduje žádnou instalaci. K jejímu používání potřebujete jen jméno (dostanete v bance) a heslo (také dostanete, ale můžete jej měnit). Tyto dva údaje vám postačí ke vstupu do aplikace. K autorizaci plateb pak potřebujete sadu takzvaných jednorázových hesel (TAN - Transaction Authorization Number), která je možno použít i k autorizaci plateb v telefonní bankovnictví ŽB. Sadu TAN hesel dostanete od banky (za 50 Kč), alternativně si můžete nechat tato jednorázová hesla (osmimístná) posílat na mobilní telefon (1,90 Kč za každé zaslané heslo).

Přihlášení

HW a SW požadavky
Windows (98, ME, 2000, NT 4.0, XP), Internet Explorer 5 a vyšší, Microsoft Virtual Machine verze 2752 Java Runtime Environment od Sun Microsystems verze 5.0, s využitím Java Sun lze aplikaci používat i na některých alternativních prohlížečích podporujících standard HTML 4.0 i prostředí operačního systému Linux
Aplikace má svoji adresu, alternativně se můžete přihlásit prostřednictvím odkazu na domovské stránce. V obou variantách budete nejdříve dotázáni, do které verze se chcete přihlásit (viz výše). V novém okně zadáte uživatelské jméno a heslo a jste uvnitř. Na úvodní stránce se zobrazí přehled účtů a také informace o tom, kdy jste se přihlásili naposledy a kdy končí platnost vašich hesel či certifikátů. Naši porotci shledávali celý proces většinou snadným, Petr Dvořák ještě ocenil krátké uživatelské jméno. Jiřímu Nápravníkovi chyběl na vstupní stránce odkaz na nápovědu.




Ovládání a vzhled

Aplikace vypadá jinak než domovské stránky banky, pamětníci si určitě vzpomenou, že žlutá a tmavě modrá byly barvami banky před převzetím UniCreditem. Slovy to "internetové bankovnictví nemá firemní barvy" to shrnul Jiří Nápravník. Samotná aplikace se mu nicméně líbila, její ovládání popsal jako jednoduché a přehledné. Antonín Beneš podobné pocity vyjádřil slovy "příjemné ovládání" a dobře také hodnotil rychlost aplikace. Opačného názoru byl Dan Lukeš, který do hodnotícího protokolu uvedl "ovládání mi připadá neintuitivní". Svou další poznámkou však vysvětluje, proč jeho názor může být jiný než ostatních, "přinejmenším se lišilo od jiných (aplikací) logikou vazeb". Jinak řečeno, každému vyhovuje něco jiného. Alena Urubková totiž poznamenala, že menu je logické. Měla ale jisté výhrady k malým položkám a jejich nevhodně zvolenému písmu (bílé stínované), které se hůře čte.

Za zmínku také stojí způsob, jak aplikace reaguje na volbu jednotlivých položek. Při výběru některé z voleb v hlavním menu se rozbalí a současně do hlavního rámu aplikace načte popis co jednotlivé položky submenu nabízí (viz obrázek). V podstatě jde o elegantní provázání nápovědy se samotnou aplikací.


Provádění transakcí

Co umí internetové bankovnictví ŽB
příkaz k úhradě:
jednorázový ANO
hromadný ANO *
trvalý příkaz k úhradě:
zřízení ANO
změna ANO
zrušení ANO
souhlas k inkasu ANO
příkaz k inkasu ANO
vytváření vzorů plateb ANO
zahraniční platby ANO
výpis NE **
historie účtu ANO
termínované vklady:
zřízení ANO
změna či zrušení ANO
informace o platebních kartách ANO
* (resp. import dávky plateb ze souboru a jeho hromadné odeslání do banky...)
** v přípravě
V záložce platební příkazy najdete všechny myslitelné varianty domácích a zahraničních plateb. Po zadání platby (můžete ji vytvořit pomocí šablony - vzoru) ji odešlete, poté jste vyzváni k zadání hesla cerfitikátu nebo hesla TAN, po jeho vyplnění odchází platba do banky. Eva Souhradová měla výhrady k tomu, že se musí "proklikávat". Než totiž příkaz odešlete, musíte vybrat tuzemskou platbu, zvolit nový příkaz, vyplnit formulář, ten odeslat, zadat heslo a znovu odeslat. Jiřímu Nápravníkovi se ještě nelíbilo, že před první platbou je třeba "složitě zaregistrovat certifikát". Ostatní porotci ale byli se zadávání příkazu spokojeni. "Přehledné", poznamenávají Petr Dvořák i Pavel Slavík z Peníze.CZ. Oba ale zároveň vyjadřují své výhrady. Petrovi Dvořákovi se nelíbila málo přehledná zpráva o odeslání platby, Pavel Slavík zase bance vytkl nápovědu bankovního kódu seřazenou podle kódů.

Ostatní operace

Kromě plateb ještě banka nabízí historii transakcí, termínované vklady a jako jedna z mála i dobíjení předplacených karet mobilních operátorů. Našim porotcům to přesto bylo málo. "Postrádám přímé napojení na další služby banky," poznamenal k tomu Jan Komeda z Peníze.CZ, "náročnému klientovi mohou chybět některé produkty", dodává Petr Dvořák.
Z přehledů historie nabízí aplikace pouze "Pohyby na účtu", pokud byste měli zájem o výpisy, máte smůlu (většině běžných uživatelů je to ale asi jedno). Historii můžete filtrovat podle řady parametrů – datum, typ platby, protistrana, částka a tak dále.
Termínované vklady je možno zvolit jednorázové či revolvingové. Ani v jednom případě není možné je prostřednictvím aplikace předčasně rušit.
Dobíjení přeplacených karet (všech českých operátorů) je ještě doplněno o možnost platit faktury (a skládat volací zálohy) u Oskara.
Doplňkovou funkcí je možnost využít aplikace jako platebního kanálu na internetu (v podstatě jde o běžný platební příkaz, jelikož ale protistrana je také klientem banky dochází k zaúčtování platby ihned, což má svůj pozitivní důsledek na délku celého procesu). Seznam internetových obchodů, které tuto možnost podporují najdete v záložce Bankovní informace.



Náklady na služby Živnostenské banky Počet ŽB - Konto Economy (Kč) Celkem (Kč)
vedení účtu měsíčně 12 55 660
výběry na přepážce 5 za rok 5 20 100
výběry z vlastního bankomatu ** 23 za rok 23 0 0
výběry z cizího bankomatu 7 za rok 7 40 280
vklady v hotovosti * 9 za rok 9 0 0
počet příchozích plateb 20 ročně 20 2 40
počet ochozích plateb 36 ročně 36 2 72
počet odchozích plateb trvalým příkazem 30 ročně 30 2 60
podíl mezibank plateb 0,9 77 4 308
zřízení trvalého příkazu 2 za rok 2 0 0
zrušení, změna trvalého příkazu 2 za rok 2 0 0
platební karta elektronická 1 1 0 0
1 520

Pokud vás zajímá více o námi zvoleném modelovém klientovi, podívejte se sem.

Jak se vám líbí aplikace Živnostenské banky?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 5. 2005 13:12, Jiri Vit

A muzete mi napsat, pro koho nejsou credit-debet pohyby to same jako vypis? :-))

Co brani tomu, nechat si zobrazit mesicni pohyby, oznacit si je a Ctrl+c/Ctrl+v do editoru je zalezitost dvou vterin. Dalsi moznost, kterou NB nabizi je ulozit pohyby jako csv soubor, a ten si uz muzete pote zpracovat jak chcete. Tohle bych opravdu nevidel jako neresitelny problem.

Zobrazit celé vlákno

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 5. 2005 12:54, Jarmila

Vy vkládáte peníze přes bankomat? Kolik bankomatů tuto funkci provádí a u kterých bank?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

WSPK: návrat do minulosti

12. 5. 2005 | Petr Vykoukal

WSPK: návrat do minulosti

Jako předposlední přichází v našem testování na řadu internetové bankovnictví nejmenší banky soutěže. Svojí velmi omezenou funkčností připomíná typickou aplikaci ze srovnání v roce... celý článek

Volksbank: Vážený Gr87D4hg, …

10. 5. 2005 | Petr Vykoukal

Volksbank: Vážený Gr87D4hg, …

Všechny banky vám přidělí nějaké jméno pro vstup do jejich ibankingové aplikace. Většinou je to číslo, které si řada z nás bez problémů zapamatuje, ale s číselně písmennou směskou,... celý článek

Raiffeisenbank: síla jednoduchosti

5. 5. 2005 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Raiffeisenbank: síla jednoduchosti

O tom, že se aplikace bance povedla, svědčí téměř jednohlasné "jednoduché a přehledné" od našich porotců. Tento nesporný úspěch ale kazí nulová nabídka doplňkových služeb.

Komerční banka: objem na úkor přehlednosti?

3. 5. 2005 | Petr Vykoukal

Komerční banka: objem na úkor přehlednosti?

Internetové bankovnictví třetí největší české banky poskytuje mnoho funkcí. Tolik, že se až v případě jeho hodnocení nabízí příslovečné "méně znamená více". Je navíc zřejmé, že primárním... celý článek

HVB: nečinností k průměru

28. 4. 2005 | Petr Vykoukal

HVB: nečinností k průměru

Vypadá to, že v HVB Bank se zastavil čas, přinejmenším v oddělní pro rozvoj internetového bankovnictví. Její aplikace se za poslední tři roky totiž téměř nezměnila. A tak zatímco tehdy... celý článek

Partners Financial Services