Komerční banka: objem na úkor přehlednosti?

Komerční banka: objem na úkor přehlednosti?
Internetové bankovnictví třetí největší české banky poskytuje mnoho funkcí. Tolik, že se až v případě jeho hodnocení nabízí příslovečné "méně znamená více". Je navíc zřejmé, že primárním adresátem této aplikace je firemní klientela. Co vše internetbanking Komerční banky nabízí a je ještě přehledný?

Komerční banka (profil, názory) je třetí největší bankou na českém trhu. Vznikla v roce 1990 vydělením z bývalé Státní banky československé, od které do vínku dostala řadu podnikových klientů. To po řadu následujících let předurčovalo její orientaci především na podnikovou klientelu. V retailu tak zpočátku volila vybíravý přístup a zájem měla pouze o bohatší klienty. To se však už v polovině devadesátých let změnilo, nyní banka soupeří s ostatními velkými hráči i na běžném retailovém trhu. V současnosti má banka 1,4 miliónu klientů, které obsluhuje prostřednictvím více než 350 obchodních míst. 146 tisíc fyzických osob a 96 tisíc firem jsou uživateli internetového bankovnictví. Aplikace je pro obě skupiny klientů víceméně stejná, i pro retailového klienta tak nabízí množství funkcí (velmi detailní zahraniční platby, možnost prescoringu pro firemní úvěry a podobně).

Internetová banka roku

Připravili jsme pro vás seriál o internetovém bankovnictví, ve kterém vám mezi 4. dubnem a 23. květnem představíme fungování této služby u 13 bank na českém trhu.

Všechny aplikace prověřila porota Peníze.CZ z šesti různých pohledů - přihlášení, menu a základní ovládání, zadávání příkazů k úhradě, zobrazování výpisů, dispozice s účtem a vizuální dojem. Po skončení seriálu vám přineseme celkové výsledky a vyhlásíme Internetovou banku roku v kategorii porota Peníze.CZ

Tématu bezpečnosti internetbankingu a výše poplatků s touto službou souvisejících budeme věnovat speciální články.

O tom, která banka získá ocenění v kategorii čtenářů Peníze.CZ, můžete rozhodnout i vy - stačí dát hlas svému favoritovi. Registrovaní čtenáři budou zařazeni do slosování o zajímavé ceny.

Vše o Internetové bance roku najdete na
www.ibankaroku.cz

Instalace

HW a SW požadavky
Potřebujete počítač s operačním systémem Windows 98 a vyšším, prohlížeč Internet Explorer 5.5 a vyšší. Pokud chcete mít osobní certifikát na čipové kartě, potřebujete ještě čtečku čipových karet.
Pokud máte kompletní verzi Internet Exploreru, nebude třeba nic instalovat. Pokud se vám však stane, že nemáte Java Virtual Machine, musíte si jej stáhnout a donstalovat (soubor má necelých 15 MB, takže pokud se připojujete přes telefon, budete mít problém). Instalaci se také nevyhnete, pokud chcete používat zabezpečení čipovou kartou. V takovém případě si totiž budete muset nainstalovat i čtecí mechanismus.
Certifikát, který potřebujete k přístupu na účet, dostanete v bance na disketě při podpisu smlouvy o internetovém bankovnictví.



Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Přihlášení

Způsob zabezpečení
Certifikát, který si můžete kamkoli uložit kamkoliv (disketa, hard disk a podobně) a heslo skladájící se z písmen a čísel.
Vstup do aplikace má vlastní adresu, přihlásit se ale můžete i přes stránky banky. Kliknutí na odkaz "přímé bankovnictví" ze stránek KB ale nevede přímo na přihlašovací okno (stejně jako není přihlašovací okno přímo na stránce aplikace), ale jen na úvodní stránku přímého bankovnictví. Pokud se na daném počítači přihlašujete poprvé, budete vyzváni k nastavení cesty k certifikátu (zůstane nastavena i pro příští přihlášení) a zadání hesla. Porotkyni Evě Souhradové se to zdálo tak jednoduché, až se dotazovala, zda je to bezpečné (musíme však podotknout, že hodnotila aplikaci na počítači, kde už byla cesta k certifikátu nastavena).



Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Ovládání a vzhled

Při pohybu aplikací používáte rozbalovací menu v levé části obrazovky. Velmi odlišná grafika každé rozbalené části dělá navigaci zpočátku nepřehlednou, rychle si ale zvyknete. Porotci byli s menu velmi spokojeni a hodnotili jej jako přehledné a intuitivní. Alena Urubková navíc pochválila, že menu je rozbalovací, nikoli roletkové. Jediná výhrada vyzněla z úst Dana Lukeše, který aplikaci hodnotil jako "subjektivně pomalou".



Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Provádění transakcí

Z rozbalovacího menu si vyberete o jaký typ transakce máte zájem, vyplníte patřičný formulář a odešlete. Stejně jako jinde i tady si můžete vytvářet a ukládat šablony (jiné banky říkají vzory) plateb. K jejich zpětnému využití pak stačí vybrat si vzorek z roletky. Jediná výhrada našich hodnotitelů směřovala ke kódům bank, které není možné vepsat, lze je pouze vybrat z nabídky. Pavlu Slavíkovi se opět nelíbilo, že banky jsou seřazeny podle kódu a ne podle názvu.

Jak jsme hodnotili aplikaci Komerční banky v našem minulém testu si můžete přečíst zde.
Velmi pěkně jsou zvládnuty zahraniční platby. Můžete využít možnost vyhledání banky příjemce - vyberete stát, zadáte první tří písmena jména města a názvu banky a vyberete si konkrétní banku z nabídnutého seznamu.




Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Ostatní operace

Co umí internetové bankovnictví Komerční banky
příkaz k úhradě:
jednorázový ANO
hromadný ANO
trvalý příkaz k úhradě:
zřízení ANO
změna ANO
zrušení ANO
souhlas k inkasu NE
příkaz k inkasu ANO
vytváření vzorů plateb ANO
zahraniční platby ANO
výpis ANO
historie účtu ANO
termínované vklady:
zřízení NE
změna či zrušení NE
informace o platebních kartách ANO
Kromě plateb nabízí aplikace řadu dalších bankovních služeb a samozřejmě přehled transakční historie. Ten se stal předmětem výhrad některých porotců. Standardně totiž umožňuje zobrazit jen posledních 92 dní (31 dní pro firmy). Podle Aleny Urubkové nenabízí možnost podívat se na výpisy, ty však aplikace ve skutečnosti nabízí, ale porotkyni se je nepodařilo hned najít. Díky řadě nabízených možností se totiž můžete snadno ztratit.

Možnosti filtrování transakční historie jsou velmi detailní, například lze data seřadit i podle banky protistrany, variabilního či specifického symbolu. Pozitivně to hodnotil Petr Dvořák z katedry bankovnictví na VŠE.
Jan Komeda z Peníze.CZ nenašel export historie. I ten aplikace nabízí, bohužel je ale, opět, "dobře" schován. Je vidět, že internetbanking KB byl ušit na míru spíše firmám, ani jeden ze tří formátů, v kterých export transakční historie nabízí, není v "rozumném lidském formátu" (nabízí jen tři formáty pro firemní účetnictví). Jediné, co lze v přádku exportovat, jsou výpisy, které je možné stáhnout jako textový soubor (*.txt).



Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Aplikace nabízí i možnost nastavení celé řady oznámení – k zůstatkům, transakcím, kartám. Můžete si je nechat zasílat až na čtyři místa současně, například formou SMS či emailem.

Poněkud nestandardní strukturu zvolila banka pro "schování ostatních nabídek". V první úrovni menu totiž vidíte jen "Investování", kde můžete uzavřít smlouvu pouze na investici do podílových fondů IKS KB a případně si tyto spravovat. Pokud ale kliknete na "Mám zájem o…", vybrat si můžete z podstatně širší nabídky finančních produktů – úvěry, stavební spoření, pojištění a další.



Větší obrázek zobrazíte kliknutím na náhled

Na závěr se podívejme na náklady na služby:

Náklady na služby Komerční banky

Počet KB Ideal (Kč) Celkem (Kč)
vedení účtu měsíčně 12 63 756
výběry na přepážce* 5 za rok 5 50 250
výběry z vlastního bankomatu 23 za rok 23 6 138
výběry z cizího bankomatu 7 za rok 7 35 245
vklady v hotovosti 9 za rok 9 0 0
počet příchozích plateb 20 ročně 20 5 100
počet ochozích plateb 36 ročně 36 3 108
počet odchozích plateb trvalým příkazem 30 ročně 30 4,5 135
podíl mezibank plateb 0,9 77 2 154
zřízení trvalého příkazu 2 za rok 2 0 0
zrušení, změna trvalého příkazu 2 za rok 2 20 40
platební karta elektronická* 1 1 0 0
1 926
* výběry do 10 tisíc stojí 50 korun, nad 10 tisíc 35 korun

Jak se vám líbí internetové bankovnictví Komerční banky? Požadujete po svém internetbankingu, aby měl hodně funkcí nebo máte raději jednoduché a přehledné aplikaci.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-87
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 2. 2006 19:51, Jiri Dobes

Internetove bankovnictvi KB = nestesti.

Internetove bankovnictni (dale jen IB) KB pouzivam, ale je to nestesti. Kdyz mate pocitac doma s OS Windows, tak je (asi) vse v poradku. V pripade, ze jste v cizine, tak se muzete setkat s nasledujicimi problemy, ktere jsou vice nez k vzteku:

* Je treba mit OS Windows. V podniku, kde jsem pracoval, takovych pocitacu neni mnoho (pouzival se tam Digital UNIX, IRIX a stale casteji Linux). Takze prvni problem, najit fungujici pocitac s Windows.

* Je treba mit administratorska prava k pocitaci, nebo sehnat administratora, aby vam nainstaloval Javu.

* Sehnat administratora aby nastavil presny cas, jinak IB nefunuje (!?!)

* Kdyz jste v jine casove zone, je na nestesti zadelano...

A jeste k tomu se musite obrnit duverou, ze programy instalovane KB na Vas pocitac nebudou trojske kone...

Helpline KB je jak kdyz jeden mluvi o koze a druhy o voze.

Tolik muj nazor na IB KB. Jak protipriklad aplikace se kterou jsem spokojen, je e-broker burzovni spolecnosti Fio, pro obchodovani s cennymi papiry.

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 5. 2005 9:39, Ondřej Čečák

oficialne asi ne, ale jinak vsechny ostatni vetsi banky funguji i bez nutnosti mit MS Internet Explorer a tedy i MS Windows. Viz napr. http://www.linuxsoft.cz/article_list.php?id_kategory=173

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

GE Money Bank: umí hodně, ale jen doma a v korunách

26. 4. 2005 | Simona Ely Plischke

GE Money Bank: umí hodně, ale jen doma a v korunách

GE Money Bank se snaží o image moderní futuristické banky. Nezbytným předpokladem takového obrázku je perfektní internetbanking. Co lze její aplikaci pochválit a kde lze ještě vylepšovat?... celý článek

eBanka: věrná osvědčenému designu

21. 4. 2005 | Petr Vykoukal

eBanka: věrná osvědčenému designu

eBanka byla v minulosti často tím, kdo udával trend v oblasti internetového bankovnictví. Konkurence však nespí, a tak dnes řada bank nabízí srovnatelné aplikace a dotahuje její náskok.... celý článek

Česká spořitelna: viditelný pokrok

14. 4. 2005 | Petr Vykoukal

Česká spořitelna: viditelný pokrok

Další bankou, u níž budete moci zhodnotit vývoj internetového bankovnictví za poslední tři roky, je Česká spořitelna. Při porovnání obou aplikací je už na první pohled vidět, že posun... celý článek

BAWAG: jednoduše a přehledně

7. 4. 2005 | Petr Vykoukal

BAWAG: jednoduše a přehledně

Jednoduché, s dostatečným množstvím funkcí a "lehkým" designem, tak lze asi nejstručněji shrnout přednosti internetového bankovnictví BAWAG Bank CZ, jedné z menších českých bank. Co... celý článek

Internetová banka roku startuje!

4. 4. 2005 | Petr Vykoukal

Internetová banka roku startuje!

Z pohledu lidského života je internetové bankovnictví dítětem čekajícím na zápis do základní školy. Moderní technologie se ale zákonitostmi lidského života neřídí, a tak už má český... celý článek

Partners Financial Services