Daňová globalizace směrem dolů?

Daňová globalizace směrem dolů?
Jak si stojí ČR v mezinárodním srovnání z hlediska daňové náročnosti? Klesají nebo rostou celkové daně u nás a v dalších zemích OECD? Platíme nejvyšší odvody na sociální zabezpečení a naše vláda nehodlá následovat příkladu řady zemí, tedy snižovat daňové zatížení.

Daňové výnosy vypovídají o tom, kolik se státu podaří odebrat všem, kteří jsou v ekonomice nějak aktivní. Aby však existovalo alespoň nějaké měřítko, porovnávají se (vztahují se) se základním makroekonomickým údajem, s HDP. Tak se dá poměrně přehledně vyčíslit, kolik stát na své fungování a přerozdělování spotřebuje. Z jiného úhlu pohledu lze hovořit o tom, že číslo ukazuje určitou míru toho, kolik rozhodovacích pravomocí přechází s podporou zákona od těch, co uměli vydělat, směrem ke státu.

Zde je nutné zdůraznit, že výběr daní je pouze jedna strana pomyslných vah. Na druhé misce je třeba uvažovat o tom, jak stát umí s vybranými daněmi naložit, jak efektivně dokáže prostředky použít a co svým daňovým poplatníkům za jejich odvody poskytuje. Není proto možné jednoduše tvrdit, že státy v Německu, Řecku, Španělsku a Velké Británii jsou stejně (ne)efektivní, když mají přibližně stejný podíl daní na HDP.

Daňový vývoj

Nízké daně v USA i do budoucna?

Do výše rozpočtových schodků v letech 2003 a následujících již v USA velmi výrazně promluví i válka v Iráku, která daňové poplatníky přijde na "hodně dolarů". Podle některých ekonomů jedině silné státy a schopnost vybírat daně umožňují koncentraci dostatečných prostředků na vedení masových a brutálně destrukčních válek.

Vyspělé státy se v posledních letech stále více přiklánějí ke snižování daní právě z toho důvodu, aby omezily vliv vlád v ekonomice. Umírněná daňová politika způsobila ve Spojených státech stav, nad nímž mnozí ekonomové kroutí hlavou, neboť neodpovídá některým ekonomickým teoriím. Hospodářský růst je doprovázen nízkou inflací a nezaměstnaností. Rovněž průměrný schodek veřejných rozpočtů v USA byl za posledních 25 let poloviční oproti zemím Evropské měnové unie (2 % a 4 %). Liberální ekonomové naopak říkají, že je to jasný projev toho, jak liberalizace trhů prospívá ekonomické úrovni zemí.

I přes snahu omezovat míru daňového zatížení a podporovat soukromé aktivity neklesají daně ve většině zemí tak rychle. Za posledních 25 let tak daňové zatížení s výjimkou USA a Nizozemí rostlo. Pro ČR není srovnání k dispozici, neboť jsme se stali členem OECD až v prosinci roku 1995. Obdobně je tomu i v případě dalších zemí bývalého východního bloku.

Nejvýznamnější posuny

I přes celkové růsty zaznamenalo mnoho zemí v posledních 5 – 7 letech obrat. Uvědomělejší hospodářská politika snad i za účelem zvyšování hospodářského růstu, zaměstnanosti a obecně životního standardu tak zvolna směřuje k nižším daním, i když ne všude. Tabulka ukazuje, ve kterých zemích došlo k největším změnám v posledních letech. Změna je vyjádřena v procentních bodech poměru celkových daňových výnosů a HDP.

Nejvýznamnější změny ve zdanění v % bodech
Snížení (v letech) Zvýšení (v letech)
USA -3,9 (1998 - 2003) Turecko +10,3 (1995 - 2003)
Nizozemí -3,1 (1995 - 2003) Korea +6,1 (1995 - 2003)
Švédsko -3,0 (2000 - 2003) Španělsko +3,0 (1995 - 2003)
Mexiko -2,9 (1998 - 2003)
Kanada -2,8 (1998 - 2003)
Polsko -2,7 (1998 – 2002)
ČR -2,1 (1998 - 2003)

Všechno povinně

Z hlediska svobodného rozhodování o svém výdělku je zajímavá i statistika toho, jak moc musíme povinně platit na sociální zabezpečení. Buď je ČR zemí naprosto socialistickou, nebo je důvěra ve schopnosti obyvatel naprosto minimální. Platíme totiž nejvíc ze všech sledovaných zemí.
Faktem je, že ČR je snad "nejvyspělejší zemí", pokud porovnáme to, kolik vyprodukujeme a jak štědrou máme sociální síť. Jinými slovy, máme záchrannou sociální síť na úrovni Německa a produkujeme to, co Portugalsko. (Uvedený příklad berte částečně jako nadsázku.) Problém ale zůstává s tím, když chceme jako obyvatelé dále spořit na své důchody, případně se připojišťovat na další rizika. Proti některým nás stát zajišťuje buď málo, nebo vůbec. Potom musíme sahat do svých peněženek hlouběji než v jiných zemích. Stát za nás rozhoduje více, a my? Jsme méně svobodní.

Jak dál?

Ministerstvo financí zastává názor, že daňová soustava musí projít modernizací, která ovšem nemá přinést žádné radikální změny. Nejdříve se má daňové zatížení stabilizovat a v horizontu sedmi let mírně růst. Současná vláda tedy nehodlá následovat příklady jiných a snižovat ani daňové zatížení, ani roli státu v ekonomice. Místo toho se dočkáme mírného posilování vlivu "těch nahoře" na nás všechny.

Legenda k názvům a zkratkám zemí:
Austrálie (AUS), Belgie (B), Česká republika (CZ), Dánsko (DK), Finsko (FIN), Francie (F), Holandsko (NL), Irsko (IRL), Itálie (I), Japonsko (J), Jižní Korea (KOŘ), Kanada (C), Lucembursko (L), Maďarsko (H), Mexiko (MEX), Německo (D), Norsko (N), Nový Zéland (NZ), Polsko (PL), Portugalsko (P), Rakousko (A), Řecko (GR), Slovensko (SK), Spojené státy americké (USA), Španělsko (E), Švédsko (S), Švýcarsko (CH), Turecko (TR), Velká Británie (UK).

Grafy poskytla společnost Ernst & Young, data pocházejí ze statistik OECD.

Jak se podle vás bude vyvíjet daňové zatížení u nás a ve světě? Myslíte si, že je ČR daňovým rájem, vězením, nebo jsme na tom tak akorát? Co soudíte o míře zdanění obecně?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová poradkyně vám odpovídá II.

23. 3. 2005 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Daňová poradkyně vám odpovídá II.

Jaroslava Voharčíková zodpověděla další sadu vašich dotazů týkajících se letošních daňových přiznání a s nimi souvisejících problémů. Článek jsme dnes, ve středu 23. 3., aktualizovali... celý článek

Daňová poradkyně vám odpovídá

21. 3. 2005 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Daňová poradkyně vám odpovídá

Zájem o naši "on-line daňovou poradnu" je opravdu veliký a my vám přinášíme stále více odpovědí na vaše dotazy. V neděli 20. 3. jsme tento článek aktualizovali o další rady, které vypracovala... celý článek

Daně 2005 v kostce aneb stát dosyta nenakrmíš

25. 2. 2005 | Simona Ely Plischke

Daně 2005 v kostce aneb stát dosyta nenakrmíš

Maratón daňových povinností za rok 2004 jde do finiše. Přetržení cílové pásky nás ale místo do šatny posílá na další trať. Daňové prázdniny se nekonají, letos navíc zákonodárci svými... celý článek

Trnitá je cesta daně na finanční úřad. Dorazí ta vaše?

18. 2. 2005 | Simona Ely Plischke

Trnitá je cesta daně na finanční úřad. Dorazí ta vaše?

Drobná chyba v údajích při platbě daně může vést k sankcím vyplývajícím z jejího pozdního odvodu. Připravili jsme pro vás podrobný návod pro poukazování peněz finančnímu či celnímu... celý článek

Čistá mzda tvoří pouhou polovinu nákladů na práci

22. 9. 2004 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Čistá mzda tvoří pouhou polovinu nákladů na práci

Náklady na práci jednoho zaměstnance, to nejsou jenom jeho mzda a zákonné pojištění, ale řada dalších nezbytných výdajů. Je u nás práce drahá, nebo levná? Jaké jsou podíly nemzdových... celý článek

Partners Financial Services