Množme se a plaťme méně aneb daně a děti ve 2005

Množme se a plaťme méně aneb daně a děti ve 2005
Novela zákona o dani z příjmů přináší pro rok 2005 některé významné změny, ty nejdůležitější se týkají poplatníků s dětmi. Přečtěte si, co přesně pro vás budou znamenat. Připravili jsme i nové kalkulačky, můžete si tedy všechno propočítat.

Novela zákona zavádí kromě jiného tyto nové pojmy: daňová sleva, daňový bonus a společné zdanění manželů. Pojďme je podrobněji rozebrat.

Daňová sleva, daňový bonus

Jde o změnu aktuální, která se do výše vašeho příjmu promítne už při výplatě mzdy za tento měsíc. Namísto odčitatelné položky ze základu daně na nezaopatřené dítě (dosud ve výši 2 130 Kč měsíčně) máte nárok na slevu na dani ve výši 500 Kč měsíčně za každé dítě (na těžce postižené dítě - ZTP/P - je to 1 000 Kč). Můžete uplatnit slevu na všechny děti, které máte, limitem je pouze výše daně.
Jestliže je vaše daňová povinnost nižší než sleva na dani na všechny děti, máte nárok na daňový bonus, tedy doplatek slevy (de facto negativní daň). Daňový bonus může dosáhnout maximálně 30 tisíc Kč ročně, tedy 2 500 Kč měsíčně. Snížení zálohy na daň o slevu, příp. zvýšení čisté mzdy o bonus vám zajišťuje automaticky zaměstnavatel.

Spočítejte si to!

Chcete vědět, zda a v jaké výši máte nárok na daňovou slevu či daňový bonus a jaká bude vaše čistá mzda? Využijte naši kalkulačku!

Podmínkou pro nárok na daňový bonus je hrubá mzda alespoň ve výši minimální mzdy. Nárok na bonus může získat i ten, kdo má mzdu nižší (protože třeba pracuje na částečný úvazek), pokud jeho celkový příjem za rok dosáhne alespoň 43 110 Kč (tedy šestinásobek minimální mzdy). V takovém případě vám bude bonus proplacen při ročním zúčtování, tedy až v roce 2006. Naopak pokud je vaše mzda v některých měsících vyšší než minimální a dostanete bonus, ovšem nesplníte podmínku minimálního ročního příjmu, již proplacený bonus se nevrací.

PŘÍKLAD:
Osamělá matka se dvěma dětmi nastoupí do zaměstnání po rodičovské dovolené v červnu a do září pracuje na poloviční úvazek za 4 000 Kč. Od října začne pracovat na plný úvazek za hrubou mzdu 8 000 Kč. Za měsíce červen až září neplatí daň z příjmu, na daňový bonus ale nemá nárok, protože její mzda je nižší než minimální. Za srpen až prosinec má nárok na daňovou slevu (daň z příjmu po slevě je 0 Kč) a k tomu daňový bonus ve výši 415 Kč měsíčně. Nárok na zpětné proplacení bonusu za zbývající měsíce jí nevznikne vzhledem k tomu, že její roční příjem je nižší než šestinásobek minimální mzdy.

Mzda Pojistné Daňová sleva Daňový bonus Čistý příjem
Leden - květen 0 0 0 0
Červen 4 000 500 60 0 3 500
Červenec 4 000 500 60 0 3 500
Srpen 4 000 500 60 0 3 500
Září 4 000 500 60 0 3 500
Říjen 8 000 1 000 585 415 7 415
Listopad 8 000 1 000 585 415 7 415
Prosinec 8 000 1 000 585 415 7 415
Rok 2005 celkem 40 000 5 000 1 995 1 245 36 245
Zdroj dat: Vlastní výpočty

Spočítejte si to!

Chcete vědět, co všechno si můžete odečíst od daňového základu a jakou slevu to pro vás bude znamenat? Využijte naši kalkulačku!

Pokud by ale nastoupila do zaměstnání o měsíc dřív, její příjem by přesáhl částku 43 110 Kč a dostala by bonus za zbývající měsíce (byl by jí doplacen při ročním zúčtování záloh na daň). Její celkový čistý příjem za rok by pak byl 49 180 Kč (hrubý příjem 44 000 Kč).
Za zmínku stojí ještě jedna související novinka: pro účely sociální potřebnosti se nepřihlíží k daňovému bonusu podle zvláštního právního předpisu (míněn zákon č. 482/91 Sb. o sociální potřebnosti). To prakticky znamená, že pokud rodina žádá o sociální dávky - většinou jde o doplatek do životního minima - proplacený bonus se nezapočítává do příjmu. Rodině tedy zůstane "navíc".

Společné zdanění manželů

Spočítejte si to!

Chcete vědět, zda se vám vyplatí společné zdanění manželů a kolik můžete ušetřit? Využijte naši kalkulačku!

Tato novinka bude aktuální až začátkem roku 2006, na výši mzdy během roku nemá vliv. Podmínkou pro uplatnění společného zdanění je mít alespoň jedno nezaopatřené dítě (stačí, když se narodí 31. prosince) a podat daňové přiznání najednou. Naopak není nutné, aby měli oba manželé zdanitelné příjmy, stačí když je má jeden z nich.
Nejprve si každý z manželů odděleně spočítá svůj základ daně. Poté se tyto dva základy sečtou, odečtou se nezdanitelné části základu daně obou manželů (na poplatníka, životní a penzijní pojištění, úroky z hypotečního úvěru atd.). Výsledná částka se vydělí dvěma - to je základ daně každého z manželů. Z tohoto základu se pak vypočte daň, daňová sleva příp. daňový bonus, na každé dítě pouze u jednoho z manželů.
Protože společné zdanění je přece jen trochu náročné na čas a aktivitu, je na místě otázka, kdy má smysl a kdy ne. Zjednodušeně se dá říci, že nemá smysl v případě, kdy manželé mají stejnou mezní daňovou sazbu (přibližně stejný základ daně).
I u zaměstnanců platí, že jak pro společné zdanění, tak pro uplatněné daňové slevy se berou v úvahu všechny příjmy, s výjimkou příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je daň vybíraná srážkou (např. dohody o provedení práce). Tedy i příjmy z kapitálového majetku, z pronájmu (zde je podmínka, že náklady nesmí převýšit příjmy) a ostatní příjmy. Samozřejmě i příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, což bude tématem dalšího článku.

Co si myslíte o daňové slevě, bonusu a společném zdanění manželů, které přinesla novela zákona o dani z příjmu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2005 10:14

Dobrý den,
Jsem rozvedený a mám dvě děti ve vlastní péči. Můj průměrný měsíční příjem se pohybuje v pásmu 32% zdanění.Nejenže nedostávám přídavky na děti , ale celý slavný daňový bonus mě zase připravil o dalších 180 Kč na 1 dítě. Shrnuto a podtrženo , pokud se snažíte si vydělat trochu více peněz , tak jste za to od státu akorát biti a nejenom vy ,ale i vaše děti.

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 1. 2005 20:49, Kateřina

Ano, společné zdanění je možné.
Daňové zvýhodnění na dítě je vždy stejné - 6.000 Kč ročně.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Partners Financial Services