Mobil na horách

Jan Bělohubý | 3. 12. 2004
Mobil na horách
Víte, jak připravit před cestou na zahraniční dovolenou svůj mobilní telefon tak, abyste zbytečně nepřišli o peníze? Co zajistit ještě zde a co v místě dovolené? Některé rady, které jsme pro vás připravili, už možná znáte. Jiné vás ale zaručeně překvapí, a přitom jejich opomenutí může být sakra drahé.

Nenajdete zde vyčerpávající přehled nezbytných kroků, které je třeba udělat ať už před dovolenou či během ní, protože možných kombinací je příliš mnoho. Zkusíme si ale připomenout několik základních věcí, na které byste neměli zapomínat. První, a naprosto logická, rada zní: už před cestou si zjistěte co nejvíce informací podle svých konkrétních potřeb, poznamenejte si je, vytiskněte. Během dovolené na zjišťování nebudete mít čas, možnosti, ani náladu.

Aktivace standardního roamnigu
Oskar – SMS ve tvaru: ROAM A vasecislo pošlete na číslo 7700
T-Mobile – SMS ve tvaru: ROA A STM pošlete na číslo 4603
Eurotel – přes hlasový systém na čísle *11 (resp. "goučkaři" číslo *88)

Rozdílné částky za investice do mobilních služeb v zahraničí se mohou pohybovat až kolem 1 000 Kč (když nepočítáme extrémní případy). Vzhledem k běžné ceně 20 000 Kč za dovolenou to je docela "slušné" procento. Naznačuje, že bychom se o roamingovou mobilitu měli s předstihem zajímat. Vyhraďte si tedy ne šest, ale více (při cestě autem přes celou Evropu spíše šedesát) minut na přípravu. Zejména pokud necestujete často, chystáte se na cestu přes více zemí nebo vás čeká exotika. Příprava může zahrnovat rady přítele na telefonu, který nedávno v dané lokalitě byl (a možná má stejného tuzemského operátora), prozkoumání webu operátora (sazby, služby, akční nabídky) a telefonát na infolinku. Zde vám přece jen poradí konkrétně a během hovoru vás jistě napadnou i další užitečné dotazy.

TIP: Roamingů je více typů, konkrétní nastavení najdete na webu svého operátora. Cestujete-li autem, vlakem nebo autobusem, zkontrolujte si roaming ještě před překročením hranic v přesahu zahraniční sítě na našem území. Pokud telefon hlásí problém, volejte ještě z ČR bezplatnou infolinku svého operátora. U cesty letadlem to samozřejmě možné není. Mobil zapnete až na letišti a tam na vás obvykle vybafne několik místních operátorů.

Hlasová schránka = drahá milenka

Dejte si pozor na hlasovou schránku: za hovory se v zahraničí platí! Odchozí, příchozí a jejich kombinace. Důrazně řekněte kolegům a známým (a nahrajte do telefonu i vzkaz v tomto duchu), kteří se do schránky dovolají, že nebudete zprávy vybírat ani na ně reagovat, ať vám žádné nenechávají. Ale pro jistotu, nechcete-li být rušeni či víte, že stejně nebudete odpovídat, si hlasovou schránku zrušte.

Nejdražší hovor na nejmenší vzdálenost
Nejpitomějším nákladem při dovolené je, když se partneři/manželé/kamarádi vzájemně ztratí v nákupním centru/dopravní zácpě/přecpané pláži/frontě na vleku/kdekoli jinde. Volá-li jeden druhému tradiční "kde jsi?", platí A odchozí hovor z roamingové sítě do ČR a B platí příchozí hovor z ČR do roamingové sítě. Minuta vás oba přijde asi tak na 100 Kč. 

Existují dva druhy přesměrování hovorů do hlasové schránky, podmíněné a nepodmíněné. Pozor - drtivá většina z nás má nastavené podmíněné přesměrování. Tedy nejčastěji "přesměrovat do hlasové schránky, když jsem nedostupný" (rozuměj když "jsem v lavině, mám vypnutý telefon" atd. ) nebo "hovor nezvedám" ("jsem v nehluboké lavině, do které dosáhne signál nebo zrovna šnorchluji v moři" atp.).
V případě podmíněného přesměrování do schránky hovor platíte vy. Propojení k zahraničnímu operátorovi se totiž uskuteční a nikdo už neví, zda hovor přijmete či nikoli. Pokud nepřijmete, zase místní operátor musí zavolat do ČR do vaší schránky – ta jak víme není fyzicky ve vašem, ale v centrále českého operátora. A samozřejmě platíte i další hovory s tím související, třeba když máte nastaveno, že vám schránka má zavolat, že v ní máte hovor. V zahraničí se s podobnými službami nedoplatíte. Tedy ještě jednou: hlasovou schránku je nejekonomičtější zrušit.

Naopak jedinou neplacenou službou je tzv. nepodmíněné přesměrování. Sítě se nesnaží vás dosáhnout a vaše domácí "neotravuje" tu zahraniční. Tuzemský operátor ví, že všechny hovory mají jít do schránky a rovnou vám je tam posílá. Za toto neplatíte ani v zahraničí. Volající se vám nikdy nedovolá. Platíte ovšem za vybírání své schránky; sazba je stejná jako při odchozím hovoru ze zahraničí do ČR.
Uživatelé předplacených karet (mají defaultně podmíněné přesměrování nastaveno) si mohou před odjezdem hlasovou schránku deaktivovat. Více informací poskytne váš operátor.

TIP: Vzkazy do hlasové schránky platíte VY!
V případě, že vám někdo zanechává vzkaz při podmíněném přesměrování do vaší schránky, platíte vy! Platíte podle tarifu příchozí roamingový hovor do země, kde se zrovna nacházíte a dále navíc platíte odchozí hovor zpět do ČR na vaši Hlasovou schránku (případně jiné telefonní číslo, které máte nastaveno, například záznamník v kanceláři). Všechna přesměrování si tedy před odjezdem do cizí země vypněte.

Mobil s foťákem? Zalepit objektiv!

Kdo chce ušetřit, měl by počítat. Průměrná cena za MMS z ciziny do Čech začíná podle zóny na 20 Kč (mimo Evropu asi 50 Kč). V přepočtu snadno dosáhnete počtu dvaceti ("… a ještě tuhlééé…") a to je už pár set korun. Zásada "pošlu jen jednu MMS" se během dvou dnů změní na "pošlu jich jen pár" a pak už raději nefantazírujme. MMS je prima, ale pokud chcete ušetřit, nechte fotky až na doma. Navíc smutnou pravdou je, že kvalita snímků pořízených mobilem je více než symbolicko-dokumentační.

TIP: Nač nezapomenout při MMS ze zahraničí
- určitě si před cestováním zjistěte cenu do MMS z cílové lokality do místa adresáta. Nabídky operátorů se mohou měnit, cena může být stejná za 1 MMS v ČR i zahraničí, ale také ne. Prostě si to zjistěte. Obvykle bývá kolem 10 Kč,
- dobře si prohlédněte kvalitu posílaných snímků a pošlete opravdu jen vybrané,
- připište adresátovi cenu MMS ("Miláčku tahle MMS stojí deset korun"), ať si alespoň někdo v praxi uvědomí, jak moc ho máte rádi,
- i zde jako u SMS platí: místní předplacení karta nebo karta jiného českého operátora může být v určitou dobu (různé akce, zaváděcí ceny…) výhodnější. Na přelomu listopadu a prosince 2004 se zdá, že je výhodnější pořídit si na MMS do zahraničí Oskartu (cena 11,30 Kč za MMS, od léta 2005 to bude 22,60 Kč), bohužel funguje v současnosti jen v šesti zemích (pro zimní dovolenou v Alpách vyhovuje Německo a Rakousko),
- pokud máte foťák, který fotí obrázky větší než 100 kB, zmenšete si rozlišení. Většina operátorů přenáší standardní MMS velikosti do 100 kB. Oskar doporučuje jen 30 Kb.

Blokování hovorů – nejjistější ochrana

Blokování hovorů dokáže účinně ušetřit peníze. Možností je více (např. všechny odchozí hovory, odchozí jen mezinárodní hovory, všechny mezinárodní odchozí hovory vyjma volání do ČR nebo naopak všechny příchozí hovory atd.), a tak je nejlepší vybrat si blokování na míru. Aktivace blokování je možná přes kódy sítě (nastavení naleznete na stránkách svého operátora) nebo přes infolinku či na prodejně.
Na předplacených SIM obvykle blokování hovorů možné není. Jedná se o placenou službu (často podle tarifu, např. Eurotel u dražších tarifů od Bussines 200 zdarma, u levnějších tarifů od 240 Kč). Kontrola hovorů je nejbezpečnější, ale nejméně pohodlná.

Pozor na placené infoslužby

Základním problémem dalších běžně využívaných služeb je, že v zahraničí může být vše jinak. Pokud máte např. aktivováno doručování každodenního SMS s výsledky z Ligy mistrů nebo přes MMS baculky XXL, nejspíše se vám to při pobytu v cizině prodraží. Informační servis SMS a MMS může mít jiné tarify a navíc je třeba zpoplatněn, v cizině o to víc. Je dobré se informovat před odjezdem u svého operátora.

TIP: Místní MMSinfo – lepší servis může být levnější
Zjistěte si informace o SMS a MMS, které máte objednané, a službu deaktivujte nebo zrušte. Nebo si zjistěte cenu a vezměte ji na vědomí. Některé zahraniční infoslužby (např. horský zimní servis) může být levnější a konkrétnější u místního operátora než přes roaming od vašeho.

Předplacené karty mají výhody ale i nevýhody

Předplacené karty jsou u nás velmi rozšířené, nicméně mají svá omezení. Pro každého operátora na světě představují uživatelé dobíjecích karet sice velký, nicméně negarantovaný příjem. Také technologie je odlišná, a proto se jednotliví čeští operátoři mohou v nabídce roamingu u předplacených karet dost lišit.
Zapamatujte si: až na výjimky (např. u T-Mobile) je nemožné přímé volání a musí se využívat jiné cesty, např. call-back. Jiné cesty = dražší cesty. Bývá výhodné volat z tarifního telefonu. Předplacené karty také nemusí být funkční všude, resp. počet roamingových partnerů je logicky výrazně nižší než u tarifních zákazníků.

TIP: Znáte ceny místních předplacenek?
Cenovou výhodou mohou být i místní předplacené karty, například pro posílání SMS, které někde vyjdou levněji, než SMS podle vašeho tarifu v zahraničí. Chce to ale kamaráda šťouru (nebo sebe sama v roli průzkumníka) a předem vykombinovat, co je výhodnější. Pravděpodobnost úspěchu se zvyšuje v mobilně vyspělých zemích s hustou penetrací uživatelů a vyšším počtem konkurujících si operátorů.

Pojistění mobilu – hlavně při častých cestách

Dobrá péče o mobil je nejlepším pojištěním. Pouzdro či šňůra na krk, když máte potřebu volat i na lyžařském vleku, je nejlepší zajištění proti ztrátě. Hodí se i nastavení automatického zámku klávesnice. Náklady na nechtěné vytočení čísla ze seznamu při pobytu v ČR a zahraničí budou finančně značně odlišné. Praktickou radou je i zjištění a zapamatování čísla, na kterém je možné zablokovat tarif při odcizení přístroje.
Možností je i pojištění telefonu. Například u Eurotelu stojí od 790 do 1 890 Kč ročně podle výše pojistné částky (10 000 Kč až 30 000 Kč).

TIP: Když ztratíte telefon s tarifní SIM
Uložte si (nebo zapamatujte či zapište) číslo infocentra pro nahlášení zablokování i svůj identifikační kód zákazníka.

Jak se před a o dovolené o svůj telefon "staráte" vy? Stalo se vám například, že se vám kvůli nedostatku informací nepříjemně prodražila? Máte tip na další rady, jak ušetřit nebo zbytečně neutrácet? 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

mobilní telefon, zahraničí

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mobil na horách a prakticky

3. 12. 2004 | Jan Bělohubý | 1 komentář

Mobil na horách a prakticky

Nouzové volání, IP telefonie, pronájem mobilu, dobití kreditu v zahraničí a řada dalších tipů se jistě bude hodit. Je lepší si je v klidu a včas přečíst, než v daleké cizině a za mrazu... celý článek

Nezvané návštěvy? Ať platí pojišťovna

2. 12. 2004 | Jan Kurka

Nezvané návštěvy? Ať platí pojišťovna

Bydlení je vystaveno mnohým rizikům, pojištěním lze ovšem případné škody zmírnit. Poradíme vám, co je nutné podniknout, chcete-li si pojistit domácnost, na co si při uzavírání pojistky... celý článek

Jak se platí na zahraničním sněhu

30. 11. 2004 | Dušan Hradil

Jak se platí na zahraničním sněhu

I na zimní dovolené musíte nějak platit, a tak je dobré si před odjezdem promyslet, zda přibalíte platební kartu, cestovní šek nebo hotovost. Pokud se chcete vyhnout problémům a zbytečným... celý článek

Do Alp či vánoční Vídně jen se zdravotní pojistkou?

29. 11. 2004 | Simona Ely Plischke

Do Alp či vánoční Vídně jen se zdravotní pojistkou?

Od května máme přístup k lékařsky nezbytné zdravotní péči ve většině evropských zemí za stejných podmínek jako místní obyvatelé. Jenže spoluúčast na léčení v jednotlivých státech není... celý článek

Zákon zakázal proplácet dovolenou

8. 10. 2004 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Zákon zakázal proplácet dovolenou

Patříte mezi ty zaměstnance, kteří na dovolenou nemají čas a na výplatních páskách se jim hromadí nevybrané volno nejen za letošní, ale dokonce i za loňský a předloňský rok? Dejte pozor,... celý článek

Partners Financial Services