Kurzové spekulace pro každého?

Kurzové spekulace pro každého?
Na našem trhu můžete narazit na nový typ termínovaného vkladu. Jeho garantovaný výnos je zanedbatelný, ovšem prémie téměř 5 % z něj činí zajímavou investici. Celá věc má ale háček - musíte si zaspekulovat na kurz měny. Láká vás adrenalin a možnost výnosu?

Jak na našem trhu, tak i na Slovensku, se těší značného zájmu investice do zajištěných fondů. Jejich základním principem je garance, že po skočení stanovené doby investice získáte zpět minimálně výši své investice. Na podobném principu ale nemusí fungovat jen investování do cenných papírů či fondů. Na Slovensku je možné uložit peníze na termínovaný vklad, který nese velmi slušný výnos, ovšem v případě, že se bude kurz slovenské koruny na konci investičního období pohybovat ve stanoveném pásmu. Pokud se tak nestane, ztrácíte prémiový úrok, ovšem zbude vám alespoň garantované minimální zhodnocení. Se stejným typem produktu přišla na podzim Volksbank CZ, druhou emisi nabízí od 29. listopadu také Česká spořitelna.

Východní vzor

Slovensko již své zkušenosti s termínovanými vklady s prémií má. Princip jejich fungování je následující. Banka ohlásí konkrétní emisi vkladů v určitém objemu, kterou nabídne k prodeji klientům. Minimální výše jednoho vkladu klienta je 30 tisíc slovenských korun, splatnost pak 2, 3, 6 nebo 12 měsíců. Dále je stanoven základní úrokový výnos, který získají investoři vždy. Jeho výše v posledním půlroce nepřesahuje 0,5 % na roční bázi. Prémiový úrok v rozmezí 5 až 10 % (p. a.) podle konkrétní emise je přiznán pouze v případě, že kurz slovenské koruny na mezibankovním trhu zůstane po celou dobu trvání vkladu ve stanoveném koridoru. Šíře tohoto pásma samozřejmě odpovídá délce vkladu - u ročních variant Slovenské spořitelny jsou to zhruba tři slovenské koruny vůči euru, naproti tomu dvouměsíční splatnost u Ľudové banky se váže k pásmu 0,61 koruny. Obě banky nabízí na svých webových stránkách přehled vývoje kurzu koruny s vyznačením, zda je ještě v povoleném rozmezí.

Nejdelší zkušenosti s prémiovým vkladem má s 29 prodanými emisemi Slovenská sporiteľňa, patřící stejně jako ta česká do skupiny Erste Bank Group. Zaměřuje se spíše na "delší" vklady (v rámci nabídky na slovenském trhu) se splatností 6 a 12 měsíců. Jejich výnosnost se mění v závislosti na výši investované částky. Například pro poslední emisi od 4,8 % (včetně prémie) u vkladu do 200 tisíc Kč po 5 % u částky 800 tisíc a až 1 milión slovenských korun.

Svojí variantu "spekulačního vkladu" má i Ľudová banka Volksbank pod názvem LUBA Garant Plus. Na jejích webových stránkách lze najít informace o 12 tranších s dobou splatnosti 2 nebo 3 měsíce. Jedná se tedy o poměrně krátké vklady. Nastavení pásma pro kurz bylo takové, že se do něj "vešly" pouze tři emise, ve většině případů tedy vkladatelé na prémii nedosáhli. Banka uvedla na jaře také emisi s roční splatností, která stále běží a její držitelé mají stále šanci na prémii. Navíc zde banka stanovila dvě pásma. To první je užší a slibuje vyšší prémii, při jeho překročení je stále naděj na nižší prémii za udržení druhého (širšího) pásma. Stejně jako ty "krátké" byla i tato "dlouhá" emise vyprodána.

Volksbank CZ Garant - spekulace spíše po slovensku

Nabídku termínovaných vkladů s prémií podle kurzu měny zahájila v českých bankovních vodách Volksbank CZ (profil, názory) první emisí produktu Garant na konci letošního září. Od své slovenské příbuzné si půjčila hned několik prvků.
Tím prvním je minimální vklad 30 tisíc korun, bez možnosti předčasného výběru. Druhým pak pravidlo přidělení prémiového úroku - podkladový měnový kurz na mezibankovním trhu se musí pohybovat ve stanoveném pásmu po celou dobu trvání vkladu. Výběrem kurzu však vybočila a pro úvodní emisi zvolila americký dolar k euru s bonusovým pásmem 1,19 až 1,25 (dolarů za 1 euro). Po necelém měsíci však kurz "utekl" a prémie vyplaceny nebyly. Následující tři emise měly posunutý koridor směrem ke slabšímu dolaru, ovšem ani to nestačilo a naděje na bonus se rozplynuly ještě během října. Pátá emise se splatností třech měsíců je stále v prodeji, její maximální výnos 3,75 % je opět vázán na relaci dolar - euro. Do Vánoc bude pravděpodobně uvedena ještě jedna emise.

Vývoj kurzu USD - EUR na mezibankovním trhu

Poznámka: světle modře je vyznačen koridor pro přidělení prémie u vkladu Volksbank Garant, červenou čarou je vyznačen den emise vkladu

Česká spořitelna - ryze česká cesta?

Varianta šestiměsíčního prémiového vkladu, jejíž druhou emisi od pondělka nabízí Česká spořitelna (profil, názory), je trochu odlišná od slovenských modelů či vkladu Garant od Volksbank. Aby byl přiznán prémiový úrok, musí se kurz české koruny pohybovat v pásmu 30,50 až 31,30 korun za euro (platí pro druhou emisi). Rozdíl je ale v tom, že tento "limit" se vztahuje pouze ke dni splatnosti a ne k celé době trvání vkladu, jak je tomu na Slovensku. Investoři tedy budou drženi v napětí do posledního dne. Určitou cenou za tuto výhodnější pozici je užší limitní pásmo.

Podmínky aktuální emise strukturovaných vkladů s vazbou na měnový kurz
Volksbank CZ Garant ČS Prémiový vklad
Délka vkladu

3 měsíce

6 měsíců

Minimální vklad

30 000 Kč

10 000 Kč

Garantované zhodnocení

0,15 % p. a.

0,30 % p. a.

Zhodnocení vč. prémie

3,75 % p. a.

5,2 % p. a.

Vazba prémie na kurz

USD - EUR
(na mezibankovním trhu)

CZK - EUR
(kurz ČNB)

Pásmo kurzu pro přidělení prémie

1,24 - 1,35
USD za 1 EUR

30,50 - 31,30
CZK za 1 EUR

Rozhodné období pro přidělení prémie

celá doba trvání vkladu

den splatnosti vkladu
(30. květen 2005)

Možnost předčasného výběru

ne

ano (sankce 2 %)

Zdroj dat: Banky

Česká spořitelna útočí novým produktem na drobné klienty. Tomu napovídá i výše minimálního vkladu - stačí deset tisíc korun, třetina oproti konkurenci. Založení ani vedení vkladu nebude zpoplatněno. Vklad je sice možné předčasně vybrat, s nárokem na přiměřenou část garantovaného zhodnocení (0,3 %), ovšem za sankční poplatek 2 % z výše vkladu.

Vývoj kurzu CZK - EUR (kurz ČNB)

Poznámka: červeně je vyznačen koridor pro přidělení prémie u ČS Prémiového vkladu

Garantovanou část tvoří 0,3 procenta, což je sice víc než u konkurence, ovšem stále méně, než nabízejí klasické termínované vklady. Bude-li kurz ke dni splatnosti emise v limitu, vyhoupne se zhodnocení na 5,2 % na roční bázi. Zda-li k tomu skutečně dojde, je otázkou. Toto rozpětí předpokládá poměrně silnou korunu. Jak je vidět z grafu, měna se do něj dostala doslova až v posledních dnech. "Podmínka pro přiznání prémiové sazby je nastavena tak, že její splnění je za stávající situace na trhu reálné," slibuje v tiskové zprávě mluvčí banky Klára Gajdušková. Jenže půl roku není zas tak krátká doba na to, aby se kurz dostal mimo tyto mantinely.

Strukturované produkty navázané na kurzy měn jsou určitě zajímavou alternativou tradičních depozitních produktů. Garantované zhodnocení, které nabízejí, je sice pod úrovní současných termínovaných vkladů, s prémiovým úrokem se však hravě dostávají "na koně". Například klasický bankovní vklad na půl roku zhodnotí částku 20 tisíc Kč sazbou do 1,2 %, o něco lépe je na tom ING konto s 2,1 %. Jenže splnění podmínek bonusového zhodnocení není v rukou investora, ale trhu. Tedy kdo si chce zaspekulovat, má šanci, kdo hledá jistou investici, nechť jde o dům dál.

Vložili byste své úspory do spekulativního termínovaného vkladu? A na jakou měnu byste "vsadili"? Anebo máte lepší tip, jak zhodnotit své prostředky?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-251
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 12. 2004 9:11, HradilDu

To samé, přijdete o prémii. Produkt (Volksbank CZ Garant) sleduje denní minima a maxima na mezibankovním trhu.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 12. 2004 20:08, Duchové ČS

Vážení sponzoři naší spořitelny, děkujeme Vám, ale po dnešním dnu jste ztratili nárok na prémii v první tranši. Akcionáři Erste, nášeho hlavního akcionáře z vaší naivity budou mít určitě radost a rádi vám přpraví další podobné chuťovky.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services