ETF: dobré příležitosti pro investory i obchodníky

ETF: dobré příležitosti pro investory i obchodníky
Exchange Traded Funds (ETFs) jsou fondy, které na rozdíl od běžných podílových fondů vydaly své akcie. Jsou tedy kotované na burzách, a je tak možné s nimi obchodovat během celého obchodního času burzy. Výhod ale tento obchodní instrument přináší mnohem víc. Představme si jej.

ETFs jsou specializované fondy (tzv. unit investment trusts nebo depository receipts), které však na rozdíl od běžných podílových fondů vydaly své akcie. Tyto akcie si zájemce o investici či obchodování s daných fondem může běžně koupit na burze. Každý takový ETF byl vytvořen za účelem sledování výkonnosti některého z indexů - akciových celotržních či sektorových, mezinárodních či dluhopisových.
První výhodou těchto fondů je tudíž skutečnost, že investor či obchodník, který má zájem sledovat svým portfoliem určitou skupinu či vybraný "koš" akcií, již nemusí sám nakupovat všechny složky v odpovídajícím indexu do svého portfolia, nýbrž mu stačí zobchodovat pouze akcie odpovídajícího ETF.

ETF jsou obchodovány po celý den

Jak už bylo řečeno, podíly v ETF mají formu akcií, které jsou běžně obchodované na burze, jsou tedy na rozdíl od běžných fondů obchodovány během celého obchodního dne. Aktuální cena daného ETF by měla vždy kopírovat hodnotu podkladového indexu. Je však nutné zdůraznit ono "měla by", v praxi totiž může docházet k odlišnostem. Jelikož jsou ETF vlastně akcie obchodované na burze, jejich cenu kromě vlastní hodnoty indexu určuje také nabídka a poptávka. A pokud v určitém okamžiku dojde k výraznému nesouladu mezi těmito dvěma stranami trhu, může se cena vychýlit na jednu či druhou stranu od hodnoty indexu. Krátkodobí obchodníci využívají takové výkyvy k tzv. arbitráži (např. v případě ETF, pokud je podkladový index na hodnotě 100 USD a ETF akcii lze nakoupit za 99 USD, pak lze využít arbitráže díky této nesrovnalosti a odchylce. Jedná se většinou o velmi krátkodobé obchody prováděné v dnešní době propracovanými automatickými programy).
U ETF akcií, které jsou velmi likvidní (zobchoduje se jich denně mnoho milionů kusů), k velkým výkyvům nedochází. U méně likvidních může docházet také k tomu, že spread je širší, a není tudíž jednoduché koupit ETF akcii za přesnou hodnotu, odpovídající podkladovému indexu. Např. u ETF akcie reprezentující fond realitních společností (REITs) se symbolem ICF (iShares Cohen & Steers Realty Majors) může být hodnota podkladového indexu (ICG.X) 118,10, zatímco nejlepší poptávka, tzv. best bid, bude 117,95 a nejlepší nabídka (best ask) 118,20.

Pro úplnost je nutné také zmínit, že absolutní hodnota jednotlivé ETF akcie nemusí být přesnou 100% kopií hodnoty podkladového indexu, ale může být stanovena v určitém poměru, např. u ETF akcie QQQ, která kopíruje index Nasdaq 100 je poměr ceny vůči indexu cca 1/40, tzn. při hodnotě indexu cca 1 200 bodů je adekvátní cena akcie QQQ cca 30 USD.

V USA i Evropě

ETF akcie jsou dnes obchodovány na různých světových trzích. Nejvíce jich je nabízeno v USA, kde je většina z nich kotována na burze AMEX (profil, názory). Americký zákon o burzách cenných papírů však umožňuje obchodování těchto ETF i prostřednictvím jiných amerických burz, takže většinu nejzajímavějších ETF akcií lze nakupovat či prodávat také prostřednictvím NYSE (profil, názory) nebo NASDAQ (profil, názory). Celkově mají investoři k dispozici zhruba 130 Exchange-Traded fondů a stále se připravují další tituly.
Zajímavou nabídku ETF akcií však lze nalézt i na významných evropských burzách. Frankfurtská burza jich nabízí k obchodování celou řadu, stejně tak i burza v Londýně. Mnoho těchto v Evropě obchodovaných ETF je zaměřeno na indexy americké, stejně tak mnoho amerických odráží evropské indexy, dokonce i indexy jiných trhů (Asie, Latinská Amerika). Každý investor či obchodník má tudíž možnost zvolit si trh, který je pro něj nejvýhodnější.
Pro vlastní nákup či prodej ETF akcií je nutné, aby investor či obchodník měl otevřený obchodní účet u brokerské společnosti či banky, který umožňuje nakupovat a prodávat akcie na výše zmíněných akciových trzích (amerických či evropských). Poté již stačí příslušným způsobem předat příkaz k nákupu či prodeji akcií zvoleného ETF a očekávat na jeho realizaci.

Flexibilita, výplata dividend a další výhody

ETF nabízejí pro zájemce řadu výhod. Jako první z nich jmenujme flexibilitu. ETF akcie jsou kotované na burzách, a je tedy možné s nimi obchodovat během celého obchodního času burzy. Díky povaze akcií rovněž lze spekulovat na pokles a využívat techniku "prodeje nakrátko" (short sale). Ty nejlikvidnější ETF akcie jsou také využívány pro tzv. daytrading, neboli krátkodobé obchodování v rámci jednoho obchodního dne.
Investoři nakupující ETF akcie se také mohou počítat s výplatou dividend, které produkují akcie umístěné v podkladovém indexu daného ETF. Dividenda je vyplacena v poměrné části připadající na dané množství akcií ETF.
ETF vyžadují nízké roční poplatky za správu, ty se pohybují do 0,20 %, přičemž tyto poplatky jsou automaticky odečítány z dividend. Mnoho investorů též ocení různé daňové výhody, dostatečně jednoduché využití pro investování do jednoho konkrétního indexu a dobrou dostupnost pro zahraniční investory.

Najdeme však také určité nevýhody, které mohou ovlivnit rozhodnutí zda obchodovat s ETF akciemi. Tou první je existence makléřských poplatků, které jsou účtovány při každém prodeji či nákupu (poplatek brokerovi). Již zmíněná možnost, že aktuální cena ETF akcie nebude přesně odrážet cenu podkladového indexu, může být rovněž vnímána negativně. Jde o tzv. "tracking error", která se vyskytuje i u běžných podílových fondů.

Široká nabídka na trhu

Mezi nejznámější ETF akcie patří SPY nazývaný "Spiders", který byl vůbec prvním ETF a také je dnes největším co se týče spravovaných aktiv. Je to Standard & Poor´s Depositary Receipts (SPDR), jehož referenčním indexem je S&P 500 (profil, názory) index. Na tento index je také zaměřen fond společnosti Barclay’s s názvem iShares S&P 500 Index Fund a obchodním symbolem IVV.

Vedle tohoto nejoblíbenějšího ETF patří mezi tzv. "celotržní" ETF akcie také tyto další fondy:

Fondy patřící mezi tzv. "celotržní" ETF akcie

QQQ

sleduje Nasdaq 100 Index
DIA sleduje Dow Jones Industrial Average Index
ONEQ sleduje Nasdaq Composite Index
IWM sleduje Small Carps Russell 2000 Index
MDY sleduje Standard & Poor's MidCap 400 Index

Z výše zmiňovaných informací vyplývá, že dnes je na trhu již velké množství různě zaměřených ETF akcií. Podle jejich zaměření je lze rozdělit do těchto základních kategorií:

Základní kategorie ETF akcií

Tržní

tzv. celotržní indexy, resp. indexy dle tržní kapitalizace

Růstové/hodnotové
Sektorové

umožňují investovat do určitého odvětví

Mezinárodní

fondy zaměřené na akcie z daného geografického regionu

Dluhopisové

ETF s pevným výnosem

V příštích pokračováních článků o ETF akciích podrobněji probereme jednotlivé kategorie ETF, které se na trzích obchodují.

Jsou pro vás ETF akcie zajímavé? Jaké fondy a jaké kategorie vás nejvíce oslovily?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 11. 2004 11:33, Josef Malý

Proč neinvestovat přímo do nemovitostí? Dozvěděl jsem se o firmě ADS Kredit, která naopak investorům dává za investorský vklad garance. Údajně zúročení je až 15% ročně. Máte s tím někdo zkušenosti?

Zobrazit celé vlákno

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 9. 2004 12:06, Honzajs

ETF je to velmi praktický nástroj na jednoduché pokrytí trhu.

Teď čekám, až se začne v USA obchodovat ETF na zlato, měly by to být již docela brzy a rozhiodně do něj budu investovat.

-29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete také vydělávat na cenných papírech?

16. 9. 2004 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Chcete také vydělávat na cenných papírech?

Jak se zapojit do obchodování s cennými papíry? Jaké příkazy komu a jak zadávat? Co dělat, abychom minimalizovali ztrátu? Nejen na tyto otázky vám dnes nabízíme odpověď. Pro představu... celý článek

Indexy: zrcadla akciových trhů i celých ekonomik

26. 8. 2004 | redakce Peníze.CZ

Indexy: zrcadla akciových trhů i celých ekonomik

Své indexy zachycující vývoj akciových trhů mají burzy, mimoburzovní trhy, ale i mnohá média. Kdo a proč sleduje tyto veličiny? O čem vypovídají a kterým číslům věnovat pozornost?

Burzy, které hýbou světem

25. 8. 2004 | redakce Peníze.CZ

Burzy, které hýbou světem

New York Stock Exchange, Nasdaq, Frankfurtská burza a další jsou místa určená k emisi, nákupu a prodeji cenných papírů. Jak fungují tyto hlavní články kapitálových trhů? A jak se obchoduje... celý článek

Kapitálový trh není strašák

13. 8. 2004 | redakce Peníze.CZ

Kapitálový trh není strašák

Burza cenných papírů, mimoburzovní trhy, dividendy, akcie, kupónové platby, dluhopisy... Pojmy, s kterými se neustále setkáváme, přesto nejsou všem zcela jasné. Přijměte naše pozvání... celý článek

Návrat akciového býka II.

5. 2. 2004 | Stanislav Volek

Návrat akciového býka II.

V rámci našeho hodnocení výkonnosti akciových trhů za loňský rok se dnes podíváme do západní Evropy. Jak se tedy fondům rozvinutých evropských zemí dařilo?

Partners Financial Services