Slíbenou prémii dostanou i bakaláři

Slíbenou prémii dostanou i bakaláři
Studenti vysokých škol se mohou radovat z dalšího úspěchu. Bakaláři, kteří dokončili studium s červeným diplomem a vlastnili konto Sporostudent v České spořitelně, totiž veřejně slíbený bonus 10 000 Kč nakonec dostanou.

O "kauze" České spořitelny (profil, názory), která nechtěla s přechodem na nový produkt Student+ (profil, názory) vyplácet prémii 10 000 Kč absolventům vysokých škol s červeným diplomem, jsme vás informovali v článku Mávnete rukou nad 10 000 korunami?
V listopadu přišla banka s řešením pro studenty magisterských oborů, nyní vychází vstříc i bakalářům.

O co šlo?

Česká spořitelna na jaře loňského roku změnila podmínky konta Sporostudent, desetitisícový bonus pro absolventy s červeným diplomem snížila na tisícovku. Po vlně protestů zavedla jakési přechodné řešení, prémii opět zvedla na 10 000 Kč, ovšem pouze pro ty absolventy s vyznamenáním, kteří o ni zažádali do konce roku 2003.

Po dalším tlaku médií a Sdružení obrany spotřebitelů České republiky (SOS) však finanční instituce ke konci roku 2003 ustoupila a rozhodla, že bonus dostanou všichni klienti, kteří si do konce března 2003 založili "staré" konto Sporostudent a dokončí studia do roku 2010. To s platností jak pro studenty, kteří si původní konto převedli na nový Student+, tak i pro ty, kteří stále vyčkávali, co se bude dít a zůstali věrni Sporostudentu.
Tímto řešením se ovšem nic nezměnilo pro bakaláře. Pro ty ve většině případů vyplácení prémie prostě neplatilo. Bonus měli dostávat pouze ti absolventi bakalářského programu, kteří už nemohou ve svém oboru pokračovat dál.

Nevzdát to se vyplatí

I přes poslední rozhodnutí, které se zdálo být definitivní, to SOS ani média nevzdávala (přečtěte si v článku Postavme se nefér jednání finančních institucí) a snažila se peněžní instituci přesvědčit, že i bakaláři jsou vysokoškoláci, a tudíž mají na prémii nárok.

O sporu vysokoškoláků s Českou spořitelnou si víc přečtěte v článcích Mávnete rukou nad 10 000 korunami?, Postavme se nefér jednání finančních institucí, Nebudeme se přeci soudit se studenty, Spořitelna podlehla tlaku či Studenti prémii 10 000 korun přece získají.   
Česká spořitelna své rozhodnutí na jaře opět přehodnotila a od začátku září začíná vyplácet prémii 10 000 Kč i premiantům z řad bakalářů. "Ideální by bylo najít jednorázové a definitivní řešení hned na počátku," říká tisková mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. "Celá záležitost je procesně složitá, a tak jsem se nejprve zaměřili na nejurgentnější případy a po zavedení potřebných technologických změn jsme řešení postupně rozšířili tak, abychom pokryli zájem všech klientů."

Stejně jako u magistrů i nové řešení se týká těch bakalářů, kteří si účet Sporostudent založili do konce března 2003 a studium dokončí nejdéle v roce 2010. Bonus lze vyplatit pouze jednou, za bakalářský nebo magisterský diplom. O výplatách se studenti dozvídají od začátku září ve výpisech z účtů a z médií.

Co si myslíte o novém rozhodnutí České spořitelny? Zaslouží si bakaláři slíbený bonus? Myslíte si, že by došlo ke stejnému řešení bez nátlaku médií a SOS?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Postavme se nefér jednání finančních institucí

11. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Postavme se nefér jednání finančních institucí

Česká spořitelna opět nedrží slovo a neplní, co přislíbila klientům. Po problémech se studentskými konty nyní odmítá přiznat desetitisícovou prémii i Penzijní fond České spořitelny.... celý článek

Nebudeme se přece soudit se studenty

12. 8. 2003 | Michal Hazi

Nebudeme se přece soudit se studenty

Když loni v prosinci změnila Česká spořitelna podmínky poskytování prémií ke studentskému účtu, lavinu kritických článků a hrozby soudních sporů ze strany studentů nečekala. Dnes by... celý článek

Spořitelna podlehla tlaku

31. 7. 2003 | Dušan Hradil

Spořitelna podlehla tlaku

Na jaře jsme jako první upozornili na problém se zrušením desetitisícové prémie u studentského konta České spořitelny. V létě se pak strhla mediální lavina, přidalo se Sdružení na ochranu... celý článek

Mávnete rukou nad 10 000 korunami?

14. 5. 2003 | Michal Hazi

Mávnete rukou nad 10 000 korunami?

Spořitelna připravila tisíce klientů o slíbené prémie. Projde jí to, nebo může čekat sérii žalob?

Spořitelna mění studentské konto

27. 3. 2003 | Dušan Hradil

Spořitelna mění studentské konto

Snížení finančních prémií, zato však více služeb zdarma, lepší úročení a vyšší kontokorent. Tak lze stručně charakterizovat nové studentské konto České spořitelny. Bude pro klienty... celý článek

Partners Financial Services