Beneš: Peníze na důchod ať spravují penzijní fondy II.

Beneš: Peníze na důchod ať spravují penzijní fondy II.
"V budoucnu by mělo být možné spořit ve více penzijních fondech", nebo "krach fondu je stejně pravděpodobný jako smrt v letadle", říká v druhé části odpovědí na vaše dotazy Petr Beneš, viceprezident Asociace penzijních fondů ČR.

V článku Ptejte se Petra Beneše! jste si mohli přečíst základní informace o druhém viceprezidentovi Asociace penzijních fondů ČR (APFČR) a generálním řediteli ČSOB Penzijního fondu Stabilita ( profil , názory , koupit ). Včera jsme publikovali první část jeho odpovědí na vaše dotazy (Beneš: Peníze na důchod ať spravují penzijní fondy), dnes rozhovor s Petrem Benešem uzavřeme.

Eric
Dobrý den. Čistě technická: Co se stane až zkrachuje nebo bude rozkraden jeden z největších PF a statisíce lidí se budou domáhat svých miliard? Neběhá vám někdy z této myšlenky mráz po zádech?

Petr Beneš: Neběhá, protože pravděpodobnost, že se tak stane, je velmi nízká, asi taková, že zahynu v letadle. Je to proto důvod necestovat letadlem? Kontrola MF, činnost depozitáře, limity pro investování, kapitálová vybavenost penzijních fondů, know-how a finanční síla jejich akcionářů mě nechává klidně spát.


vladku at seznam.cz
Uvažujete o možnosti diverzifikace v PF? Proč v současné době nemohu spořit ve více PF (státní podpora / daňové odpočty by se sčítaly) nebo aspoň možnost jeden rok spořit do jednoho PF, druhý rok převést státní podporu na jiný PF. Jsem mladý (26) a dlouhodobě spořit vyšší částky v rámci jedné finanční skupiny je dle mě čirý nerozum. Pak se nemůžete divit, že mladí nanejvýš spoří na jména svých rodičů a nebo v rámci jiných investic (podílové fondy, certifikáty...)

PB: Důvodem, proč zatím není možné spořit ve více PF najednou je provozní náročnost tohoto opatření. Samotný provoz okolo státních příspěvků velmi zaměstnává kapacity PF i MF. Do budoucnosti však neexistuje žádná dramatická překážka, aby která by bránila klientům spořit v několika PF. V zahraničí je to běžné. Je možné, že i tento aspekt se objeví v chystané novele zákona o penzijním připojištění.

Josef Kroupa
Jak budete řešit problém důchodové opce? Současná legislativa zařazuje podle mezinárodního účetnictví penzijní připojištění do životního pojištění. Budete v novele chtít udělat z penzijního připojištění životní, nebo chcete jít cestou Slovenska - čistě investiční produkt a důchod si klient může koupit u ŽP? V případě, že chcete zůstat u důchodů v penzijním připojištění (tedy PP je podle IFRS produkt ŽP), jak vyřešíte požadavky na solventnost?

PB: Velmi sofistikovaná otázka, nad kterou se zamýšlíme na Asociaci PF. Musím přiznat, že mezi jednotlivými PF nepanuje zatím zcela jednoznačná shoda ohledně přesných detailů systému, ale pravděpodobně se shodneme na tom, že by PF měly vyplácet penze. Vymezení postavení penzijního připojištění na našem finančním trhu souvisí i s dalšími faktory jako je dobrovolnost či povinnost přispívat do systému, existence a forma státní podpory atd. Pokud se rozhodneme vyplácet z PF důchody, budeme řešit otázku solventnosti pravděpodobně prostřednictvím posílení rezerv ze zisků penzijních fondů.

Oddělte majetek!

Finanční poradce
Svým klientům nemohu penzijní připojištění doporučit. Systém, ve kterém není oddělen majetek klientů a akcionářů je nebezpečný. Již tolikrát byl kritizován a stále žádná změna. Udivuje mne, že i APF ČR nemá jasný názor typu "Oddělení je nutné co nejdříve". Jednou jsem se pokoušel majiteli zahraniční firmy vysvětlit tento systém, rozdíl oproti Pension Plans v zahraničí. Když pochopil, jak to funguje, zeptal se mě: Are you joking? Zatím pro spoření na penzi jednoznačně vedou otevřené podílové fondy, jsou pro klienta bezpečnější (oddělený majetek ve fondu není majetkem investiční společnosti) a vydělají více i bez státní podpory a daňových odpočtů. Kdy to napravíte pane viceprezidente?

PB: Oddělení majetku akcionáře a účastníka je věc velmi potřebná a APF se k ní hlásí a bude ji prosazovat. Samotné prosazení a realizace tohoto záměru však bohužel nezávisí pouze na vůli APF, která již několikrát ukázala připravenost se aktivně podílet na nové podobě legislativy v tomto duchu.

Aleš Náhlík
Zajímalo by mne konkrétně, které penzijní fondy podporují oddělení majetku klientů a akcionářů a které ne? Jaký je názor APF ČR a Váš konkrétní? Proč někdo může toto rozdělení nepodporovat, když bez něj nelze o penzijním připojištění uvažovat jako o kvalitním produktu?

PB: Všechny velké penzijní fondy oddělení majetku obecně podporují, řešíme otázku, jak přesně technicky a účetně by k tomu mělo dojít. Malé fondy z pochopitelných důvodů (malé úspory z rozsahu) se zatím k oddělení majetku staví rezervovaně. Za oba fondy ČSOB mohu říci, že oddělení majetku podporujeme.

5quark
Slyšel jsem, že by v novela zákona o PP měla být možnost v rámci jednoho penzijního fondu mít více účastnických fondů, které by se lišily investiční strategií. Pak už nebude muset mít skupina ČSOB dva různé fondy, bude to zbytečné a nákladné. Sloučíte tyto společnosti dohromady?

PB: Ano, sloučíme tyto dva fondy do jedné právnické osoby, nicméně portfolia s různou investiční strategií zůstanou.

Danny
Dobrý den, ČSOB Progres dosáhl velmi dobrého zhodnocení, Stabilita hodně špatného. Kromě standardního vysvětlení, že je to investiční strategií se také ví, že výsledek se dá ovlivnit náklady. Jak dělíte společné náklady mezi jednotlivé fondy? Podle počtu účastníků? To až jich bude v Progresu víc než ve Stabilitě, tak to bude se zhodnocením naopak?

PB: Možná se budete divit, ale podíl nákladů na celkových aktivech fondu je u Progresu mírně vyšší než u Stability. Vysvětlení je jednoduché, Stabilita realizuje větší úspory z rozsahu než Progres. Přesto zhodnocení Progresu je vyšší, za loňský rok asi o 2 %. Jediným důvodem je opravdu investiční strategie, kde se významně projevil loňský růst domácího akciového trhu o 40 %. Neznamená to však, že Progres bude mít každý rok vyšší zhodnocení než Stabilita, pokud akciové trhy budou padat, Stabilita dosáhne většího zhodnocení v tom daném roce.

Penzijní připojištění v praxi

rad.ma@seznam.cz
Zaměstnavatel nám bude ze svého sociálního fondu přispívat měsíčně 300 Kč na penzijní připojištění, dostaneme na těchto 300 Kč ještě příspěvek od státu, nebo příspěvek od státu je jen na vklad, který si sami vložíme?

PB: Státní příspěvek se váže pouze na peníze, které si sami vložíte.

Kdy penzijní připojištění skončí? PP jsme uzavřeli U České pojišťovny. Na smlouvě je uvedeno pouze datum, od kdy smlouva platí, a ve všeobecných podmínkách je, že smlouva se řídí podle aktuálně platného zákona (asi 42/1994 Sb.). Znamená to, že pokud se v následující době přepracuje zákon, kde by se eventuelně posunula hranice třeba na 65 let, bude naše smlouva končit také později?

PB: Nikoliv, Vaše smlouva skončí v souladu s penzijním plánem platným v době, kdy jste smlouvu uzavřel. Penzijní plán je součástí Vaší smlouvy, měl byste ho mít společně s tiskopisem smlouvy v jednom balíčku.

petr.o@email.cz
Dobrý den, je mně 35 let. Můj roční příjem je cca 1,25 mil. CZK. Penzijně spořím systémem "fifty-fifty" (zaměstnavatel a vlastní příspěvek). Nemám chuť spořit příliš mnoho, neboť jsem nabyl dojmu, že se změnou politické orientace nové vládnoucí strany či koalice po volbách 2006 může dojít v průběhu volebního období ke kompletnímu přebudování systému zabezpečení se na důchod směrem k individuálním formám spoření. Máte nějaké doporučení, jak se v této situaci zachovat co nejefektivněji? Spořit do penzijního fondu považuji jako schovávat peníze "do matrace". Možná o ně nepřijdu, ale rozhodně je nezhodnotím. A těch peněz, co společně odvádíme se zaměstnavatelem na sociální pojištění z výplaty.

PB: Domnívám se, že bez ohledu na volební výsledek roku 2006 je na nejvýš rozumné zabezpečit si příjmy na důchod samostatně a nespoléhat se na stát. Forem je samozřejmě několik, není to pouze penzijní připojištění. Asociace PF se bude snažit, aby penzijní připojištění bylo nejatraktivnější formou nejen pro středně a nízko příjmové skupiny obyvatel, jako je tomu dnes, ale i pro občany jako Vy, kteří mají nadprůměrné příjmy. Cestu vidím v oddělení majetku a v umožnění účastníkovi výběr svého investičního profilu, který odpovídá délce jeho předpokládaného spoření a jeho vztahu k riziku.

Podnikatel
Jak vidíte následující praxi, která se děje v PP: Mám firmu, 150 zaměstnanců, každé 3 roky udělám výběrové řízení na nového poskytovatele penzijního připojištění a přesunu lidi do toho fondu, který mě jako jejich zaměstnavateli dá na ruku nejvíce peněz. Protože za těch 10 let už mají mí zaměstnanci docela slušné peníze, je pro mne odměna už zhruba milión. Něco dám svému makléři.
Lidem je jedno, u kterého fondu jsou a penzijní fondy se mohou jen přetrhnout v nabídkách. Jen si říkám, jestli to co se takto vyplatí na provizích a odměnách nesnižuje zhodnocení klientům.

PB: Samozřejmě, že provizní náklady jdou na vrub účastníků a akcionářů penzijních fondů. Je však věcí jednotlivých PF zda Vám umožní výše uvedený postup, nebo zda s Vámi PF uzavřou takovou smlouvu o spolupráci, že se Vám nevyplatí po 3 letech přestupovat. Navíc přestup z fondu do fondu znamená i změnu penzijního plánu a zvláště u účastníků, kteří se zapojili před rokem 2000 je přestup méně výhodný, neboť nárok na dávky jim vznikne místo v 50 letech až v 60 letech. Častým přestupováním z fondu do fondu krátkodobě bohatnete Vy na úkor svých zaměstnanců. Pozor, nemusí se to dlouhodobě vyplatit.

První část otázek a odpovědí najdete na tomto místě .
Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Jak hodnotíte odpovědi Petra Beneše? Co si o systému penzijního připojištění myslíte vy?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-337
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 8. 2004 20:57, ondra

....bohužel se mi nepodařilo pochopit Vaši paralelu s průběžným systémem, když PF budou více investovat do státních dluhopisů....

Státní propaganda funguje úplně úžasně. Problém státních dluhopisů:
- já uložím peníze do fondu. Fond dá peníze státu, dostane za to papírek.
- toto funguje bez problémů do té doby, dokud jest příliv nových "mladých" vyšší než platby (stát vydává více dluhopisů, než jich vyplácí)
- jednoho dne (za 30 let?) dojde k tomu, že lidé budou do systému přispívat méně, než bude systém vyplácet (což by měl údajně fondový systém zvládnout)
- takže dojde k tomu, že stát bude vyplácet více peněz, než jich bude dostávat
- a může je vyplácet pouze z daní - jinými slovy zavede průběžný systém!!!
A státní dluhopisy mají 60-70%. Tohle je naprosto regulérní státem vytvořený tunel.

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 8. 2004 8:32, r2d2

K poslední otázce: Provize za přetahování klientů z fondu do fondu mají téměř všichny fondy. Je to důsledek neodděleného majetku. Je to vlastně sranda: ministersto financí a MPSV se snaží pro klienty dělat to nejlepší, ale vždy to pohnojí, posuďte sami:

1) Neoddělíme majetek, to bychom musely definovatpoplatky, to by si PF namastili kapsu. A výsledek - obrovské provize, které v systému neodděleného majetku mohou být vypláceny na úkor zhodnocení klientů.

2) Řekneme fondům, že musí používat aktuální úmrtnostní tabulky a netto sazby, aby "neokradli" důchodce. A výsledek - obrovský skrytý dluh penzijních fondů ve formě špatného výpočtu penzí pramenící ze špatných úmrtnostních tabulek.

3) "Ochrana" důchodců - penze budou počítány bez zakalkulování nákladů. Výsledek - náklady na penzisty platí spořící, snižuje se jim zisk. Kdyby bylo důchodců hodně, nebude žádný výnos pro spořící.

4) "Ochrana" spořících, musí být připsán výnos alespoň 0%. Výsledek - zatuchlá konzervativní portfolia znehodnocující peníze účastníků


Opravdu si myslíte, že má cenu vymýšlet speciální produkty ministerstvem? Proč to nenechat na trhu? A to jsem četl, že pan Vodička (tehdejší ministr) je na "své" dítě hrdý. Styděl bych se. Nebo třeba náměstek - dnes již odvolaný - Šulc. Vždyť tomu vůbec nerozuměl, nevěděl co je problémem PF. Je to vidět z jeho článků o PF. Teď je tam pan Prouza, tak jsem zvědavý. Ale myslím, že udělá tolik, jako Šulc - tj. nic.

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Beneš: Peníze na důchod ať spravují penzijní fondy

4. 8. 2004 | Martin Zika

Beneš: Peníze na důchod ať spravují penzijní fondy

"Vzhledem ke konkurenčnímu boji se nikdy nedozvíte, kolik kusů daného cenného papíru se v portfoliu penzijního fondu nachází" nebo "fondy již sice mohou 70 % majetku investovat do akcií,... celý článek

Ptejte se Petra Beneše!

27. 7. 2004 | Martin Zika

Ptejte se Petra Beneše!

Asociace penzijních fondů ČR (APFČR) prosazuje zavedení možnosti dobrovolného částečného vystoupení z průběžného pilíře důchodového systému a zvýšení reálných úspor na stáří každého... celý článek

Penzijní systém není v krizi, tvrdí KSČM

1. 7. 2004 | Martin Zika

Penzijní systém není v krizi, tvrdí KSČM

Druhá česká opoziční parlamentní strana, KSČM, nechce o své vizi penzijního systému prozradit příliš konkrétního. Rozhodně ale odmítá názor, že by současný systém byl neudržitelný,... celý článek

Reforma penzí podle ODS: nápad dobrý, ale...

29. 6. 2004 | Martin Zika

Reforma penzí podle ODS: nápad dobrý, ale...

Uskutečnění návrhu ODS by bylo z ekonomického hlediska za určitých předpokladů nejefektivnější, říkaji analytici. Zároveň ale dodávají, že v politice často bývají předpoklady nedosažitelné.... celý článek

Důchod podle ODS? Kolik si naspoříš.

28. 6. 2004 | Vendula Hilkovičová | 1 komentář

Důchod podle ODS? Kolik si naspoříš.

Občanská demokratická strana má již od roku 1997 připravený návrh řešení důchodového systému. Ten má podle ní kombinovat princip solidarity, o kterou se postará stát, a vlastních zásluh.... celý článek

Partners Financial Services