Ptejte se Petra Beneše!

Ptejte se Petra Beneše!
Asociace penzijních fondů ČR (APFČR) prosazuje zavedení možnosti dobrovolného částečného vystoupení z průběžného pilíře důchodového systému a zvýšení reálných úspor na stáří každého jednotlivce. Penzijní fondy jsou již připraveny poskytnout pro toto moderní řešení odpovídající infrastrukturu, říkají její představitelé. Na vaše otázky dnes čeká Petr Beneš, viceprezident APFČR.

Petr Beneš se narodil v roce 1974. Po absolvování VŠE studoval na Rutgers Univerzity v USA, obor ekonomie. V dubnu 2003 se stal předsedou představenstva a generálním ředitelem ČSOB Penzijního fondu Stabilita. Od roku 2004 působí také jako druhý viceprezident Asociace penzijních fondů ČR (APFČR).

Asociace před několika dny oslavila 10 let existence penzijního připojištění u nás a při té příležitosti vydala shrnující publikaci o vývoji tohoto produktu v ČR. Vyplývá z ní např. následující: průměrný měsíční příspěvek účastníka je necelých 400 Kč, což znamená, že lidé ani nevyčerpají maximální státní podporu (ta může dosáhnout až 150 Kč měsíčně při uložení 500 Kč každý měsíc). Petr Beneš, viceprezident APFČR, k tomu prohlásil, že se průměrná výše příspěvku také stává důležitým faktorem pro celkovou výši vyplácené penze, proto jedním z cílů prý musí být tuto částku navýšit, a to na více než na 500 Kč měsíčně. (Poměr měsíčního příspěvku k hrubé mzdě je v ČR o něco více než 2 %.)

Ptejte se Petra Beneše!
Pokud se viceprezidenta Asociace penzijních fondů ČR Petra Beneše chcete na cokoli z příslušné oblasti zeptat, napište svou otázku! Jeho odpovědi najdete na stránkách Peníze.CZ ve středu 4. srpna.
Průměrný věk připojištěných v roce 2003 přesahoval 47 let a nejvíce byli zastoupeni lidé ve věku 50 - 59 let. Tedy ti, kterých se jakákoli zásadnější změna systému s největší pravděpodobností už nedotkne. Jasné je, že na důchod by se měli zajišťovat především mnohem mladší ročníky.
Dobrovolné spoření na důchod by se mělo stát přirozenou záležitostí, píše se v materiálech Asociace. Ke konci minulého roku dosahoval objem evidovaných peněz v segmentu penzijního připojištění 80 mld. Kč, což je přibližně 3,5 % HDP, a bylo do něj zapojeno 2,7 milionu lidí (více než 50 % práceschopného obyvatelstva). Podle údajů Asociace vykázaly penzijní fondy v roce 2003 historicky nejnižší provozní náklady (1,8 % v poměru k celkovým aktivům). Při pohledu do výsledků hospodaření fondů je ale také zřejmé, že výnos každoročně připisovaný klientům se rok od roku snižuje. Od roku 2004 mají penzijní fondy větší prostor pro investování, nově totiž mohou vkládat peníze např. do zahraničních akcií a podnikových dluhopisů obchodovaných na burzách OECD či do podílových listů otevřených podílových fondů atp. Mohou tedy jejich klienti do budoucna doufat ve zlepšení?

Důchodová reforma: jak na ni?

Pokud vás zajímá, jaké plány na ozdravení systému mají české parlamentní strany a co si o jejich koncepcích myslí odborníci, podívejte se sem
Český důchodový systém trápí neustále se zvětšující dluh a je jasné, že tento problém je třeba řešit, protože situace se bude vzhledem k rychle stárnoucí populaci spíše zhoršovat. Jak z toho ven? Zvýšit daně nebo pojistné, a tím získat peníze pro zadlužený systém? Nebo naopak pojistné snížit, tím pádem garantovat jen minimální státní důchod a nechat na každém, kolik peněz si na penzi naspoří? A podpořit lidi, např. pomocí daňových odpisů, aby k tomu využívali různé finanční produkty jako životní pojištění či penzijní připojištění, popř. investice podílových fondů, nemovitostí a podobně? Nebo určitou částku z dnešních odvodů na pojistném buď dobrovolně, nebo povinně přesměrovat do penzijních fondů?
Téměř jisté je, že pokud nebude změněn volební systém, politici budou muset hledat kompromis. Je reálné, že se jim to podaří, tak jako např. ve Švédsku? Na švédském penzijním systému jsou zcela zřetelné ústupky levicových stran pravicovým a naopak. Jenže jednání o konečné podobě systému v této zemi trvala řadu let, a u nás již příliš času není.

Posílení penzijního připojištění je v každém případě jednou z možných variant řešení problému. Je podle vás vhodné spořit na stáří ukládáním peněz do penzijního fondu? Měly by být penzijní fondy základním kamenem, na kterém budou stavět tvůrci penzijní reformy? Je v tomto segmentu nějaký problém, který by se podle vás měl řešit? Je řešitelný? Jak? Jsou dostačující právní normy upravující tento segment, nebo by měly být nějak vylepšeny?

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.


Pokud vás zajímá, jaký názor má na celou řadu dalších nabízejících se otázek druhý viceprezident APFČR Petr Beneš, zeptejte se ho!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-256
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 7. 2004 20:17, vladku at seznam.cz

Dobrý den,
uvažujete o možnosti diverzifikace v PF? Proč v současné době nemohu spořit ve více PF (státní podpora /daňové odpočty by se sčítali) nebo aspoň možnost jeden rok spořit do jednoho PF, druhý rok převést státní podporu na jiný PF. Jsem mladý (26) a dlouhodobě spořit vyšší částky v rámci jedné finanční skupiny je dle mně čirý nerozum. pak se nemůžete divit, že mladí nanejvýš spoří na jména svých rodičů a nebo v rámci jiných investic (podílové fondy, certifikáty ...)

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 7. 2004 23:15, maxmin

Tomu bych až tak nevěřil, podle ministerstva financí se naopak má prostor více otevřít. Pane Beneši, jednáte o tom s ministerstvem a jak vůbec komunikace fondů s MF funguje?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Penzijní systém není v krizi, tvrdí KSČM

1. 7. 2004 | Martin Zika

Penzijní systém není v krizi, tvrdí KSČM

Druhá česká opoziční parlamentní strana, KSČM, nechce o své vizi penzijního systému prozradit příliš konkrétního. Rozhodně ale odmítá názor, že by současný systém byl neudržitelný,... celý článek

Reforma penzí podle ODS: nápad dobrý, ale...

29. 6. 2004 | Martin Zika

Reforma penzí podle ODS: nápad dobrý, ale...

Uskutečnění návrhu ODS by bylo z ekonomického hlediska za určitých předpokladů nejefektivnější, říkaji analytici. Zároveň ale dodávají, že v politice často bývají předpoklady nedosažitelné.... celý článek

Důchod podle ODS? Kolik si naspoříš.

28. 6. 2004 | Vendula Hilkovičová | 1 komentář

Důchod podle ODS? Kolik si naspoříš.

Občanská demokratická strana má již od roku 1997 připravený návrh řešení důchodového systému. Ten má podle ní kombinovat princip solidarity, o kterou se postará stát, a vlastních zásluh.... celý článek

Reforma penzí podle US: více nohou, ale jedna zakrnělá

25. 6. 2004 | Martin Zika

Reforma penzí podle US: více nohou, ale jedna zakrnělá

Unie svobody sice navrhuje vícepilířový penzijní systém, ovšem jedna jeho noha by byla od začátku jen málo funkční, říkají analytici. Přestože některé prvky koncepce nejmenší vládní... celý článek

Unie svobody chce kombinovaný systém

24. 6. 2004 | Martin Zika

Unie svobody chce kombinovaný systém

Klíčovým manévrem reformy penzí má být podle představy nejmenší vládní strany, US - DEU, zavedení kombinovaného systému. To znamená, že důchody, resp. náhradový poměr, by mělo tvořit... celý článek

Partners Financial Services