Letadlo, které nikdy nedoletí aneb jak nezbohatnout

Letadlo, které nikdy nedoletí aneb jak nezbohatnout
Pyramidové struktury nemohou fungovat hned z několika důvodů: každou korunu, jež některý z členů prostřednictvím systému získá, předtím jiný z účastníků ztratil. Letadlo se nakonec zhroutí s tím, že naprostá většina účastníků (u čistých letadel je to asi 99,9 % jejich členů) nic nezíská, respektive ztratí to, co do systému vložili jako "palubní vstupenku". Jak takový „let“ spolehlivě poznat?

Říká se, že letadlo je nejbezpečnějším dopravním prostředkem, přesto je mezi námi mnoho těch, kteří s "letadlem" spadli a ještě za to zaplatili poměrně drahé "letenky". I přes takové zkušenosti, je počet pasažérů, kteří jsou stále ochotni vstoupit na palubu, velký. Je ale nutné podotknout, že současná letadla (nebo také pyramidy) jsou většinou výborně kamuflována, a tak je mnohdy velmi obtížné rozeznat, zda-li jde o letadlo či např. o zcela legální a seriózní Multi Level Marketing. Více se o tomto tématu dočtete v článku: Postihnout kamuflované pyramidové hry je obtížné.

Letadlo či pyramidové hry nejsou žádným novým fenoménem. Jedním z prvních, který se na tomto principu snažil zbohatnout, byl Ital Charles Ponzi v Bostonu v roce 1920. Od té doby se letadla objevují po celém světě a v nejrůznějších modifikacích.

Pyramidová hra, i když se může objevovat v rozličných podobách, je založena v podstatě vždy na stejném principu. Je to hierarchická struktura, která má tvar pyramidy a vytváří se tak, že lidé se k dané struktuře připojují pod ty její členy, kteří se již připojily dříve. Tito noví členové platí (způsoby tohoto placení mohou být různé – od přímého zaplacení za členství v systému až po velmi obratně kamuflované platby) těm, kteří jsou ve struktuře nad nimi s nadějí, že i jim bude takto zaplaceno těmi, kteří se připojí ve struktuře až pod ně. Bohužel ke splnění takových nadějí nikdy nedojde. Letadlo totiž daleko nedoletí a brzy spadne, a to ze dvou základních důvodů.

Důvody (ne)chtěných přistání

Prvním z nich je skutečnost, že počet potencionálních účastníků na systému je omezený. Úspěšnost pyramidové hry je závislá na exponenciálně vzrůstajícím čísle účastníků, takže již po několika krocích je číslo účastníků enormně vysoké a získat další účastníky je velmi obtížné a časem nemožné. Pyramida se zhroutí s tím výsledkem, že naprostá většina účastníků (u čistých letadel je to asi 99,9 % jejich členů) systému nic nezíská, respektive ztratí to, co do systému vložili jako vstupní poplatek.

Druhým důvodem, proč pyramida nemůže fungovat, je otázka související se zdroji příjmů. Jediným zdrojem příjmů v pyramidové hře jsou peníze samotných členů systému. Pyramida sama o sobě nevytváří žádný zisk, nadhodnotu, pouze přesunuje již existující hodnoty. Každou korunu, jež některý z členů prostřednictvím pyramidy získal, předtím jiný z jejích účastníků ztratil. Tzv. ziskem v těchto strukturách jsou tedy peníze, které systému přinášejí jeho nejmladší členové, tedy ti, jež se nachází na nejnižších úrovních pyramidy.

Jak spolehlivě rozeznat nespolehlivou letenku?

Mezi hlavní znaky letadla patří zejména skutečnost, že nový člen složí vstupní poplatek, který je poté přerozdělován, ať už jen jeho část nebo celý, mezi členy systému, kteří se nacházejí na vyšší úrovni pyramidy – tedy mezi služebně starší členy a nový člen setrvává dále v naději, že najde dostatečné množství dalších nových členů, z jejichž vstupních poplatků bude profitovat i on. Kupuje si pouze právo získávat do systému nové členy. Pasivním členům tj. takovým, kteří se na získávání členů nepodílejí, letadlo nepřináší nic. V této souvislosti je nutno upozornit, že vstupní poplatek může být obratně zamaskován například v produktu. Pokud školení, sada zboží či jiný produkt nemají ani zdaleka takovou cenu, kterou za ně musí nový člen zaplatit, je nanejvýš pravděpodobné, že součástí ceny daného produktu je i poplatek za právo získávat nové členy.

Dalším důležitým znakem je systém přerozdělování získaných peněz. Pro letadlo je typické, že nejvíce z peněz získává ne ten, kdo se na jejich zisku podílel (tj. ten, který získal nového člena), ale ten, který je ve struktuře výše, i když se na získávání nepodílel nebo jen malou měrou. Stupeň nepřímosti může být různý.

Jak je již výše zmíněno, v současnosti se téměř nevyskytují klasická letadla, kdy se peníze nových členu prostě přerozdělí členům starším, většinou se vyskytují v modifikované podobě, která se snaží zastřít skutečnost, že jde systém pyramidálních investic. Může jít například o systémy, do kterých lze vstoupit buď pouze na základě nezdůvodnitelně vysokých poplatků nebo na základě koupě jakéhosi drahého pseudoproduktu, který je prakticky bez ceny či má cenu velmi malou. Existují i sofistikovanější systémy. Mezi ně patří například ty, které fungují na principu, že novým členům vnutí obrovské zásoby zboží, které tito nejsou schopni ani prodat ani upotřebit a ve finále je tak spotřebitelům prodávají levněji než je sami nakoupili a zoufale shání nového člena systému, který by odkoupil od služebně staršího člena vše.

České právo pokulhává

Co se týká právní úpravy v naší republice je situace velmi neuspokojivá. Česká republika se bohužel, s ohledem na tuto problematiku, neřadí mezi vyspělé země jako jsou Spojené státy americké, Velká Británie, Kanada a mnoho dalších, které problém ilegálních pyramidálních investic ve svých zákonech řeší a tvrdě postihují a problémem letadel se ve svých právních předpisech nezabývá. Přestože i u nás tento typ kriminality bují v nevídaných rozměrech, zákonodárce dosud nepovažoval za nutné, zaujmout k dané věci postoj a situaci vyřešit. Dokonce se ozývají hlasy, že současná právní úprava je pro postihování pyramidových her zcela dostačující. S tímto názorem však nelze souhlasit, protože podle platného práva je možno postihovat taková jednání jen velmi obtížně.

Kamuflovaná letadla nelze považovat za loterii nebo jinou hru, a tak jsou jejich organizátoři vyšetřováni především v souvislosti s podezřením na daňové úniky či v souvislosti s neoprávněným podnikáním nebo podvodem. Je však nepochybné, že tato problematika, a to především s ohledem na okradené účastníky pyramidových her, by si zasloužila zvláštní právní regulaci. Nelze než věřit, že se jí co nejdříve dočkáme.

Autorkou textu je Gabriela Molnárová, převzato ze serveru epravo.cz.

Máte vlastní zkušenosti s letadlem? Jak daleko jste doletěli?Vydělali jste na projektu, nebo naopak prodělali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-194
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 139 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2007 23:04, peter

prepac ale uz robim amway niekolko rokov a nepoznam cloveka ktory ked je aktivny ze by nemal z toho dobre peniaze....nam do biznisu vstupuju v poslednej dobe hodne uspesny ludia ktory su chytrejsi ako vacsina ludi....niekto je tu trochu mimo a nema pravdu....ak si to nerobil aspon 3 roky tak nevies o com hovoris....prijemny den

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2004 15:55, Tomas - Bratislava - SK

Setzer International? Myslis tu podvodnu organizaciu, ktorej hlavou je Rick Setzer (Profily uspechu, strana 81)? Ten Rick Setzer, ktory sa rozviedol so svojou Sue Lynn? Ten Rick Setzer na ktoreho jeho downline Dvojity Diamant Brig Hart podal zalobu? Ten Rick Setzer, ktory je znamy vetou "Distributors who don't attend functions are still prospects" (Distributori, ktori nenavstevuju seminare, su stale iba prospekti)? Vies vobec, ze jeho prijem zo sekov, ktore mu posiela Amway je niekolkonasobne mensi, priam az ZANEDBATELNY, v porovnani s tym, kolko ryzuje na seminaroch, paskach a knihach? Bol som sucastou tejto podvodnej organizacie, upline Hassmann, Cizek, Raska v 97-98 a "vytrizvel" som po zisteni ABSOLUTNE ZARAZAJUCICH skutocnostiach o Yagerovom systeme a o systemoch ostatnych diamantov. Samotna Amway o nich povedala, ze su ILEGALNE, PODVODNE, NEETICKE a ZLYHAJU tym skor, cim viac ludi bude mat pristup k internetu. Nemam nic voci Amway, okrem toho, ze si s podvodnikmi ako Yager, Setzer, Stewart, Gooch, Foley, atd. nevie rady. A preco to nevie? Pretoze povedali, v momente ked nam niekto siahne na POMOCKOVY BIZNIS, ODCHADZAME Z AMWAY! Preco myslis, ze na seminari musis pri kupe pomocok povedat, kto je tvoj direkt? Pretoze 21% je uroven, na ktorej v Setzerovom systeme zacinas participovat na PENIAZOCH z predaja pomocok! Skopirovat kazetu Yagera stoji 60 americkych centov, to je asi 20 slovenskych korun, kolko za nu platis? Pripravujem rozsiahly web o podvodoch v ramci budovania Amway biznisu, ktory bude urceny pre Cechov a Slovakov, ktori podvodnici ako Setzer International OKLAMALI! A mimochodom, Profily uspechu su len dalsi Yagerov podvod. Niektore zobrazene auta diamanti vobec nevlastnia, su len pozicane, pripadne kratkodobo leasovane, rovnako domy, motorove clny a lietadla. Staci otvorit oci a ako tu niekto spomenul predo mnou, rozmyslat HLAVOU nie SRDCOM. Bolo velmi tazke odist, ale kto vedome zostava sucastou podvodu, sam je podvodnik. V 9. mesiaci chcem spustit stranku, potom sem dam adresu.
ZDAR AMWAY, SMRT SYSTEMOM!

Zobrazit celé vlákno

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (139 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Postihnout kamuflované pyramidové hry je obtížné

9. 6. 2004 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Postihnout kamuflované pyramidové hry je obtížné

Dnešní pyramidové hry obratně zastírají skutečnost, že jde o ilegální systém pyramidálních investic a využívají nejrůznější postupy, které maskují jejich skutečnou podstatu. Současný... celý článek

Nenaleťte na letadlo

12. 5. 2004 | Simona Ely Plischke | 4 komentáře

Nenaleťte na letadlo

Většina z nás asi zažila lákání do systémů, díky kterým "vyděláme miliony nebo které nám pomohou splnit si své sny a cíle". Skutečnost je ale často odlišná a poměrně vysoké částky,... celý článek

Nemocný nosorožec?

4. 5. 2004 | Simona Ely Plischke

Nemocný nosorožec?

O tom, jak funguje projekt Avalanche, jsme psali nedávno. Tuto pyramidu, podle některých letadlo, v ČR před více než třemi lety nastartovala akciová společnost Rhinoceros. Právě ta... celý článek

Stovky milionů úspor pohřbeny pod lavinou?

13. 4. 2004 | Simona Ely Plischke

Stovky milionů úspor pohřbeny pod lavinou?

Přes nešťastná přistání mnohých "letadel" lidé obdobným projektům stále věří. O šířícím se Avalanche nesmí pod dvoumilionovou pokutou žádný z účastníků mluvit. Přesto se nám někteří... celý článek

Když ptáčka chytají… na dovolenou snů

25. 11. 2003 | Simona Ely Plischke

Když ptáčka chytají… na dovolenou snů

Minulý týden oslovila v Carrefouru Annu dáma s dotazem, jestli ráda cestuje. Anna, náruživá turistka, přitakala a vyhrála bezplatnou týdenní dovolenou pro dva - na Maltě, Kanárských... celý článek

Partners Financial Services