Důchod podle ODS? Kolik si naspoříš.

Důchod podle ODS? Kolik si naspoříš.
Občanská demokratická strana má již od roku 1997 připravený návrh řešení důchodového systému. Ten má podle ní kombinovat princip solidarity, o kterou se postará stát, a vlastních zásluh. Na každém člověku tedy záleží, jak si přilepší k minimálnímu, státem garantovanému důchodu.

Ve svém volebním programu ODS "volí jistotu pro stáří". Varuje před neudržitelností dnešního důchodového systému a tvrdí, že je nutná radikální změna. Navrhuje variantu kombinace solidarity a osobní iniciativy, údajně nenechá starší na holičkách a vybízí mladé, aby mysleli na zadní kolečka.

Radikální řez

Vzhledem k autonomně definovaným vstupům a výstupům systému navrhuje ODS řešit penzijní systém odděleně, vedle rozpočtové reformy, jako samostatný celek. Malé změny prý nestačí, chce to radikální řez. Zvětší se údajně svoboda našeho rozhodování a sami si budeme vybírat z celé řady variant důchodového zabezpečení. Změna ale vyžaduje odvahu a podporu všech relevantních politických sil. Jinak ji nelze realizovat, tvrdí se v materiálech strany.
Penzijní systém má být pro stát dlouhodobě financovatelný a vyváženě kombinovat princip solidarity a vlastních zásluh. O solidaritu se postará stát, o "zásluhovost" se musí celý život starat každý sám. ODS totiž předpokládá, že vždy bude nemalá část těch, kteří svou neopatrností či nedůsledností přípravu na stáří zanedbají, a proto, aby nezůstali bez prostředků, musí pomoci stát a zajistit jim přesně definovaný minimální životní standard.

Dva pilíře

Řešení systému tedy ODS vidí v kombinaci dvou pilířů - prvního státního (solidárního) a druhého soukromého (individuálního). Státní pilíř by byl organizován jako průběžný, byla by povinnost do něho přispívat a vyplácel by se z něj základní důchod. ODS pracuje s dvěma variantami výše základního důchodu: 30 % a 20 % průměrné mzdy. Tato státem garantovaná část bude tedy jako doposud založena na principu celospolečenské mezigenerační solidarity a na průběžném financování důchodů všemi ekonomicky aktivními občany. To poskytne každému občanovi v důchodovém věku stejný základní rovný důchod, což podle ODS přinese úsporu administrativních nákladů. Tento princip umožní snížit sociální pojistné a na druhé straně zároveň klade větší důraz než dosud na individuální důchodové připojištění, případně investování a spoření.
Řešení soukromého pilíře by bylo na libovůli každého jednotlivce, rozhodoval by si sám, jakým dalším způsobem a v jaké míře se zajistí na stáří. Jestli si pořídí nemovitost jako investici, bude spořit nebo investovat jiným způsobem či využívat pojistných produktů. Podle ODS budou lidé jistě využívat i penzijní fondy, které už na našem trhu operují. Počítá se však se zavedením důsledné kontroly hospodaření fondů, se zpřísněním nároků na průhlednost hospodaření a s celkovým posílením zajištění fondů. V případě soukromého pilíře ODS počítá s odpočty od daňového základu.
Strana tvrdí, že při uplatnění tohoto systému se sníží současná výše přerozdělování, posílí se zásluhovost a spravedlnost důchodů a oproti současnému stavu fakticky dojde ke zvýšení příjmů důchodců.

Reforma

Proces reformy je samozřejmě dlouhodobý a podle ODS je prvním krokem zprůhlednění dnešního systému převedením příspěvku zaměstnavatele na sociální zabezpečení do hrubé mzdy zaměstnance. V důsledku toho si prý lidé konečně uvědomí, kolik se na důchody skutečně platí, aniž o tom vědí. Samotná reforma musí postupovat následovně:

1. změnou parametrů stávajícího systému – tj. úpravou věku odchodu do důchodu v návaznosti na prodlužující se délku života, změnami způsobu valorizace důchodů, změnami v zápočtu tzv. náhradních dob pojištění (což sníží deficitnost současného systému a zlepší jeho financovatelnost),

2. uskutečněním zásadní systémové změny, včetně zabezpečení plynulého přechodu od systému starého k novému.

Výpočet důchodu

Při prosazení návrhu reformy podle ODS by se stanovil důchod následovně: mladí do 35 let by automaticky přešli na nový systém, tj. jejich důchod by se skládal ze základního jednotného státního důchodu a ze soukromého individuální důchodu, o jehož výši by rozhodoval každý sám tím, kolik by si na něj spořil.
Důchodcům by byly stávající nároky zachovány. Lidé starší 35 let by si mohli vybrat, zda zůstanou ve starém systému a budou platit dnešní, tj. vyšší důchodové pojištění, nebo zda vstoupí do nového systému, ušetří peníze a zajistí si soukromou penzi k nízkému solidárnímu důchodu. To by údajně umožnilo převedení jimi v minulosti placených příspěvků na důchodové pojištění na jejich individuální penzijní účet.

Návrh ODS tedy vychází z předpokladu nekrácení nároků současných důchodců ani osob, které patří do předdůchodové kategorie. I nadále ODS počítá s mezigenerační solidaritou, kdy jsou z plateb "nedůchodců" hrazeny důchody penzistům. Tempo valorizací je zakotveno ve stávajícím zákoně a podle ODS by se i nadále podle něj mělo pokračovat, aby byla udržena a rostla reálná výše důchodů.

Koncepce ODS je předposlední, se kterou se na našich stránkách setkáváte. V nejbližších dnes vám představíme ještě návrh KSČM. O koncepci důchodové reformy podle ČSSD si  můžete přečíst v článku ČSSD sází na virtuální účty a podle Unie svobody v textu Unie svobody chce kombinovaný systém. Pokud vás zajímá, jak si obě strany své koncepce obhájily před naší porotou, přečtěte si články Reforma penzí podle US: více nohou, ale jedna zakrnělá a Reforma penzí podle ČSSD: je to pokrok, ale pomalý.

Také tato koncepce prošla hodnocením naší odborné poroty (budete si ho moci přečíst zítra), ale co si o ní myslíte vy? Může vyřešit problémy tuzemského důchodového systému?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 46 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 6. 2004 8:48, Jirka

Myslím, že není třeba se bát, jak se postaví lidé k odpovědnosti za svůj osud. Zůstane-li část systému průběžná a pokryje minimální důchody, pak stát splní svoji roli sociálního záchranáře, a nemusí se starat o to, jestli každý důchodce bude mít na výlety do ciziny nebo pěstování nákladnějšího koníčka. Postupný přechod má navíc výhodu v tom, že nám tu míru odpovědnosti a důsledky případné neodpovědnosti bude ukazovat již od začátku s postupně se zvyšující měrou.

Penzijní fondy a připojištění by měly existovat, ale ne jako jediné řešení a neměly by být povinné. To, co budou vyplácet, je přilepšení na důchod, nikoli nutné minimum.

Určitý způsob, jak zajistit převod pojistného placeného zaměstnavatelem do mzdy je zvýšení mzdových tarifů na úkor těchto odvodů. I tak tu zůstane volný prostor u zaměstnanců se mzdou výrazně nad základem tarifu. Pokud ovšem zaměstnavatel těmto zaměstnancům platil dobrovolně vysoké odměny, nepředpokládám, že by právě jim krátil mzdy. To se děje spíše v případech, kdy musí přidat těm, co sedí na základu, když vláda zvýší tarify. V tomto případě by se ale mzdové náklady zaměstnavatele neměnily a nemusí proto šetřit na těch nejlepších.

Jedno slabé místo bych si dovolil doplnit. Jak už uvedla výše Míša (příspěvek skoro nahoře), přechod na zásluhovější systém znevýhodňuje matky, a dodávám, že také osoby se změněnou pracovní schopností, osoby, které o někoho pečují a nemohou proto pracovat na plný úvazek nebo vůbec apod. Takovým bude třeba vhodným způsobem kompenzovat sníženou možnost spořit si na důchod. Zdrojem kompenzací bude patrně průběžná část systému. Takže její podíl bude muset klesat o něco pomaleji, než růst dobrovolného spoření. Protože však ze spoření budou i výnosy, možná to nebude až tak dramatické.

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (46 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Unie svobody chce kombinovaný systém

24. 6. 2004 | Martin Zika

Unie svobody chce kombinovaný systém

Klíčovým manévrem reformy penzí má být podle představy nejmenší vládní strany, US - DEU, zavedení kombinovaného systému. To znamená, že důchody, resp. náhradový poměr, by mělo tvořit... celý článek

Komise pro hodnocení koncepcí penzijních systémů politických stran

22. 6. 2004 | Martin Zika

Reforma penzí podle ČSSD: je to pokrok, ale pomalý

22. 6. 2004 | Martin Zika

Reforma penzí podle ČSSD: je to pokrok, ale pomalý

Sociální demokracii je třeba pochválit za to, že přestala odmítat potřebu reformy penzijního systému, říkají námi oslovení analytici. Ovšem systém NDC, který zvolila jako nejvhodnější... celý článek

ČSSD sází na virtuální účty

21. 6. 2004 | Vendula Hilkovičová

ČSSD sází na virtuální účty

Mnoho lidí se dnes shodne na tom, že reforma penzijního systému je nutná. Víte ale, jak chtějí tuto věc řešit naši političtí zástupci? Seznámíme vás s konkrétními plány parlamentních... celý článek

Reforma daní a státního aparátu podle našich čtenářů

18. 6. 2004 | Jiří Šedivý | 1 komentář

Reforma daní a státního aparátu podle našich čtenářů

Překvapivé množství diskutujících i příspěvků k daňové problematice na našich stránkách nás přivedlo k myšlence navrhnout alternativní daňovou reformu podle čtenářů Peníze.CZ. Základním... celý článek

Partners Financial Services