Primární emise akcie (IPO): vstupujeme do první fáze

redakce Peníze.CZ | 28. 5. 2004
Primární emise akcie (IPO): vstupujeme do první fáze
V počáteční fázi IPO vás čeká angažování poradců, hloubková kontrola a svolání valné hromady. Co všechno to znamená?

V článku Primární emise akcií: proces přípravy začíná jsme si kromě jiného stanovili několik podmínek, jejichž splnění by mělo poskytnout co nejvyšší šanci na úspěch při první realizaci IPO. Dnes se zaměříme na první fázi celého procesu.  

Angažování poradců

Vybraný potenciální vedoucí aranžér emise podepíše po interní fundamentální analýze se společností mandátní smlouvu, která bude upravovat jejich vztahy během období přípravy až do vyhodnocení první fáze marketingu, tj. do okamžiku podpisu dalších smluvních dokumentů. V mandátní smlouvě budou upraveny vzájemné vztahy, povinnosti a očekávání, dojde k předběžné definici výpočtu smluvní odměny při dokončení transakce a budou sjednány případné průběžné platby záloh zejména na úhradu vzniklých nákladů ("retainer fee"). Tyto předběžné zálohy se většinou odečítají od závěrečné odměny.

Vedoucí aranžér zjistí při úvodní analýze potřebnou výši nového kapitálu a ověří si i vhodnost emitenta pro IPO, případně požádá o provedení ratingu. Vedoucí aranžér si dále se společností vyjasní strategii zaevidování akcií a jejich kotace na burze, výběru cílových trhů a způsobu umístění u koncových investorů. Vhodná burza cenných papírů a burzovní trh budou vybrány s ohledem na sídlo a celkovou koncepci podnikání, účinnost IPO jako vhodného způsobu reklamy, očekávanou poptávku a strukturu investorů. Pokud budeme vycházet z podobnosti regulatorních a dalších podmínek pro kotaci, pak důvodem pro některé kotace na zahraničních burzách mohou být dominantní aktivity a vztahy s dodavateli či odběrateli v zemi vybraného burzovního trhu či snaha směřovat do cílového trhu většinu dalších akvizic. Jistě je nutné zvážit i mnohé nevýhody s tím spojené, kterými jsou zejména zvýšené náklady.

Vedoucí aranžér bude asistovat společnosti s výběrem dalších poradců (pokud již někteří z nich nebyli angažováni v přípravné fázi) – renomovaného právního poradce, vhodného auditora (pokud je potřeba jeho změna a nebyla ještě provedena), daňového poradce, IR/PR agentury. Jsou stanoveny detailní instrukce pro všechny poradce, které jsou upraveny v samostatných smlouvách s každým z nich. Po vyjasnění těchto vztahů a časových možností je dohodnut detailní časový harmonogram.

Due diligence (hloubková prověrka)

Každý z partnerů včetně společnosti samotné si určí svůj tým, který bude součástí celkového transakčního týmu. Při prvním společném setkání (úvodní "kick-off meeting") je vhodné zahájit přípravu příslušné hloubkové prověrky společnosti ("due diligence"), která má tyto části:
1. Právní due diligence (zodpovědnost za přípravu má právní poradce),
2. Ekonomická due diligence (organizuje vedoucí aranžér),
3. Finanční a daňová due diligence (zajišťuje auditor).

Každý z poradců specifikuje svoje požadavky na dostupnost informací, příslušných dokumentů a finančních výkazů tak, aby zástupci společnosti mohli tyto informace shromáždit.
Lze dohodnout, že některé informace budou dostupné ke zpracování a opisům jen na určitém místě v rámci společnosti, v tzv. data room. Jiné dokumenty, zejména všechny dokumenty k provedení právní due diligence, budou archivovány u právního poradce. Včasná právní due diligence může ještě odhalit některé nedostatky v předchozí přípravě, a umožnit tak dodatečné korekce.

Due diligence obecně je určena pouze pro interní použití jednotlivými stranami (se sjednaným závazkem mlčenlivosti) v rámci transakce. Její výsledky nebudou publikovány přímo, ale budou klíčovým podkladem pro sestavení nabídkové části prospektu, slouží k výčtu podstatných právních rizik v podnikání společnosti a v neposlední řadě k určení hodnoty společnosti jako základu pro stanovení nabídkové ceny.

Valná hromada

Co nejdříve svolaná valná hromada společnosti schvaluje celkový koncept primární emise akcií včetně jejího očekávaného objemu. V ideálním případě umožní vyloučit přednostní práva úpisu stávajících akcionářů a pověří představenstvo stanovením emisního kurzu a přesné specifikace objemu. Do 30 dnů od usnesení valné hromady o zvýšení základního kapitálu je představenstvo povinno podat návrh na zápis tohoto usnesení do obchodního rejstříku. Pochopitelně bude v zájmu transakce co nejvíce zkrátit veškeré lhůty, které lze přímo ovlivnit. Dále budeme vycházet z předpokladu, že příslušný soud zapíše usnesení valné hromady do obchodního rejstříku nejpozději do 2 měsíců ode dne podání.

Text je součástí publikace "Jak emitovat dluhopisy a akcie na veřejném trhu", který vydala Komise pro cenné papíry.

Jaký je váš názor na tuto problematiku?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Primární emise akcií: proces přípravy začíná

19. 5. 2004 | redakce Peníze.CZ

Primární emise akcií: proces přípravy začíná

Pečlivá příprava a dořešení všech základních podmínek pro realizaci IPO, jako je ověřené zavedení mezinárodních účetních standardů či provedení nezbytných změn ve vedení a struktuře... celý článek

Primární emise akcií: sami to nezvládnete

13. 5. 2004 | redakce Peníze.CZ

Primární emise akcií: sami to nezvládnete

Jestliže se rozhodnete vstoupit do procesu přípravy transakce, musíte provést výběr vhodných partnerů. Jakých? Budete potřebovat zkušeného aranžéra emise, právní poradce či poradce... celý článek

Primární emise akcií (IPO): má na ni vaše firma?

6. 5. 2004 | redakce Peníze.CZ

Primární emise akcií (IPO): má na ni vaše firma?

Aby firma mohla začít uvažovat o primární emisi akcií, musí splnit spoustu podmínek. Například používat mezinárodní účetní standardy, mít obrat přesahující 900 milionů Kč, být zisková... celý článek

Primární emise akcií (IPO): Jaké může mít primární emise akcií nevýhody?

28. 4. 2004 | redakce Peníze.CZ

Primární emise akcií (IPO): Jaké může mít primární emise akcií nevýhody?

Před několika dny jste si mohli přečíst důvody proč vůbec uvádět firmu na burzu a jaké výhody emise přináší. Dnes se podíváme na její odvrácenou stránku.

Primární emise akcií (IPO): Proč s akciemi na burzu?

23. 4. 2004 | redakce Peníze.CZ

Primární emise akcií (IPO): Proč s akciemi na burzu?

Primární emise akcií byla na vyspělých trzích po dlouhá desetiletí důležitým finančním zdrojem pro další růst společnosti, známkou její stability a důvěryhodnosti podnikání. Víte, proč... celý článek

Partners Financial Services