Na poctivosti stavím svůj život, říká Boris Vostrý

Na poctivosti stavím svůj život, říká Boris Vostrý
Před několika dny jsme vám poskytli možnost zeptat se na cokoli bývalého člena vedení Harvardského průmyslového holdingu Borise Vostrého. Dnes si můžete přečíst, jak odpověděl na vaše otázky.

Položit tomuto kontroverznímu muži své otázky jste mohli prostřednictvím článku publikovaného minulý týden, ve kterém jsme vám rovněž nabídli informace o tom kdo vlastně je Boris Vostrý.
Vašich otázek se shromáždila pěkná řádka, pojďme se tedy podívat, jak Boris Vostrý odpovídal.

Jste sám sobě odporný?

Anonym
Stále opakovaná interview s vykradači HPH Koženým a Vostrým nemají pro oloupené akcionáře HPH význam. Zvyšují sice sledovanost medií (např. tohoto serveru) ale jinak jsou jenom nástrojem zlodějů k šíření svých "verzí" skutečnosti a k odvádění pozornosti. Čekat, že Vostrý bude odpovídat pravdivě na dotazy o své trestné činnosti v kauze HPH je naivní. Naopak, využije tuto platformu k dezorientaci těch, kteří složitým okolnostem vykradení HPH dobře nerozumí a k šíření dalších lží a planých slibů. Je to lupič na útěku a podle toho se chová.

BV: Nemá smysl s Vámi polemizovat, asi jste jedním z iniciátorů honu na čarodějnice.


David Mokrý
Naopak - veřejné srovnávání jednotlivých vyjádření a jejich pečlivé sledování může hodně napovědět o tom, co a kdo a jak. Jen to chce trošku energie, inteligenci a nespoléhat se na to, že vám někdo sám řekne, jak to celé doopravdy je.

BV: Souhlasím, srovnávejte.

Jaroslava
Jste si sám sobě odporný, není Vám hanba před lidmi?

BV: Jestli jste poctivá, tak bych Vám nepřál dostat se do podobné absurdní situace.

Anonym
Kolik stála akcionáře HPH "motivace" bývalého vyšetřovatele Lásky, který po několika letech vyšetřování vaší trestné činnosti v HPH nic nevyštřil a následně po politicky zabarvené mediální bublině uprchl do soukromé firmy?

BV: S panem Láskou nemám dobré zkušenosti a jsem rád, že se kauzou už nezabývá.

akcionar ČNP, a.s.
Jak dlouho znáte paní Helenu Abery , r.č. 475619/103, Praha 7, Milady Horákové 78, PSČ: 17000 předsedkyni předst. ČNP, a.s. V Novem roce Vás tato osoba navstivila na 3 tydny v Belize. ČNP, a.s. ovlada spolecnost Centrabay Ltd. jaky podil v teto spolecnosti vlastnite (rika se, ze 100% ). Kdy zaplati Harms a Panas dluh vuci ČNP, a.s. ? Hlavne nepiste, ze s CNP uz nemate nic spolecneho, protoze existuji dukazy o opaku. Spoleham na Vasi kredibilitu.

BV: Ta "tajemná" osoba, která tu byla tři týdny v novém roce, je moje sestra, doporučuji Vám používat kvalitnější informátory. S výjimkou 700 akcií Victoria Security Printing a 20 akcií HPH nemám žádné podíly v jakékoli společnosti na světě, vždy jsem byl jen zaměstnancem.

Taky, taky okradeny !!!!!!!!!!!!!!!!
Pane(!?)Vostry, povazujete Vas napad prijet k nam, do Ceske republiky na pivo a napad Kozeneho stanout v organech EU jako reprezentant ceskeho státu za dobry ? Copak uz nemate ani kouska citu a nepoznate, ze jste se vyloucili svými ciny ze slusne spolecnosti a vase napady je mozne povazovat vuci nam, poškozeným za lidsky zrudny?

BV: Udělám vše, aby nakonec byli zbylí akcionáři spokojeni. Možnosti jsou dobré

Jeden z 240 000 okradenných akcionářů.
Pane Vostrý, mám problém s hlasováním ve Vás hodnotící anketě. Navrhuji její rozšíření o titul „ všehoschopný podvodník a geniální podvodník.“ Sám hlasuji pro druhou alternativu. Až budete v závěru ankety všem vysvětlovat vaše konání pro dobro akcionářů včetně možného návrhu výplaty dalších drobásků z bývalého obrovského majetku, který jste s V. Koženým rozkradli a pro což jste stíhaní, nezapomeňte poděkovat českým médiím za jejich oslí službu okradeným akcionářům. Zatímco oni, hlupáci, se zabývají Koženého taškařicí s volbami, vy, geniální podvodník v klidu „pracujete“,jak se o tom budeme brzy moci přesvědčit. Geniální podvod lze udělat prostě, obrovský majetek harvardu rozkradením ztenčit, mnoho let držet soudního likvidátora mimo hru právními obstrukcemi ( o vašich možnostech obrovské korupce je možné jen spekulovat ) rozkradený zbytek majetku protizákonně vydělit ze společnosti do kyperských Trusů a tak otevřít cestu k vyhlášení konkurzu posledním krokem, na valné hromadě dne 4.2.2004 odhlasováním vámi ovládanými hlasy snížení zákl. jmění ke konkurzní úrovni.( Po odečtu pohledávek) A je to hotové, věřitelský výbor budou mít pod kontrolou největší věřitelé, v případě HPH kyperské firmy těch, co HPH rozkradli. Soudců jako Berka z Unionkauzy seženete za nám ukradené miliardy tucty. Že to pro Vás bude práce příjemná nelze pochybovat. Holt jsme prostě ……! Přeji Vám hezké užití mě ukradených peněz.

BV: Uvidíte sám, že je vše jinak a že už nebudete mít důvod mě tak nehezky hodnotit.

Jak je to s Daventree?

ddd
Jakym konkretnim zpusobem jsou ulozena aktiva spolecnosti Daventree Resources Belize a jaka je jejich vyse. Dluhopisy, akcie, majetkove podily, mena, jine ?

BV: Aktiva mají výši 46 milionů dolarů a jsou převážně ve formě akcií a kuponů z ázerbajdžánské privatizace, cash je investován do bankovních termínovaných vkladů

drobny akcionar
Kdo je v součastnosti protektorem trustu po rezignaci pana Juraje Širokého.
Kypersky soud naridil spravci trustu predlozit vyuctovani a audit. Kdy tak bude ucineno.
Kolik je hodnata majetku v trustu cislo 2 a kdy bude zahajena vyplata

BV: Jsem jedním ze zakladatelů Trustů, ale jako takový nemám a ze zákona ani nemohu mít v Trustu žádné funkce a nemám tudíž ani nárok na informace. Pokud kyperský soud skutečně nařídil správci trustu předložit vyúčtování a audit, tak tam jistě budou i podrobné informace o správci a protektorovi.
Když byl Trust č.2 založen, hodnota do něj vloženého majetku byla asi 46 mil. dolarů. Významnou položku tvoří ázerbajdžánské kupony a škoda žalovaná v New Yorku. Výsledek soudu nebo mimosoudního vyrovnání rozhodne o konečné výši výplaty z tohoto Trustu.

dobrý den
Dobrý den,
jako podilnika trustu by me zajimalo, kdo je aktualne reditelem spravcovske spol., kdo je majitel spol. Daventree Trustees, kdo je protektorem trustu po rezignaci pana Sirokeho a mezi koho vseho se deli 100 tisic USD inkasovanych kazdy mesic za spravu trustu.
V lonskem roce se pry 100 t. delilo kazdy mesic na 4 dily po 25 % mezi pana Sirokeho, Sevcika, Sarrise a Vas. Je tato informace pravdiva ?

BV: Při založení Trustu byl majitelem správcovské firmy pan Sarris, řediteli byli panové Sarris a Ševčík a protektorem pan Široký. Jako jeden ze zakladatelů Trustu už nemám žádná práva na ovlivňování trustu a další informace o něm. Správce není povinen mi podávat informace o tom, jak nakládá se svou smluvní odměnou.

nepravem podvedeny akcionar HPH
Jaky majetek zustal ve spolecnosti Daventree Resources Cyprus ? Kdo jsou v soucasne dobe reditele teto spolecnosti, pripadne clenove dozorci rady teto spolecnost. Jake je slozeni reditelu spol. Daventree Resources Belize, pripadne clenu dozorci rady teto spolecnosti. Jake druhy akcii ma vydana spolecnost Daventree Resources Belize ( A,B,C,D ? ) jaka ruzna prava maji tyto akcie, kdo vlastni tyto akcie ? Kdy bude hotov audit Daventree Resources Belize ? Jak velke odmeny kdo pobira ( reditele, spravci, clenove dozorci rady atd. )

BV: Většina majetku této firmy byla vložena do Trustu, zbyly akcie ruské ropné společnosti Sakhaneftgaz, je to celkem 43,198 kusů. Ředitelé a dozorčí rada se nezměnili oproti loňskému publikovanému stavu. Dozorčí radu tvoří představenstvo HPH jak na Kypru, tak v Belize. Akcie D byly původně vydány pro společnost First American Leasing a.s. a tvoří cca 4%, ostatní akcie jsou v trustu. C a D akcie jsou nehlasující. Audit, pokud mám informaci, je hotov a bude v těchto dnech auditory odeslán k podpisu ředitele. Odměny orgánů společnosti nepřekračují obvyklou výši - cca 1 000 dolarů.

trpelivy akcionar
Podle poslednich informaci mate plnou moc na hlasovaci prava ke 100% akcii spolecnosti Daventree Resources Belize do konce roku 2005 ( mozna 2006 )Z jakeho duvodu, s jakym cilem a kdo Vam tuto plnou moc udelil ? V teto spolecnosti se nachazi veskery majetek akc. HPH, ktery nebyl preveden do trustu c.1 Jak velky je tento majetek, kdy bude preveden do trustu c.2 a jakou formou ( dividenda, snizeni zakl. kapitalu DR Belize )

BV: Nemám žádná hlasovací práva. Jak jsem už na jiných místech sdělil, majetek firmy Daventree Resources Belize je cca 46 mil. dolarů. Cash není zatím dostatečný k rozdělení a slouží jako rezerva na právní výdaje v souvislosti s žalobou proti Republice Ázerbajdžán v New Yorku. Většina majetku je ve formě akcií a kupónových knížek.

dhromadko@buehlermotor.de
1) Zajímalo by mne , jestli jsou v Trustu č.2 prostředky pro další vyplacení akcionářů (např.v roce2004 a jaké).
2)Jakým způsobem bude zdaněn příjem z Trustu č1 (15% nebo 32%) 3)Budou akcionáři později odškodněni za pozdní vyplacení - nebo NE 4)Jak daleko je spor se společnostmi , které jednali ve shodě s Koženým .

BV: 1) V Trustu č.2 zatím nejsou finanční prostředky dostatečné pro výplatu, byla by to příliš malá částka. Po prodeji aktiv a zejména po dosažení dohody o vyrovnání za ázerbajdžánskou investici bude možné vyplatit z Trustu č.2 další peníze.
2) Už jsem odpovídal na jiném místě
3) Závisí na tom, kolik se nakonec získá z prodeje aktiv
4) Pokud vím, soud ještě nenařídil jednání

Anonym
Kdy dostane drzitel 3 mil ks akcii Daventree Resources Belize tridy D smluvne zajistenou dividendu ? Kazdy rok mate platit tusim neco kolem 10 mil CZK ale zatim se tak nestalo ! Proc ?

BV: Je třeba obrátit se na ředitele společnosti a akcie předložit. Pokud vím, není známo, jestli je předchozí majitel již nepřevedl na někoho jiného.

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Neúspěch v HPH? Příliš dlouho jsem důvěřoval Koženému!

Akcionář vytunelovaného HPH
Mnoho zajímavých informací o činnosti pana Vostrého a dalších osob se nachází na stránkách OSMY http://www.volny.cz/osma-hph
Myslím, že pokud si tyto stránky pozorně přečtete, pochopíte, jakým způsobem se v HPH hospodařilo, i jaký byl vliv pana Vostrého na současnou situaci v HPH (konkrétně díky činnosti pánů Vostrého, Koženého a dalších došlo k poklesu hodnoty majetku HPH z cca. 40 miliard KČ v roce 1994 na hodnotu několika desítek miliónů KČ k 31.12.2002, takže je zde velmi vysoké nebezpečí, že během pár týdnů bude na HPH prohlášen konkurs).

BV: Nerozumím, ptáte se mne, jestli informace na stránkách OSMA jsou pravdivé?

Akcionář
Co všechno Vás spojuje s HPH a jeho majetkem? Můžete pravdivě a podrobně popsat a vyjmenovat všechny funkce, pověření, plné moci,zastupování a majetkové propojení současné i dřívější.

BV: Nejsem a nebyl jsem významným akcionářem HPH (mám pouze 20 ks akcií HPH) ani s ním souvisejících firem. Má jediná současná funkce je, že jsem jeden z ředitelů Daventree Resources Ltd.
Výčet dřívějších funkcí by byl poněkud delší. Vedle likvidátora HPH (do 1999) a předsedy představenstva HPH (do 2001) to bylo více funkcí v portfoliových podnicích, např. Plzeňský Prazdroj, Pražská Teplárenská, Energovod, Energotrans, Moravskoslezské dřevařské závody, Biocel Paskov, Sepap Štětí, Sklo Union Teplice, Spolana Neratovice, Metrostav Praha, PVT a.s., RMS a.s., Petrimex, Ligna Praha, Moravské naftové doly

Zdeněk Častorál, soudem jmenovaný likvidátor Harvardského průmyslového holdingu, a.s. - v likvidaci
Dnes jsme obdrželi dopis od Zdeňka Častorála, který doplňuje několik skutečností. Přetiskujeme jej proto v plném znění.
redakce Peníze.CZ

Vazeny pane predsedo predstavenstva, s ohledem na obsah aviza rozhovoru s Borisem Vostrym ("Ptejte se Borise Vostreho!") publikovaneho dne 28. 1. 2004, který se ma uskutecnit dne 4. 2. 2004 - tedy shodou okolnosti dne, kdy se ma v Tabore uskutecnit nahradni valna hromada Harvardskeho prumysloveho holdingu,a. s. - v likvidaci (dale "HPH"), kterou svolalo predstavenstvo spolecnosti odvolane na jine nahradni valne hromade (12. 10. 2003), povazuji za potrebne upozornit na to, ze ve zminenem avizu chybi nektere podstatne skutecnosti, ktere by pred respondenty nemely byt utajeny. Jinak predstaveni osoby pana Vostreho stezi muze byt uplne.
Jde m.j. o to, ze se uvadi udajna moje tvrzeni, bez podlozeni, kdy a kde jsem je uvedl. Pan Vostry samozrejme v zadnych oficialnich "seznamech agentu StB" nemuze byt nalezen a bylo by nesmyslne ho tam hledat, kdyz byl, jak sami uvadite, primo prislusnikem teto slozky byvaleho Sboru narodni bezpecnosti.
Podstatne je vsak predevsim to, ze chybi udaj o tom, ze pan Vostry je trestne stihan jako uprchly a je podezrely z rozsahle hospodarske trestne cinnosti a stejne podstatne je i to, ze jiz nekolik mesicu je na nej vydan mezinarodni zatykac. V te souvislosti lze vzpomenout i to, ze prave Belize, jehoz je pan Vostry po opusteni CR obcanem, je statem, kde takovy mezinarodni zatykac "neplati" (podobne jako je tomu u Bahamskeho spolecenstvi, kde v Nassau pobyva dalsi stihany v teto kauze Viktor Kozeny).
Jiz pohled do vypisu z obchodniho rejstriku ukazuje, ze pan Vostry v r. 1995 pusobil napr. v predstavenstvu spolecnosti HC&C, ktera prevody cennych papiru ceskych podniku na Kypr organizovala a od prosince 1995 byl predsedou predstavenstva spolecnosti Sklo Union a.s., pozdeji sloucene do HPH.
Znacne zavadejici je proto tvrzeni o tom, ze pri prichodu pana Vostreho do funkce likvidatora HPH (stal se jim od 20. 8. 1996) jiz "byla vetsina ceskych akcii z jeho portfolia prodana a ziskane penize vlozeny do spolecnosti Daventree". Vzdyť v listopadu 1997 vyhlasil obchodni verejnou soutez na prodej HPH (v te dobe vykazujici zhruba ucetni hodnotu 20 mld. Kc) a 31. 12. 1997 prodal cely HPH spolecnosti v jejimz cele stal Viktor Kozeny (Harvard Capital Management (Worldwide) Ltd., jakoztojedinemu zajemci, za zhruba 10 mld. Kc, ktere vsak kupujici nikdy nezaplatil (proplaceny nebyly dve smenky celkem na castku temer 10 mld. Kc, prijate od kupujiciho, ktere mely bYt splatne za dva roky - nebyly vsak proplaceny ani za dva roky ani nikdy pote).
Sluselo by se patrne i poznamenat, ze rada rozhodnuti valnych hromad rizenych predstavenstvy, ktera sympatizovala bud s panem Kozenym ci panem Vostrym ci s nimi obema, byla jiz soudy prohlasena za neplatna.

S pozdravem
Doc.lng. Zdeněk Častorál, DrSc.
soudem jmenovany likvidator
Harvardskeho prumysloveho holdingu, a.s. - v likvidaci

Karel Klofanda
Dobrý den, co říkáte na dopis pana Častorála? Jak se stavíte k jím poskytnutým informacím?

BV: Co říci? Přečtěte si nejznámější knížku ruského spisovatele Bulgakova, tam najdete odpověď.
Nicméně já jsem svoji funkci v SNB nikdy nepopíral. Technická a VI. Správa do StB patřily a já nemohu za to, že nejsem v seznamech StB. Mohl bych ale požádat o dodatečný zápis, když na mě zapomněli. Tak vysoko s šarží jsem neuspěl, plukovníkem jsem nebyl.
Ano, jsem stíhán, ale to je v "Avízu" uvedeno a dostatečně známo, pokud vím, bylo to zveřejněno i v českých médiích. Dosud však zveřejněno nebylo, kdo se o to zasloužil, čím k tomu byl motivován a na základě jakých informací!!!

petr_sejkora@seznam.cz
Dobrý den, dovolím si dvě otázky:
1. V HPH má fungovat jako správce pan Častorál. Proč ještě nefunguje a proč kladete překážky jeho vstupu do holdingu? Máte z něčeho obavu?
2. Z čeho financujete svůj život v Belize? Jste placen HPH nebo z jiných zdrojů souvisejících s kauzou Harvard? Kolik jste si od roku 1989 vydělal a jaká část vašeho jmění pochází z "okruhu Harvard"?

BV: 1. Je veřejně známo, že rozhodnutím akcionářů vystoupila společnost z likvidace, a to na třech valných hromadách po sobě v období prosinec 2000 – srpen 2001. Dvě valné hromady byly soudem z formálních důvodů nedávno prohlášeny za neplatné, o třetí valné hromadě bude soud teprve rozhodovat. Funkce likvidátora tedy ze zákona zanikla, neboť rozhodnutí VH je směrodatné a platí až do doby případného jiného rozhodnutí soudu. Vůbec celá situace kolem HPH je velmi zvláštní, např. výpis z obchodního rejstříku sice ještě stále uvádí funkci likvidátora, na druhé straně však říká, že za společnost nejedná likvidátor, ale dva členové představenstva.
2. Jak jsem už uvedl na jiném místě mám plat z Daventree Resources Limited. Nikdy jsem nebyl společníkem pana Koženého, mé příjmy z "Harvardu" měly formu mzdy. Výše nebyla nikdy neobvyklá.

martin_synek@post.cz
Vyplácení peněz probíhá hodně pomalu. Proč se tak vleče a proč jsou kolem toho takové pochybnosti?

BV: Pokud vím, žádné průtahy s výplatami nejsou. Všichni, kdo požádali správce trustu, své peníze již dostali, bylo to dosud celkem 93 tisíc akcionářů HPH. Podle informací zveřejněných v tisku správcem Trustu jsou teď momentálně výplaty přerušeny a budou pokračovat po auditu Trustu asi od března.

Veronika
Jste obviněn z převedení 11,5 mld. Kč z majetku Harvardu do zahraničí. Kam tyto investice přišly (a jaká část z nich) a kolik se podle vás z těchto 11,5 miliardy vrátí vašim původním akcionářům?

BV: Aktiva byla převedena do dceřinné firmy HPH na Kypru a postupně investována touto firmou na zahraniční trhy, zejména do Ruska a Ázerbajdžánu. Realizací zástav za nezaplacenou kupní cenu po prodeji Viktoru Koženému se v období 2001 - 2002 vrátilo prvních 6 miliard Kč. Zbytek by měl přijít z ázerbajdžánské investice, škoda z neuskutečněné privatizace ve výši nad 100 milionů dolarů je zažalována u soudu v New Yorku, žalovaným je Ázerbajdžánská republika.

Phil
V novinách jste sliboval získání 55 milionů dolarů od firem spřízněných s Koženým. Kdy tyto peníze reálně budou a jak rychle bude provedena jejich výplata? A co další slibované miliony dolarů z Kantupanu?

BV: O tom rozhodne český soud. Věřme, že nerozhodne tak, že peníze Koženému patří a že se mu mají vyplatit. Pokud to dobře dopadne, peníze budou moci být vyplaceny drobným akcionářům, což přinese dalších zhruba 200 Kč na akcii HPH

David Brázda
Dobrý den,
myslíte si, že je vaše obvinění dáno jen tím, že Harvard prodělal a že kdybyste vydělali, nikdo by legálnost či nelegálnost vašich transakcí nezkoumal?

BV: Fakt je ten, že transakce byly legální podle českého i zahraničního práva. Vyvedení majetku do dceřinné firmy i tehdejší zákony v ČR umožňovaly.

zvedavec
Pane Vostry, co Vy osobne povazujete za svuj nejvetsi uspech a co za svuj nejvetsi neuspech sveho pusobeni v a okolo HPH.

BV: Úspěchem byl můj podíl na vzniku této společnosti, která vznikla bez vkladu i bez bankovních úvěrů a v dobách své největší slávy obhospodařovala majetek ve výši 20 miliard Kč. To je výjimečné nejen v ČR, ale i kdekoli ve světě.
Neúspěchem nebo spíše neštěstím bylo, že jsem dlouho důvěřoval Koženému a nedokázal jsem zabránit, aby převzal úplnou kontrolu nad zahraničními aktivitami. Jeho rozhodnutí o investování do kupónové privatizace v Ázerbajdžánu, které s nikým z Prahy v té době ani nekonzultoval, vedlo k velmi nepříjemné situaci, která trvá. Jsem obviňován, je mi spíláno, nic příjemného v mém věku, kdy bych měl už spíš vypnout a odpočinout.

Zorro
Dobry den,
muzete nam rici, kdo je v soucasnosti nejmocnejsi muz HPH - kdo ho ovlada, sedi na pytli s penezi, rozhoduje, kdo bude vyplacen a taha za vsechny nitky HPH? Kolik mate platu z placenych funkci z firem souvisejicich s aktivitami HPH (reditel ruznych spolecnosti atd)?

BV: Nejmocnější jsou akcionáři HPH, ti mohou v HPH kdykoli kohokoli nahradit, já mám akcií 20 ks, takže moje moc v HPH není valná. Mám jeden plat z Daventree Resources Ltd.

B.Tupý
Dobrý den,
1) dal nebo vzal jste někdy v rámci kauzy HPH úplatek (i prostřednictvím třetí osoby)?
2) jste spokojen s tím, co jste doposud v kauze HPH udělal pro drobné akcionáře?
3) kdyby jste mohl vrátit čas, udělal byste v kauze HPH některý ze svých kroků jinak ?
4) máte čisté svědomí?

BV: 1) ne
2) ne
3) ano
4) ano

Okradený
Dobrý den,
a)poskytnete finančnímu úřadu v ČR seznam akcionářů, kteří obdrželi výplatu z 1.trustu?
b)Co je to vlastně za peníze - jsou to volné prostředky /co to je/, dar, dividenda, půjčka nebo něco jiného?)
c)Jak si myslíte, že se má tento příjem zdanit?
d)Lze si odečíst pořizovací náklady? Ćekal jsem na ně několik let, sotva to pokrylo moje původní investice a teď bych z toho měl zaplatit 15-32 % daň a být zas v mínusu? Navíc není jisté, zda se nebudou vracet.
e)Údajně jste vznesli oficiální dotaz na ministerstvo financí. Pokud je to pravda, kde zveřejníte jejich odpověď ?

BV: To je otázka spíše na správce Trustu. Mně je líto, že KCP už 3 roky zakazuje obchodovat akciemi HPH, předpokládali jsme odkup akcií od akcionářů, při kterém se žádná daň neplatí.

Juro
Dobrý den.
1) V listopadu jste v článku v novinách jste uvedl, že čekáte na výsledek soudu, a pokud ho vyhrajete, vyplatíte drobným akcionářům akciový podíl (55 mil.dolarů) firem spřízněných s p.Koženým. Můžete upřesnit, kdo a kde podal žalobu, co je předmětem žaloby a v jakém soudním stádiu se nyní nachází?
2) V tomtéž článku zmiňujete i částku 42 mil.dolarů, která je ještě ve společnosti Kantupan. Jaká je situace s těmito penězi?
3) Jak se vyvíjí zpeněžení aktiv 2.trustu?
4) Pan Ševčík pracuje pod Vaším vedením. Co myslel tím, když řekl v jeho posledním rozhovoru: „Doufám, že složitou situaci v naší společnosti se podaří v krátké době velmi zjednodušit…“ Měl na mysli konkurs HPH? To by bylo opravdu zjednodušení, ale v neprospěch drobných akcionářů, nemyslíte?
5) Uznáváte nově zvolené představenstvo? Proč?
6) Jaký je to pocit, když Vám hrozí několik let vězení?
7) Myslíte si, že na Vás drobní akcionáři vzpomínají v dobrém? Zmínil jste, že zde máte pár přátel. Kolik odhadujete, že tu máte nepřátel (můj odhad je 240 000 akcionářů + rodinní příslušníci, tj.zhruba 1 000 000 lidí).
Předem děkuji za nevyhýbavé odpovědi.

BV: 1) Jedná se o žalobu podanou představenstvem HPH u pražského soudu, přesné informace o podacím čísle atd. má představenstvo. Žaloba byla podána před více než rokem, ale soud dosud nenařídil jednání. Podstatou žaloby je, aby mohlo být zhruba 55 milionů dolarů z Trustu zaplaceno HPH na krytí dluhu Koženého společnosti HCMW, avalisty Husky a kapitálově propojených společností. Naopak Koženého rodina žaluje Trust u kyperského soudu a žádá vyplacení těchto peněz pro své kyperské firmy.
2) V Kantupanu jsou ještě peníze, společnost se likviduje a brzy bude známo, kolik bude likvidační zůstatek.
3) Hlavním aktivem jsou ázerbajdžánské privatizační kupony. Jednání o vyrovnání probíhají a žaloba byla podána v New Yorku v srpnu 2002. Soudní projednávání je však bohužel přerušeno do doby uzavření trestní kauzy, zahájené nedávno proti Koženému na základě podání ze strany některých Koženého bývalých spoluinvestorů z USA. Ázerbajdžánská strana tak získal velký časový prostor.
4) Pan Ševčík nepracuje pod mým vedením, proto se k jeho výroku nemohu vyjádřit. Osobně si ale myslím, že HPH do konkurzu nemůže, protože má dost dalších aktiv, aktivem je určitě i vysoce pravděpodobný výnos 55 milionů dolarů z žaloby podané HPH u českého soudu. Neumím si představit, že by český soud rozhodl tak, že tyto peníze Koženému prostě patří.
5) Myslím, že není významné, co já uznávám. Pokud si pamatuji, aspoň jsem takovou informaci dostal, poslední valná hromada svolaná jedním členem dozorčí rady byla předběžným opatřením soudu zrušena.Takže toto představenstvo neuznává soud.
6) Samozřejmě nikomu není příjemné, když na něj lidé podávají trestní oznámení. Věřím, že nařčení úspěšně vyvrátím.
7) Přátel mám v ČR stále mnoho. Nepřátel několik, ale agresivních s nevybíravými metodami.

Na pojmech čest a morálka stavím svůj život

Okradený akcionář.
Pane Vostrý, jste obviněný a stíhaný pro podvody s majetkem Harvardského průmyslového holdingu, přesto se Vám stále daří prostřednictvím několika osob, obstrukcí, šokujících částek vynakládaných na právní služby Tomášem Ševčíkem viz faktura na 860 000 Kč za 6 týdnů právní pomoci, bránit převzetí majetku společnosti soudem jmenovanému likvidátorovi. Je cílem tohoto snažení legalizace vyvedení majetku ze společnosti? Je snížení základního jmění na připravované valné hromadě pokusem o nastolení stavu umožňující prohlášení konkurzu na HPH ? Kdo by za této situace měl vliv na řízení zániku společnosti? Domníváte se, že za průtahy ve vyšetřování a průtahy v soudních řízení je korupce? Říkají Vám ještě něco pojmy čest, morálka, poctivost a spravedlnost?

BV: Na pojmech čest a morálka, poctivost a spravedlnost stavím celý svůj život. Udělám vše pro to, abych dokázal, že nemáte pravdu, pokud si o mně myslíte cokoli špatného. O likvidaci dosud soudem rozhodnuto nebylo. Pokud se tak někdy stane, nepochybuji, že vedení HPH bude rozhodnutí soudu respektovat a správci Trustů budou hledat společně s likvidátorem taková řešení, která budou pro akcionáře prospěšná.
Jak jistě víte, majetek byl darován do trustu akcionářům HPH. Tímto způsobem se urychlila výplata peněz nyní již 93 000 akcionářů. Nemyslím si tedy, že se jedná o krádež. Slovu vyvedení nerozumím. Pokud majetek přechází z firmy do firmy, která má pořád stejné konečné vlastníky, určitě nejde o krádež, ale možná to lze skutečně nazvat "vyvedení", stejně jako Volkwagen „vyvedl“ část svého majetku do zahraničí (do ČR), když koupil podíl ve Škodě Mladá Boleslav – tam se také koneční vlastníci (akcionáři společnosti Volkswagen) nezměnili.

Ross
Dobrý den, mám dotaz ohledně prodeje HPH (nebo jeho majetku) V. Koženému před pár lety. On tvrdí, že při následující investici do Azerbajdžánu se holt riskantní investice nepovedla a akcionáři to musí akceptovat. Podle mého názoru to však již byl risk Koženého a ne akcionářů. Ti měli dostat cca 600 Kč. Jestli se následně vydělalo či ne už jde na vrub Koženému a ne akcionářům. Mýlím se? Proč se nevymáhalo nic z Koženého, kde jsou směnky?

BV: Je to tak, že investice dceřinné firmy Daventree Ltd. do Ázerbajdžánu byla realizována už v průběhu roku 1997, tedy před prodejem Koženému. V době, kdy se Daventree Koženému prodávalo, už bylo zřejmé, že návratnost ázerbajdžánské investice bude problematická. Kupní cena byla řádně zajištěna směnkami s avalem a zástavami vším dostupným majetkem. Zástavy byly uplatněny a proto přišel zpět majetek v hodnotě USD 160 milionů. Bohužel, kupony jsou zatím téměř bezcenné a proto se soudíme o škodu s Republikou Ázerbajdžán. Jsem si jist, že k nějakému vyrovnání nakonec dojde, ostatně nejsme jediní zahraniční investoři, kteří zůstali s těmito nepoužitelnými kupony. Lze tedy říci, že se na Koženém vymohlo díky dříve podepsaným zástavním smlouvám téměř vše, zbývá dořešit jeho nárok na cca 55 milionů dolarů z trustu. Tyto peníze patří také akcionářům HPH, v Praze je v tomto směru podána žaloba, protižaloba Koženého rodiny je zase podána na Kypru, kde těchto 55 milionů dolarů nárokují z Trustu pro sebe bez ohledu na nevyrovnaný dluh vůči HPH a jeho akcionářům. Směnky jsou u soudu.

Fedinand
Pane Vostrý, zajímalo by mě, jak mám zdanit (či vůbec) výplatu z trustu. Mohu to brát jako zálohu na likvidačním zůstatku? Mohl by jste to příp. oficiálně prostřednictvím p. Ševčíka takto veřejně popsat, aby to bylo pro všechny jednoznačné? Nemá přece smysl platit daně z něčeho na čem drtivá většina akcionářů prodělala.

BV: Tento příjem by měl být daněn stejně jako likvidační zůstatek, neboť má stejný charakter. Jedná se o rozpuštění jmění společnosti jejím vlastníkům. Forma tohoto faktického aktu by neměla měnit podstatu této platby a plateb budoucích z Trustu č.2. Je mi líto, že vůbec nějaká daňová povinnost vzniká. Původní záměr odkoupit akcie HPH by znamenal nulovou daň. Bohužel, KCP na nátlak některých osob obchodování zakázala a tento zákaz trvá neuvěřitelné 3 roky . To je sice asi rekord, ale stojí peníze bohužel právě Vás, akcionáře HPH.

akcionář
Viktor Kožený nyní tvrdí že do HPH přišlo 200 mil. USD. Vy jste dříve prezentoval, že přišlo 150 mil. USD do HPH. Kde je pravda? Jaká je realita?

BV: Do dceřinné firmy Daventree Resources přišel majetek v hodnotě cca 160 milionů dolarů (cca 150 milionů dolarů představoval podíl v Kantupanu a na 10 milionů dolarů byly ohodnoceny ázerbajdžánské kupony). Tyto kupony a žalovaná škoda z této investice však při úspěchu u soudu v New Yorku mohou přinést přes 100 milionů dolarů.

Adam Krajný
Dobrý den, chtěl bych se zeptat: proč vám trvalo rok, než jste "prohlédl" a z Harvardu odešel? Netušil jste, že je to problém už dřív?

BV: Neodešel jsem, pomáhám k tomu, aby nakonec byli i zbylí akcionáři HPH spokojeni.

Anonym
Pane Vostrý, všem alespoň trochu informovaným je naprosto zřejmé, že máte lví podíl na vykradení Harvardských fondů, ať už jako předseda představenstva, nebo likvidátor. Konkrétních kroků, které jste podnikl s cílem zcizit peníze drobných akcionářů bylo tolik, že je ani snad nelze všechny vyjmenovat. Ty nejmarkantnější byly např. zmanipulované výběrové řízení na prodej majetku HPH, postup vůči směnečným dlužníkům atd. Podvedl a okradl jste statisíce lidí o miliardy korun. Jenom díky neschopnosti a asi i zkorumpovanosti státních orgánů a bulvárnímu charkteru většiny českých médií se Vám bez problémů zatím daří unikat spravedlnosti. Nemáte strach, že to někoho už přestane bavit. Nemáte strach o svůj život?

BV: Ti lidé, kteří sledují vývoj v HPH a Trustech a uvažují bez zášti a ješitnosti, již dávno vědí, že pokud se někoho mohu obávat, tak je to pan Kožený. Tomu jsem totiž zablokoval jeho podíl v Trustu s cílem i tyto, jeho rodinou u kyperského soudu nárokované peníze, dostat k drobným akcionářům HPH. Jedná se zatím o 55 mil. dolarů, je to dost na to, abych se obával...

jaro
Dobrý den, pane Vostrý :
1) Hodnota majetku společnosti HPH podle účetní rozvahy ze dne 14.5.1997 činila 19 857 000 000,- Kč. V součastnosti je hodnota majetku HPH mnohem menši. Kdy, kde, kdy a proč se tolik snížila ?
(alespon největší poklesy).
2)Kdy jste naposledy jednal nebo měl plnou moc jednat za HPH ?

BV: Ano, účetní hodnota majetku byla 19,8 miliard Kč, skutečná hodnota na konci roku 1997 však byla výrazně nižší, a to méně než 10 miliard Kč díky poklesu hodnot ruských aktiv v majetku dceřinné firmy Daventree Limited. Jak asi víte, všechen zahraniční majetek byl rok předtím vložen do dvou Trustů akcionářů HPH, bylo to cca 160 milionů dolarů. O tuto hodnotu se tedy majetek HPH snížil. Důvodem vzniku Trustů bylo totální a dlouhodobé zablokování HPH, které neumožňovalo vyplácet akcionáře HPH obvyklou cestou. První Trust přijal a rozděluje hotovost (6,9 dolaru na akcii HPH = zatím vyplaceno 93 tisíc akcionářů), druhý Trust má v aktivech ázerbajdžánské privatizační kupony a další cenné papíry. Po jejich zpeněžení rovněž podílníky vyplatí.
Za HPH jsem jednal jako předseda představenstva do srpna 2001 a plnou moc jsem měl asi do června 2002.

Jarda
Dobrý den, jako bývalý akcionář Harvardu jsem si nechal loni na základě nabídky vyplatit část peněz. Pak jsem zaregistroval, že někdo (myslím Komise pro cenné papíry) tvrdil, že ta výplata byla nelegální a že se peníze budou muset vracet. Je to pravda?


BV:
Není to pravda, nikdo nebude nic vracet.

xxl
V roce 1964 byl Boris Vostrý coby praktikant na pionýrském táboře na Šumavě, odkud si na něj pamatuji, a již tehdy to byl docela zajímavý pohledný kluk s organizačními schopnostmi. Zdá se, že podobné typy lidí umějí vyniknout v jakémkoliv prostředí. Nemám žádný ekonomický dotaz, pouze jestli si to pamatuje, jak praktikoval v oddíle nejstarších holek ?


BV: Ano, pamatuji si na to, ale byl to oddíl starších kluků. Bylo to krásné léto.

Akcionar HPH - drobný
Kdy přijedete do ČR ? Prosím nepiště, že až se změní politické klima apod.

BV: Již jsem se k tomu vyjádřil na jiném místě

Akcionář HPH
Borisi Vostrý, nepřipadáte si spolu s V.Koženým jako lidské hyeny při pohledu na ty statisíce okradených důchodců, invalidů, mladých a chudých rodin s dětmi? Můžete jmenovat osobu (osoby) zodpovědnou za zmanipulování pseudovýběrového prodeje majetku? Kdo rozhodl o nastavení podmínek, které fakticky znemožnili jeho prodej jiným zájemcům( prosím uvést jednotlivá jména). Výplata z Trustu na rozdíl od likvidace znamená pro akcionáře dodatečné zdanění, myslíte, že další zmenšení už tak malé almužničky je pro akcionáře výhodné? Kdo spravoval Trust č.1, jaké k tomu měl odborné předpoklady? Proč je už několik let před akcionáři tajen majetek společnosti, účetní závěrky s audity nejsou předkládány v termínech,rok 2002 bude předkládán až teď v roce 2004),a audity jsou mírně řečeno pochybné? Jak by jste ohodnotil vaši činost v HPH při pohledu na její velmi kvalitní majetek dříve a dnešní rozkradené torzo? Nemohlo by být posunuto zpracování této diskuse o několik dní , aby do této diskuse mohly být zapojeny i aktuální reakce z připravované VH? (3.2.2004 Tábor – zajisté pro nás jako tradičně bude připraven nějaký podvod.)
Pozn. k redakci, připravit článek na den, kdy většina aktivních akcionářů bude sedět do noci v Táboře je hloupost. Buď ho máte zveřejnit před VH, nebo po s doplněním o aktuální informace.

BV: Svůj postoj a reakci na podobné názory jsem vyjádřil v celé této online diskusi

Zdeněk Kubík
Nejste ochoten převzít obvinění, schováváte se v nějakém malém podivném státečku a očekáváte, že na vás české orgány nedosáhnou. Pokud byste byl ale nevinný, proč nejste ochoten očistit se u soudu a všem vysvětlit, že to bylo jinak? Nebo nevěříte schopnostem české justice?

BV: Mohl bych odpovědět, že postup českých orgánů činných v trestním řízení považuji za nedostatečně kompetentní, ale tak neodpovím. Možná bych řekl, že informace, které má státní zastupitelství k dispozici, jsou do takového stupně zkreslené, že je nelze nazvat informacemi, ale to také neřeknu. Moje odpověď je zcela prostá a myslím, že Vám je známá, neboť na podobnou otázku neodpovídám poprvé. Moji právníci mi zatím nedali konečné doporučení ohledně mé cesty do Prahy. Víte stejně dobře jako já, že moje situace je velmi složitá, aby bylo možné přijímat rychlá rozhodnutí a tím méně, abych je dělal sám.
Z ČR jsem odešel už před 8 lety, nikam tedy neutíkám a neskrývám se. Jen jsem se v zemi kde žiji a jejíž občanství jsem přijal obrátil na soud s žádostí o přezkoumání postupu při doručování mého obvinění. České i belizské orgány znají moji adresu. Nedomnívám se, že se "uprchlí" obracejí se žádostmi k soudu.

Petr
Dobrý den,
v poslední dobou mě čím dál tím napadá jedna otázka na kterou bych rád znal odpověď. Když vidím jak v současnosti PPF nakupuje v ČR pojišťovny, doly, Telecom tak jsem se vás chtěl zeptat jestli si nepřipadáte jako úplní hlupáci. V kuponové privatizaci jste zřejmě umístili body do daleko lepších podniků, měli jste to výborně rozjeté. Kdybyste se tehdy nerozhodli majetek rozkrást ale spravovat ( viz PPF, byť i tam jsou jisté otazníky) mohli jste být vy , pan Široký, pan Kožený váženými obchodníky s možností cestovat po celém světě a s daleko větším majetkem než máte. Nemrzí Vás to ?

BV: Mrzí mne, samozřejmě, že mne považujete za zloděje. S Vaší myšlenkou o setrvání v ČR to není tak jednoznačné. Možná by výsledek byl lepší, možná horší. V době, kdy se rozhodovalo o přenosu investic na zahraniční trhy, probíhala tzv. třetí vlna privatizace (boj o majority v podnicích). Podniky, kde jsme uspěli a boj vyhráli byly spíše výjimkou, po boji o majoritu došlo k obrovskému pádu tržních hodnot akcií... Je velkou otázkou, co by s HPH bylo, kdyby v ČR s investicemi zůstalo.

Pozn. red. - dotazy čtenářů nebyly jazykově upraveny.

Co říkáte na odpovědi Borise Vostrého? Uspokojil dostatečně vaše otázky?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 2. 2004 13:30, TGP

V rubrice Před rokem na homepage jsem viděl odkaz "Sousedem Viktora Koženého". Čekal jsem, že to bude o Harvardu a ono je to o tom, jak si koupit ostrov! A docela to stojí za to :-)
Viz http://www.penize.cz/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=1556

+72
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 2. 2004 0:25, Váš oponent.

Vaše vila ale stojí na jiných základech, v příměru bych řekl, že nejspíš na nepoctivosti. V souvislosti s vaší čiností a zde prezentovaným názorem se domnívám, že pojem poctivost diskreditujete.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Akcie, Boris Vostrý

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ptejte se Borise Vostrého!

28. 1. 2004 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Ptejte se Borise Vostrého!

Bývalý blízký spolupracovník Viktora Koženého, někdejší člen vedení a likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Boris Vostrý, nyní žijící na Belize, nám slíbil emailový rozhovor.... celý článek

Peníze z Harvardů: chtít či nechtít?

21. 5. 2003 | Petr Vykoukal

Peníze z Harvardů: chtít či nechtít?

Představenstvo Harvardského průmyslového holdingu po mnohaletých snahách nabídnout svým akcionářům nějaké peníze odkupem akcií možná konečně našlo cestu, jak jim dát peníze a nenarazit... celý článek

Harvard: Peníze jsou, akcionáři je zatím nedostanou

14. 5. 2002 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Harvard: Peníze jsou, akcionáři je zatím nedostanou

Dvě stě padesát tisíc drobných akcionářů přes dva roky marně čeká na peníze. Situace je navíc již tak komplikovaná, že řešení se zdá v nedohlednu.

Chronologie událostí v Harvardském holdingu

14. 5. 2002 | Petr Vykoukal

Akcionáři Harvardu plačte

16. 8. 2001 | Petr Vykoukal

Akcionáři Harvardu plačte

Na čtvrteční únavné dvanáctihodinové valné hromadě Harvardského průmyslového holdingu byl sice schválen odkup akcií od jejich majitelů, celá věc však má stále příliš mnoho háčků.

Partners Financial Services