Reforma versus peněženky živnostníků

Reforma versus peněženky živnostníků
Jak zásahnou vládní úředníci do života živnostníků? Dá se očekávat více pracujících načerno či méně prostoru pro investování. Co dál?

Před několika dny jsme v článku Reforma versus naše peněženky popsali, jak zasáhnou daňové změny, které jsou součástí vládní reformy veřejných financí, do našeho každodenního života. Mnohem větší dopad ovšem budou mít na živnostníky a další osoby, označované souhrnně jako OSVČ (zemědělci, soukromí lékaři atd.).

Omezení prostoru pro investování

Především se zvyšuje tzv. vyměřovací základ pro výpočet pojistného na zdravotní a sociální pojištění ze současných 35 % na 40 % v roce 2004 a v dalších dvou letech až na 50 %. To by samo o sobě nebylo nesprávné, pokud by byla vláda ochotna toto kompenzovat zkrácením odpisových lhůt pro investice. To ale český kabïnet není. Znamená to tudíž omezení prostoru pro investování - v podstatě tedy omezení těch, kteří skutečně podnikají a do svého podnikání jsou ochotni investovat. Jde totiž o to, že pokud fyzická osoba investuje - koupí obráběcí stroj, lékařský přístroj apod. - může si v roce pořízení odepsat (= dát do nákladů) pouze určitou část - podle doby odpisování - a ze zbytku musí nejen zaplatit daň z příjmu, stejně jako právnická osoba, ale odvést i sociální a zdravotní pojistné.

Příklad

Podnikatel má příjem po odpočtu výdajů 500 000 Kč. Pro sebe chce použít 120 tisíc a za 380 000 tisíc potřebuje koupit obráběcí stroj - investovat do rozvoje firmy. Stroj patří do 2. odpisové skupiny s dobou odpisování 6 let. Odepíše si tedy 63 334 Kč.
Zaplatí pojistné z poloviny zbytku - tedy z 218 333 Kč, tj. 103 709 Kč.
Zaokrouhlený základ daně je po odpočtu nezdanitelné části daně podle § 15 (na poplatníka) a po odpočtu odčitatelné položky podle § 34* (10 % vstupní ceny stroje) 256 900 Kč.
Daň je 47 845 Kč.
Celkem daně a odvody: 151 554 Kč.
Takže stroj nekoupí, protože si to nemůže dovolit. Nebo ho koupí na leasing nebo si vezme úvěr, čímž se mu to sice prodraží, ale jinou možnost prostě nemá.
Řekněme, že vydělává víc a na stroj bude mít. V dalších letech se mu zaplacená částka postupně vrací: každý rok si odepíše (dá do výdajů) další část ceny stroje, takže bude mít pojistné a daň nižší. Jenže peníze ztrácejí hodnotu vlivem inflace. Zůstatková hodnota stroje se ale nevalorizuje. Takže náš podnikatel bezúročně a povinně úvěruje stát po dobu šesti let. Když je vysoká inflace, má smůlu, když je nízká, má štěstí. Částečnou kompenzací je těch 10 % z pořizovací ceny, které si může odepsat v prvním roce navíc, tuto možnost chce ale MF zrušit.
*Tato odčitatelná položka se vztahuje pouze na první vlastníky (tedy musí jít o pořízení nové věci) a neplatí pro majetek zařazený do odpisových skupin 4 - 6.



Rozmůže se práce načerno

Další změnou, pravděpodobně s katastrofálními důsledky, je zavedení minimálního vyměřovacího základu pro pojistné a daň z příjmu. Dalo by se pochopit, pokud by byl zaveden jednotný minimální vyměřovací základ ve výši minimální mzdy pro oboje pojistné i daň. Tak to ale není. Základ pro zdravotní pojistné a daň je vyšší, pro sociální pojistné nižší. Zjednodušeně řečeno je základ pro daně a zdravotní pojistné polovina, pro sociální pojistné čtvrtina průměrné mzdy. Tedy to, z čeho neplynou pro stát vyšší závazky, má vyměřovací základ vyšší než je minimální mzda, základ pro sociální pojistné, ze kterého se vypočítávají nemocenské dávky, podpora v nezaměstnanosti a především důchody, je nižší než minimální mzda.
Navíc je celková částka minimálních plateb tak vysoká, že u drobných živnostníků, kteří mají skutečně příjem do 8 000 měsíčně, je celkové procentuální daňové zatížení vyšší než u osoby s příjmem nad 50 000 měsíčně (viz graf č.1). Je rovněž vyšší než ve stejném případě odvedou státu zaměstnavatel a zaměstnanec dohromady!
Argumentem je, že OSVČ obecně podnikají načerno, utajují příjmy, neplatí daně a pojistné. Jak se to zlepší tím, že budou povinny odvádět víc, je záhadou. Spíš dojde k hromadnému rušení živnostenských oprávnění a mnohem většímu rozmachu práce načerno.




Podvodníci bez úhony


Podvody je třeba řešit odhalováním a sankcionováním podvodníků a ne tím, že paní na mandlu nebo v čistírně, švadleně či majiteli malého krámku na vesnici předepíšu odvody, které je prostě zlikvidují. Těžko si lze představit, jak někdo, kdo si vydělá 7 000 Kč měsíčně, zaplatí státu 3 000 Kč, v roce 2006 dokonce 3 700 Kč a ze zbytku dokáže žít. Ne každý podniká v Praze - a v regionech s vysokou nezaměstnaností je takový příjem často tvrdou realitou. Takže mnohem spíš zavře a půjde se hlásit na úřad práce. A těm, kteří skutečně podvádějí, to bude jedno - zaplatí víc bez mrknutí, protože jejich skutečné příjmy jsou mnohem vyšší. V tomto případě lze spíše než přínos pro stát očekávat ztrátu a ne jen finanční.

Za skandální lze považovat povinnost platit minimální sociální pojistné osobami, pobírajícími rodičovský příspěvek - tedy pečujícími o malé dítě. U důchodců, studentů, invalidů, lidí, pečujících o bezmocnou osobu - prostě u všech ostatních, kteří si pouze "přivydělávají", je případná výdělečná činnost považována za vedlejší, u osoby na rodičovské dovolené nikoli. Takže se může klidně stát, že v některém měsíci si matka s malým dítětem přivydělá méně, než bude muset státu zaplatit.




Vyznáte se v zákonech?

Speciální kapitolou je srozumitelnost našich zákonů. Nejde jen o počet novel (např. zákon o daních z příjmů byl již novelizován po padesáté druhé, novela obsahuje více než 300 bodů), ale i o formulace. Například nikdo z předkladatelů nebyl schopen přesně sdělit, kolik vlastně budou ony minimální odvody. Když jsme se pokusili ověřit své výpočty na ministerstvech financí, práce a sociálních věcí a zdravotnictví, dostali jsme od 4 úředníků 4 různé odpovědi, lišící se o tisíce korun, od dalších dvou pak odpověď žádnou. Na písemnou žádost odpovědělo jedno ministerstvo citací zákona, druhé chybně a pouze MPSV zaslalo odpověď správnou. Ono není divu. Například zákon o pojistném na sociální zabezpečení je psán takovým jazykem, že to vypadá jako by záměrem bylo, aby mu nikdo nerozuměl. Můžete si to sami ověřit prostřednictvím našeho malého soutěžního kvizu, najdete ho na www.skaloud.net. Pokud odpovíte správně, získáte neobvyklou prémii.





Souhlasíte s tím, že pro řadu živnostníků budou změny vyplývající z reformy veřejných financí likvidační? Očekáváte také ještě větší rozmach práce načerno? Nebo považujte změny za pozitivní? Pokud ano, jaký pro to máte důvod?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 1. 2004 14:44, Jarda

Je to návrat ke komunistickým metodám, znechutit živnostníkům podnikání tak aby se jim to nevyplatilo. Za socialismu se také mohlo podnikat/to málokdo ví/ ale bylo to tak omezeno různými předpisy a nařízeními, že se to nikomu nevyplatilo.
Neměli bychom si jen takto planě stěžovat ale přesto, že nám malým živnostníkům moc volného času nezůstává, začít proti tomu něco dělat, organizovat se. Volby jsou daleko a na pracák se mi nechce. Moc hezky to řekl pan Topolánek, že doufá, že živnostníci si opět poradí a nenechají si podnikání znechutit. Ale tohle už překročilo únosnou mez.
Malé obchodníky likvidují přemnožené supermarkety, k tomu celkové zdražení a do toho tahle rána do zad malým živnostníkům.
Podnikám dlouho a poctivě platím daně, od roku 1990 jsem nemarodil, přesto podnikáním stačím tak akorát uživit rodinu, nevadí mi to nikam se neženu, žijeme skromě a jsme spokojeni, uživíme se a od státu téměř nic nepotřebujeme, snad jen to ať nás nechá v klidu podnikat. Jen si porovnejte kolik stát vyplatí zaměstnancům na nemocenské a jak málo čerpají nemocenskou podnikatelé, proč by měli platit stejně a přispívat tím na flákače. Jsem znechucen.
Špidlo, že Ti není hanba mluvit o podpoře podnikání-je to sprostá lež.

Zobrazit celé vlákno

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2004 15:56

Ne že bych z toho měl velkou radost, ale váš argument je poněkud mimo mísu, protože se počítají v podstatě jen z 50 % průměrné mzdy.

V.

Zobrazit celé vlákno

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový rok s novými daněmi

6. 1. 2004 | Tereza Košťáková | 1 komentář

Nový rok s novými daněmi

Nový rok s sebou už tradičně přináší kromě jiného i změny v daňové oblasti. Co nového si pro nás letos připravil stát u daně z přidané hodnoty, daně z příjmu, spotřební daně a majetkových... celý článek

Co nás v roce 2004 čeká a nemine I.

5. 1. 2004 | redakce Peníze.CZ

Co nás v roce 2004 čeká a nemine I.

Co můžeme a musíme očekávat v nadcházejících dvanácti měsících? Zaměřili jsme se na různé oblasti týkající se osobních financí a snažili se připravit přehled toho nejdůležitějšího,... celý článek

Reforma versus naše peněženky

18. 12. 2003 | Miroslav Škaloud, Kateřina Havlíčková

Reforma versus naše peněženky

Součástí vládní reformy veřejných financí jsou i změny daňových zákonů. Co budou znamenat pro náš každodenní život? Vyhlídky nejsou příliš růžové.

Podnikatelské účty? Porovnány a seřazeny.

5. 11. 2003 | Jiří Šedivý

Podnikatelské účty? Porovnány a seřazeny.

Po letním srovnání běžných účtů občanů společnost Scott & Rose tentokrát svým měřícím metodám vystavila účty pro podnikatele. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším účtem může přesáhnout... celý článek

Pomůže reforma snížit nezaměstnanost?

29. 10. 2003 | František Marek

Pomůže reforma snížit nezaměstnanost?

Vysoká cena práce v ČR je překážkou pro zaměstnávání lidí. Podnikatel má sice možnosti jak dát někomu práci tak, aby pro něj realizace zakázky neztratila smysl. Ne všechny, byť využívané,... celý článek

Partners Financial Services