Družstva a společenství vlastníků mají své konto

Družstva a společenství vlastníků mají své konto
Před několika dny představila ČSOB Družstevní konto. Produkt, který má pomáhat společenstvím vlastníků jednotek a bytovým družstvům řešit finanční otázky. Existuje důvod, proč si konto pořídit?

Pokud je v domě alespoň 5 bytových jednotek a minimálně 3 různí vlastníci, automaticky vzniká právnická osoba – společenství vlastníků (více v článku Zákon o společenství vlastníků bytů hrozí). Trápit ho může problém financování oprav a rekonstrukcí společných částí domu. Stejně tak ale může řešit, kam společné peníze uložit. S řešením údajně šitým na míru přichází ČSOB, nabízí produktový balíček Družstevní konto.

Proč pro družstva a společenství vlastníků?

Důvodem vytvoření specifického balíčku právě pro tento segment byly podle banky především podněty družstev a společenství vlastníků. Těm prý vzhledem ke specifikám jejich hospodaření plně nevyhovovaly produktové balíčky určené obecně klientům malých a středních podniků (MSP).

"Chtěli jsme klientům nabídnout komplex produktů, které podle našich zkušeností bytová družstva nejvíce využívají a dosud si je musela sjednávat samostatně," vysvětluje Pavel Hejzlar z tiskového oddělení banky. "Při jejich zahrnutí do balíčku pak celý komplex můžeme nabídnout za nižší cenu, než jaká by byla při samostatném sjednávání jednotlivých produktů," dodává.

Co bylo a jak to vypadá dnes
Žádné speciální konto pro družstva a společenství vlastníků ČSOB Družstevní konto (profil, názory)

každý produkt sjednáván samostatně

v ceně balíčku zahrnuty produkty, které podle ČSOB klienti nejvíce využívají
nižší úročení běžného účtu

lepší úročení běžného účtu s přímou vazbou na cenu peněžních zdrojů na mezibankovním trhu (vazba na PRIBID)

žádné výhody v rámci standardních podmínek při využívání elektronického bankovnictví

další výhody: sleva z měsíčního poplatku při využívání cash poolingu (viz. tabulka vlevo dole) a Businessbankingu včetně instalace zdarma

Jde vlastně o produktový balíček, díky němuž zákazníci získají některé produkty a služby zdarma a nebo za zvýhodněnou cenu. Na sestavování jednotlivých položek zahrnutých do měsíčního paušálu spolupracovala banka se Svazem českých a moravských bytových družstev.

Cash pooling

Služba, která zajišťuje, že zůstatky na všech účtech klienta zařazených do dané skupiny budou denně sčítány a podle výsledného součtu denních zůstatků je poté přiznán vyšší úrok na hlavním účtu.

Produkt nabízí kromě zajištění tuzemského platebního styku i přístup k účtu s využitím elektronického bankovnictví nebo platební karty. S měsíčním paušálem 150 Kč tak klient získá zřízení a vedení běžného účtu v Kč, zasílání měsíčních výpisů poštou, zřízení trvalého příkazu, inkasa a svolení k inkasu včetně SIPO, zřízení a vedení služby ČSOB Linka 24 a ČSOB Internetbanking 24, včetně čipové karty s bezpečnostním certifikátem a jeho standardní roční obnovu nebo aktivaci služby SMS klíč, vydání a vedení mezinárodní platební karty typu Classic, zřízení a vedení termínovaného vkladu. Ostatní produkty a služby se řídí cenami uvedenými v sazebníku.

Pětipásmové úročení zůstatku běžného účtu

do 1 milionu Kč 0,5 % p.a.
od 1 milion Kč 60 % PRIBID 7D (PRIBID k 19.11. = 1,93 p.a. = 1,158 % p.a.)
od 5 milionů 70 % PRIBID 7D
od 15 milionů 80 % PRIBID 7D
od 30 milionů 90 % PRIBID 7D
Zdroj: ČSOB

Součástí konta je zvýhodněné pětipásmové úročení zůstatku běžného účtu, navázané na sazby mezibankovního trhu PRIBID. To znamená, že pokud poroste cena peněz na trhu, automaticky bude díky vazbě na PRIBID docházet k lepšímu zhodnocení depozit na běžném účtu. Navíc, zúročení v některých pásmech je srovnatelné i lepší než úrokové sazby na termínovaných vkladech.

Ředitel Central Europe Holding a člen společenství vlastníků Jiří Pácal si ovšem výhodností nového produktu není jistý. "Tak, jak produkt popisuje banka v tiskové zprávě, mi nepřijde v ničem výjimečný. Vždyť vše uvedené je standardní i u ostatních bank. Nižší paušál se může rychle změnit, navíc mi jeho výše tak mimořádná nepřipadá," pochybuje.

Ani člen jiného představenstva společenství vlastníků Petr Veselý není novým produktem zrovna nadšen. "Myslím si, že pro malé subjekty je takové konto zbytečné. Je drahé a některé zahrnuté produkty, jako platební kartu, bytová družsva a společenství vůbec nevyužijí. Jiné produkty jsou zase zcela běžné i u jiných kont," vysvětluje.

Vše hradit z vlastních zdrojů

Peníze se nikdy neobjeví jen tak. Společenství vlastníků má několik možností, jak přijít k penězům. Vlastníci bytových jednotek musí pravidelně skládat jakousi zálohu určenou na správu domu, ceny služeb s touto činností související a rezervu na opravy či modernizaci. Jednotliví členové obvykle platí poměrně podle velikosti spoluvlastnických podílů vůči společným částem domu. Jinak řečeno, čím větší byt, tím víc jeho majitel přispívá.

Může se ale stát, že je v domě třeba financovat rozsáhlou rekonstrukci a rezerva ve fondu oprav není dostatečná. V takovém případě lze svolat shromáždění a dohodnout se na mimořádných příspěvcích do fondu. Problémem může však být nesouhlas většího počtu vlastníků. Pak existuje možnost vzít si úvěr v bance. Ta však není nejbezpečnější alternativou, protože při splácení mohou být problémy opět právě s majiteli bytů.

"Financování je  u společenství vlastníků jedním z největších problémů, hlavně kvůli špatné platební morálce vlastníků. Obecně se dá říci, že vlastníci u nás ještě neumí vlastnit – cítí malou zodpovědnost za majetek. Existuje také malé právní povědomí a zodpovědnost k plnění i základních povinností. Především proto získávat zdroje pro společenství z venku, například zařízením si úvěru v bance, je velmi nebezpečné a nedoporučuji to. Náklady musí být kryty příspěvky vlastníků," domnívá se Jiří Pácal.

Ceník aneb kolik družstvo či společenství vlastníků zaplatí

Měsíční poplatek za produkt

150 Kč

Minimální vklad

1 000 Kč

Zřízení a vedení běžného účtu

0 Kč

Zasílání výpisů měsíčně poštou

0 Kč

Zřízení trvalého příkazu, inkasa, svolení k inkasu včetně SIPO

0 Kč

Zřízení a vedení služby ČSOB Internetbanking 24

0 Kč

Vydání a vedení mezinárodní platební karty typu Classic

0 Kč

Zřízení a vedení termínovaného vkladu

0 Kč

Zrušení konta (po uplynutí 1 roku jeho vedení)

200 Kč

Výběr hotovosti

30 Kč na přepážce
5 Kč z bankomatu ČSOB
25 Kč z bankomatu cizí banky

Platba kartou

0 Kč

Blokace karty

2 000 Kč

Příkaz k úhradě 8 Kč v rámci banky (2 Kč elektronicky)
10 Kč do jiné banky (4 Kč elektronicky)
Příchozí položky 5 Kč v rámci banky
7 Kč z jiné banky
Trvalý příkaz 8 Kč v rámci banky
10 Kč do jiné banky
60 Kč zrušení (0 Kč elektronicky)
SIPO 8 Kč v rámci banky
10 Kč do jiné banky
60 Kč změna a také zrušení (0 Kč elektronicky)
Zdroj: ČSOB

Co si myslíte o ČSOB Družstevním kontu? Je podle vás opravdu výhodné? Máte zkušenosti se spravováním financí družstev nebo společenství vlastníků?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-207
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč nechci byt na hypotéku

29. 7. 2003 | Jiří Pácal | 27 komentářů

Proč nechci byt na hypotéku

Denodenně se dočítáme o nízkých úrokových sazbách a závratně nárůstajícím počtu poskytnutých hypoték. Zvažujeme ovšem při výběru bydlení důkladně všechna pro a proti? Není bydlení v... celý článek

Nájem vs. hypotéka II.

30. 4. 2003 | Petr Vykoukal

Nájem vs. hypotéka II.

Před nedávnem jsme porovnávali náklady na pořízení bytu pomocí hypotéky s pronájmem. Tehdy skončila hypotéka poražená, objevila se ale řada žádostí čtenářů o podobné srovnání pro menší... celý článek

Zákon o společenství vlastníků bytů hrozí

18. 4. 2003 | Martin Zika | 65 komentářů

Zákon o společenství vlastníků bytů hrozí

Jednotliví majitelé bytových jednotek se podle zákona mezi sebou musejí domluvit na mnoha věcech nezbytných pro provoz společných částí domu. Jak ale praxe ukazuje, je to často neřešitelný... celý článek

Mýty dneška o bydlení

26. 2. 2003 | Petr Vykoukal

Mýty dneška o bydlení

S bydlením je v našich myslích spojena řada mýtů, které jsou považovány za nevyvratitelné fakty. Mnoho z nás je například přesvědčeno o tom, že platit nájem je vyhazování peněz z okna,... celý článek

Partners Financial Services