Komentář Tomáše Prouzy k webům penzijních fondů

Simona Ely Plischke | 21. 11. 2003
Tomáš Prouza, ředitel společnosti Peníze, a. s.Tomáš Prouza, ředitel Peníze.CZ
Podívejte se na jeho další články.
Credit Suisse Life&Pensions PF
Známky (informační hodnota, uživatelské prostředí, praktický test): 2-, 4, 5

Na první pohled dobře působí integrace nabídky penzijního připojištění a životního pojištění, pokud se ale ponoříme hlouběji, je vidět, že jde jen o překlopené letáky (i když v elegantním designu). Dojem kazí reklama "24x Božena Němcová…", upozorňující na daňové odpočty - od největšího fondu v zemi je to trošku podřadné řešení…
Je překvapující, že v sekci Fakta a čísla jsou jen výroční zprávy ve formátu pdf a nic víc, chybí historická zhodnocení i jakýkoliv nástroj pro výpočet.

ČSOB Penzijní fond Stabilita
Známky: 2, 1, 1

Opět decentní design a velmi dobře rozvržená homepage, návštěvníky jistě osloví osm sloganů sloužících jako rozcestník. Ocenit je potřeba především bohaté informace, dobře promyšlenou rychlou navigaci i přehledný výpočet. PF ČSOB Stabilita také jako jediný z testovaných fondů nabízí přehled zhodnocení až do roku 1996 i takové věci jako stažení aktuálního portfolia v excelové tabulce.

ING Penzijní fond
Známky: 2, 2-, 3

Stránka drží osvědčený a povedený design webu celé skupiny ING (kromě fondů), ale na jedné jediné stránce nabízí málo informací. Velmi povedený je propočet naspořených peněz a snaha o interaktivitu - přímo pod propočtem je možnost sjednat si smlouvu online.

PF České pojišťovny
Známky: 1, 1, 3

Web PFČP se drží osvědčeného receptu, který mu přinesl již dvě ocenění - přehledné portálové řešení s velkým objemem informací. Web má také zřejmě nejlepší vnitřní prolinkování uvnitř jednotlivých stránek. Jako u většiny ostatních chybí lehce dostupné informace o zhodnocení za uplynulé roky a při zadání slova "zhodnocení" do vyhledávacího okýnka se mezi výsledky objeví i následující: Výpočet spoření u Penzijního fondu České pojišťovny = 48) && (event.keyCode =4) {vystup=+pomm.substring((pomm.length-3),pomm.length)+vystup; pomm=p...

Také další drobnosti ukazují na nepříliš kvalitní technické řešení, například nutnost zadávat při výpočtech desetinou tečku místo české čárky ilustruje nepříliš kvalitní programátorskou práci.

PF České spořitelny
Známky: 2, 2, 3-

Velmi hezká úvodní stránka, ale další stránky již tak povedené nejsou. Poněkud překvapivé je na úvodní stránku webu pro "osoby" umístit aktuality jako "Jak hlásit změnu trvalého bydliště". Také technické řešení není příliš kvalitní, špatně se překreslující a skákající menu se již příliš často nepoužívá, velmi překvapující je chybějící možnost vyhledávání.

Výpočet spoření ukazuje jen celkovou částku, ale ne třeba měsíční dávky jako většina ostatních, již tradičně chybí výsledky o minulém zhodnocení.

PF Komerční banky
Známky: 1-, 2, 3

Nový design je dlouho očekávaným krokem z internetového pravěku. Web nabízí i mnoho informací a logickou navigační strukturu, jen ne vždy zcela konzistentně. Kalkulačka pro výpočet vypadá bohatě, ale měla by na uživatele mluvit lidsky - ne každý chce přemýšlet, co to jsou "Výnosy z PÚ a PZ". Trapně ale působí vyhledávání - při zadání slova "zhodnocení" jako první dva odkazy vyjedou veřejnosti nepřístupně Prodejní argumenty a Metodická příručka prodeje. To opravdu nemohli programátoři tyto stránky zahrnout do vyhledávání pouze pro přihlášené prodejce???
Podívejte se na náhled výsledku vyhledávání.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Weby penzijních fondů: karty rozdány

21. 11. 2003 | Simona Ely Plischke

Weby penzijních fondů: karty rozdány

Pod loňskými výsledky se otřásla půda, favorit minulého ročníku se propadl, outsider naopak vystoupal až na vrchol. Rozdíly v jednotlivých prezentacích byly v tomto kole opravdu značné,... celý článek

Partners Financial Services