Komentář Jana Mihelka k webům penzijních fondů

Simona Ely Plischke | 21. 11. 2003
I v dalším kole Best webu jsem zůstal věrný svému "radikálnímu" přístupu. Opět tak jako v předcházejících kolech jsem všechny stránky testoval menšinovým prohlížečem Opera. Navíc jsem měl vypnutou podporu pro zobrazování flash prvků.

Optimalizace byla nad očekávání všeobecně velmi dobrá. Pochvalu pak zaslouží náhradní menu u KB Penzijní fond, které je zde namísto standardního flash menu. Drobným nedostatkem na webu Penzijního fondu České pojišťovny je výpadek loga z "prominentního" levého horního rohu. Vyvedené pouze ve flashi bez náhrady, zobrazil se mi pouze prázdný, bílý prostor.

Vzhledem k tomu že v našich krajích mají finanční ústavy ve zvyku účtovat poplatky prakticky za vše, včetně vkládání peněz "do jejich firmy" hledal jsem zvědavě odkaz na sazebník, jedině na stránkách Penzijního fondu České spořitelny jsem našel jasné oznámení, jak se věci mají. Ostatní fondy tak jasnou informaci pro neznalé (jako jsem byl i já) neposkytli.

Stále ještě není standardně na stránkách k dispozici slovníček, který by jistě nejeden laik uvítal a ani časté dotazy nejsou samozřejmostí.

Credit Suisse Life&Pensions PF
Známky (informační hodnota, uživatelské prostředí): 1,2

Lehké, vzdušné, střídmé, přesto pohledné - to vše lehce zdůrazněno i fotografií v záhlaví stránek. Jak "málo" někdy stačí aby web dobře ladil s corporate identity.
Drobným nedostatkem se mi jeví absence jakéhokoliv vyhledávání nicméně přehledné členění tento nedostatek z části eliminuje.

Za větší slabinu považuji absenci kalkulačky typu "Kolik s námi naspoříte".

ČSOB Penzijní fond Stabilita
Známky: 2, 1-

Vizuální stránka webu mi nijak neučarovala. Styl navigace mi příliš nevyhovoval. A na některých stránkách bych uvítal lepší formátování textu.
(např Aktuality). I když na druhou stranu musím uznat že díky optimalizaci pro Internet Explorer vypadají stránky ve většinovém prohlížeči úhledněji.

Oceňuji odkaz na Časté dotazy hned na Vstupní straně, nicméně nikde jinde jsem odkaz nenašel (v Rychlé navigaci by se mi líbil ;o) ).

Jedna z kalkulaček, kterou jsem odzkoušel, hlásila chybu v položce, kterou jsem ve formuláři nenašel. Malá nápověda, případně stručné vysvětlení, co vlastně kalkulačky počítají, by možná nebyla na škodu.

ING Penzijní fond
Známky: 1, 1-

Web ING se nás snaží přesvědčit, že nejen modrá je dobrá. ;o) Díky sytým odstínům teplých barev (oranžové především) působí web velmi živě. K dalším kladům vizuální části řadím i velmi úhledně zpracované tabulky.

U obsahové stránky bych pak zdůraznil, že veškeré základní informace jsou k dispozici na jediné (!) stránce včetně kalkulačky. Ač stručná, přesto dostačující suma informací. Konečně jsem neměl nutkání dělat si poznámky bokem.

Jako bonus pro příznivce moderních komunikačních cest pak ING nabízí možnost sjednat penzijní připojištění on-line.

Za slabinu bych označil případné informace pro zaměstnavatele. Přišlo mi že prezentace je cílena spíše na koncové klienty, než případné zástupce firem.

PF České pojišťovny
Známky: 2, 1-

Přestože Vstupní stránka je vyvedena v "přísně pravoúhlé geometrii", nepřijde mi příliš přehledná. Výběr odkazů, které jsou k dispozici v postraních boxech, mi v hledání informací nepomohla. Tato "navigační nedostatečnost" je pak ještě patrnější např. na stránce "Penzijní připojištění u Penzijního fondu České pojišťovny", kde je potřeba případné související odkazy "lovit" přímo ze stránky. Přitom místa v bočních menu je dost a dynamický zápis několika odkazů souvisejících se stránkou by navigaci jenom prospělo.

Grafická podoba není z nejhorších, pokud by byly doladěny některé detaily byla by ještě lepší. Např. záplava oranžových titulků aktualit na vstupní stránce se téměř slévá a efekt zvýraznění je tak pryč. Jako další příklad lze uvést oživení webu fotografií v záhlaví stránky. Velmi se mi líbí námět i provedení. Bohužel většina plochy na všech stránkách se zobrazuje zcela beze změny. Web tak na mě působí poněkud strnule, k čemuž paradoxně přispívá i neměnnost tohoto grafického prvku. Pokud by se však střídalo několik obdobně vyvedených fotek stránky by mohli působit mnohem živěji.

PF České spořitelny
Známky: 1, 1-

Tak jako každý web, který spadá do finanční skupiny ČS je i tento vizuálně značně ovlivněný firemní identitou. Stránky této dceřiné společnosti řadím k těm zdařilejším. Celkově bych web zhodnotil jako jednoduchý, elegantní a značně modrý. ;o)

Hned Vstupní obrazovka je svou jednoduchostí lehce atypická. Základním úkolem této stránky je rozdělení návštěvníků podle zaměření (zaměstnanec či zaměstnavatel). Takto striktní rozdělení uživatelů pak podle mého názoru prospívá hlavně sekci určené pro zaměstnavatele. Přesněji řečeno, díky tomu, že jsou zde informace určené pouze uvedené cílové skupině působí přehledněji a přesvědčivěji. než je tomu u některých jiných prezentací.

Pochvalu zaslouží i velmi pěkně provedené kalkulačky, kterým nechybí ani nápověda.

Škoda jen že autoři stránek nezvládli implementovat alespoň základní vyhledávání, hodnocení by bylo ještě o kousek lepší.

PF Komerční banky
Známky: 1-,1

Jak jsem již zmínil v úvodu: tvůrci webu pro korektní zobrazení stránek požadují Flash plug-in, nicméně moudře doplnili náhradní statické menu. Web tak neodrazuje hned v úvodu ty, kteří nemají v prohlížeči podporu pro flash. Příklad by si z toho mohla vzít i mateřská KB. Další "výhrůžka" psaná červeným písmem: "Nutný MS Internet Explorer pro MS Windows", je pak zřejmě pouhým alibi tvůrců. Na viditelnou nefunkčnost jsem totiž nenarazil nikde na webu. I penzijní kalkulačka obstála na výbornou.

Dále bych ocenil viditelné umístění odkazu na Časté otázky a odpovědi, jakož i na slovníček, který jistě usnadní mnohým méně znalým "louskání" některých pasáží textů. K "výborné" z Informační části pak přispěla i sekce věnovaná zaměstnavatelům.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Weby penzijních fondů: karty rozdány

21. 11. 2003 | Simona Ely Plischke

Weby penzijních fondů: karty rozdány

Pod loňskými výsledky se otřásla půda, favorit minulého ročníku se propadl, outsider naopak vystoupal až na vrchol. Rozdíly v jednotlivých prezentacích byly v tomto kole opravdu značné,... celý článek

Partners Financial Services