Komentář k webům investičních společností Jana Mihelka

Simona Ely Plischke | 7. 11. 2003
Honza Mihelko, grafik serveru Peníze.CZ

Po zkušenostech z předchozího kola jsem přistupoval k hodnocení tohoto kola s trochou nejistoty. O to raději pak hned v úvodu zkonstatuji že investiční společnosti dbají o své weby většinou velmi dobře. Co by zarytý uživatel menšinového prohlížeče Opera ve svých hodnoceních přihlížím více k optimalizaci webů. A ta byla v tomto kole velmi dobrá téměř u všech hodnocených webů. Vetší potíže se zobrazením stránek se projevili pouze u ŽB Asset Management, jinak se jednalo vesměs o drobné chyby. Celkově mi často chyběly doplňkové informační sekce časté otázky (FAQ), méně často pak slovníček. Dále mi na většině webů chyběla stránka z celkovým přehledem nabízených fondů spolu se základními údaji (např. měna či aktiva).

Vzhledem k tomu že na žádné z navštívených stránek jsem nenarazil na flash prvky, nelze přímo hovořit o dobře či špatně zvládnutému začlenění do stránek. Pravdou však je, že jsem tuto technologii při vyhledávání informací ani nepostrádal. Možná by tak tvůrci všech webů investičních společností zasloužili pochvalu za to že nepodlehli módnímu trendu a nepoužili "Flash pro Flash", tak jak je to občas k vidění na některých webech finančních institucí.

Z reklamních prvků bych pak zmínil vytrvale vyskakující pop-up okno na stránkách ISČS, které bylo jedinou "živější grafikou" na celém webu. Práce s cookies by možná byla na místě.

ČSOB Investiční poradenství: 2; 1
Web na mě působí lehce a přehledně. Přesto se objevují nedostatky: po vyplnění investorského profilu se mi zobrazil doporučený investiční fond, ale odklik na něj jsem musel chvíli hledat. Dokonce nepomohlo ani vyhledávání, po zadání názvu mého invest. profilu se objevilo 0 nalezených výsledků. Nenašel jsem slovníček ani Časté otázky. U uživatelského rozhraní mi pak nevyhovuje, že na některých stránkách (např. fondy) zmizí horní navigační lišta, trochu tím ztrácí na přehlednosti navigace po webu.

ING Investment Management: 1,5; 1
(můj favorit)
Příjemný vzled, dostatek informací i přehlednost, toť stručné zhodnocení welmi wydařeného webu. Jen drobné nedostatky v optimalizaci horní navigace a slabší možnosti vyhledávaní mi zabránily chválit ještě více. Zmínil bych však ještě velmi dobře zpracovaný základní přehled, který umožňuje i setřídění podle několika kritérií.

Investiční kapitálové společnosti KB: 3; 2,5
(můj outsider)
Snad to způsobil dosti slabý design stránek, že mi příjde navigace po tomto webu poněkud těžkopádná. A hodnocení neprospěje ani nepřítomnost jakéhokoliv vyhledávání. Pokud bych hodnotil navíc kvalitu stránek coby marketingového nástroje, pak by bylo mé hodnocení ještě nižší. Rozhodně je co zlepšovat.

Investiční společnost České spořitelny: 2; 2,5
Tak jako ostatní weby dceřiných společností ze skupiny ČS i tyto stránky vycházejí z korporátního stylu. Ovšem oproti předchozím tentokrát ne zcela dobrým směrem. Masivní, podivně zelený pruh, bez informační hodnoty ovládá celou obrazovku. Ani stránky se svou černobílou monotóností pak nedokáží vytvořit oživující protipól. Celek tak na mě působil nudně, až smutně. Nepotěší pak ani absence vyhledávání.

Pioneer Investments: 2; 2
Přesto že vzhledem mě web nijak neoslnil, propracované vyhledávání je jednoznačně ku prospěchu uživatele. Vzhledem ke značně vysokému počtu fondů mi však citelně scházela možnost lepšího výběru nebo třídění. Lehce mě zamrzelo striktní odmítnutí přístupu k jedné ze dvou kalkulaček v sekci Nástroje. Menšinový původ (prohlížeče ;o) ) má své stinné stránky. Neodolal jsem pokušení a po změně identity svého prohlížeče jsem zapovězený nástroj vyzkoušel. Kalkulačka opravdu nefungovala. :o))

ŽB – Trust, investiční společnost: 2; 1,5
Elegantní vzhled a výborně propracovaná navigace téměř vyvážily nedostatky v optimalizaci, které se projevovaly občasným nenačtením stránky. Vždy však spolehlivě pomohlo obnovení stránky, případně krok zpět a opětovné kliknutí. Solidní možnosti vyhledávání a dostatek informací přispěli k ještě lepšímu hodnocení těchto stránek.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Královna investic sundala závoj

7. 11. 2003 | Simona Ely Plischke

Královna investic sundala závoj

Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Hodnocení webů investičních společností je za námi. Pětky tentokrát nepadaly, rozdíly mezi jednotlivými prezentacemi jsou ale i tak značné. Čí závoj... celý článek

Partners Financial Services