Placení kartou je výhodné, platí to i pro obchodníky?

Placení kartou je výhodné, platí to i pro obchodníky?
Použít platební kartu přímo v obchodě je levnější, než vybírat si na nákup peníze z bankomatu nebo přímo u bankovní přepážky. Jak jsou na tom ale obchodníci? Víte, že za možnost přijímat karty musí bankám odvádět poplatky?

"Ráda nakupuji oblečení v outdoorových obchodech," říká studentka University Karlovy Martina Benešová. "Máte-li mládežnickou kartu ISIC, získáte při placení slevu tak 5 %. Jenže když jsem nedávno chtěla v jednom z takových míst zaplatiti platební kartou, řekli mi, že u nich sleva platí pouze při platbě v hotovosti," dodává. Překvapená Martina se dozvěděla, že když nakupující platí v tomto obchodě kartou, je to pro obchod moc drahé, proto dávají přednost hotovým penězům. Jak je to tedy s poplatky za platbu kartou, vyplatí se vůbec firmám bezhotovostní styk?

Závisí na velikosti podniku

Chcete vědět víc informací o podnicích? Najdete je ve speciální sekci.

Částka, kterou firma odvádí bance, se liší případ od případu. Každý obchodník podepisuje s bankou smlouvu, ve které je uvedeno, jaké procento z utržených plateb kartou bude odvádět bance. Tyto smlouvy jsou ovšem předmětem obchodního tajemství. Ani banky, ani obchodníci proto o tématu nechtějí mluvit. Přesto jsme několik skutečností zjistili.

Pracovník jednoho z velkých supermarketů, který si nepřál být jmenován, uvedl: "Částky odváděné bankám se pohybují mezi 2 až 5 % z provedené platby. Platí také, že procento záleží na velikosti podniku."  Firmy, jako jsou například obchodní domy nebo supermarkety, které mají hodně obchodních míst s více platebními terminály, odvádí méně než malý obchod s jedním zařízením. Ředitel MasterCardu Ján Čarný zase uvádí, že se procento pohybuje mezi 0,5 až 5.

Jak vysoké poplatky obchodník bance odvádí?

procento roční karetní tržba
(v Kč)
poplatek
(v Kč)

obchod se značkovým sklem

3,3 % z platby na elektronickém terminálu, 3,5 % z platby na žehličce

240 000

8 160

obchod s oblečením 2,9 %

2 000 000

58 000

obchod s hutními materiály

závisí na druhu karty a výši zakázky, průměrně 3,15 %

701 593

22 100

Zdroj: obchody/Peníze.CZ

Společnost prodávající české značkové sklo na severu Čech má dvě obchodní místa. V jednom obchodě mají mechanickou žehličku pro embosované karty a v druhém elektronický terminál. Celkový roční obrat karetních plateb činí asi 240 tisíc Kč. Bance odvádí 3,3 % z platby na elektronickém terminále a 3,5 % z platby na imprinteru. Předpokládejme, že 50 % zákazníků nakupuje v jednom obchodním místě a 50 % v druhém. Ročně tak podnik odvede bance 8 160 Kč (3 960 Kč za platby z elektronického terminálu a 4 200 Kč z mechanického zařízení). Výhodnější je elektronické zařízení - obchodník nemusí do banky a platbu na účet obdrží do tří dnů. U mechanické čtečky musí nejdřív zajít se stvrzenkami do banky a následně mu jsou peníze zaslány. Částku mu na účet připíší zhruba za deset dní. Pražská firma, která prodává oblečení, má roční karetní obrat 2 milióny Kč a bance z něj odvádí 2,9 %. Ročně tak peněžní instituci odvede 58 tisíc Kč.

Vedoucí obchodní skupiny Payment System společnosti Bull  Pavel Juřík uvádí, že střední Evropa 2,5 krát zaostává oproti západnímu světu v počtu obchodníků s platebními terminály. Česká republika je společně s Maďarskem na 3. až 4. místě, předběhlo ji Slovinsko a Chorvatsko.
"V Čechách však došlo k dvojnásobnému meziročnímu nárůstu transakcí platební kartou," doplňuje ho ředitel divize Net Infrastructue & Systems firmy Bull Dan Ševčík.

Firma Kondor zabývající se prodejem hutních materiálů zavedla platební terminál v dubnu 2003. Za tu dobu zaplatilo platební kartou 132 jejích zákazníků za 701 593 Kč bez DPH. "Procento, které firma odvádí bance, je závislé na druhu karty a výši zakázky, průměrně vypočteno 3,15 % z fakturované částky," uvádí ekonomická ředitelka firmy Kondor Viktorie Valentová. "Bezhotovostní platby jsme zavedli zatím na centrální provozovně jako službu a výhodu pro zákazníky. Na ostatních provozovnách  plánujeme zavedení platebních terminálů výhledově. Nedá se říci, že by se nám tato služba finančně vyplácela, ale klientům by měly být všude nabízeny rovnocenné služby," dodává.

"Musíme jít s dobou, dnes už chce většina zákazníků platit kartou. Navíc jsme blízko hranic a mezinárodní silnice. Nakupují u nás i ti, kdo v České republice utrácet nechtěli. Vyplatí se to, i když je to drahé." To jsou důvody proč platební terminály zavedla firma prodávající české značkové sklo.
I když není bezhotovostní styk pro malé firmy nejlevnější, přesto si podniky terminály pořizují. Vycházejí totiž vstříc zákazníkům, kteří dnes platbu kartou vyžadují.

Co si o bezhotovostním styku myslíte vy? Vyplatí se obchodníkům platební terminály? Jsou poplatky vysoké? Připojte svůj názor!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2003 22:27, Domogurec

dovolte mi jeden názor k diskuzi. Kartou platím pravidelně, má to svoje nezpochybnitelné výhody - nemusím si hlídat peníze v peněžence (když mám hotovost, tak mi zpravidla dlouho nevydrží), mám stále k dispozici dostatečnou "hotovost", ... Benzín nakupuji zásadně kartou. ALE : setkal jste se někdy někdo z Vás s tím, že si obchodník "stáhnul" platbu dvakrát? - mě se to stalo a vězte, že při dokazování chybné transakce jsem byl já ten největší podvodník a kdybych neměl náhodou kopii účtenky (kterou si obyčejně neschovávám), tak jsem přišel o 3.300,-Kč !!!!! Zákazník musí prokázat, že byl poškozen, banka s vámi odmítá komunikovat, prý, že to řeší MUZO a stále kolem dokola. Věřte, že v tu chvíli jsem chtěl všechny platební karty zrušit. Kdybych nebyl na kartě závislý, tak je dávno pryč.

A ještě jeden příklad : Při koupi Notebooku za 33.000,- mi obchodník nabídnul slevu -850,-kč při platbě v hotovosti, přestože nabízel možnost platit kartou. Původně jsem chtěl platit kartou, ale za těch 200m k bankomatu se mi těch 850,- rozhodně vyplatilo. A obchodníkovi zřejmně taky - jinak, předpokládám, by to asi nedělal!

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 10. 2003 19:29, Jan Kolda von Žampach

Ano, ano, ano, přesně pro takové, jako jste Vy, pane Petr, a s Vašimi rozumy, by obchodníci měli solidárně nemravné podmínky bank ( patří tam Česká spořitelna )zabojkotovat a smlouvy jim vypovědět. A potom si klidně, pane Petr, založte se sobě podobnými vlastní sdružení, kde si postavíte a budete provozovat svý vlastní obchody, kde budete platit svými platebními kartami, které jste si u svých bank zaplatili.

Vaše zastírací manipulace s předmětem problému by se hodila na snaživého eléva tiskové mluvčí České spořitelny.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bejvávalo, bejvávalo, v Živnobance levno

6. 10. 2003 | Kristýna Havligerová

Bejvávalo, bejvávalo, v Živnobance levno

Na českém bankovním trhu dochází k překvapenému střídání stráží. Zatímco eBanka s pověstí dražší peněžní instituce zlevňuje, tak doposud levná Živnobanka ceny zvedá.

Vyplatí se elektronické, či embosované karty?

18. 9. 2003 | Kristýna Havligerová

Vyplatí se elektronické, či embosované karty?

Elektronické karty jsou pro každého, na embosované karty si však sáhne jenom někdo, protože náklady na jejich vedení jsou vyšší. Mají oproti elekronkám několik výhod, jsou ale dražší... celý článek

Co mají banky pro studenty

9. 9. 2003 | Kristýna Havligerová

Co mají banky pro studenty

Že se studentům vyplatí založit si studentské konto je zřejmé, mohou totiž například některé služby získat zdarma. V posledních dnech české banky svá studentská konta poněkud upravily.... celý článek

Jak vypadá průměrný klient bank?

21. 8. 2003 | redakce Peníze.CZ

Konečně plnohodnotné pojištění karty?

5. 8. 2003 | Dušan Hradil

Konečně plnohodnotné pojištění karty?

Pojištění ztrát ze zneužití platební karty se doposud vyhýbalo transakcím, při kterých zadáváte PIN, tedy například výběrům z bankomatu. Se svojí troškou do mlýna však přichází HVB... celý článek

Partners Financial Services