Hypotéka a kapitálová životní pojistka: Ano, nebo ne?

Hypotéka a kapitálová životní pojistka: Ano, nebo ne?
Otázka, zda je vhodné kombinovat hypotéku a kapitálovou životní pojistku, či ne, se pomalu stává finančním evergreenem. Dobereme se někdy konečného verdiktu? Do debaty se zapojila poradkyně ze společnosti OVB a své argumenty podepřela konkrétními výpočty.

Princip kombinovaného splácení hypotečního úvěru a kapitálové životní pojistky není na finančním trhu ničím novým. Výše hypotečního úvěru (tzv. jistina) tu musí být shodná s výší pojistné částky v kapitálovém pojištění klienta pro případ smrti a na dožití. Klient pak splácí po celou dobu hypotéky pouze úroky a pojistná částka je bance pojišťovnou tzv. vinkulována (banka má tedy přednostní právo na vyplacenou pojistnou částku).
Tato varianta splácení hypotečního úvěru má nicméně mnoho vášnivých zastánců právě tak jako odpůrců. Jisté je, že kombinovaný způsob splácení není vhodný pro každého klienta, hodí se spíše pro lidi ve vyšší daňové skupině, kteří koncipují hypotéku na 15 let a více. Podle mé zkušenosti je také důležité klienta správně odhadnout. Jsou lidé, kteří neradi komukoli dluží. Mají-li dostatečné prostředky, budou se vždy snažit splatit celou hypotéku co nejdříve. Pro tyto klienty není kombinovaný způsob splácení vhodný, jelikož potenciální zisk z pojišťovny roste s délkou pojištění. Naopak druhý typ klientů si raději vytvoří dlouhodobý postupný plán pro své finance a upřednostní možnost snížení celkových nákladů.
Já zde hodlám hájit kombinovanou hypotéku s kapitálovou životní pojistkou (KŽP), a to i kvůli následujícímu příkladu srovnání výpočtu celkových nákladů u klasické anuitní varianty a kombinace.

Jak to tedy vypadá konkrétně?

Vezměme si klienta (muž, věk 30 let, daňová skupina 32 %), který chce 2 milionovou hypotéku, úroková sazba na pět let (fix) je 5 %. Dále chce po dobu trvání hypotéky zajištění proti riziku smrti, též na 2 miliony Kč. Odhlédněme od státní finanční podpory a měsíčních i jednorázových poplatků bance.

a) Kombinované splácení
Klient uzavře kapitálové životní pojištění pro případ smrti a na dožití na částku 2 miliony Kč např. u Kooperativy (tarif 2SZ, 6SZ), kde pojistné činí 84 816 Kč ročně (platba se 7% slevou), tedy 7 068 Kč měsíčně. Úroky bance při 5 % činí 100 000 Kč ročně, tedy 8 333 Kč měsíčně, ovšem tyto úroky lze odečítat z daňového základu.
Měsíční splátky klienta dohromady činí 15 401 Kč, z čehož se mu po celou dobu splácení každý rok vrací odpočty na daních, které ve 32% daňové skupině činí 32 000 Kč ročně čistého, tedy měsíčně 2 667 Kč. Efektivní měsíční splátky jsou tedy 15 401 Kč minus 2 667 Kč = 12 735 Kč. Klient je v rámci této platby krytý na riziko smrti.

Celkové náklady vynaložené za 20 let v případě kombinovaného splácení jsou:

- bance (pouze úroky) 2 000 000 Kč
- na daních se celkem vrátí 640 000 Kč
Plus je zde možnost, že pojišťovna KŽP za dobu 20 let zhodnotí nad garantovanou částku. Počítejme ovšem zatím, že žádné zhodnocení nad garantovanou sumu neproběhne! Celkem pak je u kombinovaného splácení zaplaceno nad úvěr 2 miliony za 20 let 1 056 320 Kč (bez započítaní jakéhokoli negarantovaného zisku z KŽP).

Srovnejme nyní anuitní splácení při zachování stejných podmínek.

b) Anuitní splácení
Měsíční anuitní splátky při úroku 5 % vycházejí na 13 196 Kč. Rizikové pojištění na částku 2 miliony na 20 let opět u pojišťovny Kooperativa (tarif 2MM) činí 9 600 Kč ročně (započítána 7% sleva), tedy 800 Kč měsíčně. Daňové odpočty budou zpočátku podobné jako u kombinovaného splácení, leč budou exponenciálně klesat. Každopádně měsíční platby budou 13 996 Kč.
Celkové náklady za 20 let tedy v tomto případě jsou: bance 3 167 040 Kč, za rizikové pojištění 192 000 Kč a na daních se vrátí cca 330 000 Kč. Celkem u anuitního splácení klient nad úvěr 2 miliony zaplatí za 20 let 1 029 040 Kč.


Porovnání anuitní a kombinované hypotéky

 
 
Anuita + RŽP/Kč
Kombi s KŽP/Kč
 

Měsíční splátky

Pojišťovně

800

7 068

Bance

13 196

8 333,33

CELKEM

13 996

15 401

Měsíčně

Prům. daň. úspora

-1 375

-2 667

Čistého (prům.)

12 621

12 734

Za 20 let

Celkem

3 359 040 

3 696 320

Daň. úspora

-330 000

-640 000

Původní úvěr

-2 000 000

-2 000 000

Celkové náklady navíc na úvěr

1 029 040

1 056 320

Suma sumárum

Jak je vidět, částky vynaložené navíc nad půjčené prostředky jsou téměř shodné (drobný rozdíl 27 280 Kč za celou dobu pro klienta znamená 114 Kč měsíčně, což je totéž jako by získal úrokovou sazbu o 0,07 % vyšší). V čem ovšem nejsou tyto dva způsoby splácení shodné je to, že klient má při kombinovaném splácení alespoň jistou pravděpodobnost, že se mu peníze v pojišťovně zhodnotí nad garantovanou částku, jelikož hospodářské výsledky pojišťoven se pohybují většinou nad jejich technickou úrokovou mírou.
Při kombinovaném splácení je klient rovněž krytý proti úrokovému riziku. Jistě se totiž lze shodnout na tom, že jak úrokové sazby stanovované pro hypoteční úvěry, tak zhodnocení v pojišťovnách je závislé na inflaci. Tedy pokud za 5 let bude inflace třeba 10%, nově vypsané úroky pro hypotéky budou například 13 %, pak je klient u anuitního splácení pouze odkázán platit stále více měsíčně a sledovat, jak mu celkové náklady rostou. Oproti tomu u kombinovaného splácení se jistě při inflaci 10 % budou prostředky v pojišťovně zhodnocovat lépe, a tak zisk z KŽP na konci bude vyšší, čímž alespoň částečně vyrovná zvýšení celkových nákladů zapříčiněné zvýšením úroků v bance. V neposlední řadě je zde efekt daňových odpočtů, jejichž výše je u kombinovaného splácení jistá a průhledná po celou dobu trvání hypotéky. Při nárůstu hypotečních úrokových sazeb se zvýší daňové odpočty více než u anuity.

Je třeba připomenout ještě několik důležitých bodů. Například je důležité naplánovat správně předčasné splátky hypoték – není například problém část prostředků na pár let investovat a počkat si na vhodný čas ke splácení, který bývá též ovlivněn sankcemi bank při nevhodně načasovaných částečných či úplných splátkách jistiny úvěru. Jinou možností je ponechat KŽP po určitou dobu (u Kooperativy např. na dva roky) nastavenou na vyšší pojistnou částku a snížit ji až dodatečně.
Pojišťovny nemusí klientům sdělovat, jaká částka z pojistného u KŽP je složkou na krytí a jaká se opravdu spoří. A to je fakt, který mi u kombinovaného splácení hypoték stále připadá  nefér. Doufejme, že otevření trhu po vstupu do EU postupně umožní nárůst konkurence a donutí tyto mamutí subjekty, jakými jsou pojišťovny, jednat s klientem na rovinu a průhledněji. Tak jako je tomu třeba u podílových fondů, kde jsou veškeré poplatky vstupní, výstupní, manažerské a podobně známé. Díky tomu lze modelovat vývoj spořených částek.

Závěrem si ještě shrňme některá zásadni pro a proti:

Pro kombinaci
1) Vyšší daňové odpočty než u anuitního splácení. Veškeré úroky placené bance se až do výše 300 000 Kč ročně dají odečítat ze základu daně.
2) Možnost spoření jistiny, tedy pravděpodobnost zisku, o který se sníží celkové náklady (o výši možného zisku zde nebudeme spekulovat).
3) Dvojí ochrana proti úrokovému riziku: a) Výše zhodnocení v pojišťovnách a výše úrokových sazeb v bance (vždy vypsané na nějaké fixní období) spolu korespondují, ergo zvyšují se a snižují ruku v ruce – první ve prospěch, druhá v neprospěch klienta. b) Zvýšením úrokových sazeb se zvyšují i daňové odpočty klienta.

Proti kombinaci
1) Zneužívání této kombinace pojišťováky – obávám se, že tato vada je nejhorší (je to ovšem zároveň samostatné téma).
2) Riziko krachu pojišťovny – obecně považované za malé, jelikož pojišťovny neposkytují žádné úvěry (a tedy ani špatné úvěry, které byly a jsou nejčastějším důvodem pádu finančních domů). Každá pojišťovna se dále podle zákona sama musí pojistit u tzv. zajišťoven, které jistí větší likvidace pojistných událostí a katastrof.
3) Dva negativní důsledky v možnostech předčasných částečných či úplných splácení hypoték:
a) Možnost předčasného částečného splácení hypotéky až optimálně po 2 letech - u některých pojišťoven (např. u Kooperativy zmiňované v příkladu níže) lze sice pojistnou částku snižovat a zvyšovat podle potřeby, ovšem až po dvou letech fungování původní smlouvy. Za rozšířenou iluzi naprosté flexibility pojištění vděčíme bohužel též pojišťovákům a těm, co "chrání naše snění", asi abychom především nezjistili realitu.
b) Možnost úplného splacení hypotéky a zrušení pojistky až optimálně po 10 a více letech (aby nebylo odbytné z pojišťovny ztrátové).

Nezbývá než zopakovat, že kombinované splácení se samozřejmě nehodí pro každého klienta. Koho by však mělo zajímat, jsou klienti patřící do vysokých daňových skupin, kteří koncipují svou hypotéku optimálně na 20 či 25 let. Podle mě určitě nelze s klidným svědomím tvrdit, že kombinované splácení je pro všechny klienty nevýhodné.

Autorka je finanční poradkyní ze společnosti OVB.

Co si o kombinaci hypotéky a kapitálové životní pojistky myslíte vy? Doporučili byste ji, nebo ne? Považujete výpočet uvedený v článku za relevantní? Připojte svůj názor!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 56 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 10. 2003 10:52, Karel Novotný

Slečno, zmínka amatéra, nejde ta hypotéka nějak kombinovat s rizikovým životním pojištěním, to je oproti kapitálovému levnější. Ale plnění je tam jen při úmrtí.

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 10. 2003 13:53, Boucek Antonin

Cela konstrukce podle mne uzkostlive stoji na dvou pilirich, ktere mohou, ale nemusi byt pravdive:
1.] uspory zivotniho pojisteni vynasi vice nez uroky z hypotek (prosim, abyste uvedli priklad zemi, popripade spolecnosti, kde to takhle dlouhodobe chodi)
2.] zivotni pojistovna nemuze krachnout. Zeptejte se v Mannheimer Lebensversicherung, abych uvedl priklad ze soucasnosti (nemusi byt spatne uvery, uplne staci spatne investice).
Pokud se zhrouti pilir cislo dve, je klient v pekne brynde, rekl bych - dluzi hypoteku v cele vysi, prave ztratil celozivotni uspory a brzy dost mozna prijde i o barak. Takova mala, casovana jaderna puma.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (56 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chci vlastní byt. Zn.: levně

28. 8. 2003 | Tomáš Prouza

Chci vlastní byt. Zn.: levně

Nízké úrokové sazby a intenzivní reklamní kampaň bank vyvolávají pocit, že pořídit si vlastní dům či byt na hypotéku je velmi levné. Poradíme vám, jak co nejlépe překonat nástrahy financování... celý článek

Proč nechci byt na hypotéku

29. 7. 2003 | Jiří Pácal | 27 komentářů

Proč nechci byt na hypotéku

Denodenně se dočítáme o nízkých úrokových sazbách a závratně nárůstajícím počtu poskytnutých hypoték. Zvažujeme ovšem při výběru bydlení důkladně všechna pro a proti? Není bydlení v... celý článek

Jsou dnešní hypotéky skutečně levné?

17. 7. 2003 | Petr Vykoukal

Jsou dnešní hypotéky skutečně levné?

Jedním z argumentů vysvětlujících současný růst cen nemovitostí je tvrzení, že díky rekordně nízkým úrokovým sazbám si mohou nemovitost koupit na úvěr i ti, kteří by na to jinak neměli.... celý článek

Zazděno na 15 let

2. 12. 2002 | Petr Vykoukal

Zazděno na 15 let

Když si berete v bance hypotéku, děláte rozhodnutí na řadu desítek let dopředu. Přitom ani nevíte, jak vysoké splátky budete za pár let platit, jejich výše je totiž závislá na úrokové... celý článek

Vyplatí se kombinovat hypotéku?

15. 10. 2002 | Petr Vykoukal

Vyplatí se kombinovat hypotéku?

Hypotéku nemusíte splácet běžnými splátkami, můžete platit jen úroky, posílat peníze na životní pojistku a tou úvěr nakonec splatit.

Partners Financial Services