Proč platit za elektřinu víc, než je nutné?

Proč platit za elektřinu víc, než je nutné?
Ne každý žije v oblasti, v níž se od října snižuje cena za elektrickou energii. Slušně ušetřit však můžete i vhodnou volbou jednoho z 12 existujících tarifů. Používáte-li elektřinu k ohřevu vody nebo dokonce na topení, máte elektrifikovanou víkendovou chatičku či si chcete jen ověřit, zda by se pro vás nenašel vhodnější tarif, je tento článek právě pro vás.

Způsob konstrukce cen za elektrickou energii se změnil již 1. 7. 2001 a na první pohled je vidět, že změny přinesl zásadní. Měsíční cena za elektřinu se stanovuje jako součet platby za příkon jističe a platby za spotřebovanou elektřinu. Dnes mají domácnosti k dispozici 12 tarifů s kódovým označením "D xx" a vybrat mezi nimi mohou podle svého uvážení (výjimku tvoří sazba D 55 určená pro čerpadla na teplo). Jen málo domácností však dobře zná nabídku tarifů a ví, jak si vhodně vybrat.  

Nejrozšířenější sazbou u domácích odběratelů je D 02, jednotarifová pro střední odběry. Cenu za 1 kWh a platbu za přikon jističe u jednotlivých regionálních dodavatelů ukazuje tabulka.

Sazba D 02 - Jednotarifová sazba (pro střední spotřebu)
 Odběratelé regionální společnosti 
 JČE 
 JME 
 PRE 
 SČE 
 SME 
 STE 
 VČE 
 ZČE 

Cena 1 kWh

3,46
3,15
3,42
3,28
3,10
3,30
3,35
3,26

Jistič - měsíční plat v Kč

Do 3 x 10 A a do 1 x 25 A včetně

35
32
32
33
30
35
34
35

Tato sazba však pro každou domácnost nemusí znamenat hospodárné využívání elektrické energie. Některé domácnosti mohou, zejména při větších odběrech, ušetřit přechodem na jiný tarif i stokoruny měsíčně.

Kdo ušetří přechodem z nula dvojky

Například sazba D 01, jednotarifová pro malé odběry, se vyplatí díky nízké platbě za příkon jističe těm odběratelům, kteří měsíčně spotřebují méně jak 25 kWh. Tak málo ovšem potřebuje na jeden měsíc i energeticky úsporná lednice, navíc případná úspora bude v řádu korun měsíčně. O přechodu mohou tedy uvažovat jen majitelé garáží a podobných zařízení, kde se elektřinou občas svítí nebo napájí rozhlasový přijímač a jejich rozvod není napojen na domovní síť.
Pokud by o podobné nabídce uvažovali i chataři a jiní víkendoví odběratelé, měli by vědět ještě o jedné možnosti. Víkendová sazba D 61 nabízí přes víkend přibližně poloviční cenu než D 02, přičemž odběry mimo víkend zpoplatňuje v porovnání s D 02 naopak zhruba dvojnásobně. V kombinaci s třetinovou platbou za příkon jističe jde tedy o vhodnou volbu pro ty, kdož mají jistotu, že odeberou o víkendu o něco více než přes pracovní týden (sazba se ovšem většinou vyplatí i tehdy, když na chalupě strávíte v rámci dovolené několik týdnů v roce) .

A co další tarify?

Domácnosti, které ohřívají vodu, topí a podobně, obvykle elektrickou energií ohřívají "cokoliv do zásoby". Proč k tomu nevyužít další z dvanácti dostupných tarifů, jinak řečeno levnější elektřinu, která je během dne k dispozici? Toto rozhodnutí již nicméně vyžaduje více počítání. Musíte se rozhodnout, zda budete využívat sazbu s operativním, nebo programovým řízením. To znamená zda necháte na dodavateli, kdy nastaví tzv. nízký tarif, nebo chcete předem programově znát, kdy k vám levnější proud poteče.
Volit si můžete také dobu platnosti nižšího tarifu během dne. K dispozici totiž máte varianty na 8, 16 a 20 hodin, přičemž dodavatelé patřící do Skupiny ČEZ přidávají od října denně ještě hodinu nebo dvě navíc. Dále už je jen na vás, kolik hodin potřebujete odebírat větší množství energie za sníženou cenu. Méně si nastaví rodiny s bojlerem (protože na ohřev vody potřebují méně času), více pak majitelé akumulačních kamen. Cena za elektřinu se v nízkém tarifu pohybuje kolem jedné třetiny až čtvrtiny tarifu běžného, naopak cena za jistič je více než dvojnásobná.
Nakonec se musíte rozhodnout, jestli jste odběratel středního typu nebo energeticky náročný klient. Cena se mění stále podle stejného vzorce - čím více proudu odeberete, tím vyšší pevná složka za jistič a tím levnější cena za odebranou kWh.Výpočet konkrétních nabídek by však přesahoval možnosti tohoto textu, a proto doporučujeme: vezměte si k ruce posledních pár účtů za elektřinu a navštivte s žádostí o radu poradenské středisko vašeho regionálního distributora nebo zavolejte na jeho poradenskou telefonní linku.

1. října klesly ceny (někde)

Západočeská energetika (ZČE), Středočeská energetická (STE), Severomoravská energetika (SME), Východočeská energetika (VČE) a Severočeská energetika (SČE) se letos na jaře staly novými členy Skupiny ČEZ. Tato společnost slibovala pokles cen, což od října plní, neboť pro své klienty připravila výhodnější nabídku. Podzimní zvýhodnění se dotkne domácností odebírajících elektřinu od společností ve všech regionech, v nichž ČEZ letos získal majoritní podíl v regionálních energetikách. Meziročně dojde, spolu s lednovým snížením,  ke zlevnění  elektřiny u domácností o pět a více procent.

Přehled cenového snížení ve skupině ČEZ v roce 2003
Odběratelé regionální společnosti
Snížení ceny elektřiny k 1. 1. 2003 [%]
Celkové zvýhodnění ceny po 1. 10. 2003 proti loňskému roku [%]
Severočeská energetika

-5,59

-8,03

Západočeská energetika

0,00

-5,00

Východočeská energetika

-3,14

-6,06

Středočeská energetická

-0,55

-5,00

Severomoravská energetika

-8,76

-10,90

Zdroj: ČEZ

Pokud se budete snažit za elektřinu ušetřit co nejvíce, pouze volba správného tarifu nestačí. Neméně důležitý je také výběr správných elektrospotřebičů nebo domácího osvětlení. Tomuto tématu se budeme věnovat příště.  

Víte, jakou máte doma nastavenou sazbu a jestli je tato sazba pro vás skutečně ta nejvýhodnější? Myslíte si, že prostředky, které případně změnou tarifu ušetříte, stojí za námahu s výpočty a administrací změny?  Plní podle vás ČEZ opravdu sliby o levnější elektřině, nebo současné zlevnění znamená jen kosmetickou a nevýznamnou úpravu a zákazník to prakticky nepozná? Připojte svůj názor!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

domácnost, elektřina, plat

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velká voda přinesla velké plány

17. 6. 2003 | Simona Ely Plischke

Velká voda přinesla velké plány

V současné době vzniká ojedinělý projekt takzvaných tarifních zón, který by měl pojišťovnám pomoci oceňovat rizika povodní při tvorbě sazeb. Pojistné by mohlo klesnout, očekávat se... celý článek

Co nás čeká v roce 2003

2. 1. 2003 | redakce Peníze.CZ

Co nás čeká v roce 2003

Benzín, plyn či nájemné bude stát víc, naopak elektřina zlevní. Stavební spoření má před sebou pravděpodobně poslední rok se státní podporou v současné podobě, v oblasti drobného bankovnictví... celý článek

Partners Financial Services