DPH: držte si klobouky, jedeme z kopce!

DPH: držte si klobouky, jedeme z kopce!
Poslanecká sněmovna přehlasovala prezidentské veto novely zákona o dani z přidané hodnoty. Úspěch vlády otevřel nejen cestu ke schválení státního rozpočtu na příští rok, zároveň odstartoval reformu veřejných financí. Co ale udělá nový zákon s našimi peněženkami?

Vládní koalice včera přehlasovala nejtěsnější potřebnou většinou 101 poslanců veto zákona o DPH prezidenta Václava Klause, proti se podle očekávání postavili poslanci ODS a KSČM. Od ledna se tak do vyšší, 22% sazby daně přesune řada služeb i některé druhy zboží. Příští rok má schválený zákon přinést do státní pokladny 13,2 miliardy korun, o další 4,1 miliardy pak vzrostou příjmy krajů a obcí. Podle  ministerstva financí by v souvislosti se zvýšením DPH měla  vzrůst inflace o 0,5 %, někteří analytici však odhadují růst až do výše 2 %.

Co všechno se zdraží?

DPH a Evropa

Vládou často užívaný argument podle nějž musí DPH růst kvůli požadavkům EU není zcela fér. Když se totiž poohlédnete po některých členských zemích, zjistíte, že se tento problém dá řešit i jinak. Více viz článek Když se chce, tak to jde

Jednou větou je možné říci, že každý najde něco. Zákon počítá s tím, že od ledna budou dražší telekomunikační služby včetně připojení na internet. Výrobců nábytku a tím i domácností se jistě dotkne zvýšení daně u nátěrových barev a laků, pilin a dřevotřísek. Další skupinou, kterou zákon nemilosrdně katapultuje do vyšší sazby, jsou ekologické výrobky. Recyklované papíry a kartony se již budou prodávat za cenu velmi podobnou ceně papíru prvotního. Zvýší se i cena bionafty a bioplynu, kterou se vláda rozhodla již dále nezvýhodňovat příznivější sazbou.

Některé další zboží a služby, které nový zákon přesunuje do 22% sazby DPH:
· služby právníků a daňových a účetních poradců
· pronájem nemovitostí nebo automobilů
· služby realitních kanceláří
· služby bezpečnostních agentur a soukromých detektivů
· solární zřízení pro ohřev vody
· větrné turbíny
· vodoměry

Tím to ještě nekončí

Co všechno se zdražuje

Podrobný rozpis zboží a služeb které se přesunují do 22% sazby najdete zde

Další zdražení nás ovšem čeká po vstupu do EU v květnu 2004, kdy by měl začít platit nový zákon o DPH a do vyšší sazby této daně přejdou další služby. Mimo jiné kadeřníci, kosmetické salony, čistírny a opravny obuvi. Naopak 5% bude i poté platit pro následující zboží: potraviny, léky, knihy, časopisy, noviny. Ze služeb pak ušetříme ještě na ubytování, restauračních službách, přepravě cestujících, odvozu odpadu, dodávkách tepla a teplé vody a stavebních pracích určených k bydlení (zde platí výjimka do konce roku 2007).

Co si o takto razantním zvýšení DPH myslíte? Je správné, protože to potřebuje státní rozpočet, nebo mělo ihned následovat například snižování horní sazby daně? Je rozumné zdražit i ekologické produkty? Zdražení které služby či zboží se vás nejvíce dotkne a proč? Připojte svůj názor!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 10. 2003 1:01, Franta

No nevím, spíš se mi zdá, že lidi debilové jsou...tedy aspoň ti, kteří volili socany ve víře, že se budou mít dobře i bez práce nebo, že se nebudou mít hůře než kdyby volili někoho jinýho.
V.I. Špidla & spol. jim teď předvádí, jak to mysleli doopravdy...

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 9. 2003 20:06, fmarek

Ale jděte? Nemusí zaměstnanec "vydělat" daleko více? Musí vydělat na pokrytí jiných provozních nákladů a také zajistit patřičný zisk, jinak nemá pro zaměstnavatele cenu. Pokud se ovšem nejedná o nějakou charitu. Práce (potažmo zaměstnanec) je vlastně zboží, které má svoji cenu. Poslední dobou je čím dál dražší.

Tady jde o to, co platí zaměstnanec za sebe. Co stojí každého zaměstnavatele jeho zaměstnanec je malinko o něčem jiném.

Pokud zaměstnám někoho za 15.000 hrubé mzdy, tak musím počítat minimálně s částkou 20.250 Kč. On nakonec dostane čistou mzdu 11.580 a ten rozdíl (8.670) "věnujeme" nenasytnému byrokratickému státu. Kolik zaměstnanců tohle ví?



Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když se chce, tak to jde

14. 8. 2003 | Petr Vykoukal

Když se chce, tak to jde

Vládní snaha o zvýšení DPH je nám zdůvodňována především nutností splnit požadavky Bruselu. Jenže EU nás nenutí mít základní sazbu ve výši 22 %, ani přesun povinných položek ze snížené... celý článek

Záporná daň je chytrá

1. 8. 2003 | Petr Fejtek

Záporná daň je chytrá

Po vypuštění zkušebního balónku "rovné sociální dávky" konečně ODS oprášila i koncept, o kterém se hovořilo již v první polovině 90. let: zápornou daň. Problém byl tehdy podobný jako... celý článek

Chce vláda léčit zápal plic acylpyrinem?

19. 6. 2003 | Martin Zika

Chce vláda léčit zápal plic acylpyrinem?

Vyřeší vládní návrh reformy veřejných financí problémy, kterými trpí naše ekonomika? Chtěli jsme vědět, co si o chystaném projektu myslí ekonomové a zároveň lidé z praxe, tedy z podnikatelského... celý článek

Den daňové svobody letos opět později

12. 6. 2003 | Jiří Šedivý

Den daňové svobody letos opět později

Dnešek je dnem daňové svobody. Vloni jsme ho mohli slavit o den dříve, což znamená, že naše celkové daňové zatížení opět vzrostlo. Jak jsme na tom oproti světu a jak výše daní souvisí... celý článek

Na skutečnou reformu si musíme počkat

10. 6. 2003 | Vladimír Pikora

Na skutečnou reformu si musíme počkat

Navrhovaná reforma veřejných financí jde v zásadě správným směrem. Je ovšem připravována nesourodou vládou, která na mnoho věcí jen těžko hledá společný názor. A tak se z důkladné reformy... celý článek

Partners Financial Services