Výhled pro akciový trh: nejistá sezona

Výhled pro akciový trh: nejistá sezona
S jistou dávkou opatrností je možné říct, že poprvé po třech letech letos akcioví investoři nespláčou nad výdělkem. Je ovšem třeba dát si pozor na určitá rizika, která mohou tento optimismus ohrozit.

Prázdniny skončily a akciové trhy pomalu vstupují do závěrečného finiše. Letos nejprve výrazně oslabily a pak se nadechly k bezprecedentnímu růstu nevídanému od podzimu 1999. Je tedy na čase se zamyslet nad vhodnou strategií pro zbytek roku. Poprvé po 3 letech existuje reálná šance na úspěch...

Krátká rekapitulace

Technologický trh měřený indexem Nasdaq (profil, názory) jen za letošní rok zhodnotil o 36 % a od svého dna v říjnu loňského roku přidal 63 %, čímž se dostal na 16měsíční maximum. Dow Jones Industrial Average (profil, názory) si připsal šestý růstový měsíc v řadě a 13% růst v letošním roce, index širšího trhu S&P 500 (profil, názory) letos vylétl o 15 %. Indexy pak v prvním zářijovém týdnu vytvořily čerstvá 14měsíční maxima. Dow Jones index, který je mezi veřejností nejznámější, nezaznamenal 4 ztrátové roky v řadě od roku 1932. Nyní se po nejsilnější rally od prasknutí internetové bubliny mezi investory šíří naděje, že bychom mohli dotáhnout do konce první růstový rok od roku 1999.
S trochou nadsázky lze říci, že většina dobrých zpráv (dokonce i těch, které teprve přijdou) už je zakomponována v cenách a trh čeká korekce. Stojí jistě za zmínku, že ze statistického pohledu bylo září v průběhu uplynulého století nejhorším měsícem pro akcie na americké burze (pro milovníky černého humoru přidávám, že říjen je měsícem, kdy burzy občas krachují). Index S&P 500 se obchoduje na 18násobku svých očekávaných zisků, tj. nad dlouhodobou průměrnou hodnotou 17. Z tohoto pohledu lze americké akcie považovat za správně oceněné. Naopak Nasdaq, který se obchoduje na 40násobku a během uplynulých let se nedostal pod průměrnou hodnotu, což by při normálně probíhajícím ekonomickém cyklu jistě měl, vzbuzuje oprávněné obavy. Zvláště když si uvědomíme, že jeho více než 60% skok vzhůru se odehrál na pozadí jen 10-15% růstu zisků technologických firem.
Množící se zprávy o růstu investic do technologií ze strany amerických korporací přicházející ve zvýšené míře během letního obchodování doufejme brzy najdou svůj odraz v razantním růstu tržeb, který by dosavadní akciové rally zpětně zdůvodnil. Zlepšené výsledky hospodaření šly zatím bohužel spíše za snižováním nákladů než za rostoucí poptávkou.

Světýlko na konci tunelu

Optimisté žádný problém nevidí. Akcie se podle nich obchodují na vyšším P/E než normálně proto, že sazby dosáhly 40letého minima, a zisky tak můžou růst rychleji než normálním tempem. Navíc alternativní investice – obligace - napříč strmému růstu výnosů za poslední měsíce nejsou nijak atraktivní, poněvadž na deset let si stále můžete uložit jen na 4,5 %. Deflační hrozby jsou snad už bohudík za námi, a tak v prostředí, kdy se navrátí růst sazeb, se obligacím dařit nebude. Odhadované zisky firem ve 3. a 4. čtvrtletí vypadají velmi slibně a pokud by opět došlo k jejich překonání tak jako v první polovině roku, můžeme se na optimistické vlně vézt ještě hezkých pár měsíců. Posilující dolar (profil, názory) a rostoucí úrokové sazby (ve formě vyšších výnosů na bondech) však mohou světýlko na konci tunelu v příštím roce zhasnout. Vypadá to, že tzv. "easy money" už byly sebrány a další růst by mohl reflektovat už jen normální tempo růstu zisků 7-9 %.

A Evropa?

Srpen byl pro řadu investičních manažerů zklamáním. Akcie sice opět rostly, jenže to, co je normálně důvodem k oslavám, mnohým po návratu z dovolené v prvním zářijovém týdnu připravilo bolesti hlavy. Důvod? Evropské akcie šest měsíců rostou téměř dvojnásobně rychleji než akcie americké. Jejich ceny reflektují mnohé z pozitivních zpráv, které mohou přijít z počínajícího globálního oživení. V samotné Evropě jsou naproti tomu zprávy o zotavování korporátních tržeb výjimečné. Není divu, když tři klíčové země Eurozóny procházejí recesí a čtvrtá balancuje na jejím okraji. Akcie v srpnu prostě nespadly jen z jediného důvodu: makroekonomická data z USA byla natolik vynikající, že překvapila analytiky, a tím výrazně napomohla růstu evropského trhu.
Za zmínku stojí, že pětina tržeb evropských firem je realizována v USA. To při očekávaném růstu amerického HDP v roce 2004, který je odhadován nad 4 %, a nedávném posílení dolaru vyvolalo řadu pozitivních doporučení na akcie evropských společností angažovaných na americkém trhu zejména v cyklických odvětvích. I v Evropě platí, že snadné peníze už byly vydělány - vždyť řada akcií známých korporací zhodnotila od března o více než 100 %. Za všechny jmenujme například pojišťovnu Allianz (profil, názory) nebo známé výrobce mobilních telefonů Ericsson (profil, názory) a Alcatel (profil, názory). Přesto je současné ocenění evropských akcií atraktivnější než u jejich amerických protějšků, a to i díky jejich výraznějšímu propadu v uplynulých 3 letech. Zatímco americké akcie se nacházejí "jen" 20 % pod svým historickým maximem, evropské akcie měřené indexem 50 společností s největší tržní kapitalizací ztrácejí stále více než 50 % na úroveň 1. září 2000.

Opatrně, ale přece

Napříč výše uvedeným faktům se investoři ve své akciové pozici mohou cítit daleko lépe než kdykoliv během uplynulých 3 let. Jen je třeba nezavírat oči před některými riziky, z nichž je na prvním místě třeba jmenovat stále ještě nepřesvědčivý vývoj na americkém trhu práce. Ten je klíčový pro udržitelnost současného růstu, vždyť jen v tomto čtvrtletí by se měl americký HDP zvýšit o 5 %. Musíme si ale uvědomit, že po nedávném růstu sazeb končí období refinancování hypoték a tuto díru je potřeba zalepit – je otázkou, zda na to budou stačit zatím nesmělé firemní investice. Pro udržení doposud solidní spotřebitelské poptávky je bezpodmínečně nutné, aby ekonomika opět začala vytvářet nové pracovní příležitosti a týdenní indikátor počtu nových žadatelů o práci se držel výrazně pod hodnotou 400 000. Pak přijde i tolik očekávaný růst tržeb, který se díky dramatickému snižování nákladů v minulých letech rychle promítne do zisků a dá trhům nový růstový impuls.

Připraveno s využitím údajů agentury Bloomberg a informací v listu Wall Street Journal Europe.

Autor je ředitelem úseku správy akciových fondů Investiční společnosti České spořitelny.

Jaký vývoj akciových trhů do konce roku očekáváte vy? Jak své predikci a dosavadnímu vývoji přizpůsobíte investiční strategii? Připojte svůj názor!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 9. 2003 19:53, Bohus

Velmi podivny clanek bez hlavy a paty. Co se tyce konkretnich vyhrad, ty jsou nasledujici: 1) Index S&P 500 se obchoduje temer na 34-i nasobku zisku, coz je o 40 vic nez je dlouhodoby prumer! Z tohoto titulu muzeme smele oznacit soucasny trh za velmi predrazeny a lze jen kroutit hlavou nad slovy o svetylku na konci tunelu. Autor operuje s tzv. forward P/E ratio (jehoz faktorem jsou ocekavane zisky, nikoliv zisky skutecne dosazene), coz je bohuzel vymysl posledniho desetileti, je to uzitecny nastroj pro investicni profesionaly, aby mohli manipulovat s trznim sentimentem. Pouzivat forward P/E je jako kupovat zajice v pytli. Ocekavane zisku jsou kalkulovany lidmi vetsinou zainteresovanymi na tom, aby lidi co nejvice obchodovali a generovali provize ci platili jine poplatky. Kdyz k tomu pridame jeste chronickou neschopnost analytiku predikovat tyto udaje, vyjde nam tento ukazatel jako bezcenny. I kdyby soucasne zisky byly sebelepsi, cena, kterou za ne nyni platime je nehorazne vysoka. 2) Tisickrat uz jsme reci o tom, ze tentokrat je vse jinak, ze nemuzeme porovnavat s historii, reci o nove ekonomice, apod.…viz autorova zminka o nizkych urokovych sazbach, ktere uplne meni kontext pro posuzovani ukazatele P/E. 3) Logicky rozpor: pokud by zisky rychleji, nebyl by naopak tlak na pokles P/E nez na jeho rust? Opet, I kdyby zisky rostly rychleji, nic to nemeni na tom, ze cena, kterou platime za tyto zisky roste mnohem vyssim tempem.
4) Na zaklade ceho se autor raduje nad tim, ze “Deflační hrozby jsou snad už bohudík za námi.” Je toto skutecne dobra zprava? Sotva. Deflace neznamena nic jineho, nez pokles cen resp. narust kupni sily jednotky penez. Je snad pokles cen ci narust kupni sily neco, ceho bychom se meli obavat??? Dava to smysl? Opakem deflace je inflace, chce snad autor tvrdit, ze mame skakat radosti nad kazdym rustem cenove hladiny a poklesem kupni sily penez v nasich penezenkach? Dava to smysl?

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 9. 2003 14:53, Boucek Antonin

Ano, vsechno je v lidech a v limitech. Znam vsak spoustu lidi, kteri timto zpusobem kratkodobe pozice premenili v dlouhodobe, limit nelimit. Nevim, delate-li trading nebo arbitraze, ale narazil jste uz nekdy na vyjimecnou udalost ("cernou labut" slovy Nicholase Nassima Taleba), kdyz jdou trhy jednim smerem a neni nikdo, kdo by sel opacne (rijen 1987, LTCM v roce 1998, par dni po 11. zari 2001)? Jak se v takove situaci, kdyz nenajdete protistranu a trhy padaji (popripade rostou) o desitky procent, dodrzuji limity?

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cesta do Evropy zarúbaná

10. 9. 2003 | Petr Fejtek

Cesta do Evropy zarúbaná

Od jara roku 2000 museli akcioví investoři absolvovat tříletou pouť takzvaným údolím smrti. Propad akciových trhů nebyl snad tolik smrtonosný, ale o to vleklejší.

Vyspělé akciové trhy zvedají hlavu II.

24. 7. 2003 | Stanislav Volek

Vyspělé akciové trhy zvedají hlavu II.

Přinášíme vám pokračování našeho porovnávání výkonnosti akciových fondů za první polovinu tohoto roku. Dnes se budeme podrobněji věnovat fondům globálním.

Vyspělé akciové trhy zvedají hlavu

16. 7. 2003 | Stanislav Volek

Vyspělé akciové trhy zvedají hlavu

První polovina roku je za námi a to je vhodná doba pro další z našich porovnání výkonnosti světových a evropských akciových fondů. Jak se zdá, do budoucna snad již můžeme hledět s větším... celý článek

Partners Financial Services