Penzijní fond pro mladé

Penzijní fond pro mladé
Máte ve skupině dva penzijní fondy a nevíte, co s nimi? Normální by bylo je sloučit, ale ČSOB přichází s velmi netradičním řešením. Jeden z fondů změní na penzijní fond pro mladé. Zdá se vám to jako protimluv?

Jak ukazují letošní intenzivní debaty, slovenská penzijní reforma i krize mnoha penzijních systémů ve světě, nepříznivý vývoj demografické situace ve vyspělých ekonomikách znamená, že stát nebude schopen budoucím důchodcům poskytovat tak příznivé podmínky jako dnes. O to větší roli budou hrát vlastní úspory. "A pokud si chce člověk zachovat slušnou životní úroveň i po odchodu do důchodu, měl by začít spořit co nejdříve," zdůrazňuje Petr Beneš, zodpovědný za řízení obou penzijních fondů a autor projektu nové strategie penzijního připojištění ČSOB (profil, názory).

Právě snaha zatraktivnit penzijní připojištění mladším generacím a nabídnout jim produkt určený pro opravdu dlouhodobé spoření vedla ČSOB k rozhodnutí bývalé Českomoravský penzijní fond (profil, názory, koupit) a ČSOB penzijní fond (profil, názory, koupit) nesloučit. Mladí lidé navíc nejsou standardními klienty penzijních fondů, což se bude nová strategie ČSOB pokoušet změnit právě speciálním fondem pro klienty odcházející do důchodu za dvacet a více let. "Chcete-li penzijní připojištění nabídnout novým klientům, narazíte navíc na určitou nasycenost trhu," připomíná Beneš. Penzijní fondy jsou totiž stále považovány především za produkt pro starší. "Plných 67 % pracujících ve věku 45 až 59 let přitom již patří mezi klienty penzijních fondů a nové zákazníky v této skupině v podstatě nelze získat," vysvětluje Beneš.

Naproti tomu ve věkové skupině 18 až 24 let vlastní penzijní připojištění pouze 20 % zaměstnanců a ve skupině 25 až 29 to je 29 %. Také ve skupině zaměstnanců ve věku 30 až 44 let mezi klienty penzijních fondů patří méně než polovina zaměstnanců, konkrétně 41 %. Je ovšem třeba si uvědomit, že pro mladé lidi, kteří investují na třicet i více let, je konzervativní investiční strategie penzijních fondů nevhodná. "Investiční portfolio postavené tak, aby zajišťovalo stabilní výnos, je vhodné pro klienty, kteří začnou během několika let peníze z penzijního fondu vybírat. Naproti tomu mladší klienti snesou i větší meziroční kolísání, které jim ale v horizontu několika desítek let přinese vyšší zhodnocení," vysvětluje základ nové strategie penzijních fondů ČSOB Petr Beneš.

Procento navíc

ČSOB PF Stabilita
ČSOB PF Progres

Čtvrtý největší penzijní fond u nás, bývalý Českomoravský (profil, názory, koupit), ve kterém podíl klientů nad 45 let přesahuje 60 %, byl proto přejmenován na ČSOB Penzijní fond Stabilita. Tento fond se bude řídit konzervativní investiční strategií a měl by přinášet stabilní roční výnosy. Je tedy určen klientům starším 50 až 55 let, kteří již nejsou ochotni přijmout kolísání zhodnocení svých peněz.
Naproti tomu portfolio ČSOB Penzijního fondu Progres (profil, názory, koupit) bude obsahovat vyšší podíl akcií a zahraničních dluhopisů a klientům do 45 až 50 let by měl dlouhodobě přinášet vyšší zhodnocení. Změna strategie fondu bude poměrně jednoduchá, neboť jde o nejmenší penzijní fond u nás a všichni klienti, kteří nebudou se změnou souhlasit, budou moci přejít do ČSOB PF Stabilita. Portfolio Progresu tak dostojí svému názvu, neboť by mělo jít o nejprogresivnější portfolio mezi českými penzijními fondy. Většinu z nich totiž masa starších klientů nutí k tomu, aby svá portfolia udržovali na poměrně konzervativní pozici.

Ono "vyšší zhodnocení" by se vzhledem k omezení investičních možností penzijních fondů mělo pohybovat okolo jednoho procenta. Na první pohled je to nezajímavý rozdíl, ale vzhledem k tomu, že se jedná o 1 % navíc za dvacet až třicet let, jde o velké peníze.

Pokud bychom pro srovnání použili zhodnocení obou fondů v minulém roce (Stabilita 3 %, Progres loni druhé nejvyšší zhodnocení ze všech penzijních fondů 4,3 %), tak klient Stability po třiceti letech a investici 500 Kč měsíčně získá včetně státních příspěvků 376 655 Kč, zatímco klient Progresu 469 935 Kč. Při měsíční úložce 1 500 Kč klient Stability po třiceti letech získá 956 123 Kč, klient Progresu 1 192 911 Kč (a to bez zohlednění daňových úspor). Rozdíl 1,3 % ve zhodnocení tak v průběhu třiceti let znamená 236 788 Kč, což je 4,5násobek státní podpory získané za celých třicet let.

 

Pomoc zvenčí

Vedle snahy aktivně oslovit mladší klientelu by ČSOB mohlo pomoci i několik externích faktorů. "Prvním z nich je stárnutí populace a rostoucí pochopení lidí, že se o svou penzi budou muset z větší části postarat sami," vysvětluje Kateřina Štěrbová, obchodní ředitelka penzijních fondů ČSOB. "Velkou roli sehraje i penzijní reforma, která zdůrazní právě přesun odpovědnosti za zajištění ve stáří ze státu na jednotlivce."

Nová strategie penzijního připojištění by měla ČSOB otevřít také dveře k zaměstnavatelům, kteří penzijní připojištění nabízí jako zaměstnaneckou výhodu. Nová strategie by měla produkt pro "téměřdůchodce" zatraktivnit i pro mladší zaměstnance a pokud ČSOB zvolí vhodnou strategii, mohl by počet klientů Progresu v příštím roce růst poměrně rychle.

Co si o nápadu ČSOB myslíte? Má nový ČSOB PF Progres šanci přitáhnout novou a mladší klientelu? Měly by se rozšířit mantinely pro investování penzijních fondů, nebo by měly mít investiční portfolia velmi konzervativně omezena? Podělte se s námi o své názory! 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 9. 2003 20:33, Josef Juřík

Inflaci například daleko víc ovlivní zvýšení daní, které zvýší cenu výrobků. Vstup do EU neznamená automatické zdražování všeho, proto to značení "fáma". Inflace je procentní zvýšení cen určitého předem definovaného koše výrobků dnes oproti cenám před měsícem nebo před rokem.

Zobrazit celé vlákno

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 9. 2003 17:28

Výhoda pro mladé spočívá v tom, že čím déle spoří, tím vyšší objem peněz si naspoří na svém individuálním účtu včetně vyššího zhodnocení těchto peněz díky investiční strategii šité na míru očekávané delší době spoření. Tato strategie je založena na vyšším podílu finačních instrumentů(akcií) s očekávaným vyšším výnosem avšak v dlouhodobém časovém horizontu. Chci však zdůrazdnit, že penzijní připojištění podporované státním příspěvkem a daňovými úlevami a možným příspěvkem zaměstnavatele je výhodné pro všechny věkové kategorie klientů!. Pokud se klient rozhodne ukončit spoření předčasně, je mu vypláceno odbytné. Znovu opakuji, že obdrží objem naspořených peněz (vlastní příspěvky+popř. zaměstnavatele)+ připsané roční zhodnocení (vlastních příspěvků poř. zaměstnavatele). Nemá však nárok na státní příspěvek včetně jeho zhodnocení. Právě vzhledem k tomu, že klient nedostane vyplacen státní příspěvek a navíc z podílu na výnosech a z příspěvku zaměstnavatele je mu sražena 25% daň, je vyplácení odbytného klienty využíváno spíše výjimečně.
Kateřina Štěrbová zodpovědná za obchodní politiku ČSOB Penzijních fondů

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pro jistotu i koleno vrtat

12. 9. 2003 | Petr Fejtek

Pro jistotu i koleno vrtat

Premiér Špidla nedávno prohlásil, že peníze lidí uložené v penzijním připojištění stát stoprocentně ochránit nemůže. Vzbudil tím rozruch, byť možná trochu překvapivě. Jak to tedy je... celý článek

Peníze kvetou i ke stáru

23. 7. 2003 | Petr Fejtek

Peníze kvetou i ke stáru

Nemusí možná přímo kvést, hlavně, že dávají úrodu. A to zase záleží na tom, jak dobře jsme je zasadili, jak dobře se o ně starali a jak se jim tedy daří. Kdo si nic nezasadil, kromě... celý článek

Cesty důchodové reformy

23. 7. 2003 | Petr Žaluda

Cesty důchodové reformy

O nutnosti penzijní reformy v České republice asi nikdo nepochybuje. Ministr práce a sociálních věcí Škromach již předložil určité představy, těch ovšem existuje víc. Svůj návrh reformy... celý článek

Penzijní fondy dnes a zítra

24. 6. 2003 | Petr Fejtek

Penzijní fondy dnes a zítra

Víte, kam mohou investovat a jakými pravidly se musejí řídit penzijní fondy? V této oblasti se chystají legislativní změny, Evropská unie chce totiž vytvořit společný trh penzijního... celý článek

Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

17. 6. 2003 | Petr Fejtek

Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

Mnoho lidí si myslí, že investice do penzijních fondů je nudná a nevýnosná. Jenže stačí pořádně počítat a zjistíme, že výnos penzijního připojištění může být velmi zajímavý i pro mladé.... celý článek

Partners Financial Services