I proti neschopnosti splácet se lze pojistit

I proti neschopnosti splácet se lze pojistit
Zavázat se na několik let, v případě hypotéky až na několik desítek let, k pravidelným splátkám s sebou vždy přináší rizika. Pokud dlužník například z důvodu dlouhodobé nemoci není schopen splácet, rodina může přijít téměř o všechno. Splátky úvěru ale lze pojistit.

Klesající úrokové sazby způsobily zvýšený zájem o různé typy půjček. Každým rokem se počet poskytnutých úvěrových produktů zvyšuje. "Prodej pojištění neschopnosti splácet souvisí se zvýšenou poptávkou po úvěrech," vysvětluje rostoucí zájem o pojištění úvěrů Martin Dlouhý z Komerční pojišťovny.

Pojištění úvěrů nabízí v různých modifikacích několik pojišťoven. Obecně ale platí, že je uzavírá výhradně osoba, která si u banky či leasingové společnosti vzala půjčku. Pojistka se sjednává na dobu trvání úvěru, podobně se počítá i pojistné plnění – to souhlasí s měsíční splátkou úvěru.

Komu ku prospěchu

Pojistit lze:

- finanční leasing s následnou koupí najaté věci
- spotřebitelský úvěr
- splátkový prodej
- osobní bankovní půjčku
- hypoteční úvěr
- revolvingový úvěr spojený s kreditní kartou
Pojistku lze uzavřít za předpokladu, že je zájemci 18 až 55 respektive 65 let (podle vybrané pojišťovny). Pojistnou událostí je zpravidla dlouhodobá nemoc, na krátkodobou pracovní neschopnost se pojistka nevztahuje – pojistné plnění začíná nejdříve po týdnu nemoci, u některých pojišťoven až od 60. dne (pojišťovna Cardif Pro Vita). Dojde-li k úmrtí pojištěného, splatí pojišťovna leasingové společnosti či bance, u které měl klient sjednaný úvěr, celý, do té doby nesplacený zbytek dluhu.
Některé ústavy plní pouze v případě smrti nebo velmi vážného onemocnění. Jiné plní i při ztrátě zaměstnání či trvalé invaliditě. Ve většině případů nekryje pojistka úroky z prodlení ani jiné pokuty vzniklé z neplacení splátek.

Podle přání klienta může být pojistné plnění vinkulováno přímo úvěrové společnosti. Není-li, náleží pojištěnému. V případě splacení úvěru před původním termínem je pojistná smlouva zrušena a nespotřebované pojistné je vráceno klientovi. Pojištění také končí dnem, kdy došlo k převodu úvěru či leasingu na někoho jiného. Doba placení pojistného je u některých ústavů kratší než samotná doba trvání pojištění. V případě České pojišťovny Zdraví tak klient, který si sjedná pojistnou ochranu na 10 let, platí pojistné jen sedm roků. Nůžky se nejvíce rozevírají v případě 25leté pojistné ochrany - zde pojištěný zaplatí let "jen" 17.

Pojištění splátek úvěru - pojistná rizika
Pojišťovna
Název produktu
Pojistná rizika
Cardif Pro Vita
(profil, názory)
Pojištění schopnosti
splácet
Ztráta zaměstnání
Dlouhodobá pracovní neschopnost
Invalidita
Smrt
Česká pojišťovna Zdraví
(profil, názory)
Pojištění leasingových a
úvěrových splátek
Dlouhodobá pracovní neschopnost
ČSOB Pojišťovna
(profil, názory)
Pojištění spotřebitelského
úvěru
Invalidita
Smrt
Komerční pojišťovna
(profil, názory)
Kolektivní pojištění ke
spotřebitelskému úvěru *
Ztráta zaměstnání
Dlouhodobá pracovní neschopnost
Invalidita
Smrt
Pojišťovna ČS
(profil, názory)
Úvěrové životní
pojištění
Smrt
Smrt + velmi vážná nemoc
Vysvětlivky: * - pouze pro úvěry od Komerční banky
Zdroj: pojišťovny

Častou praxí je možnost uzavření pojištění úvěru přímo na přepážce banky současně se smlouvou o půjčce. Ústavy jako Česká spořitelna, ČSOB či Komerční banka nabízejí pojistky výhradně svých dceřiných společností, jiné banky spolupracují s vícero ústavy. Pravidlem ale nabídka pojištění není. "Živnostenská banka se žádnou pojišťovnou v oblasti pojištění úvěrů nespolupracuje," dokládá její mluvčí Karel Ježek.

Některé banky pojištění úvěru přímo vyžadují. V případě Komerční banky je kolektivní pojištění Komerční pojišťovny povinné pro všechny žadatele o spotřebitelský úvěr, vyjma těch, kteří jsou nepojistitelní například z důvodu špatného zdravotního stavu. "Pojištění je zcela zdarma, platí jej Komerční banka," doplňuje mluvčí Markéta Dvořáčková. ČSOB zase automaticky nabízí produkt ČSOB Pojišťovny – povinný je v případě, kdy o úvěr žádá pouze jeden člověk nebo se jedná o částku převyšující 500 tisíc Kč.

Levnější úvěr? Jen někde…

Pojištění úvěru obecně snižuje riziko nesplácení, a může proto mít pozitivní vliv na hodnocení klienta. "Rozhodne-li se klient toto pojištění uzavřít, získá výhodnější úrokovou sazbu," uvádí Helena Matuszná z České spořitelny. "Úvěrové pojištění si spolu s úvěrem uzavírá asi 10 % našich klientů," dodává. U většiny bank ale pojištění úročení neovlivňuje. Přesto jsou dlužníci jiných bank "propojištěni" mnohem víc. "U spotřebitelského úvěru si toto pojištění sjednává téměř 80 % klientů," uvádí například Petra Kopecká z GE Capital Bank.

Banky a pojištění spotřebitelských úvěrů
Banka
Pojistka
povinná?
Vliv na
úrokovou sazbu?
Nabízí pojistku na pobočce?
(Produkt které pojišťovny)
Česká spořitelna
(profil, názory)
Ne Ano Ano (Pojišťovna ČS)
ČSOB
(profil, názory)
Ano* Ne Ano (ČSOB Pojišťovna)
eBanka
(profil, názory)
Ne Ne Ne
GE Capital Bank
(profil, názory)
Ne Ne Ano (Cardif Pro Vita)
Komerční banka
(profil, názory)
Ano Ne Ano (Komerční pojišťovna)
Živnostenská banka
(profil, názory)
Ne Možná Ne
Vysvětlivky: * - o úvěr žádá jen jeden člověk nebo se jedná o víc než 500 tisíc Kč
Zdroj: banky

Cena pojistky závisí na mnoha aspektech. Těmi nejdůležitějšími jsou věk pojištěného, pohlaví, zvolený den počátku plnění, doba trvání pojištění, výše měsíční splátky úvěru a samozřejmě obsažená rizika. Jednotlivé pojistky proto nelze co do ceny příliš srovnávat. Pro dokreslení představy o tomto produktu uvádíme alespoň modelové ceny pojištění leasingových a úvěrových splátek České pojišťovny Zdraví. Pojistné plnění u tohoto produktu nastává, je-li pojištěný uznán práce neschopným z důvodu nemoci nebo úrazu.

Modelový příklad měsíčního pojistného
pro čtyři roky trvání pojištění a pro tři roky placení pojistného:
Měsíční splátka
úvěru
Muž 35 let
Plnění od:
Žena 25 let
Plnění od:
od 29. dne PN*
od 43. dne PN*
od 29. dne PN*
od 43. dne PN*
3 000 Kč
50 Kč
38 Kč
49 Kč
37 Kč
15 000 Kč
258 Kč
193 Kč
248 Kč
189 Kč
Vysvětlivky: * - pracovní neschopnosti
Zdroj: Česká pojišťovna Zdraví

Nemoc, ztráta zaměstnání i invalidita mohou potkat každého z nás. Smrt dokonce musí. Uvázat si na krk pravidelné splátky, jejichž výše nebývá nevýznamná, je vždy krok do neznáma. Pojištění platební neschopnosti nám tak může buď vytáhnout další peníze z kapes, nebo zachránit majetek. To už závisí na "strýčku Příhodovi"...

Platíte leasingové nebo úvěrové splátky? Pojistili jste se proti platební neschopnosti? Oslovil vás tento produkt, nebo jsou to podle vás zbytečně vyhozené peníze? Podělte se s námi o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 9. 2003 14:43, Honza

Já maximálně úvěr na pořízení bydlení - mám a splácím

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 9. 2003 7:31, Eric

Dobrý den. Přeji vám, abyste se z té patálie co nejdříve dostal a to bez trvalejších následků. Neděláte na mě dojem, že byste to nezvládl. Držím vám palce.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo nabízí nejlepší spotřebitelský úvěr?

19. 2. 2003 | Dušan Hradil

Kdo nabízí nejlepší spotřebitelský úvěr?

Na tuto otázku se pokusil odpovědět výzkum společnosti Symsite Research, která ke konci roku sestavila komplexní rating nabídky na českém trhu. Chcete vědět, kdo dostal nejvíce bodů? celý článek

Spotřebitelské úvěry bez mlžení

6. 4. 2001 | Lukáš Půda

Spotřebitelské úvěry bez mlžení

V prvním čtení dnes budou poslanci projednávat vládní návrh zákona o spotřebitelských úvěrech. Pokud jej parlament schválí, nebude pro společnosti poskytující tyto úvěry již tak jednoduché... celý článek

Partners Financial Services