Kolik vás bude stát rozvod - poplatky u právníka

Rozvod běžného manželství vyjde na deset tisíc korun. Spory se prodraží na třicet i více tisíc. Nejdražší je vypořádání majetku. Čím vyšší majetek ve společném jmění, tím vyšší poplatek advokátovi za jeden právní úkon. Vypořádání práv rodičů k nezletilým dětem nestojí téměř nic.

Existuje levný rozvod? Jaké budou náklady v případě, že se oba manželé ve všem dohodnou? Jak bude rozvod probíhat a na kolik peněz se vyšplhají náklady?Neprosoudíme to málo co máme? Celková výše nákladů na rozvod se dovíjí od hodnoty společného jmění manželů a od počtu právních úkonů, které jsou s rozvodem spojeny. Čím menší majetek a méně právních úkonů, tím levnější rozvod. Pro představu si vymodelujeme příklad průměrných manželů, který se podaří nesporný rozvod.

Jsme domluveni

Manželka přijde do advokátní kanceláře s tím, že chce rozvést, s manželem jsou na všem domluveni. Advokát se ženou sepíše smlouvu o právním zastoupení a převezme případ. Aby mohl proběhnout nesporný rozvod, takzvaný rozvod dohodou, musí se manželé domluvit na vypořádání majetku včetně práva společného bydlení a péče o nezletilé děti. Advokát sepíše žalobu o rozvod manželství, dohodu o výkonu rodičovských práv a povinností k nezletilým dětem, návrh soudu na schválení této dohody a dohodu o vypořádání majetku včetně práva společného bydlení. Tyto dokumenty pak podá příslušnému soudu.

Vypořádat majetek je nejdražší

Vypořádání majetku je při rozvodu nejdražší položkou v odměně advokátovi. Její výše závisí na hodnotě majetku ve společném jmění manželů. Předpokládejme, že modelová rodina vlastní byt, zařízení bytu a automobil. Vše dohromady v hodnotě jeden a půl milionu korun. Pro účely stanovení odměny advokáta za jeden právní úkon se hodnota společného jmění manželů dělí dvěma. Manželka za pomoc při úspěšném vypořádání majetku, který je nutný k tomu, aby soud manželství rozvedl, zaplatí 4 500 Kč za každý právní úkon související s vypořádáním. I při nesporném rozvodu budou potřeba minimálně dva právní úkony související s vypořádáním majetku. Jestliže dojde ke sporům, počet právních úkonů bude vyšší, a tím i odměna advokátovi.

Ať tě nevypeče

Nutno upozornit, že advokát v příkladu zastupuje manželku. Měl by si najmout advokáta i manžel (a platit mu za každý právní úkon spojený s vypořádáním majetku 4 500 Kč podle advokátního tarifu) nebo mají oba manželé nechat vše vyřídit jednoho advokáta? Jestliže si skutečně věří, ušetří, když manžel žádného svého advokáta platit nebude. Je tady ovšem nebezpečí. Advokát pracuje v zájmu toho, koho zastupuje. Při rozvodu nemůže zastupovat oba manžele. V našem příkladu zastupuje manželku. Jestliže manžel ženě věří, vystavuje se nebezpečí, že ona ho za pomoci svého advokáta „vypeče“, navrhnou řešení více ve prospěch manželky. V některých formulacích návrhu na vypořádání to člověk bez právnického vzdělání stěží odhalí.

Děti téměř zadarmo

Mimo právní úkony spojené s vypořádáním majetku jsou r rozvodem spojeny i právní úkony spojené s úpravou vztahů rodičů k dětem. Kdo bude nadále o děti pečovat a výše výživného. V návrhu na rozvod nemusí být dohodnutý styk nezletilých dětí s rodičem, který je nemá svěřeny do péče. Vyplatí se ale tuto oblast dohodnout před rozvodem a zahrnout do návrhu. Stává se, že jeden z rodičů později podává žalobu na druhého pro zabraňování styku s nezletilými dětmi. Navíc právní úkony týkající se vypořádání práv rodičů k nezletilým dětem jsou levné. Jeden stojí pouze 250 Kč plus 75 Kč náhrady režijních výdajů. I sedm jednání o dětech stojí méně než jedno o majetku. Vyhláška o advokátním tarifu zde motivuje rodiče, aby nešetřili na důkladném vypořádání práv k dětem.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2015 20:43, Jakub Křřimský

Dobrý den. S manželkou jsme v manželství pořídili RD a mám jej ve SJM již 18 let. Manželka se chce rozvádět a kope kolem sebe. Odstěhovala se do garsonky, kterou si pronajala a odvezla si tam nějaké naše společné věci. Vždy jednou za čas přijde domu a něco si odnese. Přístup do garsonky mi nechce umožnit, ale já jí do domu pouštět musím. Lze tomu nějak zamezit aby neodnášela věci pryč, natož když třeba nejsem doma? Mám právo vstupovat do pronajaté garsonky, když tam má naše věci, nebo např. nebude platit nájem, tak ho pak budu muset platit já. Dále mám dotaz. Manželce při manželství umřel otec před devíti lety a zdědila jednu třetinu rodinného domu tchýně a tchána. Tchýně ještě žije. Je nějaké mé právo na část tohoto dědictví i při rozvodu? Její rodina ji manželku zavrhla, ale zrušit její nároky na dědictví po otci prý nejdou. Vyhrožuje mi, že o všechno přijdu a že si ani kliku nevemu.

+154
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2012 17:57, maria zolakova

dobry den mate nejake skusenosti ,so zastupovaním pravnika pri kupe bytu?je možne ,aby za spisaniekupnej zmluvy,predkupnej zmluvy učtoval pravnik 32000?

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services