Jak vybrat správnou platební kartu

Platební karta umožňuje pohodlné placení za zboží a výběr hotovosti z bankomatů. Jejím používáním eliminujete nebezpečí zcizení svojí hotovosti. Samotná karta je proti zneužití chráněna heslem PIN a podpisovým vzorem. Pokud vám zloděj ukradne hotovost, bývají tyto peníze nenávratně fuč, v případě odcizení platební karty ji můžete telefonicky zablokovat a zloději tak efektivně zatnout tipec. Bezhotovostní forma provádění plateb má také další výhody – snadnost a rychlost.

Při hledání optimální platební karty je nejdůležitější si odpovědět na otázku, jak vlastně chceme, aby nám karta sloužila. Jde nám v podstatě jen o občasný výběr z bankomatu na rohu naší ulice, a karta pro nás tedy představuje pouze prostředek, jak se dostat ke staré dobré hotovosti z běžného účtu, nebo od tohoto kousku plastu žádáme mnohem víc?

Raději debetní, nebo kreditní kartu?

Debetní karta je vydávána k osobnímu účtu a umožňuje majiteli okamžitý přístup k jeho penězům. Finanční operace s kartou tedy přímo ovlivňují výši zůstatku na vašem běžném kontě. Pokud nemáte sjednanou možnost kontokorentu, nemůžete jít do minusu. Uživatel debetní karty tedy nakupuje i platí v jednu chvíli, a protože k tomu používá vlastních peněz, neplatí následně žádné úroky. Maximální částku, kterou můžete v jednom dni nebo týdnu vybrat či zaplatit, určuje denní (respektive týdenní) limit platební karty. Dá se říci, že debetka je zde pro lidi, kteří se nehodlají pouštět do žádných úvěrových dobrodružství, chtějí disponovat pouze vlastními penězi a mít přitom možnost využívat všech výše předestřených výhod platebních karet.

S kreditní kartou získáváte stálý úvěr. Spolu s vydáním kreditní karty banka zřizuje úvěrový účet, na kterém se vám všechny platby provedené kartou zúčtovávají. Roční úrokové sazby se pohybují nejčastěji v rozmezí zhruba od 20 do 25 procent. Banka také stanoví minimální měsíční splátky, a to ve výši několika procent z čerpané částky. Pokud všechny závazky splatíte v takzvaném bezúročném období, skutečně neplatíte žádné úroky. To představuje výhodu oproti kontokorentu, u kterého platíte úrok hned od prvního dne čerpání. Kreditní karta je tedy určena těm, kteří nejdříve rádi utrácí a teprve potom platí. Banky klientům ke kreditce také nabízejí různé bonusy a zvýhodnění při platbě kartou. Pokud se rozhodnete pro kreditní kartu, měli byste oplývat jistou finanční gramotností a schopností reálně uvažovat o vlastních finančních možnostech. Jinak by se vám lehce mohlo stát, že dlužná částka vinou vysokých úroků nepříjemně rychle nabobtná a kreditní karta vám ve finále způsobí víc škody než užitku.

Embosovanou, nebo elektronickou?

Embosovaná platební karta disponuje oproti své elektronické kolegyni výhodou univerzálnějšího použití. Veškeré údaje o majiteli i číslo karty jsou na ní „vytištěné“ reliéfním písmem, takže s ní lze platit nejen u obchodníků vybavených on-line elektronickými terminály, ale i tam, kde mají pouze mechanické snímače, tzv. imprintery (například v taxících). Kreditky a debetní karty vyšší třídy bývají většinou embosované. Typickým zástupcem embosovaných karet jsou kupříkladu karty VISA Classic nebo MasterCard Standard, elektronických pak VISA Electron či Maestro.

S čím za hranice?

Drtivá většina platebních karet vydávaných tuzemskými finančními institucemi má celosvětovou platnost. Míra akceptace karet nejrozšířenějších společností VISA a MasterCard by měla být v turisticky alespoň trochu navštěvovaných zemích v podstatě stejná. Rozhodně však nic nezkazíte tím, když budete na cesty vyrážet pro jistotu s oběma kartami, nejlépe embosovanými. Díky mezinárodní platební kartě můžete vybírat z bankomatu i platit za zboží či služby, tak, jak jste zvyklí z domova. Nezapomínejte ale, že poplatky za výběr z bankomatu jsou v zahraničí vyšší.

Pojištění

K většině karet je poskytována nějaká forma pojištění (např. pojištění při cestách do zahraničí, pojištění zneužití karty nebo pojištění schopnosti splácet). Rozsah a výše pojištění se odvíjí od prestiže karty a toho, kolik jste ochotní za pojištění zaplatit. Obecně platí, že čím dražší platební karta, tím roste možnost ji použít na více platebních místech doma i v zahraničí a tím má také lepší pojištění.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services