Proč si zřídit studentské konto

Studentský účet je zvláštní formou běžného účtu. Můžete s ním dělat stejné operace jako s běžnými účty, většinou se ho ale banka proti nim snaží nějak zatraktivnit – výhodnějším úročením, nižšími bankovními poplatky, dostupnými půjčkami, kontokorentem s výhodnějšími podmínkami, finančními bonusy, slevami na zboží či služby. V konkurenci osobních účtů nízkonákladových bank se však účtům pro studenty jen těžko drží krok.

Bankovní účet šetří čas, umožňuje bezhotovostní i hotovostní platby, a především díky přímému bankovnictví správu peněz výrazně zjednodušuje. Myšlenky na založení osobního konta by se neměly vyhnout ani mládeži, trávící zatím značnou část svého času ve škamnách vzdělávacích institucí různých stupňů.

Vlastní účet šetří čas i nervy

Kapesné od rodičů může člověk dostávat na ruku teoreticky donekonečna, s první brigádou ale přijde první otázka na vlastní účet. Ani tehdy sice osobní konto není nezbytné, ale minimálně pro firmu či agenturu to může být nejjednodušší cesta. A později přijdou další a další situace, kdy účet může šetřit čas i nervy. Přijdou platby kolejného a menzy, nákupy po internetu a okamžiky, kdy člověk potřebuje větší hotovost, než u sebe běžně nosívá – a pak je platební karta k nezaplacení. A když je člověk jen trochu přičinlivý, přibývá i těch příležitostí, kdy někdo má dát nějaké peníze vám. Ať jsou to další brigády a přivýdělky nebo třeba prospěchová stipendia.

Pro koho je studentské konto

Bankovní účty pro mladé mohou využívat klienti ve věku od 15 do 30 let. Banky většinou rozlišují jednotlivé stupně vzdělání a podle toho částečně upravují podmínky pro zřízení a vedení účtu. Pamatuje se i na klienty, kteří již úspěšně završili studia a ještě nemají na hřbetě tři křížky. Těm jsou k dispozici konta pro absolventy, která si zachovávají výhody studentských účtů.

Podmínky pro založení studentského účtu se většinou drobně liší v závislosti na stupni studia. Dalším podstatným faktorem je věk budoucího klienta. Před osmnáctým rokem se při zakládání účtu člověk neobejde bez přítomnosti zákonného zástupce, studenti vysokých škol zas bez potvrzení o prezenčním studiu či studentského průkazu. Dokazovat, že je student někdy člověk musí opakovaně: po roce, po dvou – jak to banky vyžaduje. Většina bank žádá také minimální počáteční vklad, jehož výše se pohybuje v řádu stokorun.

Co umí studentský účet a jaké jsou jeho výhody?

Se studentským účtem lze provádět stejné operace jako s běžným kontem. Od nich ho odlišuje marketingový „cool“ design. Banky se však studentská konta snaží od obyčejných účtů odlišit i jinak, nejrůznějšími výhodami a „výhodami“. Zvýhodnění může mít podobu nižších či rovnou nulových poplatků za jednotlivé služby, ročních finančních prémií nebo dalších služeb. Časté je tak například bezplatné vedení účtu, mezinárodní platební karta zdarma či příspěvek na studentskou kartu ISIC, možnost čerpat kontokorent a další. Nijak neobvyklé není ani zvýhodněné úročení, které připomíná úroky spořicích účtů – zpravidla však jde o úročení pásmové, kdy je výhodný úrok jen v určitém pásmu, zpravidla do desíti, dvacíti či třiceti tisíc korun,

Při výběru ideálního konta pro mladého uživatele se však vyplatí obrátit pozornost i na účty, které si slovo „studentský“ nevetkly do štítu. U některých bank, zejména těch, které na trh přišly později, lze totiž i v nabídce účtů bez přívlastku najít konta, jež svými parametry strčí do kapsy studentské účty zavedených institucí. Jinou možností je založení účtu v několika bankách, umožňující následně u každé instituce využívat jen tu službu, která je ve srovnání s konkurencí nejvýhodnější.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services